Čtvrtek , 19. 09. 2024

Zita

Carmen Mayerová slaví 80: Zrzka, která dobyla jeviště i srdce legendárního herce Petra Kostky

Herečka Carmen Mayerová, kterou si mladší generace pamatuje jako dámu s klidným úsměvem a stříbrnými vlasy, oslavila své životní jubileum. Ne každý ale ví, že tahle charismatická diva kdysi okouzlila nejen divadelní svět, ale i jednoho z nejslavnějších českých herců. Její osobní život je plný nečekaných zvratů, lásky i dramat, a na scéně zářila ve stovkách nezapomenutelných rolí. Co všechno ji přivedlo na vrchol českého divadla a jak zvládla nelehkou roli trojnásobné mámy?
Mayerová
Carmen Mayerová slaví 80. narozeniny

11. 09. 2024

11. 09. 2024

Původ a dětství

Carmen Mayerová se narodila v roce 1943 v Trutnově, avšak její kořeny sahají až na Mallorcu, kde se její matka Antonia Mar Torell Mir seznámila s cestovatelem Charlesem Mayerem. Dětství Carmen bylo ovlivněno poválečnými těžkostmi, ale i přes složitou dobu se její rodiče věnovali jejímu vzdělání a lásce k hudbě. Odmalička se učila hrát na klavír a chodila na hodiny baletu, což se odrazilo i v jejím pozdějším uměleckém životě.

Začátky herecké kariéry

Carmen se rozhodla věnovat divadlu již v mladém věku, kdy jí nebylo umožněno studovat kvůli jejímu špatnému kádrovému profilu. Přesto si našla cestu do divadelního prostředí a začala působit v Klicperově divadle v Hradci Králové. Zde ztvárnila řadu významných rolí, včetně Manon Lescaut či Večera tříkrálového, čímž si získala pozornost odborné veřejnosti.

Úspěchy na pražských scénách

V roce 1967 Carmen Mayerová přešla do Městských divadel pražských, kde působila více než dvě desetiletí. Zde hrála jak dramatické, tak komediální role, například v inscenacích jako Čokoládový hrdina či Před západem slunce. Během své kariéry se také výrazně prosadila v muzikálovém žánru, například v muzikálech Řek Zorba a Hello Dolly.

Rodinný život a manželství s Petrem Kostkou

Carmen Mayerová je manželkou herce Petra Kostky, s nímž má dceru Terezu Kostkovou, známou herečku a moderátorku. Její manželství s Petrem bylo komplikované kvůli jeho předchozímu vztahu, ale Mayerová se dokázala rychle začlenit do jeho rodiny a vychovávat i jeho děti z předchozího manželství.

Carmen Mayerová
Carmen Mayerová s rodinou

Osobní život a vztah k hudbě

Carmen vždy měla blízký vztah k hudbě, což ji vedlo k účinkování v melodramech a hudebních inscenacích. Její láska k hudbě se promítla i do výchovy jejích dětí, které byly odmalička vedeny k umění a kultuře. Mayerová v současné době stále hostuje v divadlech po celé České republice.

K TÉMATU  Královna Alžběta II. a 13 největších zajímavostí z jejího života

80. narozeniny a současná kariéra

Herečka stále natáčí

I přes svůj věk Carmen Mayerová zůstává aktivní na české divadelní scéně. Hostuje v divadlech v Mladé Boleslavi a Liberci, kde i nadále předvádí své herecké umění. Její herecká kariéra trvá více než 60 let, což ji činí jednou z nejvýznamnějších českých hereček.

MOHLO BY SE VÁMHODIT

Kateřina Hrachovcová slaví 50 let: Herečka, tatérka a numeroložka v jednom

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Téměř každý z nás se v rámci rodinných nákupů spoléhá na igelitové sáčky, které nám tak nějak ulehčují pravidelné návštěvy supermarketů. Zatímco nám v jistém ohledu pomáhají, naší přírodě jejich přítomnost zrovna dvakrát nesvědčí. A přitom to jde dost dobře i bez nich. Seznamte se s trendem, který dává sbohem igelitovým sáčkům a dopřává zelenou nákupům takzvaně bez obalu.
Jak docílit toho, abyste měla vlasy nejen lesklé a pevné, ale také zdravé a odolné? Buď si můžete koupit vlasovou masku v drogerii, anebo si připravit vlastní, která vašim vlasům dodá všechny potřebné živiny a za mnohem nižší cenu.
Zajímá vás, co právě teď vaše dítě v děloze dělá? To se podle jeho stáří dá snadno zjistit. Kdy začíná vnímat hlasy i sladkosti, na kterých si pochutnáte? A jaký měsíc je pro něj velmi zásadní, protože poprvé otevře oči?
Když se narodí zdravé miminko, které najednou zemře, jde vždy o nesmírnou tragédii nejen pro rodiče, ale pro celou rodinu. Za náhlou a neočekávanou smrtí miminka může být strašák všech rodičů označovaný jako syndrom náhlého úmrtí kojence. Existují nějaká opatření, která pomáhají výskyt tohoto syndromu snížit? Otázka, která zajímá každou nastávají maminku.
Josef Zíma, legenda českého divadla a hudební scény, si během svého života vybudoval významnou kariéru, která zahrnuje působení v divadlech, na filmovém plátně i v hudebním průmyslu. Narozený v roce 1932 v Praze, Zíma se rozhodl nesledovat profesní dráhu svých rodičů, učitelů, a místo toho se od mládí věnoval zábavnímu průmyslu. Tento článek nabízí podrobný pohled na jeho životní a kariérní cestu, od úspěchů na scéně po jeho významné osobní příběhy a výzvy.
S kamarádkami jste dlouho nic pořádného nepodnikly a rády byste si to vynahradily? Zároveň chcete strávit alespoň pár letních dnů na pláži? Spojte tato dvě přání v jedno řešení. Vyrazte s holkami k moři.
Přemýšlíte nad skladbou svého jídelníčku? Víte, kolik sníte denně bílkovin nebo vlákniny? Hlídáte si, co jíte? Možná, že ne. Hodně lidí nepřemýšlí nad tím, co jí a zda se stravuje správně. Většinou jako výmluva poslouží nedostatek času. Bílkoviny jsou ale pro tělo skutečně nezbytné a drtivá většina populace jich konzumuje málo. Zkuste to změnit.
Nové album Ondřeje Rumla Zapomenutý příběh posluchače zavede do klidné a radostné atmosféry Vánoc.
Handmade věci se z hlediska popularity už několik let drží na samém vrcholku. A ostatně se není čemu divit. Jsou totiž osobité, originální, odlišné od ostatních a jedinečné v každém detailu. Dnes si doma můžete vyrobit snad už cokoliv - od dekorací až po kosmetiku. My se ale v tomto článku budeme zabývat tím, jak si vyrobit vlastní parfém. Pojďme na to!
Zůstala byste i v zimě ráda věrná svým oblíbeným roztrhaným džínům, (plisovaným) sukním a společenským sakům? Jde to, pokud ovládáte jedno kouzlo.
Make-up a líčení dokáží zázraky, o tom už jsme se přesvědčily několikrát. Tahle proměna ale sebere "modelce" několik let a dokonale změní její vzhled!
Jaro je tady a s ním můžeme náš šatník obohatit o stylové oblečení, boty a o svěží módní doplňky. Že netušíte, co je právě trendy? Nevadí! Na následujících řádcích si na aktuální hity na poli módy posvítíme pěkně zblízka. Vy se jen pohodlně usaďte a nechte se inspirovat společně s námi, bude to stát za to.

Výběr článků

Ať už před sebou tlačíte vozík s potravinami nebo si obouváte boty, střed svého těla využíváte v rámci každodenních činností. Ovlivňuje také naši rovnováhu, správné držení těla, ale i celkovou stabilitu. A všeobecně platí, že s pevnějším corem získáte nejen na pohled hezké tělo, ale i zdraví. Bolestem zad a dalším neduhům tak můžete dát sbohem.
Mladých a talentovaných autorů nebo autorek není nikdy dost. Jednou z nich je i Kristýna Freiová, která je absolventkou Literární akademie. Ta na sebe nedávno upozornila vydáním své již druhé knihy. Ta se jmenuje Nesmrtelný hrabě a je volným pokračováním jejího debutu knihy Galilejec. Kniha je plná fantastických příběhů, ale zamýšlí se také nad podstatnými životními otázkami.
Koronavirová pandemie se nakonec ukázala jako velmi plodná. I když ztroskotal nejeden byznys, v jiných aspektech života to bylo o něco pozitivnější. Vezměme si porodnost. Nových přírůstků přibylo, rodiny se rozrostly a zájem o podnikání na mateřské zesílil. Jenže nakonec se k tomuto kroku odhodlá pouze málokterá maminka. Důvodem jsou lži, které kolem tohoto způsobu podnikání kolují.  

Nepřehlédněte

Každý člověk má nějaké zlozvyky, a zatímco některé vadí spíše okolí, jiné mohou vadit člověku samotnému. Jedním z nich jsou pocuchané nervy, které lze definovat jako neustálé vytáčení se kvůli každé drobnosti. Jelikož tato nemilá vlastnost ničí vzájemné vztahy, je dobré vědět, jak s problémem zatočit. Možností je víc než dost.
Stejně jako učení se sedět, plazit se a chodit, je i cvičení na nočník dovedností, které se vaše dítě musí naučit. Zatímco většina dětí je připravena zahájit trénink na toaletě mezi 18 měsíci a 3 lety, existuje několik dalších dovedností, které musí dítě zvládnout, než může trénink začít. Nočník se nejlépe provádí, když je fyzický a emoční vývoj vašeho dítěte ve správném bodě.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek