Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Párová terapie: co byste o ní měli vědět

Pokud mají muž a žena mezi sebou nevyřčené problémy, které se navenek projevují pnutím, hádkami a napjatou atmosférou, je dobré se s někým poradit. Jako první vždy mezi partnery vyvstává otázka: A funguje to vůbec? Pokud s partnerem stále bojujete a nevíte, jak z té zacyklené smyčky ven, zde je vše, co potřebujete vědět o manželském poradenství.
párová terapie
Když jsou ve vztahu problémy, párová terapie to vyřeší. (foto: 123RF)

17. 08. 2021

Někdy je to na nic

Dvě věci vám můžeme se 100% jistotou potvrdit: Manželství je těžké a děti ho dělají ještě těžší! Samozřejmě je na něm také hodně krásného, za co stojí do manželství určitě jít! Nicméně není na světě pár, který by občas nezakusil ostré hádky a společné neshody. A v takové chvíli nastupuje párová terapie.

Když se tento problém opakuje až jsou z toho oba ve vztahu unavení, stojí za to obrátit se na párového terapeuta. Naštěstí v dnešní době, kdy se společnost stále více snaží bojovat s předsudky proti návštěvě psychologa, by to konečně nemusel být až takový problém.

Terapeuti mají narváno

S veškerým zvýšeným stresem v životě rodičů není žádným překvapením, že manželští terapeuti hlásí, že zaznamenali zvýšenou poptávku párů o pomoc. Několik průzkumů dokonce naznačuje, že mnoho párů se začalo více hádat se svým partnerem, když začala koronavirová krize.

Hádky v napjaté atmosféře pak mohou sklouznout k jakýmkoli tématům. Mohou být o výchově dětí a domácích povinnostech, intimitě, penězích atd. Nejhůře jsou na tom páry, které žijí na malém prostoru. Oba pracují z domova, a ještě k tomu ve stejném místě vychovávají děti na online výuce. Tohle je prostě peklo, se kterým lidská podstata jednoduše nepočítala!

Děti stres z rozchodu ještě zvyšují

Hrozba rozchodu je mimořádně stresující. A to už tehdy když máte společný majetek. Především se ale míra stresu zvyšuje v situaci, když máte děti. A to proto, že jste si tak dobře vědomi toho, jak hluboce budou ovlivněny. Právě to se často stává motivací pro rodiče, kteří si s nastalou situací rady, a tak se snaží vyhledat pomoc odborníka zvenčí.

Párová terapie? V žádném případě

Stigma spojené s terapií dlouho odrazovalo lidi od toho, aby se obrátili o pomoc. Díky tomu, že se o problému ve společnosti čím dál víc mluví, však hradba předsudků začíná pomalu padat. Vznikla třeba série televizních reklam, ve kterých známé osobnosti motivují diváky, aby na terapii začali chodit.

K TÉMATU  Zahradničení v bytě. Zdravé bylinky na balkón, které vám ušetří časté cesty do lékárny

To, co se týká psychologické pomoci však napomáhá bourat i předsudky ohledně párové terapie, kde o psychologickou pomoc zase až tolik nejde. Jde především o podporu komunikace mezi partnery a o snahu najít pomocí konverzace řešení na záchranu vztahu.

Nečekejte až bude pozdě

Zásadní problém tkví v tom, že páry se dlouho odhodlávají na terapii přistoupit, až je nakonec pozdě. Vzrůstající nepokoj ve vztahu je třeba řešit co nejdříve. Už na samém počátku, a ne až v totální krizi, kdy jsou si oba partneři nanejvýš odpudiví a ani jen už nemá zájem na tom s partnerem zůstat.

Důležité je, aby ve vztahu stále panovala snaha o záchranu a aby jeden k druhému stále cítili jistou sexuální přitažlivost, na které vztahy vlastně odnepaměti stojí. Nicméně žádný vztah není třeba ihned posílat ke dnu, a i když s obáváte že už je pozdě, k párovému terapeutovi jděte. Hlavní je totiž chtít vztah zachránit.

Najděte terapeuta, kterému můžete věřit

Každý člověk je jiný. Proto je důležité najít si takového terapeuta, který vám takzvaně sedne. Měli byste k němu pociťovat důvěru a ochotu se svěřovat. Dokud trvá koronavirová krize, očekávejte, že vaše relace by mohly probíhat přes Zoom, Skype nebo přes telefon.

Avšak i osobní setkání bývají standartně k dispozici, ale musíte dodržovat hygienická opatření. Páry často navštěvují terapeuta pro osm až 12 sezení, ale někteří chodí pravidelně po dlouhou dobu. Neváhejte tedy a pokud cítíte, že vám mže terapie pomoci, jděte na ni, jen nečekejte na poslední chvíli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Partnerská krize po porodu aneb, když s dítětem přichází problémy

Jak překonat žárlivost ve vztahu? Máme pro vás pár tipů

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Rodinné podnikání je na denním pořádku. Když pracujete s lidmi, s nimiž nežijete v jedné společné domácnosti, ještě to jde. Ale pracovat s partnerem? Být s ním 24 hodin denně? Jde to a vůbec nemusí vzniknout pověstná ponorková nemoc. Jen je třeba dodržovat určité zásady.
Silná intuice, opakující se sny nebo déja vu. To vše jsou údajně známky reinkarnace. Tedy toho, že žijete už "několikátý" život. Znamená to, že se vaše duše vrací znovu v jiné životní formě. Věříte nebo nevěříte?
Přemýšleli jste někdy nad tím, co děláte, když večer ulehnete do postele? Drtivá většina z nás zapne televizi nebo sáhne po svém telefonu, aby nám náhodou před spaním nic neuniklo. Nebo v horším případě obě tyto možnosti zkombinujeme. Bohužel obrazovky těchto zařízení vyzařují takzvané modré světlo, které narušuje naše přirozené spánkové cykly. Ale abyste své tělo připravili na kvalitní spánek, je třeba modré světlo naprosto minimalizovat.
Také umýváte okna léta páně stejně? Máte své vyzkoušené metody, na které nedáte dopustit? Podívali jsme se za vás a vyzkoušeli, co nového lze na trhu najít. Umí toho technologie více než poctivá lidská ruka? Jak probíhal úklid oken?
Toužíte po pevné a pružné pleti bez jakékoliv chybičky? Chcete mít účes jako ze salonu? Svěřte se do rukou speciální kosmetiky s obsahem kyseliny hyaluronové, jejíž účinky vás ohromí. Pleťové krémy, séra a další produkty se díky jejímu obsahu postarají o zlepšení stavu vaší pokožky.
Od 21. dubna, tedy počínaje dneškem, bude vládnout horoskopu až do 21. května znamení Býka. Tito lidé jsou známí svou vášnivostí, spolehlivostí, elegancí a někdy jsou považováni za nejpřitažlivější děti zvěrokruhu. Zároveň jsou čestní a milující. Nechybí jim jistá dávka extravagantnosti, nicméně pokud se rozzuří, často z nich jde i strach. Pokud někdy odhalí, že jste je podvedli, nebudou s vámi mít slitování, jsou totiž opravdu čestní.
Baret vede jako pokrývka hlavy i pro letošní podzim a zimu. V posledních dvou letech zažívá tento francouzský look stále strmý vzestup. Půjdete do něj?
S chutí upravujete nebo měníte interiér, ale nechcete, aby vás takové změny přišly příliš draho? Tady je pár šikovných vychytávek, jak na to. Těchto 13 nápadů vám umožní jednoduše přizpůsobit domov vašim představám. Inspirujte se!
„Petra je tak úspěšná a krásná. Té se nikdy nevyrovnám.“ „Když půjdu ven v téhle sukni, určitě si o mně moji kolegové řeknou, že nemám vkus.“ „Moje děti mají tak nešikovnou mámu. Vím, že to jiné matky zvládají všechno mnohem lépe.“ Něco vám chybí - a to je sebeláska!
Teploty stoupají a pomalu svítá i naděje, že se brzy otevřou sportoviště. Jestli se chcete po delší pauze dostat do formy, rozhodně nepodceňujte přípravu. Dobijte energii a dávejte si postupné cíle. Jinak byste mohli skončit s nepříjemnými křečemi, bolestivě nataženými svaly a vyčerpaní únavou.
Jóga dnes patří v západním světě k široce rozšířeným technikám cvičení. Svou popularitu zde ale začala získávat až od 2. poloviny 20. století. Tisíce let se totiž omezovala pouze na indický subkontinent. Jak se vyvíjela až do dnešní podoby?
Hormonální dieta rozhodně neslibuje instantní zázrak v podobě drastické diety a následného jojo efektu. Naopak. Principem je především pochopení fungování těla a jeho správné naladění pomocí stravy. Hubnutí je až bonusový efekt.

Výběr článků

Léto skončilo a i když bývá na podzim chladno a zataženo, nemělo by vám to zkazit náladu. Raději přijměte období, které právě přichází, a inspirujte se nápady na kouzelné podzimní dekorace. S jejich pomocí můžete originálně vyzdobit váš domov uvnitř i zvenku a přizpůsobit atmosféru barvám za okny.
Ekonomům je nyní zřejmě jasné, o čem je řeč, nebo tedy alespoň ve světě obchodování, ostatní možná jen pokrčí rameny. Optikou Paretova principu se však můžete zadívat nejen na svět ekonomie, ale na veškerou vaší činnost – hubnutí nevyjímaje. O čem je to tedy vlastně řeč?
Nic nedokáže pokazit dovolenou tak jako špatné počasí a zdravotní obtíže. S počasím sice vy sami nic neuděláte, ale před zdravotními neduhy se můžete chránit tím, že si pečlivě sbalíte s sebou na dovolenou také lékárničku. V zahraničí se totiž léky první pomoci shání obtížněji.

Nepřehlédněte

I ženy rády nosí trička. Lze je totiž kombinovat prakticky s jakýmkoliv kouskem oblečení. Hitem jsou bílá trička pod šaty na ramínka. Představíme vám trička pro ženy, které letos v létě můžete nosit všude.
Blíženci jsou třetím znamením zvěrokruhu (22.5. - 21.6.), kterému vládne planeta Merkur. Jedná se o vzdušné znamení, pro něž je charakteristická upovídanost, zvídavost a přemýšlivost. A co dalšího? Jak Blíženci obvykle přistupují k životu, lásce, kariéře?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek