Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Dětské stavebnice rozvíjí motoriku i kreativitu. Podle čeho ji vybírat?

Děti nutně nemusí trávit svůj volný čas hraním počítačových nebo mobilních her, které je nijak nerozvíjí. Daleko lepší je rozvíjet jejich kreativitu a motoriku s pomocí hraček, které vyplní jejich volný čas stejně dobře a u nichž si užijí stejnou porci zábavy. Těmito hračkami myslíme dětské stavebnice, které jsou mezi námi už dlouhá staletí.
dětské stavebnice
Stavebnice rozvíjí motoriku i kreativitu. (Foto: 123RF)

05. 08. 2021

Dětské stavebnice jsou pravděpodobně hračkou, která doprovázela každé dítě jeho dětstvím. Ať už to byla holka nebo kluk, stavebnice našly své využití v každé domácnosti. A je skvělé, že na takové hračky stále mnoho lidí nezapomíná, i když žijeme ve světě technologií a nejrůznějších vymožeností. Mnozí rodiče jsou si totiž moc dobře vědomi toho, že právě dětské stavebnice jsou pro dítě ohromným přínosem.  

Nejen pro motoriku a kreativitu 

Našli bychom jenom málo hraček, které dokážou rozvinout kreativitu a motoriku tak dobře jako dětské stavebnice. Ostatně toto nejsou jediné benefity hračky, kterou lze dnes pořídit nejen v plastové nebo dřevěné verzi, ale také v tom magnetickém provedení. Co stavebnice také slibují, tak to, že posílí vůli a trpělivost dítěte či že podpoří smysl pro rovnováhu.  

Tato hračka je známá i tím, že dítěti dává okamžitou zpětnou vazbu, nikoliv jen tu virtuální. Navíc nejmenší ocení, že si na ni mohou reálně sáhnout. 

Stavebnice by měla splňovat řadu kritérií 

Důvody, proč dítěti právě tuto hračku pořídit, již byly zmíněny. Nyní vaše kroky budou směřovat do nejbližšího hračkářství, kde ji zakoupíte. Po příchodu do obrovského obchodu plného hraček se však nestačíte divit aktuální nabídce, která je velmi rozsáhlá. Už to dávno není jenom o Legu, které neustále reklamují v televizi.  

S výběrem vhodné dětské stavebnice vám však pomůže to, když se budete řídit podle několika pravidel, respektive kritérii, jež musí stavebnice splňovat. Předně musí být stavebnice zdravotně nezávadná. Bohužel i v této hračce se může nacházet řada škodlivých látek, jež mohou vést k nemilým zdravotním problémům.  

Dále dbejte na to, aby byla hračka víceúčelová. Dítě omrzí takové, z nichž si postaví jen jednu věc a nic jiného. Ať lze stavebnici využít na vícero způsobů nebo ať si z ní lze připravit vícero věcí, než jen domeček nebo zoologickou zahradu.  

K TÉMATU  Slovní zásoba u dětí: jak podpořit její rozvoj?

Co ocení rodiče mající ekologickou domácnost, tak přírodní materiály. Vaše pozornost bude směřovat hlavně na dřevěné dětské stavebnice, kterých je nyní naštěstí víc než dost.  

Dětské stavebnice se vybírají také podle věku dítěte 

Co hraje taktéž obrovskou roli (ne-li tu největší), tak věk dítěte. Pro nejmenší ratolesti se volí pestrobarevné kousky (pozor však na křiklavé modely), které budou různých tvarů. Malým kostičkám Lega se zatím vyhněte, hrozí zde, že je dítě spolkne.  

Nejvhodnější jsou klasické kostky ze dřeva, které vyžadují jistý cit pro rovnováhu. Nebo kostičky, které lze vházet do připravených otvorů. I tím se dítě rozvíjí.  

Pokud vám doma spinká ratolest v předškolním věku (čili pokud navštěvuje školku), vhodné jsou obyčejné kostky a vhazovací tvary. Také kostičky, které se mohou navlékat na připravené šňůrky. Sáhnout nyní můžete i po skládacích, stavebnicích či velkých kostkách Lega. Opět však platí, že by stavebnice měla být plná barev.  

Větší děti navštěvující základní školu si zaslouží už klasické podoby Lega, jaké známe (čili malé kostičky a drobné figurky). Jelikož však dnešní děti nebaví leccos, vyplatí se investovat do magnetické klávesnice nebo do technické stavebnice, která je naučí základům fyziky, mechaniky a chemie.

Nemusíte se obávat, že by taková stavebnice byla příliš nudná. Právě naopak. Je to hravý způsob, jak dítěti rozšířit obzory a naučit ho něco nového.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Karanténa aneb jak doma zabavit děti a nezbláznit se z toho?

Slovní zásoba u dětí: jak podpořit její rozvoj?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Lákavé cedule na obchodech. Sleva na každém rohu, na každém billboardu, v každé reklamě. Přitahují vaše oči a slibují skoro neuvěřitelné. Jsou povánoční slevy opravdu tak výhodné? Dá se jim odolat?
Nezáleží na tom, jestli je vám třicet nebo padesát. Bolesti zad a s tím přidružené obtíže se mohou týkat kohokoli, vždy v jiné podobě či intenzitě. Ať už za to může genetika, špatné zlozvyky, nedostatek pohybu a nezdravý životní styl či dokonce úraz, v každém případně je to něco, co dokáže ukrást kvalitu života. A rada nad zlato – když bolí záda, začněte cvičit. Jenže jaké cvičení vybrat, aniž bychom si ublížili a opravdu si pomohli? Jednoznačně SM systém od doktora Richarda Smíška, který s vadami páteře dokáže doslova zázraky.
Máte pocit, že se točíte v bludném kruhu? Věci se nevyvíjí podle vašich představ? Máte pocit, že všechno je špatně? Že se ostatní mají lépe než vy? Zkuste se uvolnit a nechat všechno být. Hlavně se přestaňte bránit a obviňovat druhé kolem vás.
Sezóna klíšťat je tu a mýtus, že klíšťata žijí pouze v lese, je už dávno překonán. S klíšťaty se můžete setkat i v městském parku nebo na vlastní zahrádce.
Děti potřebují mámu i tátu, o tom není pochyb. Ale jak dlouho? Do šesti až osmi let. Snažíme se je vychovávat podle našich představ, zajetých pravidel a mustrů, které nám předávali naši rodiče, aniž bychom si uvědomovali, že tím dětem akorát děláme ze života guláš a prodlužujeme dobu, kdy si na věci stejně přijdou sami. Není lehké přestat být takovým rodičem. Ale jde to. Nevěříte? My vám to dokážeme.
Móda je tématem, které zajímá především ženy. Samozřejmě že existují i pánové, jež se vyznají v módních trendech, a dokonce je baví je sledovat. Ale spíše je to doménou žen, které na toto téma jsou schopné vést se svými kamarádkami dlouhé dialogy. Největším problémem bývá si vytvořit vlastní šatník. S ním se potýká spousta žen. Tápou a zkoušejí a hledají rady a inspiraci. Řešením by mohl být kapslový šatník. Co je jeho podstatou?
Letošní podzimní móda je opravdu pestrá a barevná. Vedou úplety, pláštěnky, kožené kabáty, umělé kožešiny, svetry, šaty a sukně, včetně asymetrických.
Zkoušíme zahnat blbou pachuť dnešní doby pohybem. Když budeme sedět na gauči jako bábovky a sledovat špatné zprávy, rozhodně vám dobře nebude. Čas, který nyní máme, je třeba využít pro dobro věci.
Fotografie šťastných rodin, honosných oslav a dokonale zabalených dárků, které začínají plnit sociální sítě, mají velký vliv na psychiku člověka. Ta prochází v období Vánoc zatěžkávací zkouškou. Většina z nás chce mít všechno dokonalé, mít neustále uklizeno, napečeno co nejdříve, ozdobený vánoční stromek jako z časopisu, ale... ne vždy je vše podle plánu. Zkuste se během Vánoc věnovat také sobě, vyzkoušejte různá meditační cvičení, která vaší psychice výrazně uleví a nenakládejte si toho na sebe tolik.
Ano! I povlečení podléhá trendům. Nejde ani tak o vzory, ale o materiály. Nechte se inspirovat tím, co je v kurzu.
Rostlinná mléka jsou skvělou alternativou kravského mléka, a to hlavně pro ty, kterým mléko živočišného původu nedělá dobře, pro lidi s alergií nebo intolerancí na živočišné mléko. Zároveň existuje mnoho lidí, kteří si rostlinné mléko prostě zamilovali a pijí ho i bez zdravotních problémů.
V dnešní době máme mnoho starostí, které přirozeně vedou ke stresu. Nemusíte hned ale sahat po lahvičce s prášky, bojovat se stresem můžete také čistě přírodní metodou. Vše je totiž jenom ve vaší hlavě.

Výběr článků

V každém věku se ženám nebo mužům může na obličeji objevit akné. Mnozí to pak snášejí s velkou nelibostí a o to hůř jim je, pokud po akné na pokožce zůstanou jizvy, které jsou důsledkem jeho nesprávné nebo předčasné léčby.
Nechci! Nebudu to jíst! A mnohdy i horší slova padají z dětských úst, když před ně dáte talíř s rybou. Jenže právě toto maso obsahuje spoustu důležitých živin. Je bohaté na vitaminy, omega3 mastné kyseliny a bílkoviny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Jak ale přesvědčit potomky, aby šupináče neodmítali?
Dámská liga si pro vás ve spolupráci se značkou GLISS připravila speciální soutěž o balíček různých druhů dámských vlasových masek GLISS! O jaké produkty se jedná a co musíte udělat pro výhru? Přečtěte si článek níže, ve kterém naleznete odpovědi na tyto otázky.

Nepřehlédněte

Ve světě krásy panuje řada mýtů a stereotypů. Některé z nich jsou pozůstatky starších studií, jiné vznikly jednoduše mezi lidmi a postupně se staly dostatečně přesvědčivé natolik, že ovlivnily naše chování a přístup ke kráse jako takový. Vyznat se ve světě pravdy a mýtů je skutečně nelehký úkol, ovšem, abychom vám jej alespoň trochu usnadnili, připravili jsme pro vás seznam těch nejčastějších mýtů, které i dodnes kolují mezi námi.
Nikdy jsem nepatřila mezi ženy, které vyhledávají jiné partnery a nevěra jim nic neříká. Vlastně jsem se vždy považovala za zastánkyni věrnosti. Po svatbě jsme se nastěhovali do řadovek. Tam jsme se seznámili i s našimi sousedy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek