Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Soukromí na balkoně: 6 tipů, jak si plnými doušky užít nerušený relax

Lidé žijící v bytech často nevyužívají prostor svého balkonu na maximum, a to zejména díky nedostatečnému soukromí. Máme pro vás pár skvělých tipů, jak ho snadno na balkoně či lodžii zajistit a vytvořit si tak oázu klidu a pohody.
na balkoně
Balkon nebo malá terasa se dají zútulnit na venkovní oázu klidu a pohody.

17. 05. 2022

17. 05. 2022

Krásné dny jsou v plném proudu a se slunečným počasím přichází stále větší touha dopřát si po náročném dni příjemný odpočinek venku na čerstvém vzduchu. Ostatně nic nás nemůže nabít energií víc, než relax v pohodlném křesílku s lahodným drinkem v ruce či pár minut nerušeného slunění třeba právě na balkoně.

Právě proto je teď ideální doba začít uvažovat nad tím, jak bychom si mohli zútulnit svůj balkon nebo lodžii, abychom si vytvořili místo, kde bude radost odpočívat a nemuseli se přitom vystavovat zvědavým očím kolemjdoucích či sousedů. Připravili jsme proto pro vás šestici šikovných tipů, které mimo jiné využijete i tehdy, pokud jste majiteli zahrádky.

1. Balkonová zástěna na zábradlí

Jedním z nejrychlejších a nejjednodušších způsobů, jak chránit své soukromí na balkoně, je umístění zástěny na zábradlí. Vybrat si můžete z několika barev i dekorů v různých délkách a s rozmanitou intenzitou průhlednosti. Instalace zástěny je navíc snadná, proto ji zvládne opravdu každý, a to bez jakéhokoliv nářadí.

na balkoně
O soukromí se vám postarají nejrůznější zástěny. Vybírat můžete z mnoha druhů.

Nadchne vás i pořizovací cena, která se běžně pohybuje okolo pár set korun, samozřejmě v závislosti na rozměrech. Soukromí vám taková zástěna poskytne především ve chvíli, kdy budete chtít lenošit v křesle či na lehátku. Podobnou zástěnu můžete hravě využít také pro zakrytí plotu kolem vaší zahrádky.

2. Zástěna na zábradlí z přírodních materiálů

Podobnou alternativou látkových zástěn jsou zástěny z rákosové trávy nebo bambusové ploty, které díky přírodnímu materiálu lépe splynou s okolím. Spíše než na sídliště či do obytné zóny se takové zástěny hodí na balkon bytového domu v blízkosti parku.

Stejně jako u látkové alternativy je i u přírodních zástěn pořizovací cena příznivá, nicméně jejich instalace je o něco náročnější. 

3. Soukromí na proskleném balkoně

Ani v případě, že bydlíte v bytě s proskleným balkonem, se nutně nemusíte vzdávat naděje na více soukromí. Jestliže chcete zachovat moderní nádech svého balkonu, a přesto se skrýt před zraky okolí, budou pro vás ideálním řešením nalepovací fólie na balkonové sklo. I tato alternativa nabízí velký výběr mezi nejrůznějšími dekory. Od klasických matných, přes decentní květinové designy až po výrazné dekory připomínající barevnou mozaiku. 

K TÉMATU  5 cviků, které zdokonalí vaši postavu

4. Maximální soukromí na balkoně

V případě, že bydlíte v hustě obydlené části města, anebo máte opravdu zvědavé sousedy, je přirozené, že pro vás zástěna zábradlí nebude pro zajištění soukromí na balkoně dostatečná. Nejlepší volbou by pro vás tedy mohl být zákryt celého balkonového průhledu.

Jednou z možností, která se nabízí, jsou dřevěné, vinylové či plastové stěny, které mohou mít podobu jak designových polic, tak konstrukce pro popínavé rostliny nebo dokonce vzhled paravanu. Vzdušnější, a pro někoho jistě příjemnější alternativou, jsou pak látkové plachty, které však budou při montáži vyžadovat určitou dávku zručnosti a kutilského vybavení.

5. Ochrana proti slunci i zvědavým pohledům

Jako víceúčelové řešení se pak nabízí možnost vybavit svůj balkon svinovacími stínidly, roletami, žaluziemi nebo velkým slunečníkem, který disponuje možností úpravy sklonu. Tím si zajistíte nejen více soukromí při lenošení na balkoně, ale zejména v létě v horkých dnech oceníte příjemný stín, který vám tato alternativa poskytne. 

6. Voňavé a lahodné soukromí

Milovníci přírody, vůní a chutí mohou snadno spojit svou touhu po troše soukromí na balkoně se svým pěstitelským koníčkem. Popínavé rostliny, kvetoucí keře, velkokvěté květiny nebo například bylinky a zelenina chytře umístěné ve stojanech dokáží balkon nejen provonět a zútulnit, ale navíc vám zajistí příjemné, ničím nerušené prostředí pro odpočinek. Záleží jen na vás, jaké rostliny si na svůj balkon vyberete.

rostliny
Taková rajčátka porostou jako divá a ještě z nich sklidíte sladkou úrodu.

Jediné, co je třeba zohlednit při jejich výběru, jsou požadavky na podmínky pro úspěšný růst. Jak krásně takový rozkvetlý balkon může vypadat? Přesvědčte se sami.

A závěrem samozřejmě nezapomínáme ani na tip pro všechny, kteří v sobě nechovají ambice být pěstiteli roku, nebo jednoduše nemají čas se o rostliny starat, přestože v nich mají zalíbení. Právě pro vás budou tou nejlepší volbou umělé imitace popínavých nebo převislých rostlin, které vypadají skvěle a péče o ně spočívá jen v občasném otření vlhkým hadříkem od pylu a prachu. Vybrat si navíc můžete z mnoha barev i provedení a nakombinovat je přesně podle svého gusta.

K TÉMATU  Proč je šnečí sliz tak žádaným kosmetickým přípravkem?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak na zahradě vypěstovat dokonalý zelený trávník? Máme trik přímo od zahradníka

Paraván v interiéru plní praktickou i dekorativní funkci. Oddělte prostor doma a udělejte si soukromí!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Snímek Top Gun se ihned po svém uvedení roku 1986 stal kasovním trhákem a fenoménem, v čele s Tomem Cruisem a Kelly McGillis – a jeho oblíbenost přetrvává do dnešního dne. Je to prostě jeden z těch kultovních filmů, které byste měli alespoň jednou za život vidět. Film pojednává o prostředí elitních stíhacích pilotů, o stíhací škole v rámci amerického námořního loďstva a tohle jsou největší zajímavosti, které Top Gun provází.
Většina dívek nebo dam, které chtějí mít krásné gelové nety obvykle automaticky zamíří k odborníkovi. Jenže salony krásy jsou mnohde zavřeny, a tak si každá z nás hledá cestu, jak se starat o svůj zevnějšek co nejlépe. Gelové nehty však mohou být problém. Ne každý si je totiž ohledně gelových nehtů jistý v kramflecích. Jak si je doma udělat? Jak nanášet gelový lak doma vám poradíme krok za krokem.
První červnový koučink s Nelou. Jak si během prodlouženého intervalu mezi sezeními s Marcelou vedla a co jí přinesl tento skoro letní?
Chcete se pyšnit originálním zdrojem osvětlení? Instalujte doma designové osvětlení a udělejte z něj dominantu interiéru. Najděte svojí inspiraci v galerii.
Většina lidí si myslí, že nový rok je ideální startovací čárou pro nové začátky. Proto si dávají předsevzetí, která pak ale ve většině porušují. Jak na to, aby vám předsevzetí vydrželo? A nejste-li zrovna povaha, která má pevnou vůli, má vůbec smysl si nějaká předsevzetí dávat?
Módní trendy na nás útočí ze všech stran. Ne vždy je ale tak jednoduché si s nimi poradit. Víte, jak je uchopit?
Bylinky nemusí být používány jenom k tomu, aby nám zajímavě ochutily jídlo a aby také zajistili jeho příjemnou vůni. Bylinky jsou odnepaměti používány také v lidovém přírodním léčitelství. My se aktuálně podáváme na ty, které jsou nejlepším pomocníkem pro naše plíce.
Každý den se na nás valí plno informací, mnohdy zažíváme stres v práci, aktuálně třeba také těžkosti při distanční výuce dětí nebo různá omezení, která člověku komplikují život. Pak se snadno stane, že večer máte už prostě jen touhu zalézt ke knížce a přepnout své myšlenky na něco úplně jiného.
Každý romantický film je zpravidla doplněný svou hudbou, která nejenže podtrhne celou atmosféru, ale hlavně ve všech sentimentálních duších zanechá nepopsatelný pocit, ze kterého v příjemném slova smyslu naskakuje husí kůže. Vzbudí v nás rozmanité emoce a vtáhne nás do děje hlavních hrdinů. A zatímco některá hudba kolem nás propluje bez většího pocitu vzrušení, určité love songy jsou prostě legendy všech legend, při jejichž poslechu i po letech tajeme jak zmrzliny na slunci. Které patří mezi ty top?
Chcete zvětšit prostor v bytě? Snadno toho docílíte pomocí obrazové tapety! Můžete si vybrat z nabídky firem, nebo si nechat natisknout svůj vlastní motiv, který vás napadne. Fototapety doladí interiér přesně podle vašeho vkusu. Koukněte se, jak to může vypadat.

Výběr článků

Pořídit si psa je velký krok, který by si měl každý z nás minimálně dvakrát promyslet. Pes vyžaduje spoustu pozornosti, péče – a to je mnohdy finančně náročné. Pokud i přes to všechno do své rodiny chcete přivítat čtyřnohého mazlíka, vzhůru do toho. S jeho výběrem vám rádi pomůžeme.
Máte pocit, že vy nebo někdo ve vašem okolí tráví v práci mnohem víc času, než je zdravé? Je pro vás práce na prvním místě a to jediné, o čem dokážete mluvit, jsou pracovní záležitosti? Možná vás dostihl workoholismus, který dnes není nic výjimečného. V době, kdy lidé chtějí především uspět, něco dokázat a být bohatými se workoholismu poměrně daří. Lidé kladou profesní život na první příčku žebříčku priorit, rodinné záležitosti se odsouvají na neurčito. Jen málokdo si ale uvědomuje, že trpět workoholismem je špatně.
Lidé to dělají pořád. Nestačí jim obyčejné koupání, u bazénu nebo na břehu rybníka prostě blbnou, a to se často neobejde bez střemhlavého pádu. Pokud se ale nikomu nic nestane, nakonec je z toho zdroj smíchu pro celé okolí.

Nepřehlédněte

Hudba je úplně jiná při reprodukci a na živo. Tahle korejská bubenice předvádí svoje vystoupení přímo na ulici před zraky kolemjdoucích, kteří si rádi sednou, aby se podívali na její show až do konce. Za touto hladce vypadající hrou na bicí jsou bezpochyby hodiny a hodiny cvičení. Výsledek je naprosto profesionální.
Ani letošní léto se neobejde bez tradičních vln veder. Pro letošek meteorologové navíc předpovídají, že teploty mohou být extrémní. A ne každý si může nainstalovat klimatizaci, která by proti vedrům účinně pomohla. Jak si tedy poradit i bez klimatizace a náročných investic? Jak správně větrat v horkém bytě a čím nejlépe stínit?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek