Středa , 08. 05. 2024

Statní svátek - Ukončení II. světové války

Herecká legenda Helena Růžičková: dvě desetiletí bez filmové dámy s tajemným osudem

Dnes si připomínáme smutné dvacetileté výročí od odchodu legendární české herečky Heleny Růžičkové. Talentovaná umělkyně, která oslnila diváky svým hereckým projevem ve filmech i na divadelních prknech, zanechala nezapomenutelnou stopu v české kultuře. Připomínáme si její kariéru plnou úspěchů, ale také tajemné schopnosti předvídat nejen osud ostatních, ale i svůj vlastní. Článek nahlíží na její životní pouť, filmové triumfy a ukazuje i na dramatické okamžiky, které vedly k jejímu předčasnému rozloučení se světem.
Helena
Helena Růžičková

04. 01. 2024

04. 01. 2024

Pojďte s námi do vzpomínkového světa, kde září jméno jedné z největších českých filmových ikon – Heleny Růžičkové. Dnes, dvacet let po jejím skonu, si připomínáme nejen její výrazné role na filmovém plátně a divadelních prknech, ale i tajemství, která obklopovala její osobnost. Přinášíme pohled na život této výjimečné legendy, která zanechala nezapomenutelný otisk v srdcích diváků.

Helena na filmovém plátně i v televizi rozdávala smích

Dnes si připomínáme dvacetileté výročí od smrti výjimečné české herečky Heleny Růžičkové, která zemřela 4. ledna 2004 po dlouhém boji s rakovinou. Narodila se s hereckým talentem a již v dětství se poprvé objevila před kamerou. I přes nesplnění snu dostat se na Divadelní fakultu Akademie múzických umění (DAMU) ji osud přivedl k Jiřímu Růžičkovi, se kterým byla šťastně vdaná 45 let, a se kterým měla také jediného syna Jiřího Růžičku mladšího, který pokračoval v rodinné herecké tradici.

Helena Růžičková se stala známou díky úspěšným filmům, zejména trilogii “Slunce, seno”, režírované Zdeňkem Troškou. Její kariéra byla ovšem rozmanitá, zahrnující úspěchy v “Homolce a tobolce”, “Trhala fialky dynamitem”, “Což takhle dát si špenát”, “Zítra to roztočíme, drahoušku…!” či její nezapomenutelnou roli Droběny v pohádce “Tři oříšky pro Popelku”.

Na tragický život byla pes

Jak jsme již napsali, Helenina kariéra byla poznamenána nespočtem nezapomenutelných rolí, ale rádi bychom připomněli dvě televizní role, kde Helena ukazuje úplně jinou, než komediální tvář. Jde o dva televizní příběhy, “Přítelkyně z domu smutku” a “Vlak dětství a naděje”.

V prvním z nich se Helena Růžičková představila v roli Helgy, ženy, která musela čelit nelehkým životním peripetiím a emocionálním výzvám. Její autentický herecký projev a schopnost vtělit se do citlivých postav ji posunuly do popředí české filmové scény.

K TÉMATU  Špatný vztah je lepší než žádný. Proč tomu lidé věří a co to udělá s vaší psychikou

Druhým významným dílem, ve kterém Růžičková zářila, je seriál “Vlak dětství a naděje”. Tento příběh zasahuje do hloubi srdce diváka, kdy se Helenina postava, Anna Urbanová, stává výrazným symbolem odvahy a síly v dobách největšího nepokoje. Anna, původně bývalá lázeňská kuchařka, se představuje jako bodrá žena do nepohody, prošlá životem, který ji posílil a formoval. V letech 1937 až 1939, období plného politického a společenského napětí, se stává nutností přežít s neobyčejnou silou.

Zbližuje se s poštovním zřízencem a přijímá jeho dceru za vlastní. Celá rodina se musí stmelit, protože se blíží temná éra války a nacismu. Seriál zachycuje nejen Anninu schopnost spojit rodinu v náročných podmínkách, ale také odhaluje hloubku lidského charakteru a jeho schopnost nalézt naději a sílu i v nejtemnějších časech. Helena Růžičková v tomto seriálu exceluje v představování postavy plné síly, odvahy a laskavosti, což dělá její výkon nezapomenutelným.

Na jevišti urážela komunisty

Divadlo byla její láska, a největší příležitost dostala pouze v inscenaci Gogolova “Revizor” v Činoherním klubu, kde prokázala Helena Růžičková své herecké mistrovství. Zde si zahrála vedoucí postavu po boku Pavla Landovského, a soubor dokonce dostal příležitost předvést svou excelentní produkci v Londýně.

Přestože byla úspěšná její divadelní kariéra skončila po kontroverzním alkoholovém incidentu, kdy na jevišti vystoupila proti komunistům. Toto rozhodnutí ji připravilo o další divadelní příležitosti, ale otevřelo novou kapitolu ve filmu a televizi.

Helana a ezoterika

Helena Růžičková byla nejen herečkou, ale také vášnivou milovnicí ezoteriky. Její schopnost předpovídat budoucnost byla známá i v kruzích ostatních osobností českého showbyznysu. Zajímavým příkladem je předpověď osudové lásky pro zpěvačku Hanu Zagorovou a i své vlastní nemoci. Bojovala s rakovinou, ale nakonec podlehla selhání ledvin.

Laskavé srdce: poslední kapitola v životě Heleny Růžičkové

Helena Růžičková nebyla pouze výraznou umělkyní na plátně a divadelních prknech, ale také srdcem plným laskavosti a lidskosti. Mimo svět filmu se věnovala dobročinnosti a pomáhala starším lidem, homosexuálům a dětem z dětských domovů. Po rozvodu synova manželství však bohužel ztratila kontakt se svými vnučkami. V důchodu měla touhu starat se o toulavé psy, což jen potvrzuje její lásku k tvorům kolem sebe.

K TÉMATU  Jak překonat manželskou krizi? Poradíme!

Svého syna přežila o pět let a nakonec odešla ze světa 4. ledna 2004 ve věku 67 let. Smrti se prý nebála, což odhaluje její vnitřní sílu a přijetí osudu. Již v minulosti, když procházela těžkým zraněním páteře ve svých třiceti letech, údajně zažila setkání s tunelem a světlem. Její odchod zanechal v českém filmovém a divadelním světě hlubokou mezeru, ale také nám ponechal odkaz laskavosti, odvahy a lásky k umění, který přetrvává v srdcích jejích obdivovatelů.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Protagonisty filmů Homolkovi nepotkal příliš šťastný osud

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každý z nás má svou polohu, ve které spí nejraději. Někdo spí rád na břiše, jiný na zádech a další třeba zase na boku. Ale napadlo vás někdy hledat ve spánkových polohách význam? Že ne? Pak se možná budete divit, co která spánková poloha znamená.
Je naprosto přirozené, že jste před první zkušeností s letadlem vystrašení. Nicméně všechno je ve vaší hlavě, proto je čistě na vás, jak svůj první let zvládnete. Existují způsoby, jak si pomoci, abyste nebyli před prvním letem až tak vyplašení, jak se momentálně cítíte a mohli se těšit na svou zahraniční dovolenou.
Pracujeme, honíme se, všude samé povinnosti... Jediné, co umíme, je odpočinout si u dobrého jídla a pití. Jenže to tělu nestačí. Jednoho dne totiž řekne dost a my úplně odpadneme. Co s tím? A proč je nutné to změnit?
Po patnácti letech manželství jsem se rozváděla a myslela jsem si, že začnu nový život. Jenže mé dvě děti se nedokázaly s rozpadem rodiny smířit – a mně to nedalo spát. I když jsem vlastně nechtěla, podlehla jsem, a nakonec jsem se k bývalému muži vrátila. Nyní jsou děti šťastné, manžel spokojený, ale já vím, že to není ono. Navíc jsem zjistila něco, co mi situaci ještě více zkomplikovalo.
Retro je v módě, nejen v nábytku. Ale sedací soupravy se navíc objevují s jedním důležitým prvkem, a tím jsou kulaté tvary. Letos jsou in zaoblené sedačky! Co na ně říkáte?
V Čechách je systém pro matky s dětmi nastaven víc než příznivě. I přesto se mnoho matek rozhodne začít pracovat dříve, než jejich děti dosáhnou 3 let, tzv. školkového věku. Není to nic neobvyklého a dá se to velice dobře zvládat, jen se na to musíte připravit.
Krásný úsměv by chtěl mít každý z nás. Nepřítel naší dutiny ústní je však povlak na zubech a zubní kámen. Jak ho odstranit, abychom nemuseli utrácet ze drahé produkty, jako jsou nákladné zubní bělící pasty a ústní vody? Mnozí netuší, jaké zázračné pomocníky má právě ve svém domově.
Ze všech stran na nás létají reklamy na prostředky do domácnosti, které jsou údajně doslova zázračné. My si je dokola pořizujeme, a tím hojně rozšiřujeme naši syntetickou armádu. Opravdu nám běžné toxické přípravky ovlivňují život?
Mezi námi jsou tací, které bolí hlava jednou nebo dvakrát za rok. Pak existují lidé, kteří se potýkají s bolestmi hlavy téměř pravidelně. A některé z nás postihuje ubíjející migréna, kvůli které jsou dočasně vyloučení ze společenského života. Ale víte, co dělat, když na bolest hlavy ani migrénu nic nefunguje?
Zima už mnohé začíná deprimovat, proto se snaží vnést si první střípky jara alespoň k sobě do šatníků. Svetry tak stále zůstávají v popředí, ale pomalu začínají být vytěsňování kousky nejmódnějších stylů přicházejícího teplejšího ročního období. Víte, co se bude nosit?
Horký dech v polštářích se někdy může proměnit v nudný čas u televize. Nenechte to dojít až takhle daleko a i po letech vztahu plujte na jiskřivé vlně plné šibalských úsměvů. Zábavu, vášeň a věrnost si můžete pojistit s těmito tipy! Už sundávejte podprsenku…
Zarámované fotky jsou klasika, ale co takhle vytvořit celou stěnu ze vzpomínek na vaše zážitky nebo ratolesti, když vyrůstaly? Rámy a rámečky poslouží jako krásná dekorace. Vhodným poskládáním můžete stvořit koláž podle vašeho vkusu, od zvoleného materiálu rámečků až po snímky, které zvěčníte na zdi. Můžete je pak podle libosti měnit a prohazovat. V rámečku ale nemusí být jen fotka, jak uvidíte v naší galerii.

Výběr článků

Chystáte se stát maminkou ve 40? Pak se připravte na nelehkou cestu. Ale samozřejmě vás nechceme od tohoto rozhodnutí odradit. Je třeba ale vědět, co vás čeká. Obecně je vyšší věk na dítě rizikový, ale záleží na mnoha faktorech. Co můžete očekávat? Co si o tom myslí doktoři a jak to zvládnout s úsměvem?
Pokud pracujete z domova, například tvoříte weby, píšete články nebo se věnujete jinému odvětví, jistě se setkáváte s problémy, které provází snad každého. Práci z domova si určujete sami, volíte si pracovní dobu i množství práce.
Pracoviště je podle statistik třetím nejčastějším místem, kde se můžete potkat se svou drahou polovičkou, a až třetina Čechů v práci prožila alespoň chvilkový románek. Láska v kanceláři může být krásná a vzrušující, ale zároveň s sebou může přinést i řadu nepříjemností. Jaké jsou tedy klady a zápory takového vztahu?

Nepřehlédněte

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která se po třicátém roce života začne z těla vytrácet. V tomto okamžiku nastupujeme my - naším úkolem je kolagen opětovaně do těla dodat, protože jinak to první, co půjde vidět při setkání s námi, budou vrásky a ochablá pleť.
Čínský horoskop je úplně jiný než ten náš. V tomto horoskopu je také celkem 12 znamení, ty pak prezentuje rok narození. Rok Tygra slibuje zajímavý vývoj, kroky vpřed, radost, ale i strastiplnou cestu k našim cílům. Pojďte se podívat, co podle čínského horoskopu letos čeká právě vás!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek