Pátek , 17. 05. 2024

Aneta

Alarm Evropské komise: Kosmetika na černé listině! Hrozí vám po použití závažné zdravotní komplikace?

Evropská komise vydala naléhavé varování spotřebitelům po celé Evropě týkající se několika oblíbených kosmetických produktů. Po jejich použití byly zaznamenány vážné zdravotní problémy, včetně potenciálního rizika neplodnosti. Nebezpečí tkví v chemické složce známé jako butylfenyl methylpropional, která se ve výrobcích může objevit pod názvem lilial. Tato látka, ač obdařená příjemnou květinovou vůní, byla v Evropské unii zakázána kvůli svým škodlivým účinkům na reprodukční systém. Spotřebitelé jsou vyzýváni k maximální opatrnosti a kontrole složení produktů před jejich nákupem.
kosmetika
jaká kosmetika dostala od EU zákaz?

08. 04. 2024

08. 04. 2024

Bezpečnostní varování která kosmetika je nebezpečná?

V nedávné době byla veřejnost v celé Evropě upozorněna na alarmující zjištění týkající se některých oblíbených kosmetických produktů. Systém Safety Gate, evropská platforma pro rychlé varování před nebezpečnými výrobky, odhalila v České republice, Estonsku, Francii, Německu a Rumunsku přítomnost kosmetiky, která by mohla vážně ohrozit zdraví svých uživatelů. Která kosmetika je nebezpečná?

Nebezpečná látka v oblíbených produktech

Konkrétně jde o toaletní vody, sprchové gely, tělová mléka a barvy na vlasy obsahující butylfenyl methylpropional (BMHCA), známý také pod názvem lilial. Tato látka, která dodává kosmetice příjemnou květinovou vůni, je od roku 2022 v Evropské unii zakázána kvůli svým potenciálně škodlivým účinkům na reprodukční systém. Existují obavy, že BMHCA by mohla poškodit zdraví nenarozeného dítěte a způsobit podráždění kůže.

Produkty, které máte doma i vy

Mezi produkty, na které bylo vydáno varování, patří například sprchové gely značky Fa – konkrétně varianty Ocean Waves Scent pro muže, Divine Moments, Hawaii Flower & Oil, Duschgel Beach Love a 3 v 1 Active & Pure rovněž pro muže. Dále bylo varováno před toaletní vodou Fire Fight od Gordano Parfums, padělky parfému Chloé Love, barvami na vlasy od Syoss a Palette Intensive Color Creme a lakem na vlasy Schwarzkopf Glam Ponytail.

Na webu TN.cz byl zveřejněn seznam jaká kosmetika může být nebezpečná. Doporučuje se všem, aby si seznam prohlédli a zkontrolovali, zda některé z těchto produktů nemají doma.

Co radí EU?

Spotřebitelé si mají dát pozor, nebezpečná kosmetika je velice oblíbená. Proto při nákupu by spotřebitel měl věnovat pozornost složení produktů. V případě, že se v seznamu složek objevuje BMHCA nebo lilial, je doporučeno takový výrobek nekupovat. Evropská komise a národní regulační orgány spolupracují na odstranění těchto nebezpečných produktů z trhu, ale zodpovědnost leží i na ramenou informovaných spotřebitelů.

K TÉMATU  Jak vybrat pravé voňavé svíčky

Je důležité zdůraznit, že zdraví a bezpečnost by měly být vždy na prvním místě, a to i v kontextu každodenní péče o tělo a krásu. Síť Safety Gate i nadále bdí nad bezpečností produktů dostupných na evropském trhu, aby ochránila zdraví občanů EU.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Proč je šnečí sliz tak žádaným kosmetickým přípravkem?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zimní zahrady jsou u nás stále více oblíbené. Kdo by si nechtěl užívat sluníčka a přirozeného světla i v době, kdy venku panuje zima. Vybudováním zimní zahrady navíc zvětšíte svůj obytný prostor a vznikne tak příjemné spojení s přírodou. Pokud je prostor i vytápěný, nic vám nebrání trávit zde váš čas kdykoliv. Jakou si vyberete?
My ženy každý den vyhlížíme návrat partnera, a tak trochu potají doufáme, že nás alespoň jednou za čas překvapí krásnou kytičkou. Květiny milujeme, jsou pro nás symbolem toho, že na nás tomu druhému záleží. Dřív pánové nosili domů květiny pravidelně, dnes je to jiné. Pánové, pokud jste sem tajně zabloudili a hledáte tip, jaké květiny mají ženy rády, čtěte dál!
Když se řekne jóga, každému z nás se vybaví vyrovnanost, sebejistota, harmonie, správné držení těla. Jóga není jen cvičení, ale je to celkově životní styl, kterému propadli miliony lidí po celém světě. Chcete s jógou také začít, ale nevíte jak?
Jistěže si můžete koupit klasické hnojivo na pokojové či venkovní rostliny a hnojit bez obav jím. Ale proč nevyužít to, co třeba máte běžně doma? Vyzkoušejte osvědčené tipy a triky všech zkušených pěstitelů.
Léto je pro rty extrémním obdobím: naše rty, stejně jako celý obličej, jsou vystaveny spalujícímu slunci, horkému suchému větru, někdy dokonce i slané mořské vodě. Navíc kvalita rtěnky, kterou na rty nanášíme také může přispět k podráždění už tak namáhaných rtů. Co tedy dělat, aby vaše rty vypadaly stále mladé, pevné a sladké? Dáme vám několik rad, jak o ně správně pečovat.
Léto si každý z nás spojuje s opalováním a všichni se na něj nesmírně těšíme-. Konečně totiž může naše tělo získat bronzový odstín bez toho, aniž bychom museli navštěvovat solárium. Jenže co až léto bude pryč? Co pak? Vyvstává najednou otázka, jak si udržet opálení po co nejdelší dobu. Tento článek obsahuje nejúčinnější tipy na to, jak opálení co nejvíce prodloužit a pyšnit se tak krásným tělem i několik měsíců po dovolené.
Ještě se stydíte za nedokonalosti svého těla? S pocity, které vás dlouho sužovaly, se můžete vesele rozloučit! Trend body positivity je zde! Frčí modelky kyprých tvarů, dvoubarevné kůže, ženy s příběhem.
Chcete-li být sebevědomé bytosti, které mají vlastní názor a umí asertivně jednat, bude dobré, když se zaměříte na vlastní intuici. Ta lze trénovat na více úrovních. Pokud jste tímto tématem nepolíbení, nezoufejte. Na následujících řádcích si totiž povíme vše podstatné o tom, co má na rozvoj intuice vliv. Proto čtěte a nechte se inspirovat společně s námi. Co je to intuice a proč se vyplatí jí naslouchat?
Každý člověk ví, že kvalitní spánek je velice důležitý. Během dostatečně dlouhého a dostatečně kvalitního spánku dochází k regeneraci našeho organismu, který se připravuje na další celodenní fungování. Abychom se vyspali doslova dorůžova, svůj spánek můžeme zkvalitnit například vhodnou matrací nebo dobrým polštářem. Za kvalitním spánkem však stojí i pokojové rostliny v ložnici, které nejen, že perfektně čistí vzduch v interiéru, ale které jsou taktéž prevencí nachlazení. O jakých konkrétních pokojových rostlinách je řeč?
Kuchyňský bar je někdy chápán jako náhrada za jídelní stůl v malých bytech. Pravda ale je, že klasické sezení u jídla nic nenahradí. Takže naopak, pokud máte prostor a můžete si kromě stolu dovolit i bar, potěšíte jím každou návštěvu. Navíc je bar dobrý pro optické oddělení kuchyně od obývacího prostoru. Další variantou je potom samostatný bar ve sklepě nebo spodním patře domu, kde můžete vytvořit malou klubovnu.
Luxusní sídlo v australské provincii Victoria pochází už z 80. let. Armadale House prošel kompletní rekonstrukcí a je z něj moderní rezidence snů.
S létem, tím horkým, slunečným obdobím plným koupání a drinků, vyvstává pro lidi nové nebezpečí. Stávají se kořistí a potravou hned trojice nebezpečných nepřátel. Řeč je o hmyzu, konkrétně o klíšťatech, komárech a ovádech. Jejich teritorium v létě je opravdu obrovské a ať se snažíte jakkoliv, dříve nebo později na ně určitě narazíte. Nejúčinnější ochranu představují repelenty, v noci pak například moskytiéra.

Výběr článků

Viber, jedna z nejpopulárnějších komunikačních aplikací na světě, vám přináší zábavnou velikonoční hru. Hledejte vajíčka, která schovali zajíčci a vyhrajte naše velikonoční ceny!
„Už toho mám dost!“ řekla naše redaktorka Irena, když se na sebe ráno podívala do zrcadla. Po špatném spánku se pod jejíma očima pohupovaly malé váčky. Kruhy pod očima nechce nikdo z nás, a proto jsme zkusily, co na ně zabírá.

Nepřehlédněte

Pod pojmem detox si nepředstavujte plán na zhubnutí. Mělo by jít spíš o odlehčení po období, kdy jste hřešily a pochutnávaly si na potravinách, které nejsou pro tělo ideální. Čekat na jaro nemusíte. Detox můžete spustit kdykoli. Jen je potřeba přizpůsobit výběr potravin ročnímu období.
Ve zdravém těle zdravý duch. Mnohokrát připomínaná moudrost irského dramatika George Bernarda Shawa je, byla a bude pro lidstvo aktuální. S neustálým rozvojem přísunu informací se každý den dozvídáme o nových metodách cvičení, možnostech sestavení zdravého jídelníčku a korekce životního stylu tak, aby člověk dosáhl co možná nejlepšího pocitu sama ze sebe. Takový pocit vám dodá tolik potřebnou sebedůvěru, která se odráží při každodenních činnostech.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek