Sobota , 11. 05. 2024

Svatava

4 mýty o domácím uzení: Opravdu trvá celý den a není pro vegetariány?

O přípravě masa v domácí udírně koluje spousta mýtů. Podívejte se s námi na ty nejčastější a přijďte pravdě na kloub.

1. Výsledek je podobný koupenému uzenému

Běžně dostupné uzeniny z obchodních řetězců obsahují spoustu soli a dalších nezdravých přidaných látek. Dokonce ani s tím uzením to není tak žhavé: Místo pravého kouře si výrobci často pomáhají chemií. Průmyslové uzení trvá většinou velmi krátkou dobu, klidně kolem 15 minut.

Do vlastnoručně vyrobených uzených pochoutek určitě nepoužijete rychlosůl, umělá aromata ani škrob. S domácí udírnou tak víte, co hotová uzená dobrota obsahuje a v jakém množství.

Domácí uzení vám rovněž umožní kontrolu nad dobou uzení i výslednou chutí. Záleží jen na vašich chuťových preferencích, zda hodláte maso, sýry nebo jiné dobroty pořádně vyudit, nebo mu propůjčit jen lehké kouřové aroma.

2. Uzení není vhodné pro vegetariány

Myslíte si, že domácí udírnu využijí jen milovníci masa a masných výrobků? Udit můžete téměř vše včetně sýrů, tofu, tempehu, vajec, ořechů, zeleniny či ovoce. Výborně chutná dokonce i uzená sůl či různé druhy koření. Nebojte se experimentovat a obohaťte svůj jídelníček o nové chutě!

3. Bez velké zahrady se neobejdete

Máte malou zahradu nebo bydlíte v bytě a vlastníte pouze balkon? V obou případech si můžete pořídit mobilní plechovou udírnu, které stačí jen malý prostor. Díky nízké hmotnosti a snadné manipulaci ji můžete kdykoliv kamkoliv přenést. Využijete ji na zahradě, balkoně, terase i na chatě.

I na malé ploše si můžete splnit své sny: Vedle udírny klidně může stát třeba i celoroční venkovní vířivka.

4. Uzení trvá dlouho

Na domácí uzené výrobky nemusíte čekat celý den. Vejce i tvarůžky budete mít hotové za 4 hodiny. Sýru s modrou plísní a většině ryb stačí 3 hodinky.

Přípravu urychlíte i kombinací krátkého vyuzení a následného pečení v troubě, grilování či restování na pánvi. Maso získá díky předuzení příjemnou chuť i vůni, a následnou kuchyňskou úpravou jej už jen doděláte.

K TÉMATU  Z jednoho pekáče: Poctivé masové kuličky se sýrem
udírny

Chcete si pochutnávat na domácích uzeninách? Vyzkoušejte mobilní udírnu

Milujete uzeniny a chcete si pochutnávat na kvalitních produktech? Pak výrobu domácích uzenin svěřte mobilní udírně. Zprovozníte ji během 5 minut a hned se můžete pustit do uzení. Tzv. ready made udírny jsou lehké, téměř bezúdržbové a ideální pro začátečníky. Oceníte i menší rozměry a současně poměrně velkou udicí šachtu.

A pro kterou udírnu se rozhodnout?

  • Jestliže plánujete uzení od jara do podzimu, stačí vám jednoplášťová nerezová udírna.
  • Pokud se nechcete vzdát uzení ani během chladných měsíců, vyplatí se vám investovat do odolnějšího nerezu s izolační vrstvou.
  • Novinku na trhu pak představují izolované poloautomatické udírny od Kaisera: Smokemeister®. Tady šikovný generátor kouře udrží konstantní teplotu a dým až 12 hodin v kuse.

Tak raušovní uzení!

Zdroje článku:
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Make-up a líčení dokáží zázraky, o tom už jsme se přesvědčily několikrát. Tahle proměna ale sebere "modelce" několik let a dokonale změní její vzhled!
Svou domácnost je možné zútulnit příjemnými pokojovými rostlinami, které nemají jen estetickou funkci, ale také řadu jiných schopností, jež nám mohou přijít vhod. Předně se pyšní schopností čistit vzduch v domácnosti. Jiné zase přináší do domu peníze a hojnost. Pozastavme se právě nad druhými zmíněnými a prozraďme si, kterými vyplnit prázdné rohy v interiéru.
V dnešní době mnoho z nás hledá způsoby, jak se zbavit stresu a o své tělo se řádně starat během rušného života. Často kvůli tomu pátráme na sociálních sítích po osobách, které by nás inspirovaly a my nechali jimi (ne)vědomě ovlivnit náš životní styl. Chceme vědět, jak zdravě žít, nechat se vést nebo poznat nepoznané.
Jak dlouho mohou děti sledovat denně televizi? Záleží na věku nebo ne? Může sledování některých programů poškodit jejich zdraví?
Pro někoho představuje relaxaci stejně jako jiné umělecké činnosti, pro jiné je to životní styl, pro další obživa. Origami se světem rozšířilo až v posledních letech a jeho obliba stále stoupá.
Smutná zpráva postihla českou divadelní scénu, když ve věku 59 let zemřel vynikající herec Norbert Lichý. Tuto smutnou zprávu dnes zveřejnilo Divadlo Petra Bezruče v Ostravě, kde umělec působil dlouhá léta. Lichý, který loni v prosinci oslavil devětapadesáté narozeniny, byl váženým držitelem několika prestižních ocenění a zanechal nezaměnitelnou stopu v srdcích diváků.
Kočka cejlonská je nejmenší kočka na světě. Tento ohrožený druh žije pouze na jihu Indie a ostrově Srí Lanka. Kvůli náročnosti chovu můžete tohle zvířátko spatřit u nás pouze v Zoo Liberec a Zoo Ostrava. Malý noční predátor je ztělesněná roztomilost! Posuďte samy.
Za sny - tak se jmenuje nová audiokniha, kterou načetl zpěvák Richard Krajčo společně se svou manželkou - autorkou knihy, režisérkou a scenáristkou - Karin Krajčo Babinskou. Čtyřy a půl hodiny poslechu bude stát za to. Proč zná knihu zpěvák nazpaměť a jak souvisí s jeho písní Zůstaň se mnou?
„Není ta omáčka moc kyselá? Nejsou ty knedlíčky moc mazlavé?“ Citát z oblíbeného filmu dokumentuje, jak málo si některé ženy věří. A to i v případě, že svou práci zvládají skvěle. Jste jedna z nich? Také máte pocit, že nic neuděláte perfektně? Možná se jen podceňujete. A že nejste dokonalá? Hoďte pochybnosti za hlavu a mějte se ráda!
Tahle kočka si užívá víkendový relax a v klidu sleduje video s ptáky na chytrém zařízení. Rušit se od lenošení ale rozhodně nenechá a svůj oblíbený tablet jen tak nepustí.
Rozhodli jste se sobě nebo svým blízkým udělat radost a koupit jim chytré hodinky? Dalo by se říct, že chytré hodinky jsou výkřikem módy a že je to trend, který je budoucností. I proto je každý chce mít. Zvyšující poptávka vede ke zvyšující se nabídce a rázem není tak snadné vybrat si jedny, které nám budou dělat společnost. Pojďme si tedy prozradit, jak vybrat chytré hodinky, které budou tím nejlepším parťákem v každodenním životě.
Dosud jste si mysleli, že stačí, když si ráno a večer vyčistíte zuby klasickým kartáčkem a zubní pastou a máte hotovo? V tom případě vás zklameme. Pokud chcete předejít zubním kazům, zubnímu kameni a zánětu dásní, pak je zapotřebí věnovat svým zubům řádnější péči.

Výběr článků

Ne nadarmo se říká, že každý člověk je jedinečný. Tento argument se bezpochyby týká i v případě volby dioptrických brýlí, které, mají jí maximálně splňovat nejnáročnější kritéria, musí být vybírány na základě určitých vlastností jejich nového majitele. Která to jsou? Pojďme se na to podívat!
Zase ti někdo píše. Proč ji sleduješ? Proč nemáme ještě společnou fotku na Instagramu? Musíš s nimi pořád být v kontaktu? Sociální sítě ničí vztahy.
V Čechách i ve světě snad neexistuje nikdo, kdo by o francouzských filmech Nezkrotná Angelika alespoň neslyšel. Tato telenovela se stala slavnou především díky své hlavní představitelce, kterou ztvárnila francouzská herečka Michèle Mercier. Tato nezapomenutelná tvář přitom účinkovala ve více jak 50 filmech. V současnosti je jí přes 60 let a ve společnosti se již příliš neukazuje. Zachovala si ovšem svou pověstnou jiskru v oku a na rozdíl od svých kolegyň se rozhodla stárnout přirozeně a grácií.

Nepřehlédněte

Pomyslný svět magie, kouzel a nadpřirozena sám o sobě vzbuzuje napětí a zvídavost. Co se vlastně vše dá představit pod pojem černá magie? Obecně se dá říci, že černá magie v podobě nadpřirozených sil a čar byla používána k ďábelským a nekalým činům, kdy vykonavatel z nich měl prospěch a ve většině případů u toho zároveň ublížil druhé straně.
Pro mnoho žen je přechod velkým strašákem kvůli jeho nepříjemným symptomům. K nim patří návaly horka, noční pocení, výkyvy nálad a únava. Jenže menopauza patří k životu a je jeho přirozenou součástí. Projde jí každá žena. Ovšem existují přípravky, které vám pomohou její příznaky zmírnit a toto období zvládnout s grácií. Soutěžte s námi a vyhrajte doplňky stravy Naturevia PerfectDay a Magnesium 1!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek