Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Jak správně zvolit oblečení a obuv pro horskou turistiku

Každý relaxuje po svém - někdo s rodinou, jiný s přáteli a mnozí si nejlépe odpočinou tehdy, když jsou sami. Někdo ve volném čase upřednostňuje čtení, druhý poslech hudby, další sleduje filmy nebo sportuje. Dopřát si čas a relax jen pro sebe - je důležité.

Dopřát si čas jen pro sebe a trávit jej plnohodnotně, při příjemných zálibách a koníčcích, je velmi důležité. Ale pravidelné procházky v přírodě by měly být běžnou součástí života všech, protože pohyb celkově posiluje zdraví každého z nás. Pokud se však vypravíte na túru, a to zejména do vysokohorského prostředí, nepodceňte kvalitní oblečení, aby vaše turistické zážitky nenarušil chlad a vlhkost. Na horách bývá počasí velmi často doslova nevyzpytatelné, proto vlhkému či větrnému počasí vhodně přizpůsobte své oblečení i obuv.

Turistické sportovní oděvy pro Vás

Turistické oděvy mají být snadno vrstvitelné – prodyšné, vodovzdorné a větru odolné – ideálně z funkčních materiálů. Skvělým tipem je špičková značka  Dynafit, která nabízí nejen spodní prádlo, trička, mikiny a vesty, ale také sportovní kalhoty či teplé ponožky. Turistické bundy a kalhoty do horského prostředí je dobré volit kvalitní – zateplené, z nepromokavých a hlavně funkčních materiálů. Na svršcích má být vodovzdorná nejen látka, ale také manžety a švy. Komfort větrovky zvyšuje také kvalita gumiček kolem zápěstí a kvalita spodního lemu. Také zipy (nejlépe kovové), kapuce a počet praktických kapes. Při výběru turistické bundy je dobré myslet také na to, aby byla kompatibilní s batohem nebo s vakem. Batoh nebo vak turisty má být přiměřeně velký, a to z co nejlehčího materiálu. Dobrou službu poskytne zejména batoh s nastavitelnými ramenními popruhy a s velmi praktickým popruhem přes prsa. Dobré je, pokud je opatřen i více praktickými kapsami.

Kvalitní turistická obuv je základ

Turistická obuv má být vyrobena z kvalitních materiálů, má mít anatomicky tvarovanou stélku a hrubou, pružnou, ale neklouzavou podrážku. Všechna tato kritéria splňují vynikající Salomon boty, které jsou nejen nepromokavé, ale také maximálně vzdušné a pevné. Úžasné pohodlí nohám poskytují také špičkové Salewa boty dámské a pánské. Při koupi však vždy dbejte na správný tvar a velikost – na přesnou délku a šířku turistických bot. Nevhodná obuv může totiž způsobit nejen odřeniny, ale také různé deformity nohou, poškození kostry chodidla a chybné držení těla. Pocit lehkosti při chůzi navodí také vhodné sportovní vložky. Gelové či pěnové vložky chrání nejen nohy a chodidla turistu, ale také jeho páteř. A navíc, mají také příznivý vliv na klenbu nohou. Turistickou obuv vždy vyměňte za novou, pokud jeví známky mechanického poškození. Když je popraskaný povrch nebo když je opotřebovaný vnitřek bot.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jóga dnes patří v západním světě k široce rozšířeným technikám cvičení. Svou popularitu zde ale začala získávat až od 2. poloviny 20. století. Tisíce let se totiž omezovala pouze na indický subkontinent. Jak se vyvíjela až do dnešní podoby?
Krásný den všem dámám v naší lize! S blížícím se jarem je nyní ideální čas připravit své tělo na novou sezónu. A co je lepšího než začít s osvědčeným jarním detoxem? V tomto článku se podělíme o jednoduché tipy na přípravu zeleninového smoothie a připravíme si detoxikační polévku. A v neposlední řadě, prozradíme 4 kroky, jak s detoxikací začít jež v únoru.
Rozhodli jste se zhubnout přebytečná kila? Chcete konečně dosáhnout vysněné štíhlé linie? Doporučujeme vsadit na plavání. Jen málokdo si uvědomuje, jak efektivním sportem plavání vlastně je. Pojďme si prozradit, jak dlouho musíme plavat, abychom konečně zhubli.
O botoxu a jeho účincích se hojně mluví, kosmetické úpravy botoxem jsou skloňovány v médiích a zejména celebrity si v těchto úpravách libují. Ale už zdaleka nejen slavné tváře jeho magii podlehly. Ovšem i když se díky botoxovým injekcím můžete zbavit vrásek, čímž jistě alespoň na chvíli vizuálně zastavíte stárnutí, ne vždy je to výhra.
Toužíte po zahradě? Nebaví vás prázdný a špinavý balkon? Poradíme vám, jak z vašeho balkonu nebo lodžie vykouzlit vlastní soukromou oázu klidu.
Saláty k obědu, svačiny po cvičení nebo šťávy z ovoce jsou obecně považovány za zdravé, ale pokud s nimi nezacházíte správně, vašemu hubnutí spíše uškodí. Dresing na salátu je často stejně kalorický, jako kdybyste snědly hamburger, a ovocné šťávy mají energetickou hodnotu jako tabulka čokolády. Jak si správně poradit s přípravou jídla při hubnutí?
Podzim už je tady a vy pomalu měníte i svůj šatník. Jaké budou podzimní trendy 2023 a co si na sebe obléknout? Inspirujte se našimi tipy.
Jak zútulnit interiér? Nemusíte sázet na předražené bytové doplňky nebo na podobné prvky do domácnosti, které zanedlouho omrzí. Stačí vsadit na pokojové rostliny, které budou tím nejlepším co si domů přinesete. Zejména, pokud se bude jednat o dracénu - působivou pokojovou rostlinu, která nevyžaduje příliš mnoho péče.
Nový rok se samozřejmě všude na světě slaví poslední den v roce. Ale vzhledem k tomu, že máme jakási časová pásma, slaví se příchod nového roku v různý čas i různými způsoby. Víte kdy a jak?
Také někdy odcházíte, práskáte dveřmi a za druhým rohem vám tečou slzy, i když máte pravdu? Být dospělá a prosadit svůj názor před rodiči bývá někdy velmi obtížné. Stále ve vás vidí tu malou nevědomou holku? Stále mají vždycky pravdu? Nehádejte se, nemá to cenu.
Taky jste už zkoušeli všechno možné, ale kila stále nejdou dolů? Už vás přestává bavit ten koloběh diet a poté opětovného přejídání? V dnešním článku vás seznámím s jednou metodou, díky které zaručeně zhubnete! A víte, co je na tom nejlepší? Že žádné diety a restrikce vás nečekají!
Také si spolu vaši domácí mazlíčci dobře rozumí? Podívejte se, jak si kočky a psi hrají s ptačími kamarády všeho druhu, jako jsou papoušci, kuřátka, slepice nebo kachny. Zvířátka umí být opravdu rozpustilá!

Výběr článků

Knížky pro děti jsou nejen zábavným zdrojem pro trávení volného času, ale také přínosným nástrojem pro rozvoj dětského myšlení a fantazie. Proto jsme pro vás připravili seznam nejlepších knih, které nejenže děti baví, ale také jim pomáhají rozvíjet se.
Člověk si to neuvědomuje, ale prakticky na každém místě číhají lidé, kteří ho chtějí okrást, respektive obrat o peníze. Což se nyní, v době panující koronavirové krize, neslyší možná rádo. Abyste se vyhnuli tomu, že za služby nebo jiné zaplatíte více, než byste měli, dávejte si pozor hlavně na několik profesí.
Poznala jste skvělého chlapa a všechno mezi vámi vypadá na dobré cestě. Už se scházíte nějaký ten pátek, je vám spolu dobře. Vy ale začínáte mít pochybnosti, jestli s vámi počítá do budoucna, nebo vás vnímá jen jako krátkodobý románek. Jak poznat, že mu jde o vážný vztah a nikoli o krátké povyražení?

Nepřehlédněte

Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy podporujících správné fungování imunity. Znáte to, viry na nás číhají na každém rohu a do toho se denně potýkáme s až příliš mnoho stresovými situacemi. Proč tedy nepodpořit svoje jediné zdraví? Jste přípraveni?
Důvodem, proč máte svou zahrádku, je to, abyste mohli jíst zdravě. Proto je třeba vyhnout se chemii i v souvislosti s hnojením.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek