Čtvrtek , 19. 09. 2024

Zita

Před 107 lety se narodila Valerie Kaplanová, známá jako Bába Tutovka

Dnes uplynulo 107 let od narození Valerie Kaplanové, herečky známé z rolí Báby Tutovky nebo bláznivé babičky ve filmech Slunce, seno. Přestože se do povědomí širší veřejnosti dostala až ve vyšším věku, účinkovala například v Divadle Járy Cimrmana a v dalších divadelních i filmových rolích. Pojďme se podívat na život této herečky.
Kaplanová
Dnes je to 107 let od narození Valerie Kaplanové

12. 09. 2024

12. 09. 2024

Dětství a studia

Valerie Kaplanová se narodila 12. září 1917 v Hlinsku. Do svých jedenácti let žila ve Vídni, kde pracoval její otec. Po návratu do Česka studovala rodinnou školu a později pracovala jako sekretářka. Její první kroky k herectví vedly přes ochotnický soubor Živé jeviště, kde poprvé vystoupila na jevišti ve Vinohradském divadle v roce 1930.

Divadelní kariéra

Profesní dráha Valerie Kaplanové v divadle začala po druhé světové válce. Získala angažmá v Zemském divadle v Liberci a následně prošla divadly v Karlových Varech, Zlíně a Pardubicích. Nejdelší období své kariéry strávila ve Východočeském divadle v Pardubicích, kde byla členkou až do své smrti. Hostovala také v Národním divadle a Divadle Na zábradlí v Praze.

Kaplanová
Valerie Kaplanová byla i divadelní herečkou

Filmová a televizní kariéra

Valerie Kaplanová se před kamerou poprvé objevila v roce 1951 ve filmech Pionýr a Raději dříve. Její výraznější role přišla až v roce 1967 ve filmu Noc nevěsty. Nejvíce se však proslavila až ve svém pozdějším věku. Diváci si ji pamatují z filmů Slunce, seno a pár facek, kde hrála bláznivou babičku, a z filmu Jára Cimrman ležící, spící, kde ztvárnila roli průvodkyně.

Bába Tutovka

Největší popularitu jí přinesla role Bába Tutovka, kdy od roku 1992 propagovala televizní soutěž Tutovka, lákající na velké výhry. Tato role ji vynesla na vrchol popularity a pevně zapsala do povědomí českých diváků.

Zahraniční role a pozdní kariéra

Díky svému zajímavému vzhledu a znalosti několika jazyků byla obsazována také zahraničními produkcemi, které natáčely v Československu. I v pozdním věku měla hodně energie, což oceňovali její kolegové z herecké branže. Její poslední filmovou rolí byla postava babičky Filomény v pohádce Šmankote, babičko, čaruj! z roku 1998.

Valerie Kaplanová zemřela před 25 lety

Valerie Kaplanová zemřela 12. května 1999 v Pardubicích ve věku nedožitých 82 let. I po své smrti zůstává nezapomenutelnou ikonou českého filmu a divadla.

K TÉMATU  Stravování podle Kate Beckinsale: Minimum sacharidů, hodně zeleniny

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Carmen Mayerová slaví 80: Zrzka, která dobyla jeviště i srdce legendárního herce Petra Kostky

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Časy, kdy stačilo hodit do automatu na kávu desetikorunu a člověk se spokojil s "tmavě hnědou tekutinou", jsou už dávno pryč. Podávání i pití kávy se v České republice výrazně proměnilo. Klasického "turka" či instantní kávu už najdete v málokteré kavárně. V supermarketech vás regály s kávou lákají všemi směry: zrnková, mletá, kapsle… Nemůžete se rozhodnut? Přečtěte si našich 6 tipů a budete mít jasno, jak si vybrat a hlavně vychutnat dobrou kávu.
Věci mají své místo. I když to na první pohled nevypadá, už dvouleté děti vědí, kam která věc patří. Právě v tomto věku se začne projevovat smysl pro pořádek. Je tak nutné jim dát pravidla her i úklidu. Dítě začne vnímat vnější a vnitřní řád.
V dnešní uspěchané době je důležité najít čas na sebe a své blízké. Ať už hledáte novou vůni, kvalitní kosmetiku, nebo produkty pro zdravou výživu, Notino.cz nabízí široký sortiment produktů, které vás zaujmou. Ponořme se do světa krásy a pohodlí, který pro vás máme připravený.
Nechceme je, bojujeme proti nim a stejně před nimi neutečeme. Vrásky už jednoduše patří k životu každého člověka, ovšem u někoho se objeví dřív a u jiných později. I když jejich přítomnost je zcela nevyhnutelná, pořád existují cesty, jak jim předcházet anebo zmírnit podobu těch, které se usídlily na naší tváři. Co zabírá na vrásky v každém věku?
Téměř každý z nás se v rámci rodinných nákupů spoléhá na igelitové sáčky, které nám tak nějak ulehčují pravidelné návštěvy supermarketů. Zatímco nám v jistém ohledu pomáhají, naší přírodě jejich přítomnost zrovna dvakrát nesvědčí. A přitom to jde dost dobře i bez nich. Seznamte se s trendem, který dává sbohem igelitovým sáčkům a dopřává zelenou nákupům takzvaně bez obalu.
Říká se, že ženská stvoření jsou až příliš sebekritická. Žena s rovnými vlasy sní o dokonalých kudrlinách. Plné dámy se snaží zoufale hubnout, a ty štíhlé zkouší různými způsoby nabrat trošku té zdravé oblosti a tvarů. Čím to, že se sebou nedokážeme být nikdy spokojené? Může za to výchova, zažité stereotypy nebo to má jinou příčinu?
Ať už vítáte návštěvu nebo si potřebujete po dlouhém a náročném dni v práci odpočinout, sedací souprava je to, co využijete jako první. Sedačka by měla být dominantou každého obývacího pokoje, ať je sebevíc velký či naopak sebevíc malý. Chybět by neměla ve velkých příbytcích, ani v drobných bytových jednotkách. Otázkou ale je, jak tu správnou vybrat.
Paměť je velmi důležitá. Ale zvláště s přibývajícím věkem můžeme pozorovat jisté změny. Už si toho nepamatujeme tolik, jako dřív. Zapomínáme na důležité věci, v obchodě nevíme, co jsme potřebovali nakoupit a dojdeme domů jen s polovinou toho, pro co jsme šli. Musíme si prostě všechno psát.
Rádi utrácíte, ale kolikrát si říkáte, že už máte tolik věcí, až je není kam dávat? V tom případě se zamyslete nad tím, za co utrácíte a jestli náhodou není lepší místo utrácení investovat do něčeho, co se vám skutečně vyplatí.
Přijde vám, že doma máte věčný nepořádek, i když uklízíte celý den? Pak někde zřejmě děláte chybu. Nemusíte se každý den ztrhat, abyste měla doma alespoň zdánlivě uklizeno. Stačí jen znát ty správné vychytávky.
Chystáte se stát maminkou ve 40? Pak se připravte na nelehkou cestu. Ale samozřejmě vás nechceme od tohoto rozhodnutí odradit. Je třeba ale vědět, co vás čeká. Obecně je vyšší věk na dítě rizikový, ale záleží na mnoha faktorech. Co můžete očekávat? Co si o tom myslí doktoři a jak to zvládnout s úsměvem?

Výběr článků

Déšť, sníh, mráz, vítr venku. Doma studená ložnice, přetopený pokoj. Pleti tak náhlé výkyvy rozhodně neprospívají. Pleti výkyvy počasí neprospívají a právě v zimě je hydratace ještě důležitější, než v letních měsících. Jak to a které krémy použít?
Jsou lidé, kteří ho prostě nemohou vystát a nemohou se dočkat, až rychle pomine, a ti, kteří ho naopak zbožňují, navzdory chladu, mlze a všemu, co k němu patří. Zima je pro nás obdobím, které má kouzelný nádech, možná kvůli Vánocům, možná proto, že mráz v určitých obdobích jako by všechno zmrazil a zastavil čas. A když sněží? Rozhodně to neusnadňuje pohyb, ale bílý plášť jako by všechno zkrášloval a tlumil, zkrátka kouzelný svět! Zima je však také synonymem pro méně času stráveného venku, a to z pochopitelných důvodů souvisejících s nižšími teplotami, a pro děti se nuda může stát krutou realitou. Když se nad tím ale zamyslíte, s trochou fantazie a organizace se dá s dětmi podnikat spousta aktivit, a to jak uvnitř, tak venku.
Žádná domácnost se neobejde bez jídelního stolu. Mezi všemi vyniká stůl z masivu, bytelný a odolný nábytek z masivního dřeva. Můžete vybírat z nespočtu tvarů i materiálů, jako dub, buk, ale i borovice nebo jedle. Stůl z masivu se stane dominantou vaší kuchyně nebo obývacího pokoje.

Nepřehlédněte

Léto je tady a s ním i výlety na hrady, zámky, do lesa nebo letní akce a festivaly. Ale už jste zkusily výlet parním vlakem? Skvělý tip na víkend pro vás! Celá rodina nebo jen vy se svojí polovičkou, cestování historickým vlakem má svoje jedinečné kouzlo.
Stále ještě pracujete na svém novoročním předsevzetí a usilujete o shození posledních vánočních kilogramů? Pak patříte mezi posledních pár statečných. Většina to už dávno vzdala, tudíž už nyní si můžete pogratulovat. Vy se však místo gratulací ptáte sami sebe, jak poslední povánoční kilogramy shodit. Těch posledních pár kilo jde totiž dolů opravdu stěží.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek