Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Učíme děti samostatnosti: Kdy je pravá chvíle odstěhovat dítě z ložnice?

Jste-li rodič odrostlejšího dítěte, jistě už jste řešili otázku, kdy je ten správný čas, aby dítě spalo v pokojíčku zcela samo. Pokud máte doma čerstvě narozené miminko, toto nelehké rozhodování vás teprve čeká. Čím se řídit a jak postupovat, aby to nezanechalo stopy na vzájemném vztahu?
ložnice
Jak naučit dítě samostatnosti a co nejefektivněji ho odstěhovat z ložnice? (foto: 123rf.com)

21. 12. 2021

21. 12. 2021

Názory rodičů i odborníků na to, od kdy je vhodné začít své děti učit samostatnosti a nechat je v pokojíčku bydlet samotné, se poměrně hodně liší. Jeden tábor rodičů zastává názor čím dříve, tím lépe, a naopak druhou skupinu zastoupují rodiče, kteří nechávají tuto volbu výhradně na svých dětech a dovolují jim spát s nimi v ložnici tak dlouho, jak jejich děti samy chtějí. Kdy je ten správný čas odstěhovat dítě z ložnice? Odpověď na tuto otázku není úplně jednoznačná. Poradíme vám. Ve většině rozhodnutí se řiďte svým instinktem a potřebami dítěte. V každé rodině se k samostatnosti jejích nejmladších členů přistupuje trošku jinak.

Tábor benevolentních rodičů

Tato skupina je zastoupena rodiči, kteří rozhodnutí o tom, zda je jejich ratolest připravena spát sama v pokojíčku bez přítomnosti dospěláků, nechávají přímo na svém dítěti. Takový rodič by se občas mohl s trochou nadsázky nazvat i „úzkostlivým“ rodičem. Ve svém okolí máte jistě takových maminek a tatínků, kteří sami od sebe neumí přemístit dítě z ložnice do vlastní postele, hned několik. Jsou to různé osobnosti, různých povah a profesí, ale dva charakteristické znaky mají společné. Povětšinou to jsou rodiče jedináčků, kteří měli své dítě v pozdějším věku. Lze tedy říci, že starší rodiče jsou na své děti více fixované, neumí nebo nechtějí příliš prosazovat svou autoritu a špatně se smiřují s tím, jak rychle jejich děti rostou.

Ačkoliv to pro některé z nás může být nemyslitelné, není v takových rodinách žádnou výjimkou, když dítě školou povinné stále pravidelně okupuje manželskou postel svých rodičů a dětský pokojíček mu slouží jen jako herna. Nutno podotknout, že větší podíl na tomto druhu benevolence mají spíše maminky než tatínkové. Často si to zdůvodňují tím, že když nechávají svého odrostlého jedináčka v ložnici, mají zkrátka pocit klidu, že je jejich ratolest neustále pod dozorem. Jistě tak tvoříte velmi silné pouto mezi dítětem a rodičem, ale představuje i několik rizik.

Hranice mezi zdravou mateřskou láskou a vzájemnou závislostí je mnohdy velmi tenká a umělým prodlužováním raného dětství ji ale snadno překročíte. V takových případech navíc stoupá riziko partnerské krize, protože druhý rodič se může cítit odsunutý na vedlejší kolej. To neprospívá ani partnerství, ani vztahu opomíjeného rodiče s dítětem. 

K TÉMATU  Vánoční přání: Vyrobte si vlastní krásná, pro své blízké! Inspirujte se originálními nápady, které vás možná překvapí!

Rodiče s pevnými zásadami

Přísný rodič, krkavčí matka, neústupná autorita… I takovými přezdívkami někdy okolí rodiče označuje, když se pevně drží svých zásad. V každé rodině se většinou najde jeden rodič měkkouš a druhý je ten zlý policajt. Jeden z rodičů platí u svých dětí za spiklence. Ten, který se přimlouvá u toho druhého, více dětem dovolí a snáze se nechá uprosit. Druhý je naopak zásadovější, méně oblomný a trvá na tom odstěhovat dítě z ložnice. Celkově to způsobuje vyváženost a harmonii ve výchově, pokud se ovšem tyto dvě povahy obou rodičů navzájem dostatečně respektují. Jak si poradit s osamostatněním svých dětí se můžete nechat inspirovat příběhem, který napsal sám život.

Příběh čtenářky Báry přímo ze života

U nás jsem za krkavčí matku já. Když měl syn první narozeniny, koupili jsme mu jako narozeninové překvapení novou postel ve tvaru modrého závoďáku. Vymalovali mu pokojíček do závodních motivů a já usoudila, že je na čase, aby měl pokojík sám pro sebe. Manžel se mnou tento názor tak úplně nesdílel. Zdálo se mu příliš brzy, aby mohl náš drobeček spát celou noc úplně sám, nakonec ale souhlasil.

Upřímně musím přiznat, že první dva týdny byly opravdu zkouškou nervů. Manžel, který má měkké srdce, se totiž během prvního roku synova života stal vrchním uspávačem. Nejdříve to bylo drbání před spaním, poté písnička na dobrou noc. Za několik dní to byly už tři písničky a houpání v náručí, dokud syn neusnul. Časem se z toho stalo dvouhodinové pochodování po bytě s dítětem v náručí a hitparáda ukolébavek. Nakonec ani to nestačilo a synek byl i po několikahodinovém maratonu stále plně čilý a rozhodně se nechystal spát. A tak manžel vsadil na pohádky. Začínalo se u jedné, za pár dní už to byly tři.

K TÉMATU  Jak ušetřit na jídle a ještě si pochutnat

Když už to bylo neúnosné

Právě v době, kdy se synovi blížily první narozeniny, stal se ten uspávací rituál neúnosným. Proto jsem se do toho vložila já. Nastolila jsem režim jedné pohádky a jedné písničky na dobrou noc. Syn dostal nový pokojík a my se odstěhovali do ložnice. První týden opravdu hodně plakal. Syn ležel v postýlce a řval. Každá matka ale bezpečně pozná rozdíl mezi pláčem něco strašného se mi děje a pláčem vydírám své rodiče. Muž to ovšem bral jen jako pláč. Slyšel plakajícího synka a já, v té chvíli nejhorší matka na světě, jsem mu holýma rukama bránila, aby šel své dítě utěšit. Takže aby nedocházelo k výměně názorů, brával můj manžel v tomto období psa na dlouhé večerní procházky, protože jak mi při každém odchodu důrazně říkával, „jinak bych na tebe musel zavolat sociálku“.

První týden vydržel synek plakat v postýlce něco přes hodinu. Druhý týden to bylo den ode dne lepší. Nakonec zjistil, že máma tam s ním pořád je, i když ji zrovna nevidí a chodil spát po své písničce a pohádce na dobrou noc bez pláče. Chviličku si povídal, tahal za kolotoč a pak klidně usnul. Tuto bitvu o nervy jsem nakonec vyhrála a věřte nebo ne, ale syn z toho žádnou psychickou újmu nemá.

Soužití s dětmi je plné různých dobrodružství, a nejen při učení samostatnosti, ale ve většině výchovných momentů je úspěch závislý na rodičovské výdrži, důslednosti a občas kruté neústupnosti. V neposlední řadě byste měli rodičové myslet trochu sobecky i na sebe. Odstěhovat dítě z ložnice dřív nebo později jednou musí přijít tak jako tak.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Školka není odkladiště dětí, kde se vychovávají, když na ně nemáme čas! Školka má jinou úlohu, ale dnešní rodiče si to nemyslí!

Jak vychovat přiměřeně sebevědomé dítě? Zkuste dodržovat základní rady

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Podzimní kolekce zaplavily obchodní domy a jistě vás to svádí nějaký nový kousek do svého šatníku ulovit. Bohužel je toho tolik, že člověk neví, co přetrvá déle než pár týdnů. Nevadí, s naší pomocí se ve všem zorientujete. Tohle jsou kousky, které se s největší pravděpodobností budou nosit i další roky.
V současné době chtějí být všichni ekologičtí. Dbají na životní prostředí a snaží se neplýtvat jídlem či třídit odpad. Dokonce se správně nakládá i s bioodpadem. A s tím se spojí kompostování. Pokud zvažujete pořízení kompostéru na zahradu nebo kompostéru do interiéru, nabízí se otázka, jak správně kompostovat a čemu se vyvarovat? Kompostování je sice hitem, na druhou stranu se to musí umět.
Podle statistik zradí srdce téměř každého třetího z nás. Jedná se o nejčastější příčinu úmrtí v Česku. Jen vloni si vyžádaly ischemická choroba srdeční, selhání srdce a infarkt myokardu přes 38 tisíc životů. Nechcete-li být mezi nimi, začněte o to své více dbát. Je totiž spousta věcí, které pro něj můžete udělat.
Britská královská rodina v poslední době čelí náporu fotografů a novinářů. Na vině jsou rozpory v rodině vyvolané princem Harrym a jeho americkou manželkou, které nenechávají jednoho člena rodiny v klidu. Tedy výjimkou je královna, která se svou kabelkou nedává znát prakticky žádné emoce, co se týče tohoto tématu.  
Vědci tvrdí, že lunární cykly mohou souviset třeba s délkou spánku a menstruačními cykly. Vše je ale předmětem sporů. Jak si stojí věda a její pátrání po příčinách nespavosti u lidí? A v čem nás ještě měsíc a jeho cyklus ovlivňuje? Podíváme se na dopady měsíce na lidskou psychiku, zdraví i běžný denní režim.
S příchodem chladných dní naše pleť potřebuje výživu. K tomu vám dopomohou domácí pleťové masky, které si vyrobíte z ingrediencí, co máte běžně v kuchyni.
Stává se vám, že dojíte své jídlo, ale i poté máte zase hlad? Spoustu lidí dojí svou porci, ale i tak je přepadnou chutě dát si ještě něco dalšího. Anebo je přes den stále honí mlsná a snědli by vše, co mají na očích. Čím to vlastně je? A jak se toho ukrutného pocitu hladu a chutí zbavit? Pokračujte ve čtení článku a získáte tak odpovědi na vaše otázky.
Pálení čarodějnic se tradičně slaví v noci ze 30. dubna na 1. května. To znamená, že i letos se čas oslav, opékání špekáčků a zapalování hranic blíží. Víte ale, kde se tento svátek vzal a jaká je jeho historie?
Agáta Hanychová opět sklízí sladké plody lásky! Po bouřlivých vztazích se vrací do manželského klubu, tentokrát s bývalým partnerem Miroslavem Dopitou. Jejich tajemná svatba rozproudila vlnu spekulací a gratulací. Co vedlo k tomuto překvapivému obratu a jaké tajemství ukrývá nový začátek Agáty? Je Agáta opět těhotná?
Vypadat dobře chce většina z nás. Jak to ale udělat, abyste se svým tělem byla vážně spokojená a cítila se vyrovnaně? Máme pro vás několik rad, které se vám vyplatí zkusit.
Lidé by si vzájemně v nouzi měli pomáhat, i přesto však je na světě mnoho případů, kdy člověku či zvířeti v ohrožení života nikdo pomoc neposkytnul. Doba je čím dál hektičtější a lidé si již méně všímají toho, co se okolo nich děje. Často bývají i lhostejní vůči negativním situacím, do kterých raději nechtějí zasahovat, aby sami nebyli ohroženi.
Dětství strávila v městečku na Vysočině, dospělost v Libanonu uprostřed války. Blanka Matragi je světově uznávaná módní návrhářka, která šije modely pro ženy z vyšších vrstev v Evropě i na Středním východě. Navrhla také uniformy pro policejní a vojenské složky Abú Dhabí. Čím ji okouzlil svět módy a jak válka v Libanonu ovlivnila její podnikání? Pojďme si společně zrekapitulovat pestrý život této energické rudovlásky.

Výběr článků

Omrzely vás všechny ty stále dokola opakující se jídla, která si připravujete? Máte občas chuť odměnit vaše chuťové pohárky něčím netradičním – nebo něčím, co jste třeba ještě nikdy předtím neochutnali? V tom případě vám určitě uděláme chutě hned několika tipy na božská italská jídla, která zkrátka musíte ochutnat!
Léto je nejkrásnější období v roce. A přináší s sebou také zážitky, na které se nezapomíná. Jaké jsou výhody letního flirtu, a proč by jej měl alespoň jednou za život zkusit každý z nás? Letní románek je prostě nezapomenutelný!
Ačkoliv si nikdy nemůžeme být jistí, co nový rok konkrétně přinese, jedno je nad slunce jasné - vždy se můžeme těšit na nové (nebo někdy znovuobjevené) trendy nejen v oblékání, líčení, bydlení, ale třeba také v gastronomii. A jaké food trendy nás čekají v letošním roce? Pojďme je prozkoumat.

Nepřehlédněte

Hledáte originální tipy na výlety v okolí vašeho bydliště, nebo se rádi podíváte i do jiných krajů České republiky? Přinášíme vám nový seriál, v němž vám prozradíme tipy na ta nejkrásnější a nejzajímavější místa ze všech krajů naší země.
Milování většina z nás vnímá jako jednu z nejpříjemnějších věcí na světě. Jde o romantické souznění dvou duší. O fyzický i psychický požitek, který zpravidla popisujeme pozitivně. Najdou se mezi námi ale tací, kteří se na sex rozhodně nedívají tak toužebně, jako většina ostatních. Ba naopak, tihle lidé mají ze sexu strach.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek