Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Nejkrásnější cyklostezky prolínající se Českem. Na kterou se vydáte vy?

I když se letošní léto bude nést v trochu méně omezeném duchu (hygienická opatření se začínají uvolňovat stále víc a víc), přesto se většina lidí rozhodla strávit volné dny s rodinou v tuzemsku. I Česká republika zkrátka nabízí mnoho krásného a atraktivního, tak proč to nevidět? Nemusíte nutně využívat automobil k přejíždění z místa na místo, stejně tak nemusíte ujít desítky kilometrů, abyste se dostali tam, kam se dostat chcete. Stačí usednout na kolo. Česko je totiž cyklostezkami doslova protkané.
nejkrásnější cyklostezky
Vydejte se na cyklovýlet! (foto: 123RF)

18. 06. 2021

Cyklistika obecně zažívá v posledním roce boom. Po příchodu koronavirové krize se totiž právě tomuto odvětví nevýslovně daří. Po uzavření posiloven se lidé sportování zrovna nechtěli vzdát, proto se uchýlili právě na kolo, na kterém se rozhodli procestovat Česko. Pokud máte podobný plán, vybrali jsme vám několik nejkrásnějších cyklostezek, které na vás doslova čekají. 

Na kole celou Moravou 

Morava je oblíbenou destinací, kam se uchylujeme s radostí. Zejména lidé milující víno si zde přijdou na své. Věděli jste ale, že i tuto část republiky můžete projet na kole? Zdejší cyklostezky jsou totiž opravdu krásné a přizpůsobené i pro méně zdatné jedince.  

Vezměme si například trasu linoucí se kolem Lednicko-valtického areálu. Ať už vlastníte elektrokolo nebo ne, cyklovýlet si užijete. Cestičky totiž vedou jak přilehlými parky, tak soustavami rybníků i kolem spousty staveb, jako jsou kapličky, chrámy nebo lovecké zámečky.  

Na Moravě ale ještě chvíli zůstaneme. I národní park Podyjí totiž má, co cyklistům nabídnout. Pokud patříte do zmiňované skupiny milovníků vína, budete z tohoto místa nadšení. Trasy totiž prochází nádhernými vinicemi, které doplňuje nespočetné množství vyhlídek i úžasná příroda, která je plná vzácných zvířat, k nimž patří například čápi černí nebo syslové. 

I Šumava má, co nabídnout 

Moravu už máte na kole zdárně projetou a hledáte další část republiky, kterou byste poznali ze sedátka? Co třeba Šumava? Toto krásné místo je známé hlavně pro svou takřka nedotčenou přírodu. Na své si zde najdou jak zdatní cyklisté, tak i rodiny s dětmi, které hledají spíše něco nenáročného.  

Na kole se vyplatí zamířit například na Velký Javor. Jedná se o nejvyšší vrchol Šumavy, na který vede trasa dlouhá pětatřicet kilometrů. Tento tip je však pro zdatnější cyklisty, pro rodiny s dětmi je ideální takzvaná Jezerní cyklostezka, která vede kolem Lipna. Je sice podobně dlouhá, na druhou stranu není tak náročná a nesetkáte se zde s takovým stoupáním.  

K TÉMATU  6 míst, která nesmíte ve Vietnamu minout

Za Babičkou a pohádkami do Adršpachu a Broumovska 

Pokud jste milovníky pohádek nebo filmů, vaše kroky budou spíše směřovat do Adršpachu a na Broumovska. V těchto krajích se najde nejen působivá příroda, ale opět i mnoho cyklotras, které vás donutí poznat zdejší krásy.  

Například jedna taková cyklotrasa vede kolem Adršpašských skal, jež patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům u nás. Trasa není nějak náročná a ani není příliš dlouhá. Má asi dvacet kilometrů a rozhodně stojí za to.  

Pokud vás to však táhne spíše k Babičce od Boženy Němcové, na kolo nasednete na trase vedoucí kolem tak dobře známých míst, jako je Babiččino údolí nebo Ratibořice. Zpravidla se na dvokolý dopravní prostředek (pokud tedy máte kolo ve formě a nezanedbali jste základní péči) nasedá v České Skalici, odkud se pak po zeleně značené trase vydáte do údolí, pro které je typické sousoší Babičky s dětmi nebo Viktorčin splav či Staré bělidlo. 

Cesta poté pokračuje až k rybníku Jindra, poté budete pokračovat do Havlovic a skončíte v Rtyni. A i když se to zdá být jako velká dálka, ve skutečnosti má cyklotrasa pouze patnáct kilometrů. 

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Do kin se chystá neobvyklý český film První akční hrdina s Jiřím Mádlem v hlavní roli. Tvůrci v čele s režisérem Janem Haluzou chtějí ukázat, že akční film může vzniknout i v českém prostředí. O čem bude a co prozradil sám Mádl?
Mezi nejznámější ženy Ruska se rozhodně řadí kosmonautka, první žena ve Vesmíru. Valentina Těreškovová má zajímavý životní příběh a dodnes se dokonce politicky angažuje ve své milované zemi. Podívejte se na její zajímavý život i současnost.
Příchod miminka představuje krásný okamžik v životě každé maminky. I přes to ale moc dobře víme, že právě založení rodiny mnohdy může zacloumat s rodinným rozpočtem. Příjem maminky se v tu chvíli smrskne na rodičovský příspěvek. Když k tomu přičteme kolik toho miminko potřebuje nebo jak se vše kolem zdražuje, často si říkáme, že by se hodila nějaká koruna navíc. Řešením může být přivýdělek na rodičovské, na který se nyní trochu detailněji podíváme.
Uklízet nepomáhá, vařit nepomáhá a cvičit vás nikdo nedonutí ani za živého Boha? Pak je na čase vyzkoušet něco, co vás dozajista nejenom chytne, ale také přivede na jiné myšlenky. Představujeme vám antistresové činnosti, které vám zlepší náladu.
Paměť je velmi důležitá. Ale zvláště s přibývajícím věkem můžeme pozorovat jisté změny. Už si toho nepamatujeme tolik, jako dřív. Zapomínáme na důležité věci, v obchodě nevíme, co jsme potřebovali nakoupit a dojdeme domů jen s polovinou toho, pro co jsme šli. Musíme si prostě všechno psát.
Že je příjemné líbání s člověkem, kterého milujete, není třeba víc rozebírat. Víte ale, že se jedná také o zdraví velmi prospěšnou činnost? Líbání je dokonce předmětem mnoha lékařských studií a vědci se intenzivně zajímají o jeho přínos.
Pořád šetříte a nic neušetříte? Nebo snad nemáte z čeho šetřit, ačkoliv nevyděláváte úplně málo? V tom případě vám chybí finanční gramotnost. Že ani nevíte, co to je? V tom případě vám prozradíme, že je to to, co vás ve škole bohužel nenaučili.
V průběhu života se s bolestí hlavy setká přes 90 procent lidí. Bolest přitom většinou ustoupí během několika málo hodin. Stejně jako při chřipce či jiných nemocech. Jenže migréna, to už je jiná káva. S tou si sami neporadíme. Tady už potřebujeme lékaře jako sůl.
Každý měsíc je to stejné. Ohlásí se menstruace, která je připravená nám přibližně týden dělat společnost. Ačkoli je menstruace z hlediska přírody naší důležitou součástí, není nám zrovna dvakrát příjemná a to zejména ve chvíli, kdy nám připraví krušné zážitky plné bolesti a nekomfortu. Jak si alespoň trochu takovou část měsíce zpříjemnit a ulevit si od všech nepříjemností.
Co to je, perfektní make-up na léto? Ve skutečnosti neexistuje žádná samostatná kategorie, kterou bysme mohli pojmenovat „letní tónovací krémy“, protože pleť každého člověka má různé vlastnosti a potřebuje jinou kosmetiku. Navíc každý chce získat různé výsledky: někdo má rád matný finiš a někdo si oblíbil efekt mokré pleti.
Připravuje vás o nervy celulitida nebo akné? Řešení těchto kosmetických problémů představuje olej z čajovníku australského. Mimochodem, ten vás zbaví také lupů a pomáhá zneviditelnit vzhled jizev!
Role psychiky v pohledu na náš zdravotní stav se dříve hodně přehlížela. Dnes již s jistotou můžeme tvrdit, že i klasická medicína zohledňuje psychický stav pacienta v celkovém náhledu na jeho diagnózu a na průběh léčení.

Výběr článků

Možná je to uspěchanou dobou, možná jsme jen citlivější na určité podněty. V každém případě je pravdou, že čím dál víc přibývá lidí trpících úzkostí bez ohledu na věk či pohlaví. Právě z toho důvodu se prakticky neustále objevují různé způsoby, které mají příznaky úzkosti o něco zmírnit. Asi tak jako novinka v podání šperků proti úzkosti, které se v posledních měsících staly trendem. Vážně ale fungují? To zkusíme rozlousknout.
Proč na ruce mít hodinky, které jen ukazují čas? Mohou mít celou řadu další inteligentních funkcí, které nám mohou usnadnit život. Zejména pokud jsme ve spěchu a nemáme čas lovit mobilní telefon z kabelky či kapsy, abychom se podívali, kdo nám zrovna telefonuje. To je ale jen jedna z výhod chytrých hodinek. Podle čeho se dají vybírat chytré hodinky?
Lidé ve znamení Lva jsou přirozenými vůdci, kteří se nesou stejně velkolepě jako jejich zvěrokruhový zástupce. V tomto znamení jsou lidé, kteří se narodili mezi 23. červencem až 22. srpnem.

Nepřehlédněte

Praha rozhodně není jen o historii a o památkách. Samozřejmě je doporučujeme navštívit, jelikož opravdu stojí za vidění, ale ne vždycky máte chuť kochat se pamětihodnostmi. Praha je zároveň město nekonečných možností, i co se týče různých aktivit, adrenalinu a zábavy. A právě o tom je dnešní článek, kde vám představíme některé z možností, jak se v centru Prahy aktivně zabavit.
Partnerský vztah by se měl vyvíjet. Od počáteční krásné zamilovanosti až po období, kdy mají oba zúčastnění pocit, že být spolu je vlastně fajn. V této fázi se velmi často sestěhovávají do společné domácnosti a plánují budoucnost, kterou chtějí sdílet dohromady.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek