Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Zdravé opalování: co to znamená? A jak toho dosáhnout?

Mnozí z nás opalování velmi podceňují, přitom jde o jednu z nejrizikovějších kratochvílí, která nám může zničit zdraví. Co všechno byste měli vědět o opalování, než si lehnete na lehátko a začnete se v žáru poledního slunce opalovat?
zdravé opalování
Jak se zdravě opalovat? (Foto: 123RF)

25. 08. 2021

Které záření je nejnebezpečnější?

Vitamín D je pro náš život a zdraví velmi důležitý, získáváme ho především ze slunce. Ovšem nadměrné opalování našemu zdraví škodí. Téměř devadesát devět procent ultrafialového záření, které dopadne na naši Zemi, je UVA. Proniká nám hluboko do pokožky a způsobuje její rychlejší stárnutí. V tom lepším případě. V tom horším může způsobit rakovinu kůže.

UVB záření je rovněž velmi nebezpečné, ale většinu pohltí ozonová vrstva. Nejnebezpečnější je UVC záření, které je také prokazatelně karcinogenní. Ale i to je zcela blokováno ozonovou vrstvou.

Chránit se musíme v létě i v zimě

Musíme se proto chránit zejména kvůli UVA záření, a to nejenom v létě. UV záření nás může spálit i v zimě. Jeho paprsky nám pronikají do kůže, ale na povrchu nás nezahřívají, tudíž je necítíme. Proto platí zásada, že jak v zimě na horách, tak v létě u moře se musíme natírat opalovacím krémem s dostatečně silnou SPF ochrannou. Jenže není opalovací krém jako opalovací krém. Mnohé z nedávných výzkumů varují před tím, že nekvalitní opalovací krémy mohou měnit naši DNA.

Jakým opalovacím krémům byste se měli vyhýbat?

Opalovací krémy, které obsahují látku EHMC, bychom vůbec neměli používat. Přestože jde o zcela neškodnou látku, v kombinaci s UV zářením se z ní stává genotoxin, který poškozuje DNA buněk. EHMC se však nepoužívá pouze do opalovacích krémů, ale i do jiné tělové kosmetiky.

Proč se o tom ale nemluví, když jde o závažné narušení lidské DNA? Protože vědci zatím stále netuší, jak se DNA po několika letech užívání opalovacích krémů mění a k jak závažné změně dochází. Je totiž známo, že lidské DNA je schopné genetické změny samo opravit.

Ačkoliv jsou změny v DNA spojeny s rakovinným bujením, není zatím dokázáno ani to, že by opalovací krémy rakovinu zapříčiňovaly. Přesto však už dnes mnozí výrobci kvalitních opalovacích krémů doporučují, abychom se těm levným anebo drahým syntetickým raději vyhýbali.

K TÉMATU  Získejte dokonalý letní vzhled s novými trendy ve světě opalování

Sáhněte po minerálním opalovacím krému

Namísto syntetických opalovacích krémů můžete zvolit minerální opalovací krém. Ten se od `obyčejných` krémů liší zejména tím, že na pokožce vytvoří jemný film a do pokožky se nevstřebává. Nevýhodou minerálních opalovacích krémů je ale zejména to, že jdou špatně roztírat a na pokožce zůstanou dlouhé hodiny.

Naštěstí už dnes existuje čím dál více výrobců, kteří vyrábějí minerální opalovací krémy, které se vstřebávají mnohem snadněji než ještě před několika málo lety. Navíc už nejsou ani tak drahé. Často je seženete za stejnou cenu jako obyčejný, avšak škodlivý opalovací krém. 

SPF 50+ je jen reklamní trik

Někteří výrobci opalovacích krémů dokonce poukazují na to, že čím mají opalovací krémy vyšší SPF, tím jsou dražší. Někdy se dokonce uvádí i hodnota SPF 50+. Jenže taková ochrana vůbec neexistuje, je to jen reklamní tah. Ve skutečnosti má většinou stejnou ochranu jako levnější varianta SPF 30.

A proto, než vyrazíte na slunce, poohlédněte se v drogerii po skutečně kvalitním minerálním opalovacím krému. Odborníci totiž často zastávají názor, že než použít klasický opalovací krém plný chemie, raději nepoužijte vůbec nic. Vyjde to prakticky nastejno.

Existují ovšem i další zásady zdravého opalování. Které to jsou? 

  • Nikdy se neopalujte mezi 11 a 15 hodinou odpolední, kdy je slunce nejostřejší a také nejvíc spaluje pokožku.
  • V ideálním případě se opalujte vždy maximálně pět až deset minut jednou za hodinu nebo za hodinu a půl. Vždyť i ve stínu slunce opaluje a je to mnohem příjemnější, než se pařit celé hodiny na přímém slunci.
  • Kvalitním opalovacím krémem se namažte už dvacet minut předtím, než půjdete na slunce.
  • Nezapomeňte chránit přípravky s ochranným faktorem také uši, nos a rty.
  • Chcete se krásně a zdravě opálit? Užívejte pravidelně beta karoten v tabletkách nebo přirozenější cestou, jezte mrkev, meruňky, špenát, brokolici nebo například kapustu a řeřichu.
K TÉMATU  Geneticky modifikované potraviny: Je třeba bát se jejich konzumace?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tipy, jak si co nejdéle udržet krásné opálení

Jak na samoopalování bez fleků? Zaručené tipy pro přirozený vzhled opálení

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Podzim je tady, proto je čas obout se do teplejší a pevnější obuvi. Trendy pro podzim 2022 vás nadchnou. In je pohodlí a funkčnost. Mrkněte, jaké se letos budou nosit kozačky, kotníkové boty a boty na sníh. Pro každou ženu máme spoustu tipů, ze kterých si vyberete. Využijte podzimního Black Friday a nakupte nejlepší boty za zlevněné ceny. Boty si můžete pořídit i na další sezóny, proto volte kvalitní materiály a prověřené značky.
Tvůrci nazvali tuhle povedenou reklamu bitva pohlaví. Scéna je jako vystřižená z filmu Gladiátor. Obě strany proti sobě neváhají použít všechny své zbraně! Tohle vás zaručeně rozesměje!
Diety a zdravý životní styl jsou mezi celebritami oblíbené téma. Spousta z nich se snažila shodit přebytečná kila, která ovšem získala zpět díky jo-jo efektu. Některým z nich se ale váhová proměna podařila. Které slavné dámy se teď pyšní vysněnou postavou a co pro to musely udělat?
Každá z nás touží po zdravých a dokonalých vlasech. Získat je však mnohem snazší, než se na první pohled může zdát. Stačí jen vsadit na metodu No poo, která se nejen ve světě blogerek stala trendem. V čem spočívá a jak vám pomůže s vitalitou vašich vlasů?
Tankování paliva na čerpací stanici je pro většinu z nás banální úkon. I tak jsou ale mezi námi ženy, které vypadají, že to za ně doposud dělal jen manžel. Ztracené řidičce přijde na pomoc i spolujezdkyně, která je ovšem také s rozumem úplně v koncích. Podívejte se, vážně to stojí za to!
Patříte mezi milovníky filmových novinek, nebo jste naopak v kině nebyli ani nepamatujete? Letos na jaře má premiérů celá řada báječných filmů a to je skvělá příležitost vyrazit za kulturou. Jaké filmy patří mezi ty nejočekávanější v dubnu a květnu? Možná, že vylákají do nejbližšího kina za zážitkem i vás.
Vánoce jsou pomalu za dveřmi, a přestože právě tohle období představuje svátky hojnosti, zejména letos mnozí z nás hledají způsoby, jak nějakou tu korunu ušetřit. Ať se však snažíme sebevíc, pokud chceme Vánoce slavit, vždy to nějaké peníze stojí, ovšem i tak se dají najít skulinky, díky kterým naše peněženka zaplesá radostí. Jak a na čem nejvíc ušetřit?
Jestli pracujete denně s počítačem, zřejmě je vám jasné, o čem je řeč. Při dlouhodobé neměnné pozici ruky se pak často objevuje její bolest. Ruka vás může pálit, mravenčit nebo v ní ztrácíte citlivost. To vše lze shrnout pod označení syndrom karpálního tunelu.
Bylinková zahrádka v sobě skrývá mnoho kouzla. Kromě toho, že je krásná na pohled, je také zdrojem spousty podmanivých vůní a léčivých účinků pro naše tělo. Jak založit bylinkovou zahrádku, abychom se z ní mohli těšit i několik let? Máme pro vás pár tipů.
Miss krásy Kathy Zhu musela svoji korunku vrátit už následující den. Důvod je absurdní: před rokem si odmítla nasadit hidžáb. K tomu navíc zveřejnila nelichotivou statistiku o černoších. Přestože byla pravdivá, vedení soutěže jí titul okamžitě odebralo.
Tato 25letá hvězda v podstatě předělala celý svůj styl hudby, módy, děl, ale stále je to stejná Miley Cyrus, kterou jsme znali a milovali od jejích dnů Hannah Montany. Přestože je Miley sama o sobě slavná již více než deset let, existuje spousta faktů, které někteří z vás možná neví.
Tenhle neobvyklý dům v přírodě je snem snad každého malého kluka. Pokud zůstanete sami na pustém ostrově, už víte, jak se tam zařídit, než dorazí pomoc. Ze své smůly uděláte prázdninový pobyt v ráji.

Výběr článků

Vzhled dnes hraje hlavní roli. Na základě celkové vizáže si vytváříme první dojmy a názory na druhého člověka. Hodnotíme v čem přišel, jestli má mastné vlasy nebo jak na tom jsou jeho nehty. Ano, i nehty o člověku mnoho prozradí. Zejména to, jestli dbá na detaily či nikoliv.
Pro pobyt v přírodě a při různých sportovních aktivitách venku jistě oceníte funkční oblečení, se kterým vás nepřekvapí žádné počasí ani nepříznivé podmínky. Proto bude nejlepší volbou softshellový materiál, s nímž se nemusíte bát žádného dobrodružství.
Nežijeme v Kalifornii ani v jiné lokalitě, kde sluníčko intenzivně hřeje po celý rok a zelenina či ovoce má několikero sklizní. Čtyři roční období znamenají mimo jiné přizpůsobit své tělo a jeho režim na počasí, které přijde. Na podzim byste se tedy neměla stravovat stejně jako v létě, kdy je tělo dobré spíš ochladit. Co udělá vašemu organismu dobře na podzim?

Nepřehlédněte

Zajímá vás, co právě teď vaše dítě v děloze dělá? To se podle jeho stáří dá snadno zjistit. Kdy začíná vnímat hlasy i sladkosti, na kterých si pochutnáte? A jaký měsíc je pro něj velmi zásadní, protože poprvé otevře oči?
Díky své divoké touze po nezávislosti bývá Štír mylně zaměňován s ohnivými znameními. Štíři ve skutečnosti ale patří k vodnímu znamení, která bývají citlivá a hluboce emotivní. Jsou to velice přátelští a loajální lidé, vzhledem ke své autentičnosti jim navazování kontaktů jde velice snadno. Pro své nejbližší je ochoten se obětovat.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek