Středa , 02. 04. 2025

Hugo

I lednička musí být ve zdravé kondici. Jakou teplotu má správně mít?

Umíte si představit kuchyni bez lednice? Lednice a mrazák zkrátka patří k našemu životu. Denně je používáme, snažíme se je mít neustále plné. Na co však zapomínáme, tak je péče o ně. Především o lednici, kterou používáme trochu více než mrazák, bychom měli správně a dostatečně pečovat. Jenom tak dosáhneme správného efektu, který na potraviny lednice má.  
lednička
Lednice je nedílnou součástí domácnosti. (foto: 123RF)

06. 09. 2021

Mluvíme především o dodržování vhodné teploty a o dodržování několika dalších zásad, které vedou ke spokojené lednici s dlouhou životností. Otázkou zůstává, jakou teplotu by lednička měla správně mít, aby se dosáhlo požadovaného efektu? 

Lednice musí být správně nastavená 

Na správné nastavení možná už apelují samotní prodejci lednice. Jelikož je to místo, kde chcete uchovávat potraviny v co nejlepší a největší kvalitě, je třeba nastavit její správné chlazení. Vyvarujete se tím tomu, že bude chladit málo nebo že bude chladit až příliš. Zatímco v prvním případě hrozí brzké zkažení potravin a množení nebezpečných bakterií, v druhém hrozí namrazení potravin. 

Abyste se vyhnuli tomu či onomu scénáři, teplota by neměla přesáhnout osm stupňů Celsia. V ideálním případě mějte lednici nastavenou na teplotu pohybující se kolem čtyř stupňů.  

Jakou teplotu musí mít mrazák? 

Správně nastaven musí být i mrazák sám o sobě. Zatímco lednice uchovává potraviny po dobu několika dnů, mrazák uchovává potraviny po dobu několika měsíců. Pokud však bude špatně nastaven a bude v něm vévodit příliš nízká nebo naopak příliš vysoká teplota, dojde tím ke znehodnocení potravin.  

Mrazení není prakticky nic jiného, než proces, při kterém dojde ke zpomalení činnosti enzymů, díky čemuž se potravina po dobu několika měsíců vůbec nezmění. Teplota v mrazáku však musí být alespoň -18 stupňů, aby k bezproblémovému procesu vůbec došlo.  

Zpátky k lednici – k čemu slouží jednotlivé sektory? 

Abychom se však navrátili k lednici (mrazák byl mírným odbočením). Když už víme, na jakou teplotu lednici nastavit, je nyní důležité zjistit, k čemu slouží jednotlivé sektory. Lednice se totiž skládá z několika poliček a v každé z nich je teplota trochu jiná. Právě proto se naučte skladovat potraviny tam, kde jim je nejlépe.  

K TÉMATU  Nevyhazujte jídlo, naučte se správně skladovat potraviny: Průvodce krok za krokem

Horní police v lednici 

Při otevření lednice vás možná hned zaujme horní polička. Zpravidla je to místo, kde je teplota nejvyšší. I proto se zde mají uchovávat potraviny, které jsou už rozbalené nebo které jsou uvařené. Jinými slovy se na horní poličce uchovávají potraviny, které se musí co nejdříve spotřebovat.  

Střední police 

Lednice se také skládá z polic uprostřed. Zde není teplota ani vysoká, ani příliš nízká, proto je to vhodné místo pro skladování mléčných výrobků, jako je mléko nebo jogurty. Pokud zde chcete mít uložené máslo, doporučujeme ho skladovat v plastových nádobách s víčkem.  

Spodní police nad zásuvkami 

Co se týče spodní police, která se vypíná přímo nad zásuvkami v lednici, to je vůbec nejchladnější místo v celé lednici. I proto se sem ukládá maso nebo případně ryby, které díky tomu mohou vydržet opravdu několik dní.  

Zakryté zásuvky 

Co by to bylo za lednici bez zakrytých spodních zásuvek. Spodní zakryté zásuvky jsou určení hlavně pro zeleninu a ovoce. Je to však zároveň prostředí vhodné pro sýry, protož se zde teplota pohybuje kolem osmi až dvanácti stupňů Celsia. Jinými slovy je zakrytá zásuvka místem pro potraviny, které se stihnou během pár dnů sníst. 

Dveře lednice 

Vůbec tím nejteplejším místem v lednici jsou dvířka. I proto sem nepatří mléko nebo produkty, které mají tendenci v teple zkysnout nebo se zkazit. V ideálním případě zde skladujte nápoje nebo vejce. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Víte, co patří do lednice? A co tam naopak neskladovat?

Vybíráme kávovar do domácnosti. Co při výběru hraje roli?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Lidé dávají na první dojem. Pokud není zrovna dobrý, automaticky člověka přesouvají do škatulky - s ním se bavit nechci. Velkou měrou se na dobrém prvním dojmu podílí i náš úsměv. Pokud jsou zuby plné kazů, druhého to spíše jenom odpudí. Ano, stáváme se možná trochu povrchními, ale většinou za zkaženými zuby stojí nedostatečná dentální hygiena a to o člověku něco naznačuje.
Zatímco svět čelí velkému množství výzev, jako je například změna klimatu nebo nedostatek obnovitelných zdrojů, společnost by měla začít ženské nápady a vynálezy brát vážněji. Proč? Protože i ženy už mnohokrát dokázaly, že si zaslouží na poli vědy uznání.
Chcete svého partnera obdarovat krásnou, novou a stylovou peněženkou? Rozpadá se mu ta stará v ruce? Možná si pokládáte otázku, která z nabízených bude tou nejlepší. Je třeba si uvědomit, že pánové uvažují trochu jinak a že i jejich požadavky na tento módní doplněk se mohou lišit. Předně se tak moc nekouká na celkový design.
Volné oblečení, neboli oversize, sluší prakticky všem. Také proto se drží již několik let na výsluní. Jen je třeba jednotlivé kousky správně kombinovat. Povíme si jak.
Umělecký svět znovu smutní. Ve věku 77 let po těžké nemoci zemřel Vlastimil Harapes. Tuto informaci potvrdil tiskový mluvčí Národního divadla, Tomáš Staněk.
Ve světě módy, kde rychle se měnící trendy určují rytmus sezónních kolekcí, určité prvky šatníku si zachovávají svůj neměnný charakter elegance a univerzálnosti. Dámská košile, díky své všestrannosti a nadčasovému designu, představuje klíčový prvek dámského šatníku, který lze úspěšně použít při vytváření jedinečných stylizací pro nejdůležitější příležitosti. Značka TATUUM, s dlouholetou tradicí ve vytváření vysoce kvalitního oblečení pro ženy, nabízí dámské košile, které okouzlují jemnou elegancí a dokonalostí zpracování a stávají se nezbytným společníkem výjimečných chvil.
Nadváhou nechce trpět žádná z nás, a proto mnohé ženy usilovně cvičí a snaží se ji udržet na uzdě. Jak je to ale možné, že po čtyřicítce je ten boj s váhou najednou mnohem těžší? Jak to, že ženy, které byly celý život velice hubené, aniž by o to jakkoliv usilovaly, po čtyřicítce začnou najednou nabírat kila? Co se s tělem děje a je možné něco udělat pro to, abyste žili i nadále zdravě, šťastně a netrápili se složitými dietami?
Blíženci jsou třetím znamením zvěrokruhu (22.5. - 21.6.), kterému vládne planeta Merkur. Jedná se o vzdušné znamení, pro něž je charakteristická upovídanost, zvídavost a přemýšlivost. A co dalšího? Jak Blíženci obvykle přistupují k životu, lásce, kariéře?
Dopřáváte si klasického turka? Mnoho z nás nedá dopustit na silnou kávu. Jakmile ji ale dopijeme, kávovou sedlinu, která zůstane na dně, bez milosti vyhodíme. To je ovšem škoda, protože lidově nazývaný lógr může u vás doma najít další využití.
Mladého bez peněz – ale za hodně peněz, anebo raději staršího a vyzrálého úředníka pod penzí? A někdo s titulem z medicíny by tu náhodou nebyl? Indický trh s manžely je takových otázek plný.
O zdravém stravování slýcháme ze všech stran. Jak je to důležité pro naše zdraví i tělo jako takové. Jenže už nikde se nemluví o tom, jaké konkrétní potraviny zařadit do jídelníčku, respektive jaké konkrétní potraviny nám skutečně prospívají a nejsou na škodu. Proto vám přinášíme tip - je jím quinoa, což je obilovina, ze které se připravuje kupříkladu mouka, polévka nebo také pivo.
Rudolf Jelínek, známý český herec, který se proslavil nejen na divadelních prknech, ale i ve filmových a televizních rolích, zemřel v ranních hodinách ve věku 89 let. Svůj poslední okamžik prožil v klidu a pokoji, obklopen svou rodinou.

Výběr článků

Možná sami na sobě cítíte, že už nemáte tolik chuť na saláty z čerstvé zeleniny, lehká jídla a vlastně ani na prosecco. Prostě by to chtělo něco sytějšího, aby vám nebyla zima a neměly jste pořád hlad. Co zkusit podzimní jídelníček?
Čtení rozhodně není pro každého. Někdo se vymlouvá na to, že na čtení nemá čas, další se zase raději podívají na film, než aby si otevřeli knihu. Ale víte, o co přicházíte tím, že čtete málo nebo vůbec? Možná po přečtení tohoto článku na knihy změníte názor.
V dnešní době je velmi jednoduché zajít do obchodu a koupit si síťku pomerančů nebo citronů. Je to samozřejmě skvělé řešení vitaminu C, rozhodně lepší než polykání tabletek, které kromě vitaminu C obsahují celou řadu dalších nepotřebných látek.

Nepřehlédněte

Stále ještě pracujete na svém novoročním předsevzetí a usilujete o shození posledních vánočních kilogramů? Pak patříte mezi posledních pár statečných. Většina to už dávno vzdala, tudíž už nyní si můžete pogratulovat. Vy se však místo gratulací ptáte sami sebe, jak poslední povánoční kilogramy shodit. Těch posledních pár kilo jde totiž dolů opravdu stěží.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek