Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Alergie trápí i zvířata! Jak pomoci alergickému psovi?

Bohužel alergie trpí nejen lidé, ale také naší čtyřnozí kamarádi. Počet alergických onemocnění se zvyšuje. Nejvýznamnější alergie u psů jsou alergie na parazity, alergie na inhalační alergeny, alergie na potraviny a nebo kontaktní alergie. Podívejte se na několik tipů, které dokážou alergickou reakce u psa zmírnit.
pes
Alergie může trápit i vašeho čtyřnohého mazlíčka!

Jak bojovat s alergií?

Lidé s alergií na psy si mohou pořídit psi pro alergiky, které nepůsobí silné alergické reakce. Co však udělat, pokud pes trpí alergie a potřebuje naší pomoc? 

Základem léčby alergie na potraviny je správná výživa psa. V zoologických obchodech najdete spoustu hypoalergenních krmiv. Podívejte se na širokou nabídku krmiv pro psy s alergií. Strava pro alergiky neobsahuje chemických látek. Je složena s kvalitních, biologických surovin. Správný výběr krmiva je moc důležitý – zajistí správnou funkci a rovnováhu normální bakteriální flóry v zažívacím traktu psa. Nejčastějším alergenem v potravě bývají bílkoviny.  Není-li alergen nalezen, je možné podávání hydrolyzované stravy. Biotin a niacin v granulích mají pozitivní vliv na stav pokožky. Některé krmiva obsahují také prebiotika k posílení zažívacího traktu psovi. Díky speciálně zvolenému složení tato krmiva zajišťují vysokou stravitelnost potravin a udržují mikrobiom psa v perfektní kondici a zdraví.

Co způsobí psovi jeho alergickou reakci? 

Co je alergie? Je to špatná, nadměrná reakce imunitního systému na některé látky, které by ve většině případů byly neškodné. Alergeny se nachází v jídlu a nebo prostředí. K nejvýznamnějším alergenu patří blechy, chemické, čisticí prostředky, guma a roztočí. Psi většinou trpí potravinovou alergie na kuřecí maso, mléčné výrobky, vejce, jehněčí maso a nebo rostlinné bílkoviny, které obsahuje pšenice, kukuřice a sójové boby. Alergie u psa může být způsobena potravinářskými přídatnými látkami. Hlavním příznakem všech alergií je kožní zánět a svědění. Pak se psi škrábou a v těchto místech a občas také vykusují srst. Tímto způsobem se vytvářejí rány, kterých oblasti jsou často kolonizovány bakteriemi. Výsledkem infekce mohou být zarudnutí kůže (erytém), vyrážky i abscesy. Alergie může psovi působit seriózní potíže zažívacího traktu.

Diagnóza alergie – základ léčení psa

Základním opatřením při léčbě alergií je identifikace alergenu. Není však možné léčení, když nevíte co působí alergickou reakci. Musíte se svým domácím zvířátkem navštívit veterináře. Diagnóza alergie je složitou výzvou. Lékař provede rozhovor s majitelem. Zeptá na dietu vašeho psa, kosmetické přípravky, které používáte, a potenciální alergeny v prostředí psa. Informujte ho také o všech onemocněních mazlíčka. Je velmi důležité věnovat pozornost neobvyklému chování psa, protože může znamenat onemocnění. Veterinář provede sérologické vyšetření a kožní testy. Může být nutné podávat speciální léky potlačující svědění, ať se pejsek příliš netrápí. Nejdůležitější jest abyste dodržovali podmínky stanovené veterinárním lékařem.

K TÉMATU  Domácí bounty řezy: dezert s chutí kokosu a exotiky

Jak pomoci alergickému psovi?

Pokud uvidíte symptomy alergie kvůli kontaktu alergenu s pokožkou a nebo pes trpí inhalační alergie, můžete psu pomocí na několik způsobů. Za prve musíte odstranit zdroje alergenů. Pokud je to guma, zbavte se všech gumových hraček. Jestli pes má alergie na kov, pořiďte mu keramické misky. U psů alergie mohou působit bleší sliny. Musíte kontrolovat psa na blechy v průběhu celého roku. Ve snaze eliminovat roztočovou alergii je dosahováno nejlepších výsledků při kombinaci pravidelného koupání, péče o psí pokožku s použitím produktů vhodných pro alergiky s jemným složením, a pečování o hygienu misky psa a ostatních součásti psího příslušenství (pelíšku a hraček). Při nákupu pelechu pro psa můžete se rozhodnout na pelíšek s hypoalergenní výplní (např. s pěnou). V tomto článku bylo uvedených pouze několik tipů, existuje však mnoho způsobů, jak minimalizovat expozici alergenům a zmírnit příznaky alergie u psa.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Čeká vás v příštím roce stěhování do nového nebo jen plánujete rozsáhlou rekonstrukci vašeho stávajícího bydlení? V takovém případě by vás mohlo zajímat, jaké budou interiérové trendy pro rok 2023. Pojďte se alespoň na některé z nich s námi podívat.
Patříte k těm, kteří se rochní v mystičnu i všelijakých záhadách a občas vás přepadne myšlenka, jak skvělé by bylo vidět do minulosti i budoucnosti? Pak jste možná někdy uvažovali nad tím, že by nemuselo být úplně špatné naučit se vykládat karty – ať sobě nebo ostatním. A protože pro podzim se ezoterická atmosféra hodí víc než kdy jindy, nachystali jsme pro vás pár tipů, jak se nacítit na výklad karet.
Podzimní kolekce zaplavily obchodní domy a jistě vás to svádí nějaký nový kousek do svého šatníku ulovit. Bohužel je toho tolik, že člověk neví, co přetrvá déle než pár týdnů. Nevadí, s naší pomocí se ve všem zorientujete. Tohle jsou kousky, které se s největší pravděpodobností budou nosit i další roky.
V padesáti pěti letech se dnes málokdo ztotožní s pojmem senior. Důležité je ale to, že mnoho cestovních kanceláří nabízí pro lidi ve věku 55 let a více výhodné podmínky pro dovolenou. Dovolená pro seniory na vás vyskakuje na každém rohu, skutečně se ale tak vyplatí, jak cestovky inzerují? Zjistili jsme to!
Handmade kosmetika v sobě skrývá mnoho benefitů. Víte, jaké výhody má domácí vlastnoručně vyrobená kosmetika a proč je u žen v posledních letech stále oblíbenější?
Ranní sex rozhodně má něco do sebe. Většina z nás se mu ale vyhýbá a to je velká škoda. Věděli jste, že sex po ránu má podobné účinky jako třeba ranní káva?
Hledáte originální tipy na výlety v okolí vašeho bydliště, nebo se rádi podíváte i do jiných krajů České republiky? Přinášíme vám nový seriál, v němž vám prozradíme tipy na ta nejkrásnější a nejzajímavější místa ze všech krajů naší země.
Handmade kosmetika v sobě skrývá mnoho benefitů. Víte, jaké výhody má domácí vlastnoručně vyrobená kosmetika a proč je u žen v posledních letech stále oblíbenější?
Banán je ovoce, které všichni milujeme a často ho jíme téměř denně. Asi každého z nás někdy napadlo, zda by se jeho slupka nedala využít nějakým způsobem v domácnosti. Světe div se, dala! Máme pro vás několik rad a tipů, jak slupku využít před tím, než ji s konečnou platností vyhodíte do odpadkového koše. Můžete si být jisti, že po přečtení tohoto článku už banánové slupky nikdy jen tak nevyhodíte.
Jsou krásné, slavné a úspěšné. Rády na sociálních sítích prezentují nejen svá dokonalá těla, ale i pohádkové životy plné luxusu a pozlátka. A pak je tu ona. Celeste Barber, která dokáže svým osobitým humorem pobavit, zaujmout i ty největší suchary a trochu ty slavné panenky shodit zpátky na zem!
Patříte mezi milovníky filmových novinek, nebo jste naopak v kině nebyli ani nepamatujete? Letos na jaře má premiérů celá řada báječných filmů a to je skvělá příležitost vyrazit za kulturou. Jaké filmy patří mezi ty nejočekávanější v dubnu a květnu? Možná, že vylákají do nejbližšího kina za zážitkem i vás.
Asi pro vás není žádnou novinkou, že s přibývající propojeností všeho a všech se ztrácí schopnost se skutečně odpojit. Mozek je zaplaven doslova nevysychajícím proudem informací, které zároveň nedokáže zpracovat. Co se vlastně děje a co můžete dělat pro svůj spokojený život?

Výběr článků

V historii člověka se mobbing a bossing vyskytoval vždy. Jde o pocit ohroženosti, díky kterému musíme novou osobu zastrašit. Mohla by nám totiž vzít naše pozice, být lepší, než my. Tak je třeba jí tak znepříjemnit práci, aby to pokud možno vzdala sama. Nejste zdaleka sama, pokud jste podobný přístup zažila. Lze se mobbingu bránit?
Aby tělo fungovalo správně, je zapotřebí mít vyvážené množství ženských i mužských hormonů. Zkrátka od všeho tak akorát. Každý takový výkyv - nedostatek, nebo naopak nadbytek jednotlivých hormonů, dokáže ženám způsobit značné problémy. A o jednom z nich se právě nyní pobavíme.
O zdravém stravování slýcháme ze všech stran. Jak je to důležité pro naše zdraví i tělo jako takové. Jenže už nikde se nemluví o tom, jaké konkrétní potraviny zařadit do jídelníčku, respektive jaké konkrétní potraviny nám skutečně prospívají a nejsou na škodu. Proto vám přinášíme tip - je jím quinoa, což je obilovina, ze které se připravuje kupříkladu mouka, polévka nebo také pivo.

Nepřehlédněte

Není radno si s ní zahrávat, protože vám může pořádně znepříjemnit život. Někteří lidé ji bohužel ale ignorují a pak si také nesou následky. Co je alergie na slunce, jak se projevuje a co se s ní dá dělat? Sluneční alergii nebagatelizujte a snažte se nad ní vyzrát co nejrychleji.
Je vám více než padesát a dostala jste výpověď. Začnete registrací na pracovním úřadě a budete pokračovat hledáním nové práce. Čím máte vyšší kvalifikaci, tím je to složitější. Přemýšlíte, zda setrvat ve svém oboru nebo vykročit úplně novým směrem? Třeba si splnit sny. Možná vám to připadá riskantní. Ale proč to nezkusit?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek