Čtvrtek , 19. 09. 2024

Zita

Zemřel Rudolf Jelínek, bylo mu 89 let

Rudolf Jelínek, známý český herec, který se proslavil nejen na divadelních prknech, ale i ve filmových a televizních rolích, zemřel v ranních hodinách ve věku 89 let. Svůj poslední okamžik prožil v klidu a pokoji, obklopen svou rodinou.
Jelínek
Zemřel Rudolf Jelínek, bylo mu 89 let

10. 08. 2024

10. 08. 2024

Úmrtí herce Rudolfa Jelínka

Dnes v ranních hodinách nás opustil herec Rudolf Jelínek. Rodina oznámila jeho smrt s hlubokým zármutkem, přičemž zdůraznila, že odešel v klidném spánku. Rudolf Jelínek byl milovaný manžel, otec, dědeček a pradědeček sdělila rodina pro ČTK.

Herecké začátky a divadelní kariéra

Herec se narodil 27. února 1935 v Kutné Hoře. Již v mládí se začal zajímat o divadlo, přičemž byl členem kutnohorského ochotnického spolku. Ačkoli původně uvažoval o kariéře učitele tělocviku a věnoval se sportům, jako jsou košíková, házená a lyžování, nakonec jeho cesta vedla na pražskou DAMU, kterou absolvoval v roce 1957.

Po dokončení studia nastoupil do Beskydského divadla v Novém Jičíně, kde započal svou profesionální hereckou kariéru. Během let prošel několika divadelními angažmá, včetně Divadla S. K. Neumanna a Divadla za branou v Praze. Později se stal členem Divadla Na Vinohradech, jednoho z nejprestižnějších divadelních souborů v zemi. Také hostoval na dalších pražských scénách, čímž si vybudoval pevnou pozici na české divadelní scéně.

Film a televize

Jelínek se před kamerou poprvé objevil v roce 1955 v komedii “Návštěva z oblak”. Následovaly filmy jako “Váhavý střelec” a “Robinsonka” v roce 1956. První hlavní roli získal ve filmu “Štěňata” v roce 1957, kde spolupracoval se spoluscenáristou Milošem Formanem.

V dalších letech se Rudolf Jelínek objevil v mnoha významných filmech, například “Smrt v sedle” (1958), “Král Šumavy” (1959), “Baron Prášil” (1961), “Princ a Večernice” (1978) nebo “Ta chvíle, ten okamžik” (1981). Jeho poslední filmovou rolí byla účast v povídkovém snímku “Tajemství pouze služební” z roku 2016.

Na film Smrt v sedle vzpomíná Rudolf Jelínek

Vedle filmové kariéry byl Rudolf Jelínek také známý svou prací v televizních seriálech. Hrál v populárních seriálech jako “Třicet případů majora Zemana”, “Dobrodružství kriminalistiky”, “Četnické humoresky” nebo “Ordinace v růžové zahradě”.

Osobní život

Rudolf Jelínek byl dvakrát ženatý. Jeho první manželkou byla Jarmila Hlavatá, se kterou měl dvě děti, Marka a Báru. Později se oženil podruhé, tentokrát s Martinou Růžičkovou, dostihovou trenérkou a žokejkou.

K TÉMATU  Oppenheimer triumfuje na 81. Zlatých glóbech

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Eva Pilarová by dnes oslavila 85. narozeniny

Herec Martin Hruška nečekaně zemřel, bylo mu 56 let

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vánoce jsou především o odpočinku a zpomalení. Kdo ale říká, že je musíte celé proležet u televize s horou jídla? To vám samozřejmě nikdo nebere, ale i vy sami se budete cítit lépe, pokud se občas zvednete a uděláte něco pro své zdraví. Podle cvičení ve vánočním duchu vám to půjde samo!
Sen o vlastním bydlení se mi splnil před rokem. Byla jsem šťastná, že se konečně mohu odstěhovat od rodičů a žít si po svém. Ale nadšení z nového domova a pěkného pronajatého bytu je pryč.
Když začnou bolet dásně, je to velice nepříjemné. Často problém tkví ve vznikajícím zánětu, se kterým je třeba co nejdříve bojovat. Zánět dásní je sice běžné onemocnění, které postihuje dospělé i děti v jakémkoli věku, ale nikdy by se nemělo podceňovat. Pokud vás dásně občas bolí, pojďte se tomu podívat na zoubek, třeba konečně přijdete na to, jak s tímto nepříjemným pocitem zatočit jednou provždy!
Originalitě se meze nekladou, a to ani v případě takových detailů, jako jsou kuchyňské baterie. Díky různým barevným provedením můžete z té vaší učinit moderní doplněk, který bude v kuchyni třešničkou na dortu. Objevte krásu barev a dopřejte tak interiéru proměnu!
Nejčastějším důvodem proč se lidé často přikloní k obědu z polední nabídky restaurace a svačině ve formě nějaké rychlovky z večerky naproti je to, že nemají čas si na každý den připravovat domácí pestrou stravu. V dnešní době je ale řešení celkem jednoduché a na trhu je k dostání nespočet krabičkových diet.
Celebrity umí dost často překvapit, zejména modelky, o kterých byste si řekli, že za celý den sní pouze misku suché rýže a list salátu. O poprask na TikToku se postarala modelka Bella Hadid a její sandwich. Tak schválně, co říkáte na její kulinářské umění?
Firemní večírky, svatby, narozeninové oslavy nebo rande. Vybrat správné oblečení pro tu kterou příležitost, je samo o sobě dost obtížné.
Období, kterým nyní procházíme, je složité. A asi bychom se shodly na tom, že pro všechny. Staří lidé jsou samotní, mladí lidé musí řešit péči o děti a jejich výuku. Hodně domácností se potýká s nedostatkem peněz. Někteří se potýkají se špatným zdravotním stavem. Věřte ale, že bude líp, a je potřeba si udržet, alespoň někdy, dobrou náladu. Tak si dejme nějaké super české komedie!
Kočky jsou tak roztomilá a super zábavná zvířata. A dnes se zaměříme speciálně na černé kočky! Vyvolávají nám úsměv na tváři a léčí naši špatnou náladu. Stačí se podívat, jak si všechny ty chlupaté kočičky hrají, padají, vycházejí se psy a jinými zvířaty, děsí sebe i vás, dělají legrační zvuky nebo se rozzlobí... Tak vtipné a roztomilé!
Ve světě, kde rána po divoké noci mohou přinést více než jen kocovinu, se Klára probouzí s bolestí hlavy, pocitem na zvracení a nejasnými vzpomínkami na předchozí večer. Co začalo jako běžný večer s přáteli, se rychle proměnilo v něco nečekaně zásadního, když se Klára probudí v neznámém prostředí, obklopena nečekaným pohodlím a starostlivostí tajemného muže, který představuje více než jen okouzlující úsměv a aspirin pro její bolest hlavy. Jak se Klára snaží skládat dohromady kousky své noci, odhaluje nejen vášnivé chvíle zapomenutého večera, ale také začíná objevovat hlubší pouto, které mezi ní a tímto mužem vzniklo. "Dámská liga" vás zve na cestu plnou tajemství, vášně a nečekaných zvratů, kde každé nové ráno může znamenat nový začátek nebo odhalení skrytých pravd. Začtěte se do dalšího dílu a sledujte, jak se Klářin příběh bude odvíjet v našem románu na pokračování.
Po kom je to dítě tak divoké? Udělala jsem někde chybu při výchově? Nebo jsou to prostě geny?
Naši dva redaktoři, Mirek a Verča, zkusili zdokonalit svou angličtinu pomocí Skype lekcí. Kde našli lektory?

Výběr článků

Vidět kvést nebo rodit rostlinku, kterou jsme si vypěstovali ze semínka, je čistá radost každého zahrádkáře. Celá řada zelenin i květin se musí vysévat včas, protože mají dlouhou vegetační dobu. Tak abyste stihly sezónu, je nutné se setím začít již nyní v únoru!
Dámy, máte v plánu se svými kamarádkami prožít opravdu skvělou dámskou jízdu? I když jsou kavárny i restaurace otevřeny, neznamená to, že musíte nutně utrácet. Stále se ještě můžete uchýlit do pohodlí domovů a podívat se na nějaké skvělé romantické (a nejen romantické) seriály, které vás doslova vtáhnou do děje.
Hlavní rozdíl, kterým se vířivky liší od bazénu? Užíváte si je celoročně! Odhalit vyhřátou kouřící hladinu je paráda, třeba uprostřed noci, kdy můžete pozorovat hvězdy. Stejně tak skvělý zážitek je koupání v zimním období, kdy horká koupel kontrastuje s chladným vzduchem.

Nepřehlédněte

Práce na počítači, hraní her či sledování televize mají společné jedno a tím je enormní zátěž na oči. Displeje digitálních přístrojů totiž vyzařují modré světlo, které představuje obrovské množství energie, s níž se musejí oči vypořádat. To, co se ze začátku může projevovat jako podráždění, únava či zarudnutí, může mít časem nepříjemné následky v podobě zhoršení zraku.
Většina dívek nebo dam, které chtějí mít krásné gelové nety obvykle automaticky zamíří k odborníkovi. Jenže salony krásy jsou mnohde zavřeny, a tak si každá z nás hledá cestu, jak se starat o svůj zevnějšek co nejlépe. Gelové nehty však mohou být problém. Ne každý si je totiž ohledně gelových nehtů jistý v kramflecích. Jak si je doma udělat? Jak nanášet gelový lak doma vám poradíme krok za krokem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek