Středa , 08. 05. 2024

Statní svátek - Ukončení II. světové války

Vitamín D získávaný ze slunce. Kolik slunečního svitu načerpat, aby to mělo kýžený efekt?

Vitamín D je důležitý pro lidské zdraví – pomáhá udržovat silné kosti, zuby, posiluje imunitní systém a podporuje optimální hladinu krevního tlaku. Co však mnoho lidí neví je fakt, že nejdůležitějším zdrojem pro vstřebávání vitamínu D do těla je slunce. Právě v létě ho lze ze slunce vytěžit nejvíce. Jak toho dosáhnout, abyste měli dostatek?
vitamín D
Jak načerpat ze slunce co nejvíc vitamínu D?

17. 07. 2023

Vitamín D

Vitamín D lze zařadit mezi základní vitamíny a nutno podotknout, že se nejedná pouze o jeden vitamín, ale hned o několik podobných molekul, které mohou být jak přírodního, tak syntetického původu. Mezi nejznámější patří vitamín D2 a D3.

Vitamín D plní v lidském organismu důležitou funkci, podílí se na vstřebávání vápníku a fosforu, podporuje normální funkci svalů, imunitního systému. Doporučená denní dávka Déčka je stanovena Evropskou Unií na 5 mikrogramů u dospělých, 10 mikrogramů u těhotných, kojenců a dětí.

S nedostatkem tohoto vitamínu se ale potýká většina české populace. Příznaky na sobě možná pociťujete i vy: únava, ospalost, náchylnost k infekcím, svalové křeče, nechutenství… Co tedy můžete pro doplnění vitamínu D do svého těla udělat?

Naštěstí existuje hned několik způsobů.

  1. Tím úplně nejefektivnějším je sluneční záření, které podporuje syntetizování tohoto vitamínu
  2. Je možné získat vitamín D ze stravy
  3. Z doplňků stravy

Jak získat co nejvíce Déčka prostřednictvím slunečního záření?

Slunce je nejlepším zdrojem vitamínu D, protože pokud se člověk vystaví slunečnímu záření, tělo si může samo vitamín D vytvářet. Když se sluníčku vystavíte, dopadají na kůži ultrafialové paprsky, na které reaguje cholesterol a přitom vzniká vitamín D. Ostatní zdroje poskytují vitamínu D mnohem méně.

Ani to nejkrásnější opálení během letních prázdnin však není zárukou dostatku Déčka. Při získávání vitamínu D hraje roli několik faktorů, mezi nimi především váš fototyp, věk, doba, kterou člověk tráví na slunci, zeměpisná šířka, v které se člověk pohybuje a další.

Fototyp a sluneční záření

Každý člověk má trochu jiný fototyp kůže. To znamená, že zatímco někteří mohou na sluníčku strávit pár minut a jejich pleť se krásně barví do čokoládových odstínů, jiní odchází po pár minutách bez opalovacího krému rudí jak rajčata. Právě fototyp určuje reakci kůže na sluneční záření.

K TÉMATU  Jak na samoopalování bez fleků? Zaručené tipy pro přirozený vzhled opálení

Nutno podotknout, že bez ohledu na váš fototyp by se měl před slunečním zářením opalovacím krémem chránit každý. V literatuře se rozlišuje 4-6 kožních fototypů, které se od sebe liší úrovní pigmentace i citlivostí na sluneční záření.  

  • Typ 1 je ten nejcitlivější na slunce, jde o lidi s velmi světlou pokožkou a světlými vlasy, kteří se téměř vždy spálí a prakticky nikdy se neopálí.
  • Typ 2 je na slunce také velmi citlivý, často se spálí a zřídkakdy opálí. Opět se jedná o lidi se světlou pokožkou.
  • Typ 3 se oproti předchozím typům také spálí, ale postupně jeho opálení tmavne a opaluje se. Jejich pokožka bývá lehce opálená.
  • Typ 4 není příliš citlivý na slunce a dobře se opaluje. Většinou se jedná o lidi s tmavými vlasy a hnědýma očima.
  • Typ 5 se spálí málokdy a opaluje se snadno. Tito lidé mají tmavší pokožku, tmavé vlasy a tmavé oči.
  • Typ 6 se opaluje rychle, většinou se jedná o lidi s černými vlasy a tmavýma očima.

Věk a sluneční záření

Roli při efektivním slunění a získávání Déčka hraje také věk. Především starší lidé mají schopnost získávat vitamín D podle výzkumů až pětkrát nižší. Na vině je atrofie kůže a výskyt pigmentových skvrn. Zvýšené je navíc v pokročilejším věku i riziko vzniku kožního karcinomu. O to více je potřeba ve stáří dbát na ochranu pokožky před sluncem.

Doba strávená na slunci

Doporučený čas strávený na slunci se liší podle kožních fototypů, geografické polohy i ročního období. Obecně však platí, že člověk by měl na sluníčku strávit alespoň dva dny v týdnu, nikdy však ne během poledne, kdy je sluneční žár největší. Pokud se slunci v průběhu oběda vyhnout nemůžete, je na místě nadměrně se chránit opalovacími krémy a vyhledávat stín. Riziko spálení, a tím pádem také riziko rozvoje melanomu, je v tuto dobu vysoké.

K TÉMATU  5 cviků na protažení těla. Prospějte svému zdraví i v kanceláři

Nutno podotknout, že skrze ochranný faktor si tělo vitamín D nevyrobí. Ideální je tedy se intenzivně slunit vždy spíše kratší dobu, okolo 10-30 minut. Až čtvrtinu dne potom slunci nevědomky vystavujete asi čtvrtinu lidského těla – obličej, paže, nebo lýtka, to jsou nejčastěji části těla, na které sluníčko na jaře nebo v létě svítí většinu času.

opalování
Při opalování se vždy chraňte UV faktorem.

Zeměpisná šířka

To, jak dlouho by měl člověk trávit čas na slunci je ovlivněno také tím, kde se zrovna nachází. V České republice lze efektivně vitamín D pomocí slunečního záření získávat od března do října.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

S doplňky stravy opatrně: Vitamíny a minerály, které se nevyplatí kombinovat

Opalování nebylo vždycky v módě. Díky bohu za Coco Chanel

Zdroje článku:
https://www.vitalia.cz/clanky/efektivni-sluneni-jak-nejlepe-ziskat-vitamin-d-ze-slunce/, https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/slunce-zdroj-vitaminu-d/?utm_source=ehub&utm_medium=affiliate&ehub=0f764de6801e4ab181a1b3366bfac2e0, https://www.benu.cz/co-je-vitamin-d-a-proc-je-tak-dulezity
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

„Petra je tak úspěšná a krásná. Té se nikdy nevyrovnám.“ „Když půjdu ven v téhle sukni, určitě si o mně moji kolegové řeknou, že nemám vkus.“ „Moje děti mají tak nešikovnou mámu. Vím, že to jiné matky zvládají všechno mnohem lépe.“ Něco vám chybí - a to je sebeláska!
Podzim s sebou nese pochmurnou náladu. Zejména tedy ten letošní. Chybí mu trocha sluníčka a pozitivní nálady. Nemůžeme se divit tomu, že většina lidí opravdu upadá do podzimních smutných nálad a nemá chuť dělat nic, co je baví. Nestravte však v tomto stavu veškeré své volné dny v tomto ročním období. Vyzrajte na takzvanou podzimní depresi s bylinkami, které podzimní deprese hravě zahání.  
V obláčku zamilovanosti se vám to možná nezdálo. Nebo jste měla pocit, že je normální pro něj udělat první poslední. Splnit mu každé přání. Jenže po čase si připadáte jako zahnaná do kouta. Přestáváte být sama sebou. A najednou si uvědomíte, že váš partner je zdatný manipulátor. Jak z toho ven?
Velikonoční vajíčka patří k tradici, a vyřádit se na nich může celá rodina. Inspirujte se jednoduchými nápady na zdobení. Zkuste něco nového a netradičního. Výsledek bude vypadat skvěle!
Nikdy jsem nepatřila mezi ženy, které vyhledávají jiné partnery a nevěra jim nic neříká. Vlastně jsem se vždy považovala za zastánkyni věrnosti. Po svatbě jsme se nastěhovali do řadovek. Tam jsme se seznámili i s našimi sousedy.
Hledáte-li pohodlné a zároveň vysoce módní boty na léto, budou polobotky tím správným řešením i pro vás. Na trhu existuje celá řada trendy polobotek. Pokud nejste zrovna módní guru, nezoufejte! Na následujících řádcích vám prozradíme, jaké modely polobotek vybírat a jak je vhodně kombinovat s oblečením, aby byl váš outfit dokonalý. Čtěte a inspirujte se s námi!
Svou domácnost můžete zpestřit různými věcmi. Zatímco někdo sází na bytový textil, jiný si raději pořizuje pokojové rostliny, které dokážou vdechnout interiéru život. Pakliže patříte také mezi pěstitele, kteří touží po jedinečném prvku ve svém domově, naučte se pěstovat amarylis. Působivou pokojovou rostlinu, která je stokrát hezčí než barevný povlak na polštář.  
Sice jsou tenisky nejoblíbenější obuví, ovšem v zimě, kdy teploty padají pod bod mrazu, by nám v nich umrzla noha. Proto si pořizujeme boty zimní, které nás dokážou před nízkými hodnotami na teploměru ochránit. Velmi oblíbené jsou semišové zimní boty, které i skvěle vypadají. Tedy pokud jsou čisté a umíte o ně pečovat! V opačném případě žádnou parádu neudělají.
Možná by vás ani nenapadlo, že masáž a pořádnou péči ocení i váš čtyřnohý kamarád. Podívejte se, jak si relaxující buldoček užívá masáž!
Déšť, sníh, mráz, vítr venku. Doma studená ložnice, přetopený pokoj. Pleti tak náhlé výkyvy rozhodně neprospívají. Pleti výkyvy počasí neprospívají a právě v zimě je hydratace ještě důležitější, než v letních měsících. Jak to a které krémy použít?
Muži po ní šíleli, ona ale vždycky působila, jako by ji to vůbec nezajímalo. Její okolí ji považovalo za přerostlé dítě, které touží jen po samé zábavě a žádných povinnostech. Ve skutečnosti byla Marilyn Monroe anděl s ďáblem v těle. V tom nejlepším smyslu slova.
V dnešním světě, který se neustále mění a vyvíjí, se mění i role rodičů a způsoby, jakými vychovávají své potomky. Článek "Moderní rodičovství a výchova dětí" se zaměřuje na aktuální trendy a přístupy v oblasti péče o děti. Od respektování individuality a podporování kreativity po využívání moderních technologií – objevte, jak se rodičovství adaptuje na nové výzvy a jak můžete vytvořit harmonický vztah s vašimi dětmi v dnešním rychle se měnícím světě.

Výběr článků

Chcete-li si koupit pohodlné a zároveň trendy boty, určitě vsaďte na kožené kousky. Ty mají mnoho předností. Na následujících řádcích si na koženou obuv posvítíme pěkně zblízka. Povíme si jak ji vybrat a i to, s jakými módními doplňky ji kombinovat. Proto pojďte číst dále a nechte se inspirovat společně s námi.
Pro někoho může jít o kraj nehostinný, neboť si ho často spojujeme zejména s těžbou uhlí. Ve skutečnosti jde ale o nádherný kus krajiny s bohatou historií a přírodními scenériemi, které rozhodně stojí za to navštívit. Vybrali jsme pro vás deset nejzajímavějších míst, které byste si při návštěvě severních Čech neměli nechat ujít.

Nepřehlédněte

Ještě jste nenašla sport, který by vás skutečně a bez výhrad bavil? Začněte chodit. Tím spálíte více kalorií, než si možná myslíte. Zároveň zatočíte se stresem, zlepšíte si náladu a prospějete svému srdci.
Luna odjakživa přitahovala myšlení, fantazii i city lidí. Nejeden básník, skladatel nebo malíř jí věnoval své dílo. Působení luny na jevy na zeměkouli jsou jasně vědecky prokázané. Je zde ale jedno odvětví, které stále čeká na to, až jej někdo vědecky dokáže. Co vše vám prozradí lunární kalendář?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek