Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Voděnka a voskovka. Nejen tyto pokojovky si zamilují začínající pěstitelé

Domácnost bez pokojových rostlin je neútulná a nepříjemná. Většinou ji obývají jedinci, kteří s pěstováním pokojovek nemají žádné zkušenosti. Nabízí se však otázka, proč se do pěstování přece jenom nepustit? Nedostatek znalostí nemusí být překážkou! Existují totiž takové rostliny, které jsou extrémně nenáročné.  
pokojovky
Pokojovky doma mohou mít i začínající pěstitelé. (foto: 123RF)

23. 09. 2021

Stejně jako v jiných oblastech života, i v případě pěstování pokojových rostlin se musí někde začít. A zpravidla se začíná u toho nejjednoduššího, až posléze se přechází k tomu složitějšímu. Pakliže jste zatím žádnou pokojovou rostlinu neměli, začněte níže uvedenými.  Tyto pokojovky zvažte.

Voděnka rozzáří interiér všemi barvami 

Přijde vám, že je váš interiér nudný a bez života? Chcete do něj trochu té dobré nálady vnést? Pak se vyplatí vsadit na voděnku, která vyniká hlavně v kuchyních. Je opravdu hodně odolná a snáší nejen neustále se měnící teplotu, ale i stín. Prakticky nemá žádné nároky na péči, spíše se snažte jen o to, aby nevyschla.  

O voděnce se také ví, že velice rychle roste a snadno zakoření. Nemusíte se proto obávat toho, že by se vám takzvaně “nechytla”, pakliže si řízek přinesete od sousedky domů. Hezky roste i ve vodě.  

voděnka pokojovky
Voděnka zpestří interiér svým zbarvením. (foto: 123RF)

Voskovka jako dominantní prvek obýváku 

Stejně nenáročnou pokojovou rostlinou je takzvaná voskovka, která je opravdu nepřehlédnutelná. Roste krásně i když se o ni nijak speciálně nestaráte. Dokonce se na ní mohou objevit drobné kvítky. Abyste se z nich těšili, vyplatí se vsadit na nižší teplotu (a to i během zimy). Voskovka má radši spíše chladnější prostředí, v takovém roste velice rychle a vydrží i dlouhá desetiletí.  

Na co si však každý pěstitel musí dát pozor, tak na vyschnutí. Když ji sem tam zapomenete zalít, je to v pořádku. Pakliže se bude situace opakovat, hrozí to, že nepokvete. Je to přece jenom sukulent. 

voskovka
Voskovka připomíná svým vzhledem tradiční voskovky pro děti. (Foto: 123RF)

Tlustice vydrží venku až do podzimu 

Pokud si kromě interiéru chcete zkrášlit také balkon, pak se vyplatí investovat do tlustice. Jedná se o nenáročnou rostlinu, která s vámi vydrží i celý život, pakliže jí budete dávat dostatek lásky. To je totiž to jediné, co ke svému spokojenému životu potřebuje. Radost vám za to bude dělat až do podzimu (snese jak vysoké teploty, tak přímé sluníčko).  

K TÉMATU  Pokojové rostliny, které váš byt nabijí pozitivní energií

Jelikož opět mluvíme o sukulentní rostlině, nepotřebuje tak časté zalévání. Bez vody vydrží i tři týdny. Čemu se vyhnout, tak přelévání. Vždycky vyčkejte na okamžik, kdy zemina vyschne, teprve poté ji zalijte.  

tlustice
Tlustice do každé moderní domácnosti. (foto: 123RF)

Rýmovník jako neustále se množící rostlina 

Ten, kdo si do své domácnosti pořídil bylinku zvanou rýmovník jistě potvrdí, že je to neustále se rozmnožující rostlina. Zprvu si sice hraje na nenápadnou, ovšem když zakoření, nejde ji zastavit. Mnozí pěstitelé si lámou hlavu nad tím, jak ji zpracovat. Velice rychle se plazí po okenním parapetu a vyhazovat ji – na to není srdíčko. Jelikož ale mluvíme o bylince, vyrobit si z ní lze sirupy, med, také mastičku. 

Stejně jako předcházející zmíněné rostliny, ani rýmovník nemá žádné speciální požadavky na péči. Množí se odlomením řízku a kořeny zapouští do vody velice rychle. 

rýmovník
Rýmovník oceníte mít po ruce při mnoha zdravotních potížích. (foto: 123RF)

Nestárnoucí kaktusy 

Závěrem stojí za zmínku kaktusy, které jsou považovány za nestárnoucí rostlinu. Když člověk touží po nenáročné pokojové rostlině, kaktus je favoritem. Je ale pravdou, že i on může uhynout tomu, kdo se o něj neumí starat. Proto ho nezalévejte příliš (ale zalévejte ho). Není pravdou, že kaktus ke svému životu vodu nepotřebuje. Je to stále ještě rostlina jako každá jiná.  

Jestliže na zalévání kaktusu nebudete zapomínat, dožije se mnoho let. Roste totiž velice pomalu, stejně tak pomalu kvete. I proto se označují za pokojovou rostlinu, která s vámi vydrží po celý život.  

pokojovky kaktusy
Kaktusy jsou starou známou, ale nestárnoucí klasikou. (foto: 123RF)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pokojové rostliny, které váš byt nabijí pozitivní energií

4 rostliny pro kvalitní spánek a ještě jedna k tomu. Jaké koupit do ložnice?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Čeká nás opravdu studený víkend. Co přinese napoví astroložka Naďa Šmídová. V sobotu se hlídejte při komunikaci, a v neděli si nezapomeňte pěkně odpočinout. Co dalšího prozradil horoskop krásy a duševního zdraví?
Brambory si umíme představit jako přílohu prakticky k čemukoli. Dáváme si je vařené ve slupce i bez, milujeme je v podobě bramborové kaše, někdy dostaneme chuť na brambory pečené v troubě.
Nela pod vedením koučky Marcely Hlaváčkové postupuje malými krůčky pro lidstvo, ale velkými pro sebe. A v tom je ta podstata. Co se naučila na čtvrté schůzce?
Typy zahrad dělíme podle přístupu k jejich řešení. Jaké rostliny na nich vysadíte už je potom další krok, i když má podle dané charakteristiky také svá pravidla. Vyberte si z mnoha stylů ten, který je vám nejbližší.
Pejskové, kočičky, ale i malí ježci nebo klokan. Zvířecí miminka, která jsou tak roztomilá, že už sladší být ani nemohou. Chlupaté mazlíčky milujeme, a tahle mláďátka jsou prostě k zulíbání. Tohle vám udělá na tváři úsměv!
Dnes čtyřiapadesátiletá herečka a modelka patřila v 90. letech minulého století k největším sexsymbolům. A stačila jí k tomu vlastně jen náhoda. Kdyby se neobjevila ve správnou chvíli na správném místě a neměla na sobě upnuté tričko, možná bychom ji dnes ani neznali.
Probouzíte se každé ráno s pocitem, že nadcházející den nebude stát za nic? Nemáte sílu na běžné denní činnosti, natož na práci či vaše koníčky? Pak je třeba s tím něco dělat. Ne nadarmo se říká, že ráno dělá den.
Mít dostatek kvalitního spánku je nesmírně důležité. Díky tomu se vaše tělo cítí lépe a mozek správně funguje. Mnoho z nás má ale s usínáním problém. A nejenom s usínáním, ale i s udržením kvalitního spánku po celou noc. Pokud spíme špatně, negativně to ovlivňuje možnost učení, snižuje kapacitu paměti, máme špatnou náladu a naše emoce jsou negativní. Co tedy pomáhá k lepšímu spánku?
Přemýšleli jste někdy nad tím, že začnete cvičit? Chtěli byste mít jakýkoli pohyb, ale nemůžete se k tomu prostě dokopat? Pokud ano, pak pokračujte ve čtení! Tento článek bude pro vás velkou motivací, proč s pohybem začít! Jak vám může změnit život doslova k nepoznání...
Kristýna (33) nepatří mezi lidi, kteří dávají na odiv své bolesti. Když onemocněla a její stav jí nedovolil se hýbat, prožívala těžké chvíle.
Pocity štěstí a spokojenosti v životě jsou nesmírně důležité. Jak jich ale docílit a dlouhodobě si je udržet? Možná máte pocit, že je to obrovská alchymie, se kterou si nevíte rady. Nejspíše si myslíte, že ve hře je celá řada faktorů a mnoho z nich dokážete ovlivnit jenom z části – například vztahy v rodině, v práci… Ve skutečnosti toho ale máte v rukou hodně. Velkou pomoc vám nabízí hormon dopamin a jeho hladinu ve svém těle můžete ovlivnit více, než sami tušíte. Jak na to?
Zemřel herec a zpěvák Josef Laufer (†84). Představitel Kohna z komedií Kameňák, artisty Paola ze seriálu Cirkus Humberto a interpret hitu Sbohem lásko, já jedu dál podlehl následkům operace kolene z března 2020, kdy mu selhalo srdce. Po komplikacích byl uveden do umělého spánku, ve kterém zůstal až do své smrti.

Výběr článků

Dnes a denně je naše pleť zatěžovaná nepříznivými vlivy. Ať už se jedná o nánosy make-upu nebo nečistoty z ovzduší, to vše naší pokožce příliš neprospívá. A to nejen v jejím jádru, ale i zvenčí. Dost často pak dochází ke zhrubění pokožky, která získává našedlý tón, ovšem nechybí ani vydatně ucpané póry.
Většina z nás si své vlasy barví, protože není spokojená se svou přírodní barvou, která je často spojená s mnoha stereotypy. Například o blondýnách se traduje, že jsou hloupé, zrzky temperamentní a brunetky atraktivní. Mnoho mužů si tak udělá první dojem o ženě na základě její barvy vlasů. Tu určuje látka zvaná melanin, která je produkována u kořene vlasových cibulek.
Influencerka Shopaholicadel zažila nečekaný Štědrý den, když došlo k rozchodu s jejím partnerem Janem Kulasem (30). Veřejnost se dozvěděla o těhotenství a potratu, na což okamžitě reagoval expřítel obviněním z nemocničního pobytu způsobeného alkoholem. Nyní Adéla odmítá spekulace o nových vztazích a vyjadřuje lásku k své nezávislosti. Jaké jsou její plány do budoucna a jak se vyrovnává s tlakem veřejnosti? To vše a více v našem podrobném článku.

Nepřehlédněte

Stárnutí - fáze života, kterou by ženy nejraději přeskočily. Jenže se jedná o neodvratitelný jev, který k životu zkrátka patří. Proto je důležité se s ním poprat. Pojďme si prozradit několik věcí, s nimiž se stárnutím hravě zatočíte.  
Možná jste zůstali neplánovaně doma a už nevíte, jak svým dětem a sobě zpestřit nucený pobyt v karanténě. Staré koníčky i nové zájmy čekají na znovuobjevení.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek