Pondělí , 06. 05. 2024

Radoslav

Moderní studie ukazují, že botulotoxin není tak nevinný. Kromě vrásek vás může zbavit i emocí

Kdo by nechtěl zůstat stále mladý? Zpívá o tom i Karel Gott v jedné ze svých převzatých písní. Pravdou však je, že stárneme a nikdo se tomu nevyhne. Naštěstí tu máme úspěšný obor estetické medicíny, který zažívá nebývalý boom. S botoxovými injekcemi ale možná ještě raději počkejte, výsledky lékařských experimentů varují.
botulotoxin
Moderní studie botulotoxinu nejsou zrovna příznivé.

24. 04. 2023

Estetická medicína v tomto ohledu dokáže hodně a botox se stal oblíbeným způsobem, jak řešit povislejší, méně pružnou pleť s vráskami. Tak tam cákneme botulotoxin, a díky této kouzelné injekci rázem omládneme o pár let. Ale uvědomujeme si pořádně, co je to vlastně za látku?

Botulotoxin je totiž jed. Konkrétně klobásový jed (odtud jeho název) a patří mezi nejúčinnější jedy vůbec. Smrtelná dávka je už 1,3 až 2,1 ng/kg, je-li podán nitrožilně. Chemickým složením patří botulotoxin mezi polypeptidy. Složený je z 19 různých aminokyselin.

Jakou roli má botulotoxin v estetické medicíně

Botox je populární neinvazivní estetický zákrok, který může výrazně vylepšit vzhled obličeje. Tento lék, jehož účinnou látkou je botulotoxin, dokáže zpomalit nebo zastavit pohyb svalů, což vede ke snížení výskytu vrásek a jemných linek v oblasti očí, čela a kolem úst. Zákrok je to rychlý a snadný a nevyžaduje žádnou rekonvalescenci. Proces aplikace trvá jen několik minut a pacienti se mohou vrátit ke svým běžným aktivitám ihned po něm.

botulotoxin
Botulotoxin je velmi silný jed.

Pokud jsou vrásky způsobené opakovanými pohyby svalů, jako jsou například vrásky na čele nebo kolem očí, botox může být vynikajícím řešením. Když je aplikován do svalu, botulotoxin brání jeho pohybu, což umožňuje svalu uvolnit se a vráska se rozplyne.

Aplikacím botoxu už zdaleka nepodléhají jen celebrity. Je totiž relativně cenově dostupný, takže si ho dopřávají ženy kolem nás naprosto běžně. Klidně i svobodné matky. A občas s ním bohužel začínají už i dívky v mladém věku, aby preventivně zamezily vráskám.

Co říkají o botoxu nejnovější studie

Vědci zkoumají kde co. Výzkumu podrobili také botox – a přišli k velmi zajímavým výsledkům. Zdánlivě nevinně vyhlížející injekce botoxu mohou totiž mít negativní vliv na mozek. Botulotoxin se totiž dokáže dostat do centrálního nervového systému. Studie byly prováděné na krysách, kterým byl botox aplikován do srsti, ale následně se objevil v jejich mozku. Ukazuje to na schopnost botoxu v organismu cestovat.

K TÉMATU  Káva pro ztmavení, ořechy na šediny a citron pro zesvětlení: barvení vlasů jde i šetrnou přírodní cestou. Vyzkoušejte a uvěříte!

Další studie zjistila, že botox může ovlivňovat centrum mozku, které je spojené s horními končetinami. Je to dáno tím, že obličej a ruce mají centra ovládání v mozku vedle sebe. Vědci mají za to, že ztráta pohybu v obličeji vlivem injekcí botoxu může ovlivnit i pocity dotyku v rukou. Další výzkum ukazuje na to, že botox může zhoršovat cítění vlastních emocí a tlumit empatii.

Botox není bez vedlejších účinků

Botoxové injekce jsou oblíbenou a nejen zkrášlující kosmetickou procedurou. Aplikují se například i do podpaží, aby se tak zamezilo nevzhledným upoceným koláčům. Ale už v honbě za vylepšením tolik nevnímáme jeho vedlejší účinky, kterých má mnoho. Lidé si na sociálních sítích stěžují třeba na bolesti hlavy, deprese, úzkost, závratě, záchvaty a to není vše.

botulotoxin
Stojí vám to za to?

U někoho injekce botoxu způsobily potíže s polykáním, klesající oční víčko, generalizovanou svalovou slabost, pseudoaneuryzma spánkové tepny a v některých případech dokonce úmrtí vlivem anafylaktického šoku. Určitě je důležité vědět, že takové vedlejší účinky botoxu existují a že injekce s touto látkou nejsou bez nebezpečí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Botox: Na co se připravit, než do sebe necháte píchnout

Obličejová jóga, nebo botox? Co vám zajistí krásnější a mladistvější vzhled?

Zdroje článku:
www.byrdie.com, www.theguardian.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pandemie se rychle šíří. Čísla nemocných stoupají, proto byste neměli na nic čekat a podpořit svou imunitu. Nikdy totiž nevíte, kdy a kde se s nemocným můžete setkat. Abyste měli dobře fungující obranyschopnost, musíte mít ve formě střeva. K tomu vám pomohou probiotika. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček doplňků stravy Naturevia, ve kterém najdete kvalitní přípravky pro celou rodinu.
Vždycky jsem byla tak trošku rebel, do vztahů jsem se úplně nehrnula, závazků jsem se obávala vždycky. Dospěla jsem ale postupně do stavu, kdy mi došlo, že to tahle nemůžu a nechci dělat celý svůj život. Mám partnera už tři roky, on by se rád posunul dál a bydlel se mnou. Ale i přesto, že ho miluji, začínám někde uvnitř sebe couvat. Nevím, zda jeho nátlak ustojím.
Když Karel Gott zemřel, byla to doslova národní tragédie. Mnoho lidí ukázalo velkou vlnu solidarity, která spočívala jak ve velkém množství vzkazů, které dostávala manželka Ivana.
Letos se očekává, že začnou padat ceny nemovitostí. Důvodem je právě panující koronavirová krize, která dostane řadu lidí na finanční dno. Jelikož se propad cen nemovitostí předpokládá, lidé zjišťují své možnosti týkající se hypotéky.
Vánoce jsou pomalu za dveřmi, a přestože právě tohle období představuje svátky hojnosti, zejména letos mnozí z nás hledají způsoby, jak nějakou tu korunu ušetřit. Ať se však snažíme sebevíc, pokud chceme Vánoce slavit, vždy to nějaké peníze stojí, ovšem i tak se dají najít skulinky, díky kterým naše peněženka zaplesá radostí. Jak a na čem nejvíc ušetřit?
Trápí vás zdravotní problémy, které se vám neustále vracejí? Máte nějakou nemoc už od dětství a chtěli byste se jí zbavit i bez pomocí léků? V dnešním článku se dozvíte, jak mohou nemoci vznikat! Že jejich kořenem je především psychika. Jak je to možné? A jak to napravit? Čtěte dál a získáte odpovědi!
Vánoční stromek získává ve většině českých domácností jednou ročně opravdu výraznou roli, protože obzvláště pro naše nejmenší je symbolem splněných přání a naděje. Je tedy potřebné jeho výběru věnovat patřičnou pozornost. Jak vybrat vánoční stromek, aby byl dokonalou ozdobou jakéhokoli prostoru, najdete v následujících řádcích.
Přemýšlíte nad tím, kam byste si s partnerem, anebo sama mohla vyrazit na prodloužený víkend? V tom případě pro vás máme pár tipů, které dozajista oceníte. Poznejte ta nejkrásnější evropská města, do kterých se budete velmi ráda vracet, a na která vám (pro začátek) bude stačit jen pár dní volna.
Trh s nemovitostmi zažívá doslova boom. Je potřeba si však uvědomovat několik možných komplikací. Co nám brání v koupi vysněného příbytku?
Intimní zápach není rozhodně téma, které by se probíralo buď s kamarádkami, nebo s partnerem. V mnoha případech je tak žena nucena si hledat pomoc sama.
Vybrat si brýle je tuze složitá věc, kterou není radno podcenit. Aby na vás brýle (ať už dioptrické či sluneční) vypadaly dobře a cítili jste se v nich přímo bezvadně, je potřeba, aby tzv. "seděly“ na váš tvar obličeje.
V dřívějších dobách bylo soužití generace s generací naprostou samozřejmostí. Dnes se do toho už mnoha lidem nechce. Příčiny jsou jasné – vznikají třecí plochy, o které nikdo nestojí. Když je však dokážete zvládnout, můžete si naplno vychutnávat pozitiva: například mít možnost hlídání a péče o dům, děti, zvířata a květiny, i když jste pryč.

Výběr článků

V každém vztahu někdy nastane čas, kdy se lidé hádají, dohadují, přehodnocují své názory. Takové menší krize jsou v každém vztahu běžné a můžete je očekávat. Velké krize většinou přicházejí s tím, jak se vztah mění a vyvíjí. Mohou vás potkat dříve či později, avšak odborníci se shodují v tom, jaké kroky (a i roky) ve vztahu bývají kritické.
I malé dítko dokáže zařídit pořádné trapasy. Přesvědčte se sama!

Nepřehlédněte

Pokud jste jako rodiči neustále svým okolím upozorňováni, že vaše dítko je příliš zlobivé, nemusí být vždy chyba na straně vašeho potomka.
Každý čínský panovník si byl vždy vědom toho, že musí na svět přivést dědice trůnu. A měl to také dobře pojištěné. Kromě oficiální manželky měl ještě císař další „podřadné“ manželky a své konkubíny.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek