Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Pěstování aloe vera: mějte doma bylinku, která vás spasí od popálenin

Každému se jistě stalo, že se při vaření popálil. Stačí delší pobyt nad unikající párou nebo opomenutí nasazení chňapek a může být neštěstí na světě. Od nehezkých následků vás mohou ochránit lístky aloe vera, které uvnitř ukrývají příjemnou léčivou a zároveň chladivou dužinu. Pěstujete ji na svém okenním parapetu? 
pěstování aloe vera
Každý člověk by měl mít u sebe doma rostlinu zvanou aloe vera. (foto: 123RF)

07. 10. 2021

Aloe vera se v posledních letech stala nedílnou součástí domácností. A nemůžeme se tomu divit. Je to nejen ostřílený bojovník proti popáleninám, ale také ulevuje od nehezkého akné. Než přejdeme k pěstování aloe vera, prozradíme si výhody. Mezi další zdravotní benefity rostliny patří například: 

  • Posílení přirozené obranyschopnosti člověka.  
  • Podporuje činnost trávicího traktu. 
  • Ulevuje ženám od bolestivé menstruace.  
  • Pročišťuje organismus.  
  • Působí jako přírodní antioxidant.  
  • Udržuje normální hladinu cukru v krvi.  

I když se zatím jeví tato rostlinka jako opravdový fenomén, ve skutečnosti se nejedná o všelék. Ulevuje od řady zdravotních problémů, na druhou stranu si neumí poradit se vším (ostatně to žádná bylinka nebo rostlina podobného typu). Přesto všechno se vyplatí aloe vera pěstovat. Jak na to? 

Zvolte vhodný substrát 

Jelikož mluvíme o takzvané sukulentní rostlině, je důležité, abyste ji zasadili do vhodného substrátu. Ideální je ten, který je dobře propustný. Když bude složen z jednoho dílu dobře uleželého kompostu, z dílu listové půdy a z dílu písku, bude to naprosto ideální složení pro bezproblémový růst rostliny.  

I když jí dopřejete takto vyvážený a přínosný substrát, nezapomeňte ji přihnojovat, ale to pouze ve vegetačním období. V zimě se naopak od hnojení distancujte.  

Chce světlo 

Aloe vera není na pěstování nijak náročná. Vyžaduje kromě pravidelné zálivky prakticky jenom světlo a sluneční paprsky. Je však dobré ji sledovat, protože přímé sluneční paprsky ji mohou popálit, respektive pod jejich tíhou může začít hnědnout.  

Mimochodem, pokud vám rostlina začne hnědnout, neznamená to, že ji musíte vyhodit. Jen se jí na daném stanovišti nelíbí. Buďto jí vadí přímé sluneční paprsky, nebo je na vině průvan, který jí nedává klidu. Proto ji přesuňte na jiné stanoviště a uvidíte, jak se jí brzy navrátí její krása a půvab.  

K TÉMATU  4 rostliny pro kvalitní spánek a ještě jedna k tomu. Jaké koupit do ložnice?

Jak je to s přesazováním rostliny? 

Rádi byste rostlinu přesadili? Přesazování je nedílnou součástí péče o pokojové rostliny a i aloe vera je zapotřebí jednou za čas přesadit. Abyste rostlině spíše neublížili, než jí prospěli, doporučujeme následující: 

  • Ze všeho nejdříve zakryjeme drenážní otvor květináře, a to drobnými kamínky nebo perlitem. Poté zhruba do třetiny nasypeme hrubozrnný písek. 
  • Následuje oddělení nových výhonků aloe vera – jednotlivé části aloe by neměly mít žádné nové výhonky, proto si dejte tu práci a nové zcela odstraňte.  
  • Výhonky velké kolem deseti centimetrů mají většinou vlastní kořenový systém, což znamená, že jsou na vlastní růst už připraveny.  
  • Výhonky se oddělují zpravidla ostrým nožem a s velkou dávkou trpělivosti. Většinou totiž bývá spojen s hlavní rostlinkou a pouze opatrným řezem ho neporušíte stejně jako hlavní rostlinu.  

Vyrobte si z aloe gel nebo krém na pupínky 

Pěstování stejně jako přesazování aloe vera není ničím složitým nebo těžkým. Právě naopak. Pokud patříte k milovníkům přírody a veškeré zdravotní nebo kosmetické nedokonalosti léčíte babskými radami, z vypěstované rostliny si můžete v pomyslné další fázi vypěstovat krém na pupínky nebo gel, kterým budete natírat například popálená místa.  

Z aloe vera si však lze připravit řadu dalších produktů, například sirup. Díky jeho popíjení se významně uleví trávicímu traktu, jak již bylo zmíněno. Navíc se jeho konzumací může předcházet vzniku srdečních onemocnění nebo chorobám ledvin. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Orchideje nestárnou. Pozor na časté chyby při pěstování

Zamiokulkas: Zamilujte se do pokojovky, která nevyžaduje pozornost

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

S mámou jsme si blízké, myslím, že jsme si vytvořily hodně hlubokou vazbu v době, kdy nás táta opustil. Mám ještě o rok mladšího bratra, který se nikdy nemohl smířit s rozvodem rodičů a byly s ním poměrně velké problémy.
Práce na zahradě je úplně jiná úroveň štěstí a spokojenosti. Pro některé lidi je zahradničení mnohem víc než jen koníček. Není to jen o dřině a potu, zahradničení také pomáhá stabilizovat vaši náladu a zdraví. Příroda a lidé jsou spolu propojeni, je důležité trávit čas v těsném kontaktu s přírodou, protože má velký vliv na naše zdraví. Pokud jste se snažili práci na zahradě vyhýbat, máme pro vás 10 dobrých důvodů, proč byste zde měli trávit co nejvíce času.
Vánoční dekorace jsou prvkem, který doma vytvoří přesně tu pravou kouzelnou atmosféru. Vlastnoruční výroba má hned několik výhod: ušetříte, budete originální a uděláte si radost. Zkuste se inspirovat jednoduchými nápady a uvidíte, že nejde o nic složitého. O jejich výrobu se můžete podělit i s dětmi.
Split je druhým největším městem v Chorvatsku a každoročně láká mnoho turistů. Toto místo spojuje dávné krásy historie s moderním způsobem života. Čekají vás zde krásné památky, skvělé jídlo a mnoho zajímavostí, které byste si neměli nechat ujít.
Lewis Hamilton, pilot a mistr světa Formule 1. Hvězda světového formátu, která oslní svou přítomností každou událost. Ale ne pouze on, jeho čtyřnohý přítel, buldok Roscoe, ho dokáže mnohdy zcela zastínit.
Se slovem umělec se často pojí různé výstřednosti, z nichž některé plní stránky novin a o jiných se zase tak moc neví. Pojďme se podívat na to, v čem zvláštním vynikají některé známé osobnosti.
Psal se rok 2004 když do našich televizí vpadla historicky první řada Česko hledá SuperStar. Pěvecká soutěž lámala rekordy ve sledovanosti a její první vítězkou se stala zpěvačka Aneta Langerová, která se na naší malé hudební scéně slušně uchytila. Od té doby uplynulo hodně vody a řad hudební reality show. Hledali jsme talent a brzy na to i Česko Slovenskou SuperStar.
Dnes už nikoho žena na vedoucí pozici příliš nepřekvapí. Obdivujete je, vzhlížíte k nim, chtěli byste být jako ony a tápete, jak se alespoň přiblížit?
O houbách se dlouho tradovalo, že nemají výrazné účinky na lidský organismus. Pokud se ale zaměříme na ty správné, můžeme do těla dostat velké množství zdraví prospěšných látek. A to navíc při malém množství přijatých kalorií, houby jsou totiž z velké části tvořeny jen vodou.
Jsem vdaná už třicet let – za tu domu jsme si toho s manželem zažili hodně, ale vždy jsme byli tím spokojeným a harmonickým párem, prostě dva lidé, kteří k sobě patří. Kamarádky se mě často ptaly, jak to děláme a zda už někdy došlo i k nevěře.
Každé znamení zvěrokruhu má své vlastní silné stránky. Ty jsou klíčové pro určení toho, co ženy bude na mužích přitahovat, tedy jaká znamení si budou volit jaké muže. Pokud jste žena nebo muž, vyberte si své znamení a podívejte se na jeho povahové rysy. Následně se dozvíte, jaké typy mužů budou danou ženu přitahovat.

Výběr článků

Co takhle trochu zpestřit interiér? Pokud patříte mezi ty, které mají rády "udělej si sám", tohle jsou nápady pro vás. Originální květináče, plyšová spona na záclony, zarážka na knihy nebo talířek na jednohubky, to vše má jedno společné - základem jsou staré hračky. Nějaký vhodný kousek najdete i u vás, a pak hurá do díla. Zkuste trochu netradiční dekorace!
Tavná pistole s horkým lepidlem není jen na adventní věnce a podobné dekorace. Neuvěříte, co všechno s její pomocí dokážete vytvořit. Vyrobte si boty k vodě, podložku pod hrnek nebo pokojovou lampičku!
Jakou nohou jste vkročili do nového roku? I když se zdá být letošní rok stejný jako loňský, několik změn už začalo platit. Mluvíme předně o finančních změnách, kterých letos bylo víc než dost. Otázku je, jestli k řadě z nich muselo vlivem koronavirové krize a velkého schodku ve státním rozpočtu dojít. V každém případě k nim došlo a my vám přinášíme velký přehled.

Nepřehlédněte

Ve světě krásy panuje řada mýtů a stereotypů. Některé z nich jsou pozůstatky starších studií, jiné vznikly jednoduše mezi lidmi a postupně se staly dostatečně přesvědčivé natolik, že ovlivnily naše chování a přístup ke kráse jako takový. Vyznat se ve světě pravdy a mýtů je skutečně nelehký úkol, ovšem, abychom vám jej alespoň trochu usnadnili, připravili jsme pro vás seznam těch nejčastějších mýtů, které i dodnes kolují mezi námi.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek