Čtvrtek , 19. 09. 2024

Zita

Eva Pilarová by dnes oslavila 85. narozeniny

Eva Pilarová, jedna z nejvýraznějších osobností české hudební scény, by dnes oslavila 85. narozeniny. Její kariéra, která začala v divadle Semafor a pokračovala spoluprací s takovými legendami jako Karel Gott nebo Waldemar Matuška, se nesmazatelně zapsala do historie naší pop-music. I když její hvězda zářila nejjasněji v 60. a 70. letech, Pilarová zůstává ikonou, která ovlivnila generace posluchačů.
Pilarová
Eva Pilarová by dnes oslavila 85. narozeniny

09. 08. 2024

09. 08. 2024

Eva Pilarová: Hlas, který navždy zůstane v paměti

Eva Pilarová, legendární česká zpěvačka, by dnes oslavila 85. narozeniny. Tato jedinečná umělkyně se zapsala do dějin české hudby díky svému nezaměnitelnému hlasu a charismatu, které dokázaly okouzlit generace fanoušků. Její kariéra, trvající několik desetiletí, zanechala trvalou stopu na naší kulturní scéně.

Eva Pilarová – Montiho čardáš (živě 2010)

Začátky a cesta na vrchol

Hudba provázela Evu Pilarovou již od dětství. Po přijetí na brněnskou JAMU se věnovala studiu operního zpěvu, který však po roce opustila, aby se mohla věnovat své skutečné vášni – populární hudbě. V pražském divadle Semafor, kam v roce 1960 nastoupila, se setkala s významnými osobnostmi, jako byli Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Právě zde se zrodila její hvězdná kariéra, která Pilarovou vystřelila mezi nejuznávanější zpěvačky své doby.

Ikonické spolupráce a úspěchy

Jedním z vrcholů kariéry Evy Pilarové byl její návrat do divadla Semafor v roce 1964 po krátkém působení v Divadle Rokoko. Ve stejném roce si zahrála i ve filmu Kdyby tisíc klarinetů, kde s Karlem Gottem vytvořila legendární duet Je nebezpečné dotýkat se hvězd. Tento moment se stal nesmrtelným a Pilarovou definitivně zařadil mezi elitu české hudební scény.

Eva Pilarová spolupracovala s řadou významných umělců, včetně Waldemara Matušky, se kterým nahrála mnoho oblíbených duetů. Její hlas, který byl známý svou silou a jedinečnou barvou, si získal obdiv publika a zůstává i dnes ikonou české hudby.

Wohnout a Eva Pilarová – Ševelení (G2 ACOUSTIC STAGE)

Výzvy normalizační éry

V období normalizace čelila Eva Pilarová složitým výzvám. Emigrace jejích manželů – Milana Pilara a Jaromíra Mayera – měla zásadní dopad na její kariéru. Aby mohla nadále vystupovat, byla nucena podepsat tzv. Antichartu v roce 1977. I přesto, že tento krok znamenal určitou ztrátu osobní svobody, Pilarová se nevzdala a pokračovala ve své pěvecké dráze.

Hudební dědictví a nezapomenutelný hlas

Během své kariéry se Eva Pilarová proslavila nejen množstvím hitů, ale také schopností interpretovat různé hudební styly, od jazzu po swing. Její technicky dokonalý soprán s rozsahem tří oktáv byl plný emocí a měl mimořádnou sílu. Tímto hlasem si Pilarová získala srdce mnoha posluchačů a stala se nedílnou součástí české hudební historie.

K TÉMATU  Oppenheimer triumfuje na 81. Zlatých glóbech

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Hvězdná oslava Heleny Vondráčkové v O2 areně

Legenda Karel Gott by dnes oslavil 85. narozeniny

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Semínka se do naší zdravé stravy začala postupně dostávat v minulém desetiletí. Nyní jsou už stále častější přísadou v naší kuchyni. Nicméně pořád je mnoho těch, kteří si neuvědomují, jak zdravý přínos pro nás semínka v pokrmech mají. Některá z nich jsou označována dokonce za superpotraviny, což jen dotvrzuje, jak důležitá pro organismus mohou semínka být.
Tento týden od 2. do 8. září 2024 přináší výrazné astrologické vlivy, které mohou ovlivnit naše každodenní životy. Klíčovým momentem bude novoluní ve znamení Panny, které otevírá dveře novým začátkům a možnostem. V tomto článku vám přinášíme podrobný horoskop pro každé znamení, který vám pomůže připravit se na to, co vás čeká. Zjistěte, jaké výzvy a příležitosti vám hvězdy přinášejí, a jak nejlépe využít tento týden pro svůj osobní i profesní růst.
Nestíháte vařit a připravovat si svačiny do práce? Často saháte po polotovarech nebo se stravujete u stánků s rychlým občerstvením, protože si myslíte, že vám to ušetří čas? Možná ano, ale určitě to nešetří vaši peněženku, nehledě na to, že se pak stravujete hodně nezdravě. A chcete s tím něco udělat?
Tohle se stalo téměř každému. Na chvilku nedáváte pozor, rychle sáhnete pro propisku nebo telefon a jedním nekontrolovaným pohybem převrátíte sklenku s vodou – v horším případě se sladkou limonádou, čajem, nebo dokonce kávou. Nevěšte hlavu, máme pro vás sedm kroků, jak můžete svůj notebook zachránit.
S jarem je mimo stoupajících teplot neodmyslitelně spojena obměna šatníku za vzdušnější a pestřejší oblečení. Prostor dostávají kousky s vypasovanějšími střihy podtrhujícími ženskost a jemnost. Konec konců, kterou z žen by nepotěšila mužská pozornost, kterou vyvolá právě dobře padnoucí sukně různého střihu a délky? Víte, jaký střih se k vaší postavě hodí nejvíce?
Těhotenství je krásné a vzrušující životní období, které neustále přináší nové výzvy a zážitky. Jednou z takových výzev může být cestování během těhotenství. Bez ohledu na to, zda plánujete relaxační dovolenou nebo podnikáte služební cestu, je důležité zvážit zvláštní potřeby a rizika spojená s tímto obdobím. Tento článek vám poskytne užitečné rady, jak bezpečně cestovat v těhotenství, a také se zaměří na důležitost kvalitního cestovního pojištění pro těhotné ženy.
Guasha, někde uváděn jako gua sha (vždy vyslovován jako „gvaša“ či „kvaša“) představuje speciální kámen, který má léčebné účinky v podobě masážních metod. Je to čisticí technika obličeje a těla, která má řadu zdravotních přínosů. Předně je ženami vyhledávaná jako přírodní lifting obličeje.
Známe to asi všichni, kdo máme nějaké problémy se zády nebo denně sedíme za obrazovou počítače. Za krkem to šeredně bolí a pomalu bolest postupuje až do hlavy, až se člověk jen těší, že si lehne a pořádně prospí. Krční páteř může být velice ošemetná, pokud nevíme, jak správně se k ní chovat. Pokud však už zabolí, je zde 5 cviků, které můžete pravidelně cvičit a ty vám zaručeně uleví!
Šedá v interiéru vládne! Nejsou to pastelové barvy ani zářivé kombinace, které bychom chtěli vidět doma. Trendy a zájem zákazníků jasně ukazují, která barva se těší oblibě. Obývací pokoje, kuchyně, ložnice i koupelna, tam všude lahodí oku šedá. Žádná jiná barva se nemůže pochlubit takovým množstvím odstínů. Šedá maximálně těží z toho, že se ze všech barev nejvíc hodí k bílé, což je tradiční barva stěn v interiéru. Právě v kombinaci s černou nebo dalšími odstíny šedé spolu potom mohou vytvořit zázraky i u vás doma.
Rodinné podnikání je na denním pořádku. Když pracujete s lidmi, s nimiž nežijete v jedné společné domácnosti, ještě to jde. Ale pracovat s partnerem? Být s ním 24 hodin denně? Jde to a vůbec nemusí vzniknout pověstná ponorková nemoc. Jen je třeba dodržovat určité zásady.
Konečně přišla rodinná dovolená. Očekáváte, že si odpočinete od všech starostí. Chcete si přece pořádně užít zasloužené volno! Těšíte se, že si budete užívat, jenže všechno může dopadnout jinak. Jak se nepohádat na dovolené? A jak se po dovolené nerozejít?
Jednoduché, vkusné, elegantní, nestárnoucí – bílé boty lze charakterizovat mnoha způsoby. Jejich čistota však vnese notnou dávku vkusu do každého outfitu. To je jistota. A zajisté se ve vašem botníku neztratí. Tak už přestaňte dělat kompromisy, bílou obuv prostě potřebujete!

Výběr článků

Pokud hledáte ideální místo pro víkendový únik do přírody, Česká republika nabízí nepřeberné množství nádherných lokalit. Od majestátních hor Krkonoš po malebné rybníky Jižních Čech, každé místo má své kouzlo. Prozkoumejte s námi ty nejkrásnější kouty naší země, kde si odpočinete od každodenního shonu a načerpáte novou energii. Pojďte objevit skryté poklady české přírody!
Když jsem potkala Petra, strašně se mi líbil a učaroval mi jeho úsměv, nadhled i smysl pro humor. Nikdy jsem ale necítila ty pověstné motýlky v břiše. Všem v okolí se ale líbil, dostal i mé rodiče a všichni si mysleli, že pro mě nemůže být vhodnější partner.
„Není ta omáčka moc kyselá? Nejsou ty knedlíčky moc mazlavé?“ Citát z oblíbeného filmu dokumentuje, jak málo si některé ženy věří. A to i v případě, že svou práci zvládají skvěle. Jste jedna z nich? Také máte pocit, že nic neuděláte perfektně? Možná se jen podceňujete. A že nejste dokonalá? Hoďte pochybnosti za hlavu a mějte se ráda!

Nepřehlédněte

Neustále si něco píšou na mobilu, navštěvují se, a rozhodně si nejste jistá, že jste schopná se na to dále dívat? Poradíme vám, jak vyzrát na situaci, kdy se váš přítel stýká se svou ex.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek