Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Jak v domácnosti šetřit vodou? Aneb ušetřete peníze i přírodu

Vodu používáme všichni každý den. Aniž i to uvědomujeme, spotřebujeme jí obrovské množství – o čemž mnohdy ani nevíme. Zjistíme to, až nám přijde roční vyúčtování a začnou se nám nad ním protáčet panenky. Nicméně existují způsoby, jak vodou v domácnosti šetřit, aniž by nás to nějak omezilo, A hned bude pohled na každoroční vyúčtování veselejší. Jak v domácnosti šetřit vodou?
jak šetřit vodou
I vodou se dá šetřit. (foto: 123RF)

10. 09. 2021

Vsaďte na moderní spotřebiče

Jak šetřit vodou? Mnoho starých spotřebičů spotřebuje podstatně více vody než moderní zařízení šetřící vodu a energii. Zkontrolujte, kolik vody vám spotřebuje myčka nádobí, pračka a další spotřebiče, které potřebují ke své funkci vodu. I když pořízení nové jednotky může stát samozřejmě nějaké finance, vždy se vám to vrátí právě v úspoře vody – a následně budete platit za její spotřebu méně.

Stejně tak je třeba vhodné vyměnit sprchovou hlavici za takovou, která má nižší průtok vody. Ušetřit v domácnosti můžete i na topení.

Využívejte spotřebiče naplno

Tohle se týká hlavně pračky a myčky. Pokud budete prát, ujistěte se, že máte dostatečně naplněný buben prádlem, samozřejmě neradíme jej přeplňovat, to by samozřejmě vedlo k rychlému opotřebení pračky – ale také není vhodné ji zapínat, pokud je třeba jen z poloviny naplněná.

To samé platí o myčce. Raději si počkejte, až v ní bude dostatečné množství nádobí, než abyste ji zapínali poloprázdnou. Nejenom, že plýtváte vodou, ale také zbytečně plýtváte energií. Také je lepší použít myčku namísto umývání nádobí pod tekoucí vodou.

Zkraťte dobu sprchování

Je jasné, že spousta z nás miluje dlouhou horkou sprchu. Ano, jednou za čas si ji samozřejmě dopřejte, abyste své tělo příjemně zrelaxovali – ale dělat to tak pravidelně není vůbec efektivní, co se úspory vody týče. I když se vám to nemusí zdát, každou minutu proteče sprchovou hlavicí velký objem vody. Zkuste přes týden omezit sprchu na krátkou, intenzivní očistu, a o víkendu si klidně užijte relaxační sprchování.

Čištění zubů

Spousta lidí je zvyklá si při čištění zubů pustit vodu, a nechat ji téct v průběhu celého procesu hygieny. A to je právě kámen úrazu. Voda tak teče úplně zbytečně, protože ji nikde nepoužívá. Namočte si kartáček, a vodu vypněte. Následně ji zapněte až zase při konečném oplachování kartáčku.

K TÉMATU  Čistota a minimalismus. Moderní stodola nabízí prostorné bydlení

Pokud jste zvyklí pít vodu z vodovodu, znáte ten pocit, když musíte čekat, než vám z kohoutku poteče opravdu studená voda. Raději si napusťte PET lahev vody a uskladněte ji v ledničce. Tak se vám vlažná voda stihne krásně ochladit, a až budete mít žízeň, jednoduše si nalejete chladnou vodu z ledničky hned – a nemusíte čekat, než se vám voda odpustí.

Zkontrolujte kohoutky

Pravidelně byste měli kontrolovat všechny kohoutky v domácnosti, jestli nekapou. Stejně tak protékající záchod dokáže spotřebovat velké množství vody. Nemusí se vám to zdát, ale věřte – kapka ke kapce a hned máte několik litrů vody, které jste spotřebovali, aniž byste o nich věděli. Pokud si nejste jistí, můžete zkontrolovat vodoměr v době, kdy se u vás nepouští žádná voda. Pokud se spotřeba změní, někde dochází k jejímu úniku.

Zavlažování trávníku

Krásný zelený trávník je ozdobou každé zahrady. Nicméně jeho zavlažování může představovat až jednu třetinu spotřeby vody v domácnosti, a to hlavně v letních měsících. Raději vsaďte na důkladné zavlažování jednou o víkendu než každodenní zalévání. Doporučujeme zavlažovat brzy ráno, nebo večer, kdy nedochází k tak rychlejšímu odpařování, jako v odpoledních hodinách.

Teď už víte, co můžete pro svou domácnost i životní prostředí udělat. A jak s vodou šetříte vy?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

3 ultimátní tipy, jak ušetřit majlant při nakupování v e-shopech

Skládání všeho! Jak ušetřit místo v bytě, garáži nebo na terase? Tyhle vychytávky vás překvapí, kolik úložného prostou navíc se dá získat!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zpěvák Mirai Navrátil (31) nedávno potvrdil konec vztahu s Michaelou Buschovou a nyní překvapil fanoušky sdílením fotografie s tajemným společníkem na Kanárských ostrovech. Přestože není jasné, jaký je vztah mezi nimi, mnozí to interpretují jako oznámení nového partnerského začátku. I bývalá první dáma Dagmar Havlová (70) a zpěvačka Monika Bagarová (29) projevily podporu zpěvákovi s posláním srdíček. Nový obrat v osobním životě úspěšného zpěváka tak vyvolal vášnivou diskusi nejen mezi fanoušky, ale i v showbyznysu.
Dceru jsem vychovávala od jejích devíti let sama, možná i proto jsme měly vždy krásný vztah. Byla jsem spíše kamarádka než matka, nebylo nutné ji nějak držet zkrátka, vždy se mi zdála rozumná a vyspělá, měla zodpovědnost a byla trošku jiná než její vrstevníci. I přesto všechno jsme se ale dostaly nyní do bodu, kdy mi nemůže přijít na jméno, přitom jsem jednala jen tak, jak jsem musela. Snad to jednou pochopí.
Máte rádi, když je každá vaše dovolená tak trochu jiná? Co kdyby vaše příští dny volna byly ve znamení luxusu a dobrodružství? Vydejte se na plavbu jachtou s kapitánem po překrásném Jaderském moři. Objevíte krásy chorvatského pobřeží a ostrovů ze zcela jiného úhlu. Takováto dovolená nemusí být ani extrémně předražená, jak si mnozí myslí. Domluvte se s přáteli a náklady za pronájem jachty si rozdělte.
Kdo by neznal a nemiloval levanduli. V průběhu měsíce června se levandule dostává do květu a všechno kolem sebe překrásně provoní. Levanduli máme všichni spojenou zejména s Francií a konkrétně s oblastí Provence. Dnes se ale pěstuje téměř v celé Evropě.
Ať už jste milovníci módy, nebo jde toto trochu mimo vás, stojí za to si připomenout pár kousků, ze kterých postavíte skvělé outfity.
Pokud se vám podařilo něco zhubnout přes léto, nebo zkrátka chcete jen udržet, to co máte, máme pro vás tipy, které fungují. Stačí dodržovat tyto jednoduché stravovací návyky.
Přírodní prvky v interiéru jsou trendem, který vás může inspirovat. Neopracované dřevo v kombinaci s moderním nábytkem vypadá skvěle. Bříza je jedinečná svojí barvou, a tak jako jiné dřevo, které není opracované, podléhá pomalu zkáze. Je proto potřeba mít k dispozici mladý kmen, který je nutné patřičně vysušit. Povrch se pak natře tixotropním lakem, který břízu v podstatě obalí a uzavře. Na co všechno ji můžete použít?
Každý z nás chceme, aby nám potraviny doma co nejdéle vydržely – a pokud možno v tom nejčerstvějším stavu. Obzvláště při nárůstu cen, který v poslední době zažíváme, nikdo nechce zbytečně plýtvat a vyhazovat rychle se kazící jídlo.
Dopadlo to skvěle – podařilo se vám úspěšně obhájit titul bakaláře. Tři roky snažení, učení, skládání zkoušek a trávení spousty času nad psaním bakalářky přinesly zasloužené ovoce a vy si můžete před jméno hrdě začít psát titul Bc. Co ale dál? Stačí vám to, nebo byste rádi pokračovali dál? Magisterské studium rozhodně není k zahození a díky němu se vám otevřou zase úplně nové možnosti. A kdy jindy se pustit do dalšího studia, než právě teď – protože čím budete starší, tím to půjde o něco tíž.
Pořídit si psa je velký krok, který by si měl každý z nás minimálně dvakrát promyslet. Pes vyžaduje spoustu pozornosti, péče – a to je mnohdy finančně náročné. Pokud i přes to všechno do své rodiny chcete přivítat čtyřnohého mazlíka, vzhůru do toho. S jeho výběrem vám rádi pomůžeme.
Rak je čtvrtým znamením horoskopu, které začíná vládnout 21. června a 22. července ho dále střídá Lev. Ale nepředbíhejme. Jedná se o vodní znamení, které je, jak název napovídá, reprezentováno rakem.
Dlažby ve vzhledu dřeva jsou ozdobou koupelny a celého interiéru v domě Lukáše Pavelky z Brněnska. Jak sám říká, na výběru podlahových krytin si dala jeho partnerka Pavla zvláště záležet. Inspiraci k dlažbám hledala v časopisech o bydlení. Nejvíc ji okouzlil venkovský styl bydlení, kterému dodala moderní šmrnc pomocí doplňků v severském a industriálním stylu.

Výběr článků

Každému je nejspíš jasné, že bez zdravé životosprávy a pravidelného cvičení je téměř nemožné si vypracovat štíhlou postavu. Dneska se zaměříme na cvičení. Protože víme, jak je těžké začít cvičit, tak aby nás to všechny bavilo, proto vám v dnešním článku přinášíme pět jednoduchých cviků, které vám zdokonalí vaši postavu.
Události minulých týdnů nás nenechaly chladnými a rozhodli jsme se, že se vydáme dále za poznáním sebe sama. Karanténu jsme zvládli každý po svém, stejně tak jsme si v sobě všichni museli zpracovat strach o sebe i své nejbližší. Nyní je čas se se vším vypořádat. Každý po svém. My zkusili pobyt ve tmě aneb týdenní terapii, kdy se o sobě dozvíte mnohem více, než byste čekali.
Časy, kdy stačilo hodit do automatu na kávu desetikorunu a člověk se spokojil s "tmavě hnědou tekutinou", jsou už dávno pryč. Podávání i pití kávy se v České republice výrazně proměnilo. Klasického "turka" či instantní kávu už najdete v málokteré kavárně. V supermarketech vás regály s kávou lákají všemi směry: zrnková, mletá, kapsle… Nemůžete se rozhodnut? Přečtěte si našich 6 tipů a budete mít jasno, jak si vybrat a hlavně vychutnat dobrou kávu.

Nepřehlédněte

Bojíte se, že se z vás při vstupu do posilovny stane nasvalená mužatka? Tak klid. Takhle to vážně nefunguje. Ale jestli chcete zpevnit tělo, je to potřeba.
Poslední pracovní týden před Vánoci je tady. Co vás v něm může potkat prozradí astroložka Naďa Šmídová a její horoskop krásy a duševního zdraví.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek