Pondělí , 06. 05. 2024

Radoslav

Pečujete o své brýle správně? Některé návyky mohou ohrozit váš zrak

Záleží nám na tom, jak se cítíme. Chceme vypadat stylově a šik za všech okolností a občas kvůli tomu děláme i věci, které nám ve skutečnosti tak úplně neprospívají. Nevěříte? Pokud nosíte brýle, nejspíš právě teď nastal čas na přehodnocení některých vašich návyků.
brýle
Zdroj obrázku: {tryam} / Shutterstock.com

Jak být originální za všech okolností

Ale nenechte se mýlit. I když to vypadá, že takové brýle platí spíše za „nudné patrony,“ nemusí to mu tak být, pokud vsadíte na jejich správný výběr. V módě jsou například oblíbené geometrické tvary nebo nevšední barvy – například zlatá, bordó či fialová.

Vsadit lze na široké obruby ale i jemné a éterické provedení. Vybírat můžete podle tvaru obličeje nebo podle toho, jak chcete v brýlích vypadat. Zajímají vás nejnovější trendy? Vyberte si své brýle u specialistů eyerim collection, kde jim dokonale rozumí a vždy vám nabídnou to nejlepší. Je však velmi důležité se o brýle starat a vyhýbat se možným zlozvykům.

Zjistěte, jestli neděláte také…

Mnoho zlozvyků si totiž osvojíme zcela nevědomky, třeba při sledování televize (a našich oblíbených herců a hereček). Chyb, kterých se díky tomu při manipulaci s brýlemi dopouštíme, je ovšem ve skutečnosti celá řada.

Pamatujete ještě na rádoby moderní manažerské fotografie, na nichž si fešné slečny zamyšleně okusují jednu nožičku brýlí a tváří se u toho všelijak? Šlo naštěstí jen o relativně pomíjivou módu, na níž se rychle zapomnělo. Jiné módní nešvary však přetrvávají.

A o jaké jde?

  • Zásadně brýle sundáváme jen jednou rukou, protože to vypadá šik.
  • Nedáváme si pozor na to, jak je čistíme a kam je odkládáme.
  • Nosíme brýle na čele nebo na šňůrce okolo krku.

Možná to na první pohled nevypadá na nijak závažné prohřešky, ovšem opak je pravdou. A čím tyto zlozvyky nahradit?

Brýle šetří zdraví vašich očí ale může sloužit i jako módní doplněk
Zdroj obrázku: {Vasin Lee} / Shutterstock.com

Manipulace jednou rukou je jednou provždy zakázána

Jde o techniku, kterou nás naučily hollywoodské filmy. Znáte to. Filmová star sundá brýle jen tak napůl, svůdně mrkne a pokračuje dál. Deformaci jejich obrub přitom nijak neřeší – a to je právě špatně. Nožičku brýlí, která stále drží za uchem, je totiž nutné lehce vyhnout. A odtud je už jen krůček k jejímu trvalému ohnutí. A čím častěji tento pohyb používáme, tím více poškození brýlí prohlubujeme.

K TÉMATU  Ekologická menstruace: Jak být během svých dnů ohleduplná k přírodě?

A jak tedy dioptrické brýle sundávat správně? Uchopte je ve střední části – tedy v místě, kde se dotýkají nosu, a lehce potáhněte dopředu. Alternativou je pak uchopení jejich hran oběma rukama.

Opravdu se vyplatí tyto triky naučit. Ve hře totiž není jen samotné poškození brýlí, ale také vaše zdraví. Jakmile se naruší konstrukce obrouček nebo dojde k poškození jejich vnitřní struktury, osa oka se vzhledem k brýlovým sklům snadno vychýlí do strany. Nebudete tedy mít tak ostrý zrak jako předtím, navíc se může vaše oční vada postupně zhoršovat, a to právě vlivem nedokonalé korekce prostřednictvím brýlí.

Brýle mějte vždy na obličeji nebo v pouzdře

Další samostatnou kapitolou je manipulace s brýlemi ve chvíli, kdy je nepoužíváme. Své prsteny a další drahé šperky jsme také zvyklí odkládat na přesně stanovené místo, tak proč si na totéž nedáváme pozor i u brýlí? Opět tu hrají roli „odkoukané návyky.“ Vždyť brýle na čele vypadají tak sexy. A jejich zavěšení na šňůrce nám zase šetři mnohdy tak cenný čas.

To vše je však platné jen do doby, než brýle svou neopatrností jakkoliv poškodíme. Pak jdou veškeré časové úspory stranou a přichází tvrdá realita v podobě drahé opravy nebo rovnou nákupu nové pomůcky.

Pořiďte si proto k brýlím zároveň i odolné pouzdro a noste ho všude s sebou. A pokud už je opravdu musíte odložit, pak vždy na složené nožičky – nikdy na skla brýlí! I povrch, který vám na první pohled připadá dokonale hladký, by je totiž mohl poškrábat. A to byste zcela jistě nechtěli.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vždycky jsem byla tak trošku rebel, do vztahů jsem se úplně nehrnula, závazků jsem se obávala vždycky. Dospěla jsem ale postupně do stavu, kdy mi došlo, že to tahle nemůžu a nechci dělat celý svůj život. Mám partnera už tři roky, on by se rád posunul dál a bydlel se mnou. Ale i přesto, že ho miluji, začínám někde uvnitř sebe couvat. Nevím, zda jeho nátlak ustojím.
PLC House je rodinný dům v argentinském Villa Allende. Byl navržen čistě a lineárně, s ohledem na praktičnost, úspornnost a flexibilitu. Tři ložnice, každá s vlastní koupelnou, prostorný prosklený obývací pokoj s výhledem ven na terasu a vzrostlé stromy. To vše na jednom jediném patře. Není nádherný?
Hledáte ten nejlepší šampon právě pro váš typ vlasů? A ráda byste našla kondicionér, který nebude pokožku hlavy zbytečně mastit? Pak bude nejlepší, když si veškeré ingredience do šamponu a kondicionéru vyberete sama podle vlastní potřeby.
Tetování už dávno není výsadou lidí na okraji společnosti. Naopak, dnes už existují i exklusivní tetovací studia s vybranou klientelou, ve kterých vás zdánlivě jednoduchá „kérka“ vyjde zhruba stejně draho jako nové auto. A když si prolistujete svůj oblíbený společenský časopis, přijde vám, že kdo nemá tetování, jako by dnes nebyl.
Hudba, umění a drogy nebo alkohol, to k sobě už tak nějak patří. I když to samozřejmě není podmínkou. Zejména umělci k nešvarům doby bohužel tíhnou a to z různých důvodů. I dnes bohužel můžeme sledovat osudy mnohých nadaných zpěvaček, které si život zkazily nějakou tou závislostí.
Sen o vlastním bydlení se mi splnil před rokem. Byla jsem šťastná, že se konečně mohu odstěhovat od rodičů a žít si po svém. Ale nadšení z nového domova a pěkného pronajatého bytu je pryč.
Nespavost je problém, který trápí mnoho z nás. Bohužel nad tímto problémem máme tendenci jen mávnout rukou. To přejde - říkáme si. Jenže takzvaná insomnie může mít negativní dopad nejen na fyzickou stránku člověka, ale především na jeho psychiku, zejména pokud mluvíme o dlouhodobém problému.
Vlasy jsou pro ženy velice důležité. Zakládáme si na nich, bereme je jako pýchu, o kterou je potřeba se neustále starat. Někdy, i přes veškerou péči, se nevyhneme zničení a roztřepeným konečkům. Jak proti nim bojovat?
Vitamín D je důležitý pro lidské zdraví – pomáhá udržovat silné kosti, zuby, posiluje imunitní systém a podporuje optimální hladinu krevního tlaku. Co však mnoho lidí neví je fakt, že nejdůležitějším zdrojem pro vstřebávání vitamínu D do těla je slunce. Právě v létě ho lze ze slunce vytěžit nejvíce. Jak toho dosáhnout, abyste měli dostatek?
Tenhle pilný papoušek aktivně řeší svůj vzhled. Když se mu jeho vlastní ocasní peří zdá krátké, neváhá svůj zevnějšek pracně vylepšit. Nebo by se dalo prohlásit, že se tento Agapornis chlubí cizím peřím?
Celebrity umí dost často překvapit, zejména modelky, o kterých byste si řekli, že za celý den sní pouze misku suché rýže a list salátu. O poprask na TikToku se postarala modelka Bella Hadid a její sandwich. Tak schválně, co říkáte na její kulinářské umění?
Denisa Cziglová, známá z účasti v MasterChef Česko, zemřela ve věku 35 let po statečném boji s rakovinou. Během svého života se snažila pomáhat ostatním onkologickým pacientům a svoje zkušenosti sdílela v knize, aby podpořila ty, kteří čelí podobným výzvám. Vedle toho si vybudovala rodinu a žila plnohodnotný život.

Výběr článků

Plánujete svou zahradu krásně osvítit? Chcete na ní strávit následující teplé měsíce? Osvětlení na zahradu zkrátka patří. Je součástí vašich večerů s přáteli i grilovacích večírků. Je to nejen stylový prvek, ale také mluvíme o funkční a praktické části zahrady zabraňující mnoha nepříjemným nehodám jako jsou pády ze schodů, pády do bazénů, jezírek a podobně. Vyberte si osvětlení na zahradu správně a střízlivě.
Sex ve vaně je pro mnoho z nás jednou velkou neznámou. Viděly jsme ho ve filmech, možná nám o něm vyprávěla kamarádka, ale většina z nás s milováním ve vaně plné horké vody osobní zkušenost nemá. Láká vás to zkusit?
Hodně lidí si chce užívat neustále krásného a teplého počasí venku. To bohužel není v naší zemi možné. V zimě, na podzim i během léta přijdou ošklivé dny. Musíte proto vědět, jak si zpříjemnit volný čas doma, když nemůžete kvůli počasí jít ven. Poradíme vám, jak si snadno zlepšit život a udělat si z domova nádherné a pohodlné místo.

Nepřehlédněte

Módní inspirace není nikdy dost. Pokud jste tedy i vy nadšená fashion milovnice, rozhodně vám neunikly aktuální trendy, které nás během podzimu a zimy 2022/2023 čekají. Na scéně se objeví maximálně pohodlné teplákové soupravy i elegantní dámské šaty. Co bude tím pravým, co letos oblečete vy?
Madonna, nejslavnější popová ikona od začátku 80. let až do současnosti plní sociální sítě fotografiemi, nad nimiž v poslední době zdravý rozum skutečně žasne. Zpěvačka se zřejmě nehodlá smířit s přirozeným procesem stárnutí a chce si i nadále zachovat svou dokonalou image. Má tohle ale být ještě náš vzor hodný následování?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek