Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Ložnice podle feng-šuej. Vytvořte si oázu pro klidný spánek

Zařizování ložnice je poněkud obtížné. Přece jen chceme z místnosti vykouzlit oázu klidu, do které se budeme každý den velice rádi vracet. Mnohdy se však stane, že sáhneme po něčem zcela jiném, než co do ložnice patří a rázem je příjemný pocit z ní fuč. Zkrátka a dobře tam neproudí ta energie, která by přispívala ke kvalitnímu spánku. Naštěstí je tu ale stále feng-šuej, podle kterého se můžeme řídit.
feng-šuej
Ložnice jako oáza klidu a míru. (foto: 123RF)

22. 02. 2022

Feng-šuej je staré čínské učení, které si klade za cíl vytvořit harmonii mezi vámi a prostředím, ve kterém se zrovna nacházíte. Jisté principy se vztahují na všechny místnosti v domě čili stačí se jimi pouze řídit. Prozraďme si, jak zařídit ložnici podle feng-šuej, aby náš spánek nabyl zlepšení. 

Ze všeho nejdříve si v ložnici ukliďte 

Aby mohla energie ložnicí proudit, je zapotřebí ji pořádně uklidit. A na to pamatujte nejen ve chvíli, kdy se chystáte přenášet zásady feng-šuej do praxe. Odstraňte veškerý nepořádek, zbavte se všeho, co nepotřebujete nebo co dlouhou dobu nepoužíváte. Proberte skříně, nezapomeňte ani na prostor pod postelí a samozřejmě nenechte ladem ani police, na kterých se toho také skrývá velmi mnoho.  

Při úklidu byste měli být opravdu nekompromisní. Není to opravdu jenom o tom, abyste všechno kolem očistili od prachu a špíny. Do čistky se pouštějte se vším všudy. 

Žádné úložné prostory pod postelí 

Když se přesuneme k zásadám feng-šuej, zmíníme si především prostor pod postelí. Mnoho lidí se domnívá, že využít všechen prostor je důležité. Proto pod postelí skladují nejen peřiny pro hosty, ale také matrace nebo další věci. Feng-šuej ale říká, že prostor pod postelí není určen k zaplnění. Čím méně toho budete pod postelí mít, tím větší energie bude sálat všude kolem. 

Nejednou se ukázalo, že problémy se spánkem opravdu plynuly ze zaplněného prostoru pod postelí. Do rizikové skupiny spadají především jedinci, kteří žijí v menších domech čili úložných prostorů nemají zrovna nazbyt.

feng-šuej
Jemné detaily pomohou vytvořit harmonii. (foto: 123RF)

Čelo postele je klíčem ke kvalitnímu spánku 

Jak vypadá postel, která se vám vyjímá v ložnici? Je bez čela nebo má čelo? Pokud tuto část postrádá, je na čase koupit si novou. Důvod je prostý – čelní rám je totiž symbolem bezpečí. Navozuje pocit, že se nemusíme ničeho obávat, což je při spánku klíčové. Usínáme s podvědomým pocitem, že jsme ochraňovaní. Čelo postele samozřejmě nemusí být nutně ze dřeva nebo jinak bytelné. Může se jednat jenom o látku zavěšenou ke zdi. I ta dokáže požadovaný pocit vykouzlit. 

K TÉMATU  Spánek po obědě? Je to zdravé! Ale jen do určité míry

Snadná změna intenzity světel je na místě 

Jak zařídit ložnici podle feng-šuej? Jednoduše, chce to tlumená světla. Respektive takové osvětlení, jehož intenzitu můžeme měnit čili mít ji naprosto pod kontrolou. Pokud je osvětlení schopné se podrobit vaší náladě, máte vyhráno. Naštěstí stmívače dnes nejsou žádným sci-fi nebo něčím, na co by lidé nemohli dosáhnout a tak svou cestu nachází do mnoha domácností. 

Jen málokdo si uvědomuje, že světlo jako takové má opravdu velkou sílu ovlivňovat náladu a celkovou energii. Pokud si nejste jistí, jaké světlo je pro vás ideální, je dobré koupit rovnou několik žárovek, z nichž se posléze rozhodnete. 

Nepřehánějte to se zrcadly 

Pokud sledujete aktuální módní trendy, pak jste bezesporu zaregistrovali, že zrcadla se dostávají do popředí. Bytoví architekti se shodují na tom, že rozptylují světlo v interiéru čili se velkou měrou podílí na celkovém optickém zvětšení příbytku. Jenže podle feng-šuej bychom s tímto trendem měli šetřit.  

Důvod je prostý – zrcadla kromě světla odráží také energii, a to bohužel i tu negativní. Proto zrcadla nevěšte naproti vchodovým dveřím a ani naproti oknu, zejména ne v ložnici, kdy by se zrcadlo podílelo na odrazu světla, což by rázem mířilo do vaší postele.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

4 rostliny pro kvalitní spánek a ještě jedna k tomu. Jaké koupit do ložnice?

4 tipy, čemu se vyhnout při zařizování ložnice

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vybouchl vám na poslední chvíli parťák na dovolenou a vám nezbývá nic jiného, než se vydat na sólo trip? Nebo takovou cestu už několik týdnů plánujete, ale máte z toho respekt? Sólo cestování se může zdát náročné, nicméně pokud se dobře připravíte, jistě vás čeká zcela nezapomenutelný zážitek. Jak zvládnout první sólo cestu?
Naši domácnost mohou sužovat nevítaní nepřátelé, kteří nás po ránu nemile překvapí. Jsou jimi brouci, kterým se někdy zkrátka líbí víc v domě než na zahradě, kde mají obvykle svá obydlí. Pokud i k vám domů doputovali drobní tvorové, kteří sice v mnoha případech škodliví nejsou, ale v ostatních ano, prozraďme si, jak s nimi bojovat.
Letošní první úplněk je tady! Začínáme ve znamení Lva, kde zdánlivě nepřekonatelné osobní ego pohlcuje vše ostatní! V této fázi se setkáváme s napětím mezi individuálním nárůstem a kolektivní solidaritou, což vyvolává otázky ohledně toho, zda naše osobní pocity nepřinášejí nečekané otřesy k druhým! Nezapomeňte, že úplněk ovlivňuje jak dny před úplňkem, tak dny po úplňku.
Nespavost (insomnie) není v současné době nic výjimečného. Podle statistik poruchami spánku trpí až 40% populace. Příčin může být mnoho, od vedlejších účinků léků až po stres.
Nechcete mít na svém břiše navždy důkaz toho, že jste se stala matkou? Zvolte účinnou prevenci v podobě každodenního mazání mandlovým či slunečnicovým olejem. A proč byste měla do jídelníčku zahrnout otruby a lněná semínka?
Blížila se sedmá hodina večerní a my už jsme netrpělivě čekali před televizními obrazovkami, až se ozve známá melodie a objeví se mužík s papírovou čepičkou. Večerníček je fenoménem, který si pamatujeme do dneška, zvláště některé oblíbené pohádky, které nám každý večer před spaním přinášel. Zavzpomínejte si na pohádkovou nadílku s námi.
Koupili jste si nové pokojovky a zaléváte je jako diví, aby vám rostly jako z vody? Pak si dejte pozor na to, abyste je nepřelili. Zatímco rostlina se zanedbanou zálivkou se dá ještě zachránit, po přelití dochází k uhnívání kořenů a tím i k úhynu samotné rostliny. Je spousta důvodů, proč přehnaná péče pokojovkám škodí.
Dýně už k podzimu prostě patří. Možná zastáváte názor, že máme tradiční Dušičky a Halloween k nám nepatří, to ale nic nemění na tom, že lze z dýně vytvořit krásné dekorace. A to nejen domů, ale i ven na zahradu. Možná najdete inspiraci i vy.
V generacích to tak chodí, že jedna pomáhá druhé. Hlídání vnoučat babičkami a dědečky k tomu bezpochyby patří. Je také dobré pro budování rodinných vztahů. Nikoli jako sebeobětování, ale jako skvělý čas strávený s generací, která vám může hodně dát, a funguje to i naopak.
Nedělení atmosféra bude uvolněná a veselá, říká astroložka Naďa Šmídová. Co dalšího přináší její horoskop na dnešní víkendový den?
I ve větších bytech může být někdy koupelna situována tak, že šetříte každým centimetrem, aby se vám tam vešel alespoň sprchový kout, umývadlo a pračka. Koupelna je zatím stále nejčastějším a nejlepším místem, kam pračku umístit. Jaké vymyslet řešení, když je koupelna opravdu těsná?
Žádná domácnost se neobejde bez jídelního stolu. Mezi všemi vyniká stůl z masivu, bytelný a odolný nábytek z masivního dřeva. Můžete vybírat z nespočtu tvarů i materiálů, jako dub, buk, ale i borovice nebo jedle. Stůl z masivu se stane dominantou vaší kuchyně nebo obývacího pokoje.

Výběr článků

Máte špatný den v práci? Nedaří se vám nebo si vás někdo pěkně podal? Nejste jediní, protože tuhle zkušenost má každý. Když se daří, tak se daří. Podívejte se, jak to může vypadat, když něco skutečně nevyjde.
Tahle kočka si užívá víkendový relax a v klidu sleduje video s ptáky na chytrém zařízení. Rušit se od lenošení ale rozhodně nenechá a svůj oblíbený tablet jen tak nepustí.
Dřevo je dokonalý materiál, který přidává rovnováhu, útulnost a eleganci prakticky do každého interiéru, a to jak v moderním, tak klasickém stylu. Po staletí se používá jako základní stavební materiál nábytku, přestože bývá teď často nahrazováno imitacemi. Vraťte se ke kořenům a sáhněte po kusu dřeva v jeho ryzí podobě. Využít část kmene stromu jako konferenční stolek je velice netradiční nápad, výsledek je ale jedinečný.

Nepřehlédněte

Katce se v posledních týdnech změnil život úplně naruby. „Dřív jsem se svým dítětem měla skvělý vztah, v posledním roce začal být však můj šestnáctiletý syn odtažitý a nechtěl si se mnou tolik povídat. Myslela jsem, že je to jen životní období. Pak ale přišel s tou nenadálou větou: Jsem gay, mami! Nevěděla jsem co odpovědět, vůbec jsem to nečekala. Nejradši bych utekla a chvíli ho neviděla! Co mám dělat, když to neschvaluju?“ ptá se.
Růži, královnu květin, můžete použít v kosmetice i v kuchyni. Růžová voda je již mnoho let nejčastěji používanou květovou vodou. Je skvělá pro všechny typy pleti, od mladé problematické, přes přecitlivělou suchou až po náročnou zralou. Hodí se i pro jemnou dětskou pokožku a pro alergiky. Vyrobte si ji doma. A ještě mnohem víc.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek