Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Podnikání na mateřské: lži, kvůli kterým se do byznysu mnoho žen nežene

Koronavirová pandemie se nakonec ukázala jako velmi plodná. I když ztroskotal nejeden byznys, v jiných aspektech života to bylo o něco pozitivnější. Vezměme si porodnost. Nových přírůstků přibylo, rodiny se rozrostly a zájem o podnikání na mateřské zesílil. Jenže nakonec se k tomuto kroku odhodlá pouze málokterá maminka. Důvodem jsou lži, které kolem tohoto způsobu podnikání kolují.  
podnikání na mateřské
I na mateřské můžete podnikat. (Foto: 123RF)

01. 10. 2021

Přivydělat si při mateřské není tabu 

Přídavky, které se získávají na děti během mateřské dovolené stojí za starou belu. Je pochopitelné, že maminky (zejména pak samoživitelky) hledají způsoby a možnosti, jak si přijít k dalším penězům. A pokud nechtějí plnit obálky, což je ostatně stejně jeden velký podvod, nebo nechtějí s miminkem v náručí stát alespoň na pár hodin u pokladny v obchodě, byznys se jim jeví jako to nejlepší řešení.  

Tedy pokud by se kolem něj netočilo tolik domněnek, z nichž jistě ne všechny jsou pravdivé. Ale jak je rozeznat, které pravdivé jsou a které nikoliv? 

Na mateřské se podnikat nesmí. Nebo ano? 

Co ženám nejvíce koluje v hlavách je, že na mateřské se podnikat nesmí. Ale to je stejně velký nesmysl jako že v důchodu nesmíte podnikat. Zkrátka musíte číst mezi řádky. Každá žena jako podnikatelka na mateřské dovolené osobně podnikat nesmí, protože jí plyne peněžitá pomoc v mateřství z daného byznysu. Jenže nikde se nepíše, že za ni nemohou pracovat její zaměstnanci, externí pracovníci a jiní.  

Pokud máte dobře rozjetou kariéru, rozhodně ji nemusíte rušit nebo se jí vzdávat.  

Nastoupili jste na mateřskou ze zaměstnání? 

POZOR! Existuje u podnikání na mateřské výjimka. Tou je, že pokud jste na mateřskou dovolenou nastoupili ze zaměstnání, s podnikáním můžete začít prakticky ihned po narození dítěte. Stačí si jen zřídit živnostenské oprávnění, díky kterému se z byznysu stane vedlejší příjem.  

Paušální výdaje = nulová evidence čehokoliv 

Zejména z počátku podnikání se přemýšlí nad tím, jak snížit zaplacené daně na začátku roku. Většina podnikatelů (tedy těch menších) proto dělá jednu věc, a sice uplatňuje paušální výdaje. Myslí si však, že díky nim není zapotřebí nic evidovat. Jenže jak jinak by se poznalo, zdali jste překročili hranici jednoho milionu korun či nikoliv?  

K TÉMATU  Zjistila jsem, že kamarádka je zlatokopka. Jak jí to rozmluvit?

Ano, výdaje uchovávat nemusíte, ale příjmy naopak ano. A sem spadají nejen vydané faktury, ale také přijaté platby, ať už mluvíme o hotovostních nebo bezhotovostních úhradách pohledávek. A samozřejmě nezapomínáme ani na neuhrazené faktury, které mají v evidenci také své místo.  

Prodávat ručně vyrobené zboží můžu i bez živnosti 

Mezi Čechy (a bohužel i maminkami konkrétně) koluje to, že pokud se rozhodnou prodávat ručně vyrobené zboží, mohou tak učinit bez založení životnosti. Ručně vyrobenými výrobky se myslí kupříkladu věnce, domácí svíčky, pletené povlaky na polštáře a mnoho dalšího. Pravda je však někde zcela jinde.  

Příležitostný prodej si totiž nelze vynaložit jako prodej, který se opakuje třeba co měsíc. Jedná se o náhodný, jednorázový prodej. Jenže pokud máte v kredenci svíček rovnou dvacet a nikoliv jednu a rozhodli jste se ji nabízet, pak je živnost zapotřebí. Ze svých zisků zkrátka musíte odvést daň.  

Proto pokud si chcete na mateřské přivydělat třeba jen pečením dortů či jinou činností, ke které bude docházet opakovaně, musíte se zaregistrovat na příslušných úřadech. O podnikání se totiž skutečně jedná.  

Ani podnikání na mateřské není bez vyřizování 

Ano, být ženou na mateřské, která zároveň podniká je sice v mnoha ohledech výhodné (zejména pokud mluvíme o vedlejší živnosti), ale neznamená to, že od všech úředních věcí můžete dát ruce pryč. Změny týkající se byznysu musíte také ohlašovat nejen na příslušných úřadech, ale i na pojišťovnách a samozřejmě na odboru sociální péče. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Psaní textů jako přivýdělek při mateřské. Možností je ale vícero

Copywriting – zajímavá možnost, jak si přivydělat z pohodlí domova

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Sváteční atmosféra je o víc než jen vánočním stromečku a dárcích. Jak vykouzlit tu pravou vánoční pohodu? Dnešní článek na Dámské Lize přináší osvědčené tipy, které vám pomohou vytvořit nezapomenutelnou atmosféru na Štědrý den. Od kouzelného osvětlení po voňavé lahůdky, zjistěte, co by nemělo chybět ve vašem vánočním repertoáru a jak si užít tento magický čas s rodinou a přáteli.
Vitamíny, minerály, bylinky i probiotika. Spousta lidí vsází právě na doplňky stravy ve chvíli, kdy chtějí podpořit své zdraví. Ačkoliv je možné mnohé z nich užívat souběžně, jsou kombinace, které se spolu příliš neshodnou, rovněž také s léky, které případně polykáte. Kterým kombinacím se u doplňků stravy vyplatí vyhnout?
Agorafobie postihuje dvakrát častěji ženy než muže. Typická doba, kdy se u pacientů příznaky agorafobie projeví, je mezi 25 až 35 lety. Obecně známá je tato porucha jako strach z veřejných a otevřených prostor.
Marta Jandová, žena s rockovým srdcem a hlasem, který dobyl nejen českou, ale i německou hudební scénu, oslaví padesáté narozeniny. Dcera legendárního Petra Jandy, Marta je ženou mnoha talentů – od průlomového úspěchu s Die Happy po sólové projekty a významné televizní role.
Pro někoho představuje relaxaci stejně jako jiné umělecké činnosti, pro jiné je to životní styl, pro další obživa. Origami se světem rozšířilo až v posledních letech a jeho obliba stále stoupá.
Médii v poslední době hýbou protichůdné zprávy o elektronických cigaretách. Amerika je dokonce oficiálně s ohledem na aktuální vysokou úmrtnost mládeže, v souvislosti s elektronickými cigaretami, zakazuje. Je vapování pro kuřáky spíše nebezpečím, nebo lepší alternativou? Ptali jsme se MUDr. Marka Dvořáka.
Pojem jóga pro mnohé z nás jistě není nic nového. Co ale nahá jóga? Může být přínosem pro naši duši a fyzickou kondici, nebo se jedná o bláznivou formu cvičení jen pro otrlé?
Vánoce jsou především o odpočinku a zpomalení. Kdo ale říká, že je musíte celé proležet u televize s horou jídla? To vám samozřejmě nikdo nebere, ale i vy sami se budete cítit lépe, pokud se občas zvednete a uděláte něco pro své zdraví. Podle cvičení ve vánočním duchu vám to půjde samo!
Vždycky, když jsem si četla ty příběhy o tom, jak někdo po letech spokojeného manželství přiznal, že je na stejné pohlaví, nechápala jsem to. Říkala jsem si, jak strašně těžké to musí pro toho druhého být. Nikdy jsem nechtěla, abych něco podobného zažila. Vlastně jsem si nic takového ani nepřipouštěla, prostě jsem si říkala, že mně se nic podobného stát prostě nemůže.
Maminky v tomto videu natočil jeden tatínek, který je dal přes internet dohromady, aby ukázali světu, jak může být běžný život s postižením zábavný a plný radosti. Píseň, kterou společně zpívají, je dojemná skladba A Thousand Years. V originále ji nahrála zpěvačka Christina Perri k filmu Twilight sága: Rozbřesk - 1. část. Video bylo natočeniona podporu World Down Syndrom Day 2018, a představuje 50 matek s jejich dětmi. Původní inspirace vznikla díky britské organizaci Singing Hands, která pomáhá dětem ve skupinách učit Makaton. Tento jazykový program pomáhá slyšet lidem s problémy s učením nebo komunikací pomocí značek a symbolů. Tohle vás skutečně dojme!
Rodinné podnikání je na denním pořádku. Když pracujete s lidmi, s nimiž nežijete v jedné společné domácnosti, ještě to jde. Ale pracovat s partnerem? Být s ním 24 hodin denně? Jde to a vůbec nemusí vzniknout pověstná ponorková nemoc. Jen je třeba dodržovat určité zásady.
Podle žebříčku Forbes vydělalo celkově 100 nejlépe placených hvězd světa v minulém roce celých 6,1 miliardy dolarů. Z toho deset nejlépe placených hereček na světě v minulém roce vydělalo dohromady 254 milionů dolarů. Jde o závratné částky, které zaujmou mnohé milovníky filmového průmyslu. Pojďme se blíže podívat na to, jaké herečky v minulém roce vydělaly nejvíce.

Výběr článků

„Už to mezi námi není takové, jako dřív. Chybí mi chvíle, kdy jsme neřešili jen pleny, očkovaní, hlídání, opruzeniny, růst zoubků. Náš sexuální život je po narození dítěte na bodu mrazu. Všechno se točí kolem prcka a nemáme na sebe s partnerem už vůbec žádný čas. Jsem uvázaná doma a můj svět je jen pračka, pleny a sporák. Nepamatuji si, kdy jsem naposledy měla čas umýt si vlasy nebo si udělat nehty. Co máme mimino, jsem pro svou ženu druhé kolo u vozu. Všechno mám na krku já a partner mi s ničím nepomáhá. Moje žena o sebe přestala pečovat.“ Tohle je výčet těch nejčastějších příčin sporů, které vyvstávají po narození dítěte. Poznáváte se v některém z uvedených příkladů? Dnešní článek vás provede nejčastějšími příčinami partnerské poporodní nebo chcete-li rodičovské krize.
Rostlinná mléka jsou skvělou alternativou kravského mléka, a to hlavně pro ty, kterým mléko živočišného původu nedělá dobře, pro lidi s alergií nebo intolerancí na živočišné mléko. Zároveň existuje mnoho lidí, kteří si rostlinné mléko prostě zamilovali a pijí ho i bez zdravotních problémů.
V pražském Rudolfínu se odehrál večer plný emocí a překvapení, kde 31. ročník cen Český lev odhalil své hrdiny. Večer, kdy se historie prolínala s novou tvorbou, přinesl do popředí talent, který čekal na svůj okamžik čtyři desetiletí. Simona Peková, jejíž výkon ve filmu "Přišla v noci" ji vyřadil z řad nekorunovaných králů českého filmu, se stala symbolem večera. Zatímco "Bratři" si odnesli titul za nejlepší film, byl to právě seriál "Volha" a snímek "Bod obnovy", kdo dominoval počtem ocenění. Které momenty letošního ceremoniálu vás nejvíce oslovily a jaký film či umělec pro vás byl objevem roku?

Nepřehlédněte

Schody ze dřeva vypadají úchvatně! Použít se dá ale jakýkoli materiál, a schodiště může vypadat jako dokonalý šperk vašeho domu či bytu. Kámen, cihla, sklo i beton nebo ocel, to vše vás může vynést nahoru do patra. Máte schodiště levotočivé, pravotočivé nebo přímé? Se zábradlím nebo bez? Zajímavým nasvícením získáte další rozměr. Inspirujte se a pusťte se směle do práce.
Být sama na výchovu dítěte, ať už z jakéhokoliv důvodu, není věc jednoduchá. Zapomeňme dnes na psychologický podtext a složitosti rodiče, který zvládá sám roli mámy – táty dohromady. Pojďme se zaměřit na čistě materiální stránku věci. I ta není jednoduchá. Na jaké dávky a příspěvky máte nárok a kde je žádat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek