Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

13 největších letních hitů všech dob. Zavzpomínejte s námi!

Každý rok vznikne nějaký song, který pak dobývá žebříčky celosvětových hitparád, slyšíme ho na každém rohu, skáče na nás pomalu i z lednice. Na některé hity časem zapomeneme, ale o takových tu dnes nebude řeč. Až udeří první mrazíky, tyhle letní písničky vás zaručeně rozehřejí a rozproudí vám krev v žilách. Pojďme si připomenout hity, které známe úplně všichni a vždycky si na ně rádi na diskotéce nebo u moře zatancujeme, nebo si je aspoň v duchu zanotujeme.
hit
Jsou hity, které nestárnou!

16. 09. 2022

Když se řekne léto, která píseň se vám vybaví? Určitě nějaká ano, protože každý máme v hlavě ten svůj letní hit, bez kterého by v době našich středoškolských nebo vysokoškolských let nebyly letní prázdniny úplné. Hrály se na diskotékách, v barech, u nás, v Americe, Asii a třeba i v Severní Africe. Každý znal klip i skoro všechna slova (nebo alespoň zpíval něco, co se jim podobá).

1. Macarena

V tomto případě neznáme jenom hudbu, ale i taneček, který se k Macareně váže. Milují ho děti i dospělí, v 90. letech zažívala skutečný boom. Vymysleli ji dva muži ve středním věku Antonio Romero Monge a Rafael Ruíz Perdigones. Inspirací pro Macarenu jim byla venezuelská tanečnice flamenca Diana Patricia Cubillán Herrera. Macarena je španělské ženské jméno a co určitě ještě nevíte, o čem píseň vlastně je. Zpívá se v ní o dívce, kterou štve, že její přítel vstoupil do armády.

Los Del Rio – Macarena

2. Lambada

Konec osmdesátek si bez ní nedokážeme představit. Skutečná slova, která v písni znějí, zná jenom málokdo, ale rytmus určitě známe všichni. Píseň vznikla v roce 1989 a to díky francouzské skupině Kaoma. Zpívá se v ní ale portugalsky. Lambada je párový, velmi intimní tanec. Nikdo o ní ale moc nevěděl, dokud se nerozezněla rozhlasovým a televizním éterem právě v 80. letech. Smůlou ovšem je, že zpěvačka hitu Lambada, Loalwy Braz, zemřela velmi tragicky. Skupina mužů ji unesla (rok 2017), její ohořelé tělo našli policisté v autě kousek od jejího domu.

Kaoma – Lambada

3. Summer Nights

Byl to rozkošný pár. Všichni jsme ho určitě měli zvěčněný na plakátě a vylepený na zdi nad stolem nebo postelí. Když John Travolta a Olivia Newton-John zpívají Summer nights, všichni mají chuť tančit a prožít nějakou tu letní lásku. Píseň vznikla během léta roku 1978 a fakt, že je to skutečně hit s velkým H, který nemá obdoby, stvrdil i americký týdeník Billboard, jenž v roce 2010 zařadil píseň na 9. místo v seznamu letních písní, jaké kdy vůbec vznikly.

Grease – Summer Nights

4. The Ketchup Song (Asereje)

Las Ketchup, kterou tvoří čtyři sestry, nazpívaly a zatančily song, který jedni dodnes zbožňují a druzí z duše nenávidí. Jakmile ho totiž uslyšíte, už ho po celý zbytek dne nedostanete z hlavy. Sestry jsou otcem flamencového krále Juana Muñoze, který vystupoval pod uměleckým jménem El Tomate. Jedna z nich ovšem zrovna v tomto slavném klipu chyběla, tou dobou byla těhotná. Tohle byl hit léta roku 2002.

K TÉMATU  Velice netradiční vánoční stromek! Někdo si představuje výzdobu jinak, než jsme zvyklí. Klasické ozdoby tady nehledejte!
Las Ketchup – The Ketchup Song

5. Despacito

Portorický zpěvák Luis Fonsi a rapper Daddy Yankee nazpívali song o milostném vztahu mezi mužem a ženou. A klip je natolik erotický, že ho malajsijské veřejnoprávní televize zakázaly pouštět. Přesto na nás hit Despacito před pár lety útočil úplně všude. Takže jsme ho nejdřív milovali a pak ho začali nenávidět. Ale přiznejte se, že to s váma stejně šije, jakmile uslyšíte první tóny? Přesně proto ho v klubech po celém světě hrají od roku 2017 dodnes.

Luis Fonsi – Despacito ft. Daddy Yankee

Ještě většího ohlasu se písni dostalo poté, co ji zremixoval kanadský zpěvák Justin Bieber. Tuto verzi pak venezuelský prezident Nicolás Maduro použil ve své předvolební kampani. Nezákonně. U nás je ovšem oblíbená i verze youtubera Kovyho, který písničku paroduje vlastním textem.

6. Dragostea Din Tei

O Moldávii toho nejspíš moc nevíte, ale určitě si pamatujete moldavský boyband O-Zone, který má tento hit na svědomí. Pobláznil celou Evropu. O-Zone už sice neexistují, ale jejich slavná píseň žije dál. Hned v roce 2004 se dostala na první místo žebříčku Eurochart Hot 100 a vydržela tam neuvěřitelných dvanáct týdnů. Zajímavostí ovšem je, že ačkoliv jde o moldavskou skupinu, píseň byla zpívána v rumunštině. A co vůbec Dragostea Din Tei znamená? Přece lásku z lípy. Že vám to nedává smysl? To je úplně fuk. Pusťte si písničku, zavřete oči a představujte si, že tancujete na křídlech letícího letadla.

7. Do You Love Me

Že vám název nic neříká? Ale jděte, vždyť tahle píseň zazní i v legendárním tanečním filmu Hříšný tanec, v němž hlavní roli ztvárnili Patrick Swayze a Jennifer Grey. Do You Love Me nazpívala skupina The Contours už v roce 1952, ale popularity se dočkala až v roce 1987, kdy měl premiéru i Hříšný tanec.

The Contours – Do You Love Me

8. Barbie Girl

Jistě, všechny ženy na diskotéce zpívají: I’m a Barbie girl, in the Barbie world. Life in plastic, it’s fantastic. Jestli je fantastické být plastová, to je otázkou, ale bezpochyby je fantastická tahle píseň. Už jen v tom, kolik emocí vzbuzuje. Jedni se jí zastávají, druzí o ní tvrdí, že jde o jednu z nejhorších písní minulého tisíciletí. Na tento letní hit si stěžovala i samotná firma Mattel, známá výrobou barbie panenek, neboť je údajně barbína vykreslována v příliš negativním světle. Celou věc dokonce poslala k soudu, ale u něj neuspěla.

Aqua – Barbie Girl

9. La Copa De La Vida

Fotbalový šampionát je vždycky velkou událostí, a když se koná ve Francii, jde ještě o něco víc. O prestiž. Být mistrem světa ve fotbalu chce být každý národní tým a ještě lepší je porazit domácí mužstvo. V roce 1998 se ovšem Rickymu Martinovi povedlo fotbal zcela zastínit. Na šampionátu poprvé zazpíval píseň La Copa De La Vida. Kdo ten rok turnaj vyhrál, nejspíš nevíte, ale píseň, která toto mistrovství světa ve fotbale proslavila, dozajista znáte. Napovíme, že tehdy se stala šampionem právě pořadatelská země.

K TÉMATU  Oppenheimer triumfuje na 81. Zlatých glóbech
Ricky Martin – La Copa De La Vida

10. Mambo No. 5

Lou Bega neboli David Lubega zkoušel být rapperem, to mu ale moc nevyšlo. Tak zkusil oprášit padesát let starou písníčku a dodat jí popový háv. Povedlo se. Song je sice lehce nemravný, ale vtipný a se skleničkou v ruce si na něj rádi zatancujeme úplně všichni. Nakonec z této písničky vznikla i Disney verze, v níž byla ženská jména nahrazena oblíbenými kreslenými postavičkami.

Lou Bega – Mambo No. 5

11. Angel

Shaggy nikdy příliš slavný nebyl, zažil jen jediný vrchol své kariéry a to v polovině devadesátých let. Sladký pop song Angel z něj udělal na pár let velkou hudební hvězdu. V roce 2009 byl dokonce 44. nejlépe se prodávajícím songem minulé dekády na britských ostrovech. Tohoto hitu se prodalo hned několik milionů.

Shaggy – Angel ft. Rayvon

12. Hips Don’t Lie

Z této písně se stal letní hit tak trochu omylem. Shakira jen přezpívala píseň Dance Like This z Hříšného tance 2. Ale udělala to tak dokonale, že si Hips Don’t Lie rádi poslechli i muži a ještě raději se přitom dívali na rozvlněný klip, který k písni Shakira natočila.

Shakira – Hips Don’t Lie

13. Umbrella

Do té doby o Rihanně věděl jenom málokdo. Umbrella to změnila. Všechno ale mohlo být jinak. Hitovka Umbrella totiž byla údajně nejprve nabídnutá Britney Spears, ovšem Rihanna se o její nazpívání zasazovala tak moc, že tenhle souboj nakonec vyhrála. Obyvatelé britských ostrovů ale píseň dodnes považují za prokletou. V době, kdy vyšla, se nad ostrovy objevily extrémní srážky a dokonce i povodně. A tak ji Britové překřtili na Rihannino prokletí.

Umbrella se dočkala spousty coverů, má svou country verzi od zpěvačky Mandy Moore, i svou tvrdší verzi od McFly. Samozřejmě má i pár parodií.

Rihanna – Umbrella

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Hanička ”písnička” Zagorová: Zpěvačka, která se otiskla do české historie

Módní hity pro letošní léto. Vede růžová a bláznivé potisky!

Zdroje článku:
www.frekvence1.cz, hitradiocernahora.cz, musicserver.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jaro se pomalu přelévá do léta, a tak začínají lidé řešit, jak budou vypadat v plavkách. Ať už u českých řek, rybníků či bazénů, nebo někde u moře. A přiznejme si, že po roce všemožných protiepidemických opatření, zavřených tělocvičen a fit center nebo zákazu lyžování je ve formě jen málokdo. Proto byste mohla ocenit cvičení pro zpevnění zadečku, která zaručeně fungují.
Děti zoo milují. Některá zvířata jsou pěkně chytrá a chtějí si hrát, a pak se stane, že naše potomky pěkně vystraší. Tučňáci, lvi, tygři, oblíbené zvědavé žirafy nebo velbloudi, ale i medvědi nebo bobr, dorážející přes sklo. Tyhle legrační situace vás pobaví!
Potřebujete se uklidnit nebo zahnat stres? Ano, můžete si jít zaběhat, ale komu by se chtělo běhat v tom mrazivém vichru venku. Spíše vsaďte na bylinku, která oslní nejen svou vůní, ale i na pohled.
Toaleta je jedním z nejdůležitějších zařízení ve vaší domácnosti. Přestože jsou toalety robustní a spolehlivé součásti vodovodního systému, málokdy se najde majitel domu nebo bytu, který nikdy nemá žádné problémy s toaletou. Ucpání je možná nejběžnějším problémem toalety, ale zdaleka ne jediným. Nádrž může například vydávat nejrůznější podivné zvuky nebo může nepřetržitě téct voda. Většinu problémů s toaletami naštěstí dokáže opravit instalatér, který si sám poradí.
Máte špatný den v práci? Nedaří se vám nebo si vás někdo pěkně podal? Nejste jediní, protože tuhle zkušenost má každý. Když se daří, tak se daří. Podívejte se, jak to může vypadat, když něco skutečně nevyjde.
V tuhle chvíli nejvíc letí dřevěné nebo laminátové podlahy, ale i parkety, a imitace dřeva. Položit můžete i lino, které se tváří jako dřevo, to je nejlevnější varianta. Tmavší barvy dominují. Prohlédněte si galerii.
Česnek je jedna z nejzdravějších potravin na světě. Odhání bacily, viry i upíry a je ceněným čističem cév a celého těla. I když se situace už hodně zlepšila, opravdu kvalitní česnek je na českém trhu stále poměrně nedostatkovým zbožím a pokud už je kvalitní, bývá velmi drahý
Sezóna klíšťat už nastala. Že se kvůli tomu bojíte do přírody, abyste si domů nepřinesli boreliózu nebo klíšťovou encefalitidu? V tom případě pro vás máme dobrou zprávu, nemusíte se vzdávat přírody, abyste žádné klíště nepřilákali. Stačí se jen dostatečně chránit a vsadit na prevenci.
Ať už před sebou tlačíte vozík s potravinami nebo si obouváte boty, střed svého těla využíváte v rámci každodenních činností. Ovlivňuje také naši rovnováhu, správné držení těla, ale i celkovou stabilitu. A všeobecně platí, že s pevnějším corem získáte nejen na pohled hezké tělo, ale i zdraví. Bolestem zad a dalším neduhům tak můžete dát sbohem.
Říká vám něco jméno Wirginia Szmyt? Jedná se o pravděpodobně nejstarší DJku všech dob, která si v seniorském věku plní sen. Někteří ji obdivují, jiní možná kroutí nevěřícně hlavou, ale jedno se jí upřít nedá – odhodlání, nadšení a láska k hudbě. S mícháním muziky začala Wirginia již před dvaceti lety a nikdo ji neučil a postupně na vše přicházela sama. Dnes patří v Polsku mezi poměrně známou a oblíbenou umělkyni.
Trápí vás zdravotní problémy, které se vám neustále vracejí? Máte nějakou nemoc už od dětství a chtěli byste se jí zbavit i bez pomocí léků? V dnešním článku se dozvíte, jak mohou nemoci vznikat! Že jejich kořenem je především psychika. Jak je to možné? A jak to napravit? Čtěte dál a získáte odpovědi!
„Masturbace způsobuje slepotu," strašili lékaři nebohý lid po celá staletí. Ukázalo se, že pravdou je opak. Masturbace je organismu prospěšná! A to jak po fyzické stránce, tak po té psychické.

Výběr článků

Jednou z příčin snížené kvality spánku jsou civilizační vlivy, mezi které patří přítomnost nadměrného množství světla v noci. Usínání s rozsvícenou lampičkou není totéž, jako když vám do okna svítí reklamní poutače nebo vánočně osvětlená ulice. Naprostá většina lidí spí lépe v úplné tmě. Co proto udělat?
Všichni lidé na celém světě chtějí být zdraví a krásní. Téměř každá žena si chce uchovat svou krásu a mládí co nejdéle. I když se život zdá být hektický a obtížný, ženy se snaží najít několik minut na péči o sebe každý den. Cílem kosmetických procedur je zastavení nebo zpomalení procesu stárnutí. Ale co když mluvíme o nevysvětlitelné ztrátě krásy? Tohle se stalo ženě z Anglie – Mary Ann Bevan.
V dnešním světě, který se neustále mění a vyvíjí, se mění i role rodičů a způsoby, jakými vychovávají své potomky. Článek "Moderní rodičovství a výchova dětí" se zaměřuje na aktuální trendy a přístupy v oblasti péče o děti. Od respektování individuality a podporování kreativity po využívání moderních technologií – objevte, jak se rodičovství adaptuje na nové výzvy a jak můžete vytvořit harmonický vztah s vašimi dětmi v dnešním rychle se měnícím světě.

Nepřehlédněte

Pro mnoho žen je přechod velkým strašákem kvůli jeho nepříjemným symptomům. K nim patří návaly horka, noční pocení, výkyvy nálad a únava. Jenže menopauza patří k životu a je jeho přirozenou součástí. Projde jí každá žena. Ovšem existují přípravky, které vám pomohou její příznaky zmírnit a toto období zvládnout s grácií. Soutěžte s námi a vyhrajte doplňky stravy Naturevia PerfectDay a Magnesium 1!
Osoby narozené v tomto zemském znamení dokáží projevit lidskost, jako žádné jiné. Proto se řadí mezi ta znamení, jež jsou nejvíce starostlivá a pečující. Umí se zaměřit na nejmenší detaily. Se svou vysokou mírou praktičnosti berou život tak, že nic se neděje náhodně.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek