Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Čím nahradit klasickou mouku? Vsaďte na tyhle výživné alternativy

Ačkoli z klasické pšeničné mouky pekly a vařily už naše babičky, spolu s příchodem doby, kdy spousta lidí přesedá na zdravější životní styl, se objevily mnohem lepší a nutričně hodnotnější varianty. Skvěle chutnají, plně nahradí klasickou mouku, a ještě prospějí vašemu zdraví, takže co víc si přát. Svět alternativních mouk je ale mnohem pestřejší, než se na první pohled zdá. Které by určitě měly zaujmout místo ve vaší kuchyni?
klasickou mouku
Jak nahradíte klasickou mouku? Výběr je tak veliký!

29. 08. 2022

29. 08. 2022

Když vám někdo řekne, abyste ze svého jídelníčku vyřadili klasickou mouku, v první chvíli máte pocit, že nebudete mít přece co jíst? Není to tak. A možná, že teprve až objevíte svět alternativního stravování, objevíte i pravou pestrost a bohatost jednotlivých potravin.

Kde se alternativní mouky prodávají?

Ať už přijdete kamkoli, zpravidla všude už objevíte zdravé mouky, ze kterých připravíte spoustu slaných i sladkých pochoutek. Občas je ale o něco těžší se v jejich přehledu zorientovat a vybrat takovou, která se sladí s vašimi chuťovými pohárky a vašimi nejoblíbenějšími jídly. A abychom vám cestu za ideální moukou usnadnili, přinášíme vám přehled, ve kterém najdete i to, na co jakou mouku použít.

Pro tentokrát však vynecháme proslulou žitnou, špaldovou, ovesnou, ječnou, kukuřičnou, rýžovou nebo pohankovou mouku a okoukneme ty o něco méně známé. A ani ty nejsou zdaleka jediné. 

Mandlová mouka

Jedná se o mouku plnou bílkovin, vlákniny a vitamínů, která vyniká nádhernou vůní a jemně nasládlou chutí. Je bezlepková a vůbec nejlepší je jako hlavní přísada pro pečení koláčů, zákusků, lívanců nebo palačinek. 

Jablečná mouka

Krásně voňavá, přirozeně sladká, bezlepková a plná vlákniny, vitamínů i minerálů. Velmi dobře se s ní pracuje a nejvíce ji oceníte při výrobě dezertů. 

Konopná mouka

Bezlepková mouka, která je po stránce chuti i vůně o něco méně výrazná. Je však plná bílkovin a patří k bohatým zdrojům minerálů a vlákniny. Perfektně se s ní pracuje a naprosto ideální je pro přípravu domácího pečiva, zákusků, slaných i sladkých placek, ale i pro zahuštění polévek.

semínka
Alternativní mouky si můžete doma i vyrobit. Stačí vám kvalitní mlýnek a čerstvé základní suroviny.

Kokosová mouka

Nadýchanou mouku s autentickou vůní kokosů oceníte pro její jemnou chuť. Má vysoký podíl vlákniny a je ideální při low carb dietách. Je to však mouka, která ráda pije, a není od věci ji provzdušnit jinými moukami. Zároveň je nutné počítat s větší spotřebou vajíček, díky nimž bude výsledné těsto kypré. Báječně chutná ve všech sladkých receptech. 

Čiroková mouka

Bezlepková mouka s vysokým obsahem sacharidů a nízkým množstvím bílkovin je ideální volbou pro přípravu pečiva nebo chlebů. Po zpracování je však sušší a méně kyprá, proto je nezbytné použití tuků a kypřičů. 

K TÉMATU  Stres v těhotenství. Jak moc ovlivňuje vaše nenarozené dítě?

Tapioková mouka

Více než mouku připomíná škrob a skvělým kandidátem je tehdy, pokud pořebujete upéct pečivo nebo zahustit omáčky i polévky. Rychle ztrácí svou schopnost zahuštění, proto ji přidávejte až v závěru vaření.

Cizrnová mouka

Šikovná mouka s oříškovou chutí, která se neztratí při přípravě sladkých i slaných jídel. Je bohatá zejména na bílkoviny a obsahuje řadu vitamínů i minerálů. Výborně se s ní pracuje a vlastnostmi se hodně podobá klasické mouce.

Banánová mouka

Banánová mouka je vyrobená z mladých, nezralých banánů, která je ve světě zdravé stravy poměrně čerstvou novinkou. Dobře se s ní pracuje a mimo jiné je prospěšná pro zdraví – obsahuje minimum cukru, má nízký glykemický index a napomáhá trávení. Nejlépe se uplatní v lívancích, palačinkách i dalších dezertech.

Hrachová mouka

Je dostupná ve variantě zeleného i žlutého hrachu, které jsou vděčné zejména pro přípravu slaných jídel, ale při správné kombinaci si najdou uplatnění u sladkých receptů. Musí však být dodržený vyvážený poměr.

Hrachová mouka je plná bílkovin, řady vitamínů, minerálů i vlákniny, ovšem co se chuti týče, nezapře v sobě náznak luštěnin, který však umí dobře utlumit třeba amarantová mouka.

Kaštanová mouka

Má ořechovou chuť a její předností je vysoký obsah vlákniny. Nejlépe chutná zejména v těstovinách i sladkých pokrmech, jako jsou koláče, lívance a buchty. V jejím případě je ale nutné smíchání s ostatními moukami (třeba amarantovou, kokosovou,…), jinak by se těsto mohlo rozpadat a nemile vás překvapit značnou hořkostí. 

Amarantová mouka

Atraktivní je i amarantová mouka nabitá živinami, která si rozumí s většinou mouk. Chuťově zlehka připomíná oříšky a poměrně dobře se s ní pracuje, ovšem je nutné ji používat s jinými moukami, jinak hrozí, že výsledné jídlo bude tvrdé a nepoživatelné. Celkově se ale hodí pro přípravu slaných i sladkých jídel. 

Bramborová mouka

Bramborová mouka, kterou si mnozí pletou s bramborovým škrobem, je vhodná zejména pro slané základy těst. Výborně chutná v haluškách, plackách, pečivu i chlebu, dobře si ale poradí se zahušťováním. Protože ale absorbuje hodně vody, je nutné ji prokombinovat s jinými moukami. 

K TÉMATU  Low carb recept: Zapékané mleté maso se sýrem

Ostropestřecová mouka

Výtečnou a navíc bezlepkovou mouku, se kterou se skvěle pracuje, oceníte takřka ve všech receptech – ve sladkých i slaných verzích. Hodí se i do tepelně nezpracovaných jídel, tudíž si ji vychutnáte i v pomazánkách, jogurtech, tvarohu, zkrátka kde si jen vzpomenete. I u ní je ale potřeba zkombinovat ji s jinými moukami. A další výhoda? Je plná důležitých vitamínů, minerálů a bohatá na vlákninu, čímž podporuje trávení. 

Sójová mouka

Kromě toho, že zahustí jakékoliv jídlo, je úžasnou náhradou vajíček. Je také hodnotná, co se bílkovin a stopových prvků týče. Její nevýhodou je silně luštěninová chuť, kterou ale efektivně utlumíte třeba amarantovou moukou. 

Lněná mouka

Přirozeně bezlepková, krásně hnědá a chuťově zajímavá, s jemně oříškovým náznakem. Taková je lněná mouka, která dobře absorbuje tekutiny. Oceníte ji zejména při zahušťování. Je cenná pro vysoký obsah proteinů, vlákniny i řady minerálů. Kromě toho se hodí do teplé i studené kuchyně. Snadno s její pomocí připravíte kaše, jogurty, míchané nápoje, ale i koláče a pečivo. 

koláč
Napadlo vás někdy vyzkoušet lněnou mouku na přípravu koláče?

Jáhlová mouka

Dobře se pracuje také s jáhlovou moukou, která má sympatickou chuť i vůni. Atraktivní je i po výživové stránce – obsahuje hodně vitamínů B i spoustu dalších minerálů a vlákniny. Hodí se nejen pro přípravu kaší, koláčů, placek, ale uplatníte ji i při přípravě slaného pečiva.

Quinoová mouka

Hodně živin obsahuje také quinoová mouka, která má lehce oříškovou chuť. Nejlépe chutná v kombinaci se sladkými potravinami, ovšem nic nezkazíte, pokud ji použijete na zahuštění.

Jak vidíte, nahradit klasickou mouku nějakou alternativní variantou není náročné. Výběr produktů je dnes již opravdu pestrý. Možná bude chvíli trvat, než najdete ideální kombinace a způsob užití, ale když tomu dáte trochu času, vaše zdraví vám to vrátí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bezlepkové stravování: Co obsahuje a je pro každého?

7 podob vegetariánství: Vyznejte se jednotlivých typech

Zdroje článku:
https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/zdrave-mouky-jako-nahrada-za-tu-bilou-ktere-pouzit/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V dnešním uspěchaném a konzumním světě hledají lidé stále efektivnější způsoby, jak uspořádat svůj život. Jedním z trendů, který se v poslední době stává stále populárnějším, je koncept kapsulového šatníku. Tento minimalistický směr v oblasti módy nabízí mnoho výhod a může výrazně usnadnit život každému, kdo se rozhodne ji vyzkoušet. O co jde a jak kapsulového šatníku docílit?
S létem, tím horkým, slunečným obdobím plným koupání a drinků, vyvstává pro lidi nové nebezpečí. Stávají se kořistí a potravou hned trojice nebezpečných nepřátel. Řeč je o hmyzu, konkrétně o klíšťatech, komárech a ovádech. Jejich teritorium v létě je opravdu obrovské a ať se snažíte jakkoliv, dříve nebo později na ně určitě narazíte. Nejúčinnější ochranu představují repelenty, v noci pak například moskytiéra.
Nastávající zima s sebou kromě bruslení na zamrzlých rybnících a stavění sněhuláků nese i situace, které toto roční období dokáží znepříjemnit. Kdo z nás v zimě alespoň jednou neuklouzne na namrzlém chodníku? Ty každoročně představují hrozbu pro naše zdraví a nepříjemné pády mnohdy končí zlomeninami. Dalším zimním strašákem je velké množství sněhu padající ze střech nebo obrovské ulamující se rampouchy. Co nám pomůže se chránit?
Dětská obezita celosvětově narůstá a v civilizovaných zemích je hodnocena už jako epidemie. Česko není výjimkou. Podle mezinárodní studie HBSC, sledující jednotnou metodikou školní děti, bylo v roce 2001/2 mezi dívkami ve věku 15 let 6 % obézních a mezi chlapci 13 %. Avšak ve školním roce 2013/2014 studie zjistila již 12 % obézních dívek tohoto věku, a dokonce 23 % obézních chlapců.
Dne 4. ledna roku 2019 byl na sociální platformě Instragram vytvořen účet. Na tomto účtu byla toho samého dne vystavena fotografie obyčejného slepičího vejce společně s popiskem: „Pojďme z tohoto obrázku udělat nový světový rekord a dát jí největší počet lajků, jaký tu kdy byl. Překonejme aktuální rekord, který drží Kylie Jenner s 18 miliony lajky“. A tím to všechno začalo.
S příchodem nového roku se obnovily módní kolekce v oblíbených i méně oblíbených obchodech. Loňské zboží vystřídalo letošní a my si již mohli všimnout toho, co se bude letos nosit. Stejně jako vloni, i letos se bude naše pozornost upínat k modelům, které ohlásily svůj velký comeback. I letošnímu roku budou dominovat kousky, které známe z devadesátých let a které po nějakou dobu upadly do zapomnění.
Již půl roku se potýkáme s rouškami v různých prostorách. Zatímco někdo v roušce musí trávit jen nezbytný čas například při nákupu, pro jiné se tato povinnost vztahuje na celou pracovní dobu. Pleť pod vlivem vlhka, tepla a nedostatku vzduchu logicky velmi trpí. Objevil se nový problém – jmenuje se maskné. Jak předejít jeho vzniku a jak s ním bojovat, když už se objeví? Poradíme vám.
Víte, co vás čeká tento týden? Kdy je vhodný čas na zkrášlující procedury a kdy třeba na početí potomka? Tento týden můžete obojí. A co ještě? Horoskop krásy a duševního zdraví pro vás připravila astroložka Naďa Šmídová.
Spektrum nabízených erotických pomůcek, o které dnes někde můžeme očkem zavadit, nám přijde ohromující a přepestré. Po stránce užitého materiálu jsou možná unikátní, ale designově to nejsou žádné novinky. V podstatě si děláme dobře těmi samými hračkami už hezkých pár tisíciletí.
Rádi byste si s partnerem, rodinou či přáteli pronajali byt, ale máte s hledáním bytu buď špatné zkušenosti, nebo jde dokonce o vaši vůbec první zkušenost? Máme pro vás několik tipů, jak vhodný byt bezpečně najít.
Když se naším pozemkem prohnala povodeň, zůstali jsme jako opaření. Nejen, že jsme se museli vyrovnat se ztrátou milovaného psa a tím, že jsme přišli o auto, ale rodiče se s tou situací dodnes nevyrovnali.
Toužíte po pevné a pružné pleti bez jakékoliv chybičky? Chcete mít účes jako ze salonu? Svěřte se do rukou speciální kosmetiky s obsahem kyseliny hyaluronové, jejíž účinky vás ohromí. Pleťové krémy, séra a další produkty se díky jejímu obsahu postarají o zlepšení stavu vaší pokožky.

Výběr článků

V poslední době se mění seznamovací taktiky žen. Dříve bylo typické, že se přikláněly ke vztahu se starším partnerem. Nyní se karta obrátila a vyhledávají náruče mladíčků. Věkový rozdíl v řádu pár let není nic nevšedního, nicméně láskyplné partnerské pouto mezi čtyřicetiletou ženou a o 10 a více let mladším zajíčkem je pro mnohé na pováženou. Jistě si také pokládáte tu otázku, zda s ním udržíte krok a budete se mu za pár let líbit?
Designové trendy v kuchyni upřednostňují praktičnost. Kuchyňské baterie i dřezy jsou jednoduché a čisté, a objevuje se matná barva, třeba přímo černá.
Podkrovní byty zdaleka nemusí být jen stísněné prostory. Půdní vestavba může dát za vznik příjemnému prostoru k životu. Pokud přemýšlíte o domově v podkroví, dáme vám pár nápadů, jak si ho zařídit útulně a krásně.

Nepřehlédněte

Jsou aspekty, které pleti ubližují celoročně, nehledě na aktuální roční období. Řadí se mezi ně stres, nedostatek spánku, nevhodná strava bez patřičných živin, nedostatek pitného režimu, nedostatek pohybu a fyzických aktivit, kouření anebo používání nevhodné kosmetiky. Předně na podzim lidé zažívají nejvyšší psychickou zátěž, deprese a splín. To všechno se dokáže podepsat na fyzickém zdraví, včetně vzhledu.
Odřeniny, drobné popáleniny, pořezání a další drobná poranění kůže přirozeně patří k letním sportům, dětským hrám, turistice, opékání špekáčků či grilování. Nejen děti, ale celé rodiny bývají více aktivní, podnikají řadu výletů, zkouší nová dobrodružství, sportují, chodí po horách nebo dovádějí na pláži. Některým úrazům lze předejít, ale často za ně bohužel může neovlivnitelná náhoda. Pak se vyplatí vědět, jak takové odřeniny, spáleniny od slunce nebo třeba říznutí co nejrychleji ošetřit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek