Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Děti a zlozvyky: jak odbourat ty nejčastější z nich?

Děti - je s nimi radost i starost. Úsměv na rtech vám ulpívá vždy v okamžiku, kdy řeknou nějaké moudro, které se zapíše do vaší paměti. Vrásky naopak na čele přibývají ve chvíli, kdy se objeví další zlozvyk, který budete muset pracně odbourávat. Pojďme si prozradit nejčastější dětské zlozvyky, které někdy až trhají žíly nejednomu rodiči.  
děti a zlozvyky
Okusování tužky není jediná dětský zlozvyk. (Foto: 123RF)

01. 09. 2021

Cucání prstů nebo kousání nehtů – i to spadá do kategorie “děti a zlozvyky”. Podle odborníků má každý takový návyk svou příčinu, která může pramenit jen ze strachu nebo špatného zážitku. Proto je klíčové, aby se za žádný zlozvyk netrestalo. Spíše je nutné ho pojmenovat a posléze vyřešit.  

Mnozí rodiče zastávají názor, že zlozvyk se do doby, než se dítko vdá nebo ožení, ztratí. Jenže ve skutečnosti si ho může přenést až do dospělosti a může to být třeba jeden z důvodů, proč bude i ve čtyřiceti samo.  

Dloubání se v nose jako jeden z nejčastějších zlozvyků 

Mezi dětské zlozvyky patří kromě zmiňovaného cucání prstů nebo kousání nehtů také dloubání se v nose. Bohužel tento zlozvyk je nevábný, proto se s ním rodiče snaží zatočit co nejrychleji. Často však přistupují k zákazu sahání si na nos. To však vede k naplnění starého známého přísloví říkající, že zakázané ovoce chutná nejlépe.  

Mnohem lépe uděláte, pokud naučíte dítě zacházet s kapesníkem. Ukažte mu, k čemu vlastně slouží, jak do něj smrkat nebo že si s jeho pomocí lze hezky vyčistit nos. Skvělou metodou jsou také zvlhčovací spreje do nosu, které donutí dítě k častějšímu smrkání.  

Okusování tužky na pořadu dne už od školky 

V okamžiku, kdy se dítě dostane mezi své vrstevníky, probouzí se v nich celá spousta dalších zlozvyků. Jedním z nich je i okusování tužky. Ne, opravdu návyk nepřichází na scénu až ve chvíli, kdy dítě usedne do školních lavic. Jedná se o aktuální téma už od školky, kdy se s tužkami a pastelkami začíná pracovat aktivněji.  

Většinou je však okusování tužky signálem toho, že se dítě snaží. K činnosti totiž přistupuje v okamžiku, kdy je nervózní nebo kdy usilovně přemýšlí. Pokud však chcete zlozvyk odbourat, vyplatí se na konec tužky nasadit něco, co dítě v chroupání zastaví. Může to být například plyšová bambule nebo guma. 

K TÉMATU  Sladká holčička zpívá ukolébavku svému štěněti. To nejroztomilejší, co tenhle týden uvidíte

Žvýkání vlasů pro potlačení nudy 

Zejména dívky mají problém se svými vlasy. Pokud jsou dlouhé, mají tendenci je okusovat a žvýkat. Ne, opravdu se nejedná o způsob, jak mezi sebou ti nejmenší flirtují. Je to zkrátka z nudy, což potvrdí nejeden lékař či odborník.  

Naštěstí i s tímto nevábným zvykem můžete něco udělat. Řeší se podobně jako kousání nehtů čili musí se zamezit nudě. A když už bude mít dítě tendenci si vlasy do úst vložit, raději mu do nich vložte cucavý bonbon nebo žvýkačku.  

Žmoulání trička z nervozity 

Seznam zlozvyků u dětí zahrnuje samozřejmě i žmoulání trička. Tento návyk nevidí rády především maminky, které si daly tu práci, aby kousek oblečení vypraly a následně také vyžehlily. Právě ony mají tendenci zvednout hlas v okamžiku, kdy vidí dítě, jak si tričko žmoulá mezi prsty. Opět však platí, že řevem se nic nevyřeší.  

Dítě se k činnosti uchyluje většinou ve chvíli, kdy je v nervozitě. Dochází k tomu nejčastěji při školních besídkách nebo v čekárně u lékaře. Ale i v tomto případě pro vás máme dobrou zprávu – stačí, když do rukou dáte dítěti třeba plyšového medvídka, který bude jeho psychickou podporou. Místo trička bude žmoulat ho, což nejen maminky uvidí raději. 

Někdy se zlozvyk řeší tím, že se dá do kapsy mince nebo jiný podobný talisman. Dítě se pak naučí danou věc v kapse mačkat ve chvíli, kdy ho nervozita oblije jako pot. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Slovní zásoba u dětí: jak podpořit její rozvoj?

Děti a šikana: jak pomoci svým dětem ji překonat?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každý relaxuje po svém - někdo s rodinou, jiný s přáteli a mnozí si nejlépe odpočinou tehdy, když jsou sami. Někdo ve volném čase upřednostňuje čtení, druhý poslech hudby, další sleduje filmy nebo sportuje. Dopřát si čas a relax jen pro sebe - je důležité.
Blíží se váš svatební den? Ten je třeba chystat už od chvíle, kdy řeknete při zásnubách své “ano”. Ta nejkrásnější místa na svatbu jsou totiž brzy rezervována. Teprve po rezervaci termínu a místa přichází čas na tvorbu svatebních oznámení. Kdy je poslat a na co si dát pozor?
Byla jsem vychovávaná v tom, že člověk může mít jen to, na co si sám vydělá. Držím se toho a nikdy jsem si nechtěla život zjednodušovat. Mám jen to, co si sama koupím za vlastní vydělané peníze, a když chci něco víc, než na co mi nestačí plat, jdu na brigádu.
Kdo by neměl rád léto! Nejkrásnější roční období má jen několik málo vad na kráse. Tou asi největší je dotěrný hmyz. Ať už jde o všudypřítomné komáry, které nám doslova a do písmene sají krev, nenápadná, leč nebezpečná klíšťata, nebo o nenechavé mravence. Právě s mravenci se řada Čechů od pozdního jara potýká. Slovy klasika, ty potvory se vám dostanou všude. Naštěstí s nimi můžete bojovat přírodními prostředky.
Každému je nejspíš jasné, že bez zdravé životosprávy a pravidelného cvičení je téměř nemožné si vypracovat štíhlou postavu. Dneska se zaměříme na cvičení. Protože víme, jak je těžké začít cvičit, tak aby nás to všechny bavilo, proto vám v dnešním článku přinášíme pět jednoduchých cviků, které vám zdokonalí vaši postavu.
Kvůli práci z domova či výuce online trávíte denně mnoho hodin před monitorem. Často je to mnohem víc času, než kolik to bylo před pandemií. Výsledkem je enormní zátěž pro oči. Ty jsou pak unavené. Dopřejte jim péči a výživu, kterou si zaslouží. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia pro namáhané oči.
Když jsem potkala Petra, strašně se mi líbil a učaroval mi jeho úsměv, nadhled i smysl pro humor. Nikdy jsem ale necítila ty pověstné motýlky v břiše. Všem v okolí se ale líbil, dostal i mé rodiče a všichni si mysleli, že pro mě nemůže být vhodnější partner.
Asi každý z nás už někdy nějaký ochutnal. Zatímco někomu chutnají více, jinému méně. Očekáváme od nich, že nás doslova nakopnou, dodají nám energii. Úkolem energetických nápojů je zlepšit koncentraci a podpořit soustředění. Málokdo z nás už se ale ohlíží na zdravotní dopad těchto tolik oblíbených drinků.
Sladkou chuť snad všichni milujeme už od dětství a většině z nás taková slabost zůstala až do dospělosti. Každý z nás pak po sladkém saháme z různých důvodů. Někdy je za tím jen zrádný okamžik, kdy nás honí mlsná, jindy si tím potřebujeme spravit náladu. Ať už si to chceme přiznat nebo ne, cukr našemu zdraví škodí. Dá se na sladké vůbec zapomenout, a jak ho můžeme vyřadit ze života úplně? Na to se právě teď podíváme.
Přijde vám, že doma máte věčný nepořádek, i když uklízíte celý den? Pak někde zřejmě děláte chybu. Nemusíte se každý den ztrhat, abyste měla doma alespoň zdánlivě uklizeno. Stačí jen znát ty správné vychytávky.
Léto skončilo a i když bývá na podzim chladno a zataženo, nemělo by vám to zkazit náladu. Raději přijměte období, které právě přichází, a inspirujte se nápady na kouzelné podzimní dekorace. S jejich pomocí můžete originálně vyzdobit váš domov uvnitř i zvenku a přizpůsobit atmosféru barvám za okny.

Výběr článků

Ekologické rodičovství není jen módní trend, ale způsob, jak předat dětem důležité hodnoty týkající se ochrany naší planety. Udržitelný životní styl může pomoci snížit vaši ekologickou stopu a zároveň zajistit zdravější prostředí pro vaši rodinu. Zde jsou praktické tipy, jak začít:
Muži po ní šíleli, ona ale vždycky působila, jako by ji to vůbec nezajímalo. Její okolí ji považovalo za přerostlé dítě, které touží jen po samé zábavě a žádných povinnostech. Ve skutečnosti byla Marilyn Monroe anděl s ďáblem v těle. V tom nejlepším smyslu slova.
Ano, v této zábavě se vyžívají především muži. Ti si vždycky rádi do někoho zastřílí, případně při různých firemních akcích považují paintball za hru, při níž si mohou vyřídit účty se svými kolegy nebo nadřízenými. Ale rozhodně to není jen střílečka pro pány tvorstva, i ženy si mohou přijít na své.

Nepřehlédněte

Bydlíte ve vlastním domě a přemýšlíte, jak do budoucna co nejvíce uspořit na energiích? Krátkodobým řešením je samozřejmě snížení její spotřeby. Ale není řešením udržitelným. Jediný krok do budoucnosti, který má v této oblasti smysl, je zajistit si zdroje vlastní. I stát už to ví, a tak poskytuje dotace na energetickou samostatnost nebo alespoň snížení energetické náročnosti bydlení.
V dnešním světě spojeném s technologiemi se stává digitální detox klíčovým prvkem pro udržení zdravých mezilidských vztahů. Náš článek o digitálním detoxu vám přináší inspiraci a návody, jak osvěžit svůj život od digitálních vlivů. Od obnovení osobního spojení po nalezení rovnováhy mezi online a offline světem, objevte cestu k zdravějším vztahům skrze digitální odpočinek.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek