Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

8 snadných cviků, které prospívají vaginálnímu zdraví

Všichni moc dobře víme, že vlivem času se naše tělo mění. Nejdříve to spatříme na pokožce, která začne postupně a docela viditelně ochabovat, ztrácet svou pevnost a sílu. To samé se však děje se svaly v celém našem těle, přičemž výjimkou nejsou ani svaly pánevního dna včetně vagíny, které je třeba posilovat nejen pro lepší pocit z intimních prožitků, ale i z důvodu prevence v rámci inkontinence a dalších obtíží. A právě o tréninku věrné kamarádky bude tento článek. Na co se během cvičení zaměřit?
vaginální
Postupem času nám ochabují všechny svaly v těle. Včetně těch vaginálních.

27. 06. 2022

27. 06. 2022

Jedině trénovaný sval může být zdravý a vitální, což lze nepochybně říct také o vagíně, která je v průběhu let vystavena řadě vlivů, jež se nepříznivě podepisují na její kondici. Kromě stárnutí má velký vliv i počet porodů či gynekologické potíže zakončené operativním zákrokem. Vůbec nejlepší je proto zahájit vaginální trénink co nejdřív, jak to jen jde, ideálně ještě ve věku, kdy o rodině teprve přemýšlíme, a následně cvičební plány průběžně dodržovat až do konce života. Ostatně má to své výhody, za které sklidíte samé sladké ovoce.

Pravidelný trénink vagíny je skvělou prevencí i lékem

Poctivé cvičení svalů pánevního dna včetně vagíny dokáže doslova zázraky – zvládne předcházet potenciálním potížím, které mohou v průběhu let nastat, stejně tak usnadnit celou řadu přirozených událostí. Co díky tomu získáte?

  • snadnější a méně bolestivý porod
  • rychlejší rekonvalescenci po porodu
  • snížení pravděpodobnosti budoucí inkontinence
  • eliminaci stavů spojených s hyperaktivním močovým měchýřem
  • silnější sexuální prožitek včetně kvalitního orgasmu
  • zvýšenou elasticitu a sílu celé vagíny (tím pádem i lepší prožitek partnera)
  • menší pravděpodobnost gynekologických obtíží v souvislosti s ochabnutím svalstva
  • snížení bolestivosti v rámci PMS, ale i beder a podbřišku
  • získání větší sebedůvěry a lásky ve své ženství
kegel
Kegelovy kuličky mohou připomínat sexuální pomůcku. Ale to není tak úplně pravda.

Vaginální cvičení může mít řadu podob

Možností, jak trénovat svou vagínu, je hned celá řada. Vystačit si můžete klidně i samy – například zatínat svaly při čůrání či vsouvat prst do pochvy a snažit se ho pomocí svalů mačkat, případně na to můžete jít od lesa a přizvat si k tomu Kegelovy kuličky, s nimiž bude trénink o to snadnější a hlavně efektivnější.

Vaginální pomůcky jsou totiž navržené tak, abyste spolu s nimi dosáhly kýženého cíle, zároveň vám pomáhaly i se zvyšováním jednotlivé zátěže nebo dokázaly kontrolovat efektivitu vašich cviků (pokud mluvíme o těch technologicky chytřejších ve spolupráci s šikovnými aplikacemi).

Kegelovy kuličky

  1. Mají řadu výhod a charakteristické jsou tím, že se skládají z jedné či vícero kuliček seřazených v řadě s provázkem na konci, který usnadňuje jejich vyjmutí.
  2. Kegelovy kuličky jsou k dostání v několika podobách, ovšem odlišné jsou i svou váhou – vybrat si můžete kuličky s hmotností od 10 až do 100 gramů. V praxi to znamená, že coby nezkušená začnete s těmi lehčími a budete zvyšovat zátěž spolu s těžšími, tedy ve chvíli, kdy ucítíte, že vaše svaly sílí. A je zřejmé, že čím těžší je kulička, tím větší sílu potřebujete, abyste ji udržely uvnitř.
  3. Kuličky se však liší nejen podobou, barvou, tvarem, váhou, ale rovněž materiálem. Sehnat tak můžete kovové i silikonové kuličky, případně si můžete pořídit i elektronické trenažéry, které pomohou zlepšit vitalitu vaší yoni. Ty fungují v propojení s bluetooth a aplikacemi, které si kladou za cíl usnadnit vám celé cvičení a korigovat jeho správnost. V porovnání s těmi klasickými si však za ně o něco připlatíte. Teď už se ale pojďme přesunout k jednotlivým cvikům.
K TÉMATU  Jak na jarní detox? Dopřejte svému tělu očistu
kuličky
Kegelovy kuličky mají mnoho podob.

Cvičení s elektronickým pomocníkem

Pokud si pořídíte elektronické trenažéry, bude pro vás pravidelné cvičení o to snazší. V přístroji si jednoduše zvolíte program s ucelenými cviky a Kegelovy kuličky začnou pracovat tak, aby plně zaktivovaly vaše vaginální svaly. Svaly budou na různé typy akcí reagovat, stahovat se a povolovat. Náročnost jednotlivých cviků si samozřejmě snadno uzpůsobíte, libovolně snížíte nebo naopak navýšíte zátěž.

kuličky
Dneska už existují aplikace opravdu na cokoliv.

Cvičení s klasickým pomocníkem

Teď už se ale přesuňme k tradičním kuličkám. V jejich případě se samozřejmě nemůžete spoléhat na nastavené programy, cviky si tak musíte sestavovat a vědomě kontrolovat sama. Možností, jak trénovat, je opravdu hodně. Pojďme se na ně podívat:

1) Trénink zasouvání – vezměte Kegelovy kuličky a vleže je pomalu zasouvejte do pochvy. Při každém pohybu se snažte co nejvíce stáhnout svaly kolem pochvy (jako byste je do sebe nechtěly pustit) a povolte. 

2) Trénink vysouvání – to samé opakujte i při jejich vysouvání. Kousek povysuňte, stáhněte svaly co nejvíce dokážete a opět kousek vysuňte. Právě tímto cvikem zvýšíte zdatnost svých svalů a schopnost rychlé reakce. 

3) Vědomé vnitřní trénování – kuličky mějte v sobě zasunuté, připravte si stopky a snažte se vždy co nejvíce stáhnout svaly uvnitř pochvy, zpočátku ideálně na 3 minuty (postupně čas zvyšujte) a uvolněte. Každý den si ideálně dopřejte dvaceti minutové cvičení. Cvičení lze provádět vleže i ve stoje.

4) Trénování při pohybu – šikovné je trénovat vaginální zdatnost nejen v poklidu, ale i v rámci pohybu, kdy o to víc aktivujete všechny možné svaly (a i ty, o kterých jste snad neměly ani tušení). Zkuste proto s kuličkami běhat, skákat nebo cvičit jógu a přitom se snažte myslet na udržení kuliček uvnitř vaší pochvy. 

kulička
Pokud budete své vaginální svaly udržovat v kondici, prospěje to vašemu zdraví i sexuálnímu životu.

5) Cvičení do rytmu hudby – dalším levelem je cvičení za pomoci hudby. V okamžiku, kdy budete mít v sobě kuličky, si jednoduše pusťte oblíbenou hudbu a do rytmu se snažte stahovat poševní svaly. Vůbec ideální je pak hudba založená na vyšších stupních basu. 

K TÉMATU  Jak se naučit cizí jazyk, i když už nechodíte do školy a odmítáte jazykové kurzy

6) Cvičení ve znamení vteřin – další vychytávkou je cvičení se stopkami, kdy začnete poševní svaly stahovat ve víru tikotu vteřinové ručičky, čímž dosáhnete 60 stažení za jednu minutu. Díky tomuto cviku můžete trénovat prakticky kdykoli si jen vzpomenete, ideálně pak několikrát za den. 

7) Cvičení na zádech – vložte kuličky do vagíny, lehněte si na záda a nohy opřete chodidly o zem. Ruce dejte pod bedra a pomocí nich se jakoby snažte odtahovat od země, přitom soustavně zatínejte svaly jako při návštěvě toalety. V tomto cviku pak můžete pokračovat tak, že při zatnutých svalech se pomalu pokusíte narovnat celou nohu a pak ji opět vrátit do pokrčení. Takto několikrát prostřídejte obě nohy.

8) Cvičení na břiše – opět si s kuličkami lehněte, tentokrát však na břicho a ruce si dejte na čelo. Celé tělo mějte volně položené na zemi a pokuste se sbalit pánev pod sebe. Z podložky se tedy bude zvedat pouze bříško.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Hubnutí po menopauze? Dodržujte několik pravidel a přibírání se už nemusíte bát

Cviky na krásný a pevný zadek. Inspirujte se u 3 českých youtuberek

Zdroje článku:
https://www.health.com/condition/sexual-health/kegel-balls
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kdo by je neznal. Kdo by je nemiloval. Pouze 4 chlapci a tolik slávy. 4 hezouni a každá fanynka v devadesátých letech šla při jejich vystoupení do kolen. Dívčí dětské pokoje, polepené plakáty této hudební skupiny, davové šílenství, obsazené první příčky hitparád devadesátých let, to vše je skupina čtyř českých chlapců – Lunetic.
Léto se pomalu přetáčí v podzim. Sluníčka ubývá, začíná školní rok a hrozí nám podzimní stres. Jak se mu vyhnout, zůstat v klidu a udržet si letní náladu?
Semínka se do naší zdravé stravy začala postupně dostávat v minulém desetiletí. Nyní jsou už stále častější přísadou v naší kuchyni. Nicméně pořád je mnoho těch, kteří si neuvědomují, jak zdravý přínos pro nás semínka v pokrmech mají. Některá z nich jsou označována dokonce za superpotraviny, což jen dotvrzuje, jak důležitá pro organismus mohou semínka být.
Kyselina hyaluronová je látka, která je přirozeně obsažená v těle. Její kouzelnou vlastností je to, že je schopna vázat vodu, což je klíčové pro hydrataci naší pleti. Pojďme se proto podívat na kyselinu hyaluronovou zblízka.
Bali - nádherný, romantický a přírodou protkaný ostrov, který přímo vybízí k prožití okamžiku, který se na vždy zapíše do vaší paměti jako váš den D. Plánujete zde svatbu? Proč ne, je to ostatně v poslední době poměrně trendy záležitost. Předem byste rozhodně měly vědět, na co se připravit. Svatební specialistka a místní balijský průvodce pro vás připravili souhrnné informace přímo z místa činu.
Mnohokrát jste se těšili na chvíli, kdy spolu konečně budete trávit více času. A když ta situace nečekaně nastala, místo společného tvoření, her a zkrášlování bytu se jen hádáte?
Bušící srdce, zvýšení krevního tlaku i zpocené dlaně. Tohle všechno se děje při pohledu na milovanou osobu. Své o tom vědí především muži, které společnost považuje za pragmatické a necitlivé jedince! Jak jsou na tom jednotlivá pohlaví? Kdo se zamiluje rychleji? Možná budete překvapené.
Můžete lásku ovlivnit tím, co naservírujete k obědu? Přísloví, že láska prochází žaludkem, má určitě svůj význam. Jídlo je totiž jeden ze způsobů, jak zapůsobit na partnera, uklidnit ho nebo povzbudit pro další partnerské aktivity. A také společně strávit denně klidný čas.
V životě se můžeme setkat s celou spoustou onemocnění. Zatímco nad některými jenom mávneme rukou, jiné nás mohou výrazně poznamenat do konce života. A zatímco některé nám jsou moc dobře známé, nad jinými visí jeden obrovský otazník. Přesně takovou nemocí je i Bechtěrevova nemoc či také Bechtěrevova choroba.
Bylinková zahrádka v sobě skrývá mnoho kouzla. Kromě toho, že je krásná na pohled, je také zdrojem spousty podmanivých vůní a léčivých účinků pro naše tělo. Jak založit bylinkovou zahrádku, abychom se z ní mohli těšit i několik let? Máme pro vás pár tipů.
Začali jste pracovat z domova a zařizujete si proto svou domácí kancelář? V takové domácí kanceláři by rozhodně neměla chybět kvalitní židle, díky které si nezruinujete svou páteř. Jenže jak takovou kvalitní kancelářskou židli vybrat?
Ranní sex rozhodně má něco do sebe. Většina z nás se mu ale vyhýbá a to je velká škoda. Věděli jste, že sex po ránu má podobné účinky jako třeba ranní káva?

Výběr článků

Zvoní budík - je zase ráno. Probouzíte se polámaní, s viditelnými kruhy pod očima a s padajícími očními víčky. Znovu jste se pořádně nevyspali. Už se to táhne několik dní a stále nevíte, jak svůj spánek opět zkvalitnit a prodloužit. Ty probděné noci se začínají projevovat na vaší pracovní výkonnosti i na náladě, kterou nemáte zrovna nejlepší. Možná za špatným spaním vězí tři věci. Jaké?
Coca-cola je slazený sycený nápoj hnědé barvy, který dobyl celý svět. Kromě toho, že vám budou doktoři doporučovat ho pít jen výjimečně, se dá využít na celou škálu domácích problémů, se kterými by člověk jinak ztrácel drahocenný čas. Coca-cola je díky své "agresivitě" vyřeší rychle a jednoduše a budete nejspíš překvapeni, kde všude najde svoje uplatnění a s čím pomůže.
Nikdy jsem nepatřila mezi ženy, které vyhledávají jiné partnery a nevěra jim nic neříká. Vlastně jsem se vždy považovala za zastánkyni věrnosti. Po svatbě jsme se nastěhovali do řadovek. Tam jsme se seznámili i s našimi sousedy.

Nepřehlédněte

Rozchod není nikdy příjemný. Ztratíte člověka, na kterém vám ještě před časem velmi záleželo, a v srdci zůstává nepříjemné prázdno. Když se k tomu přidá fakt, že o vás mezi společnými známými váš ex partner mluví velmi nevybíravě, je to nesnesitelné. Máme pro vás tipy, co dělat, abyste tuto situaci zvládla.
Byla neskutečně krásná a neuvěřitelně talentovaná. Přesto se v jejím životě objevilo hned několik škraloupů, které jí poškodily pověst. Mona Lisa dvacátého století, jak se Gině Lollobrigidě přezdívá, je však dodnes považována ze největší herecký sex symbol.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek