Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Psaní rukou mizí z našich životů. Dobrovolně se děláme chudší

Dříve pro nás bylo psaní rukou stejnou samozřejmostí jako dýchání. V posledních letech se ovšem k psaní rukou dostaneme poprvé a naposledy na základní a střední škole. Pak plynule přecházíme k počítačům a tabletům. Že v tom nevidíte žádný problém? Bohužel jich ale pár nezanedbatelných vyvstává.
psaní
Ručně psaný text definuje naši osobnost. Jsme lidštější. (foto: 123RF)

03. 03. 2022

Písmo psané ručně určuje naši osobnost a charakter. Grafolog podle ručně psaného písma pozná, jací jsme, naše dobré i špatné vlastnosti. Nikdo z nás nepíše stejně. Psaním na počítači se ale odlidšťujeme, ztrácíme své vlastní já. Stává se z nás jen jeden člověk z davu. A to je přece škoda. Bohužel to ale není jediný negativní důsledek toho, že přestáváme psaní rukou užívat jako běžnou součást života.

Psaní rukou je rovněž relaxační záležitostí. Rukou si píšeme deník, zápisky do diáře, nákupní seznam. Anebo ne? Všechno si píšete do mobilního telefonu? A víte, že si tím způsobujete stres a úzkosti? Celý den koukáme do počítače nebo do telefonu, a když si konečně od obojího můžeme odpočinout, místo toho, abychom vzaly tužku a papír, opět si bereme do ruky moderní technologie. Tohle rozhodně není zdravý životní styl, jakým bychom měly žít.

Zlepšujete paměť i schopnost soustředění

Psaní rukou je taktéž velmi důležité kvůli tomu, že si díky němu posilujeme paměť, schopnost soustředění a představivost. V neposlední řadě si jím zdokonalujeme vyjadřovací schopností. Při psaní rukou totiž často myslíme na to, jak se co gramaticky píše správně, kde se píšou v souvětí čárky a také lépe formulujeme věty. Při psaní na počítači ale tohle všechno z hlavy jednoduše vypouštíme. Psaní rukou nám umožňuje lépe si pamatovat a nezapomínat. Navíc je mnohem náročnější než psaní na klávesnici nebo na displeji telefonu. Zapojujeme tak větší část našeho mozku. A na co bychom neměli zapomínat, je i to, že si při psaní tužkou nebo perem zlepšujeme motoriku.

Pro děti je to hotová pohroma

V současnosti je čím dál běžnější, že i pětileté nebo šestileté děti lépe ovládají mobilní telefon a tablet než pastelku. Dělá jim problém nakreslit cokoliv, co jejich věku odpovídá, zato některé zvládnou poslat SMS zprávu a pustit si svou oblíbenou pohádku na YouTube. Také si vždycky říkáte, jak jsou ty děti neskutečně šikovné? Co se týče moderních technologií, tak dozajista. Jenže to s sebou přináší i velmi stinné stránky. Těmto dětem chybí, a v budoucnu ještě více bude chybět, schopnost nejen kreslit, ale také psát. Bude jim dělat potíž psát gramaticky a stylisticky správně. Bude jim chybět představivost a z velké části mohou přijít i o schopnost soustředění.

psaní
Některé děti v dnešní době neumí ani pořádně psát. (foto: 123RF)

Od roku 2010 tu máme také písmo Comenia Script, které mělo dětem ulehčit psaní rukou, neboť pro některé bylo velmi těžké psát psacím písmem a napojovat jedno písmenko vedle druhého. Co bude za deset nebo dvacet let, se ovšem můžeme jenom domnívat, ale kdybychom přišli o psané písmo zcela, rozhodně bychom si nepolepšili.

K TÉMATU  5 tipů, které podpoří vaše trávení. Pomoct může voda i bylinky

Pište rukou cokoliv, co vás jen napadne

Není nutné vzdávat se moderních technologií, jen bychom je měly brát jako zpestření dne, nikoliv jako plnohodnotnou součást našich životů, bez které už se nedokážeme obejít. Navíc pokud s počítačem pracujete v práci, měly byste si zbytek dne naplánovat tak, abyste už počítač vůbec nepotřebovaly. Vždyť rukou se dá napsat naprosto cokoliv. Perem lze psát dlouhé romány, důležité poznámky, harmonogram denní, týdenní, měsíční, rodině a přátelům můžete místo SMS zpráv posílat pohledy. Nepodceňujte psaní rukou. Možná vám teď ještě nepřijde, že jste o něco ochuzené, ale věřte, že váš mozek to pociťuje. Psaní rukou je důležité. Jak pro dospělé, tak i pro děti.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Dnes je ten správný den se rozhodnout, s kým chcete trávit svůj drahocenný čas, a komu ho naopak nedávat! Dejte na svůj vnitřní hlas.
Věděli jste, že v České republice trápí alergie skoro každého druhého člověka? A počty stále rostou. Mezi nejčastější alergie se řadí ty na pyl, jarní trávy a další kvetoucí keře. Právě teď na jaře je období, kdy se s projevy alergií potýká mnoho lidí. Jak mít tedy jarní alergie pod kontrolou?
Aby byla naše pleť krásná a dokonalá po celý rok, je zapotřebí věnovat ji tu správnou péči. Součástí zimní péče o pokožku by měla být kromě ochrany proti mrazu i dostatečná hydratace. Jakými pravidly je dobré se v zimě řídit, abychom si udržely mladistvý vzhled a zdravou pleť?
Jak poznat u dětí, že se objevily neštovice? Jak se správně o pupínky na dětské pokožce postarat a co dělat, aby pupínky co nejrychleji zmizely, nejlépe bez pozdějších jizviček?
Užíváte antikoncepční pilulky? Hodně často ponocujete a na fyzickou aktivitu vás moc neužije? Pak se nesmíte divit, že vaše libido poněkud stávkuje. Co s tím vším má společného náchylnost ke stresu?
Žena a kariéra? Ve vedení státních firem v Česku bylo podle údajů z roku 2018 pouze patnáct vrcholových manažerek. Manažerů oproti tomu ve stejném období pracovalo v těchto firmách 174. Má to několik důvodů. Jedním z nich jsou i předsudky, které musíte jako top manažerka překonávat.
Možná, že vás nikdy nenapadlo, jaký vliv na váš spánek může mít právě výběr prostěradla. Kromě toho, že jeho barva dokáže ovlivnit atmosféru v místnosti, jeho materiál zase může mít na svědomí to, jakým způsobem se vám bude spát a čerpat síly na následující den. Na co všechno je při výběru prostěradla třeba brát zřetel a jak může prostěradlo ovlivnit vaše spaní? Přečtěte si, z jakých možností můžete prostěradlo vybírat a co od jakého materiálu očekávat.
Partnerský vztah by se měl vyvíjet. Od počáteční krásné zamilovanosti až po období, kdy mají oba zúčastnění pocit, že být spolu je vlastně fajn. V této fázi se velmi často sestěhovávají do společné domácnosti a plánují budoucnost, kterou chtějí sdílet dohromady.
V letní období někdy dostává smartphone zabrat. Na vaší dovolené musí telefon přečkat mnohem náročnější podmínky. Přečtěte si následující tipy a připravte svůj telefon i na tu nejdobrodružnější dovolenou.
Podle studií však déčko chybí 60 až 75 % české populace. Bez něho je obranyschopnost oslabená a lidé snáze onemocní. Situace je teď o to vážnější, že druhá vlna pandemie stále není na ústupu a nastává doba podzimních respiračních infekcí. Lékaři proto bijí na poplach a na riziko spojené s nedostatkem vitaminu D opakovaně upozorňují.
Sluníčko začíná mít pomalu sílu, dny už jsou pořádně dlouhé a ve vás se začíná probouzet letní nálada? Nebojte se ji podpořit barvami, které pustíte do svého botníku. A jednoznačnou trefou jsou pro tuto sezónu bílé balerínky!
Virtuální seznamování se stalo tak oblíbenou cestou k nalezení dokonalého protějšku, že naprosto předčilo osobní kontakt. Jenže jak se v něm naučit chodit? Výběrem správné fotografie to teprve začíná! S čím zabodujete a čemu se raději vyhnout?

Výběr článků

Pětatřicítka je pro ženy zvláštní mezník. I když nechceme, začneme se zamýšlet, zda je náš život v pořádku, a zda směřujeme správným směrem.
Zimní dny přímo vybízejí naši fantazii, aby si tak trochu popustila uzdu a koukla se po nádherných a charismatických mužích, kteří se okolo nás vyskytují. Teď se podíváme na ty, kteří jsou nejen slavní, ale také naprosto nedostupní. Dali totiž přednost jiným mužům! Gayové, a přitom takoví krasavci! Fňuk!
Výběr a nákup plavek je pro milovnice plážových slunných dnů jedna z nejoblíbenějších aktivit. Všelijaké barvy, kombinace, vzory a střihy vám umožní popustit uzdu své fantazii způsobem, k němuž se za celý rok nedostanete.

Nepřehlédněte

Někdo funguje na sluneční paprsky a podzim ho uvádí do depresí. Jiného naopak nostalgie tohoto období baví. Jak si tedy zlepšit náladu, aby na vás nepadal splín a chmury?
Proč nakupovat nové, když lze kreativně použít věci, které se nám již nelíbí. Pojďte se povídat na dokonalé tipy, jak si váš domov zkrášlit pomocí upcyklovaných věcí. Jdeme starým věcem dát nový život. Budete zírat, co vše se dá vytvořit! Do upcykle!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek