Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Kokosový olej: víte o veškerých možnostech jeho využití?

Kokosový olej může být vynikajícím pomocníkem - nejen pro vaše vlasy, ale ocení ho i pokožka nebo chuťové buňky. Používáte ho opravdu všude tam, kde vám může být ku prospěchu? Vyzkoušejte naše tipy, a třeba se vám kokosový olej natrvalo osvědčí. U něj se totiž dá říct, že vydá určitě ještě za deset dalších výrobků.
kokosový olej
Kokosový olej je označovaný za superpotravinu. (foto: 123RF)

31. 08. 2021

Vaření s vůní kokosu

Kokosový olej zůstává velmi stabilní i při vysokých teplotách. Využijte toho a nebojte se jím potřít třeba pečené brambory, připravit na něm palačinky nebo hranolky. Vynikající je na potření plechů před pečením vánočního cukroví, krásně vám provoní pokoj. Na pánvi se navíc nepřipaluje a neprská. Může dodat šmrnc koktejlům nebo smoothie. Někdo si kokosový olej klidně ráno namaže na pečivo nebo přidá do kaše. Hodí se i do pomazánek a salátů.

Pro krásnou pleť

Kokosový olej ocení i vaše pokožka – obzvlášť v případech, kdy ji chybí hydratace. I když je olej ztuhlý, při kontaktu s pokožkou se rychle mění v tekutý. Po jeho použití vám na těle nezůstane nepříjemný pocit mastnoty, zbavíte se suché pokožky a po vetření můžete ještě dlouho vnímat vůni kokosu. Dokáže zregenerovat i velmi namáhaná místa, kde se pokožka olupuje a tvrdne (lokty, paty, chodidla). Hodí se k použití též po holení, kdy je schopen zmírnit podráždění.

Nadchne i ženy v těhotenství. Ty může zachránit před vznikem strií. Je příjemným masážním olejíčkem.  Pokud smícháte kokosový olej s mletou kávou nebo třtinovým cukrem, získáte domácí peeling. Zabraňuje také vzniku vrásek a nemusíte se bát ho použít i na velmi citlivé okolí očí.

Maska na vlasy

Kokosový olej použijete i při péči o vlasy. Můžete ho nanést místo kondicionéru a po chvíli opláchnout. Stejně tak vám může posloužit jako výživná maska na vlasy. Před mytím šamponem si ho naneste na vlasy (především na suché konečky) a nechte zhruba půl hodiny působit. Poté je nutné ho z vlasů důkladně vymýt. Měl by jim však zajistit hydrataci a zabránit třepení konečků.

Pomůže s hubnutím

Osvědčí se vám i jako parťák při dietě. Výhodou je, že vás dokáže rychle a na delší dobu zasytit, aniž byste do sebe zároveň dostali nadměrné množství cholesterolu. Tělu s jeho pomocí zajistíte postupný přísun energie.

K TÉMATU  Unavená pleť: Čím ji povzbudit a jak potlačit následky probdělé noci?

Do domácí lékárničky

V kokosovém oleji jsou obsažené kvalitní mastné kyseliny. Některé z nich se uplatňují v boji proti plísním a kvasinkám. Při pravidelném užívání (ideálně lžičku třikrát denně) kokosového oleje můžete u sebe přispět ke zmírnění bolestí v krku a ústupu kašle. Při nachlazení si ho můžete přidat do čaje.

Hodí se, pokud trpíte vyrážkou a ekzémy, můžete s ním ošetřit jizvy. Sáhněte po něm i poté, co se spálíte na sluníčku. Pomůže s hojením pokožky. Má antibakteriální působení, které můžete využít i k prevenci zubního kazu. Stačí před spaním zuby trochu potřít olejem nebo ho přidat do zubní pasty.

Přispívá navíc ke stabilizaci hladiny krevního cukru. Je ideální při cukrovce, poruchách funkce štítné žlázy nebo srdečních chorobách. Někdy je zmiňován jeho pozitivní efekt při léčbě rakoviny a Alzheimerovy choroby. Tak neváhejte s jeho využitím!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Přírodní domácí kosmetika: vyrobte si ji v pohodlí domova

Hollywoodský úsměv snadno a rychle: nejúčinnější způsoby bělení zubů

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Monstera – pokojová rostlina s monstrózními listy, která je součástí českých rodin už od nepaměti. V mnoha domácnostech se dědí po generace – pěstovaly ji babičky, matky, dcery i vnučky. Je ideální rostlinou do moderních i starších domovů, hravě si s ní poradí i začínající pěstitelé. Ke svému životu totiž nevyžaduje prakticky nic.
Jak vybrat brýle tak, aby vám vyhovovaly po všech stránkách? Zaměřte se na funkci, velikost ale i tvar obroučků a celkový design. Právě brýle totiž tvoří výrazný prvek obličeje a mohou vám v celkové image velmi pomoci, vyberete-li si je k obrazu svému. Pojďme si povědět víc.
Přemýšlíte o soukromé školce pro vaše dítě? Dnes se podíváme na výhody a nevýhody soukromých školek. Prozkoumáme výhody jako individuální přístup a zaměření na specifické potřeby dítěte, stejně jako možné překážky, které mohou v soukromých školkách vzniknout. Čemu dáte nakonec přednost státní školce, nebo soukromé? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Ekologická a přátelská vůči přírodě. Přesně taková je udržitelná móda, která se za poslední roky stala doslova hitem. Co vlastně představuje a v čem má tento alternativní přístup k módě své kouzlo?
Věděli jste, že v České republice trápí alergie skoro každého druhého člověka? A počty stále rostou. Mezi nejčastější alergie se řadí ty na pyl, jarní trávy a další kvetoucí keře. Právě teď na jaře je období, kdy se s projevy alergií potýká mnoho lidí. Jak mít tedy jarní alergie pod kontrolou?
Když se řekne slovo “masožravky”, většina lidí si vybaví českou kultovní klasiku Adéla ještě nevečeřela. Bohužel díky tomuto filmovému snímku se většina pěstitelů obává, že je rostlina kousne. To je samozřejmě mylná domněnka, masožravky opravdu nekoušou. Jedná se naopak o krásné unikáty, které milují především děti. Možná si říkáte, že pěstování bude složité, přece jen se nejedná o typickou českou rostlinu. Jenže pěstování je naopak velice snadné.
Designová krbová kamna vypadají v obývajím pokoji navozují tu správnou atmosféru. Kamna Nordica spadají do střední a vyšší třídy, a kvalita tomu odpovídá. Některá mají varnou plotnu, jiná lze umístit přímo na zeď. Prohlédněte si galerii.
Nikdy jsem nepatřila mezi ženy, které vyhledávají jiné partnery a nevěra jim nic neříká. Vlastně jsem se vždy považovala za zastánkyni věrnosti. Po svatbě jsme se nastěhovali do řadovek. Tam jsme se seznámili i s našimi sousedy.
Vzájemné intimní chvíle soukromí si každý z nás střeží jako oko v hlavě. Jsou ale výjimky, kdy se naše čtenářky rády svěří s tím, jak to u nich doma probíhá – a to jsou prožité trapasy. Pojďte se s námi zasmát u příběhů, co napsal sám život.
Stává se to každé z nás. Tvářenka nám spadne na zem a rozláme se na kousíčky. Ani zlomená rtěnka není nic neobvyklého. Ale proč hned drahou kosmetiku vyhazovat, když si ji můžete doma snadno opravit?
Tu a tam asi každá z nás vypadá unaveně. Stačí probdělá noc, delší flám nebo nějaký zdravotní problém, který nám nedá spát, a ráno na nás vykoukne v zrcadle nepěkný odraz a v něm unavená pleť vyžadující okamžitou vzpruhu.
Kdysi se mi do dovolené nečekaně vetřel adrenalin, aniž bych ho objednala. Čerstvý partnerský vztah dokonale prověřilo ztroskotání s lodí!

Výběr článků

Plánujete si domů pořídit domácího mazlíčka? Psa, kočku či snad křečka? Raději si pořiďte sladkovodní akvárium s rybkami. Proč? Je to skvělá relaxační záležitost a navíc krásná dekorace do bytu. 
Jahody povětšinou známe ze zahrádek a málokoho napadne, že by se vůně jejich čerstvých plodů mohla linout i z parapetů v domácnosti. Nemyslete si, že pěstování jahod doma je beznadějný podnik, ze kterého nebude mít nic jiného než dekorativní efekt. Některým nadšencům se podaří vytvořit celou jahodovou plantáž na parapetu nebo na lodžii – a po celý rok z ní sklízet zralé plody. Jaké jsou tedy zásady pěstování jahod doma v truhlíku a venku v zahrádce?

Nepřehlédněte

Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop na další pracovní týden. Myslete na své zdraví a zbytečně se nestresujte, nepomůže to ničemu. Na co si dát pozor a co můžete očekávat?
Máme tu nový rok, nejspíš jste si stanovili různá předsevzetí a jedno z nich může být právě cvičení. Možná jste se ale pokoušeli cvičit už dřív, ale moc dlouho vám to nevydrželo. Anebo jste se k tomu nakonec ani neodhodlali. Čím to vlastně je? A jak to jednou provždy vyřešit a doopravdy se cvičením začít? Pojďme si o tom něco povědět!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek