Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Jak mírnit příznaky covid-19? A čeho se při léčbě vyvarovat?

Poradíme vám, jak zvládnout mírný průběh covid-19 v domácích podmínkách, co na něj nezabírá nebo kdy už je nutné vyhledat lékařskou péči. Navíc přidáme odpovědi na několik dalších klíčových otázek.
koronavirus
Jak léčit koronavirus a na kterých chyb se vyvarovat? (zdroj foto: 123rf.com)

Jak zvládnout mírný průběh covid-19 v doma?

Stále zůstává pozitivní zprávou, že valná většina lidí, kteří covidem-19 onemocní, má poměrně mírný průběh nemoci a není třeba je hospitalizovat. V takovém případě intenzivní příznaky choroby trvají zpravidla 4–5 dní.

Vzhledem k tomu, že na covid-19 zatím neexistuje žádný lék, domácí léčba se, stejně jako u chřipky a dalších virových onemocnění, zaměřuje na mírnění symptomů. Jejím absolutním základem je však vydatný odpočinek, dostatečný pitný režim, který se postará o odvádění toxinů z těla, jež zde vznikají v důsledku boje imunitního systému s nákazou, a také podávání tišících léků.

Jak mírnit symptomy covid-19?

Dle doporučení Ministerstva zdravotnictví se k snížení teploty, mírnění bolesti a léčbě zánětu mohou užívat léky na bázi kyseliny acetylsalicylové, což je například český Acylpyrin. Ten je dostupný kromě klasické tablety i ve formě rozpustných šumivých tablet s vitamínem C. Dále se doporučují i přípravky s obsahem ibuprofenu nebo paracetamolu, který také snižuje teplotu a tlumí bolest.

Kdy kvůli covidu vyhledat lékařskou péči?

Máte-li podezření na covid-19, není výhradně nutné navštívit lékaře. Naopak je vhodné zůstat v izolaci od ostatních, aby se nákaza nešířila dál, a svůj stav případně konzultovat telefonicky. Pokud se však u vás objeví některý z těchto příznaků, s vyhledáním odborné pomoci neotálejte:

  • potíže s dýcháním
  • bolesti a tlak na hrudi
  • zmatenost
  • namodralé rty a bledý obličej
  • extrémní ospalost a neschopnost zůstat vzhůru

Jak dlouho zůstat v izolaci?

Podle Mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví se délka izolace určuje takto:

  • Pokud jste přišli do styku s nakaženým, ale váš test na covid je negativní, stát vám nařizuje izolaci na 10 dní. Pro její ukončení není nutný další test.
  • Jestliže máte pozitivní test, ale nevykazujete žádné příznaky, izolace se ukončuje po uplynutí 10 dní bez nutnosti dalšího testování.
  • Máte-li klinické příznaky, vaše izolace trvá po celou dobu trvání příznaků (nejméně však 10 dní) a může být ukončena až ve chvíli, kdy jste po dobu 3 za sebou jdoucích dní zcela bez symptomů. Další testování není nutné.
K TÉMATU  Co dělat, když prší a vy se nudíte

Co na covid-19 nezabírá?

Jestliže vám po léčbě jiného onemocnění zůstala doma jakákoli antibiotika, v žádném případě se jimi nesnažte léčit covid-19. Nejen, že by nezabrala (neboť jsou dle typu určena k léčbě konkrétních bakteriálních nemocí), ale navíc by vám mohla uškodit. Dočasně totiž nabourávají imunitní systém, který se pak těžko pere s jinými infekcemi.

Jak se účinně chránit před virovými infekcemi včetně covid-19?

Dodržování hygienických pravidel, jako je časté a důkladné mytí rukou, používání virucidních dezinfekcí a nošení ochranných pomůcek, je v dnešní době již dobře zažitým a zároveň vysoce funkčním základem ochrany před všemi infekcemi, včetně covid-19. Krom toho Česká lékárnická komora doporučuje podporovat nespecifickou imunitu. Tedy pravidelně organismu dopřávat doplňky stravy, které pomohou posílit jeho obranyschopnost, konkrétně se jedná o vitamín D, betaglukany, zinek a selen.

Zároveň je vhodné dodržovat zásady zdravého životního stylu – jíst pestrou a vyváženou stravu, dodržovat pitný režim, pravidelně se věnovat fyzické aktivitě a každý den strávit alespoň 20 minut na čerstvém vzduchu. Posílený imunitní systém nás sice možná před nákazou covid-19 zcela neochrání, určitě ale výrazně zvýší pravděpodobnost, že u nás bude mít nemoc bezproblémový průběh.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Plánování dětského pokojíčku je zábava, ale musíte počítat s tím, že s přibývajícím věkem přijdou změny jeho vzhledu i vybavení. Děti mají rády barvy a potřebují svůj vlastní prostor k hraní. Inspirujte se originálními nápady. Tady jsou dětské pokoje pro nejmenší.
Manželství je pro drtivou Čechů nedotknutelné. Téměř tři čtvrtiny Čechů nesouhlasí s uzákoněním manželství stejnopohlavních párů. Manželská práva ano, ale ne manželství, míní většina veřejnosti. Vyplývá to z aktuálního průzkumu.
Horoskop na dnešní den bude ve znamení péče o pleť. Pokud jste nezadané a tísní vás samota, vyrazte ven, měsíc přeje seznamování!
Déšť, sníh, mráz, vítr venku. Doma studená ložnice, přetopený pokoj. Pleti tak náhlé výkyvy rozhodně neprospívají. Pleti výkyvy počasí neprospívají a právě v zimě je hydratace ještě důležitější, než v letních měsících. Jak to a které krémy použít?
Chcete-li si koupit pohodlné a zároveň trendy boty, určitě vsaďte na kožené kousky. Ty mají mnoho předností. Na následujících řádcích si na koženou obuv posvítíme pěkně zblízka. Povíme si jak ji vybrat a i to, s jakými módními doplňky ji kombinovat. Proto pojďte číst dále a nechte se inspirovat společně s námi.
Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy jsou v posledních letech takřka zaklínadlem, bez nichž se zdravý životní styl neobejde. Blahodárně působí na naše zdraví, ale jsou opravdu lepší, než ovoce a zelenina v přirozeném stavu?
K létu neodmyslitelně patří i veřejná koupaliště, hotely nebo wellness. Během relaxace u vody se ale mějte na pozoru. Odnést si totiž můžete hned několik nepříjemných problémů! Mykotické infekce, tedy dermatomykózy, nejsou zrovna přívětiví společníci.
Čas prázdnin a dovolených je přímo balzámem pro duši i pro tělo. Ne už tak pro pleť - sluneční paprsky, UV záření, horko, slaná a chlorovaná voda můžou pleť hodně dehydratovat. Víme, jak vypadat skvěle celé toto období. Klíčovým pomocníkem jsou pleťové masky.
Dosud jste si mysleli, že stačí, když si ráno a večer vyčistíte zuby klasickým kartáčkem a zubní pastou a máte hotovo? V tom případě vás zklameme. Pokud chcete předejít zubním kazům, zubnímu kameni a zánětu dásní, pak je zapotřebí věnovat svým zubům řádnější péči.
To nejlepší z čistého minimalismu předvádí překrásná rezidence od studia FGR Architects ve městečku Portsea v Austrálii. Stavba z roku 2016 se stojí na vyvýšeném povrchu, díky kterému nabízí otevřený pohled do všech stran. Podívejte se na ten výhled na oceán!
Blíží se vaše dovolená a vy přemýšlíte, jestli vzít svého domácího mazlíčka s sebou. Myslíte, že mu bez vás bude smutno, ale jak se bude cítit na pláži nebo na horách? Pes může chodit s vámi, ale kočka? Ať se rozhodnete odjet sama a mazlíčka svěřit do péče jiné osoby, nebo pojede s vámi, příprava se vyplatí.
Ano, v této zábavě se vyžívají především muži. Ti si vždycky rádi do někoho zastřílí, případně při různých firemních akcích považují paintball za hru, při níž si mohou vyřídit účty se svými kolegy nebo nadřízenými. Ale rozhodně to není jen střílečka pro pány tvorstva, i ženy si mohou přijít na své.

Výběr článků

Těšili jste se na první společnou dovolenou v zahraničí, ale dítě tvrdošíjně odmítá vlézt do moře? S jeho obavami je nutné pracovat citlivě, ať už se jedná o roční batole nebo tříletého sviště. Podívejte se, jak si s nimi poradit, abyste nemuseli zůstat jen u hotelového bazénu.
Nevíte, jak na Valentýna potěšit partnerku? Připravte romantický večer jak z amerického filmu a uvidíte, že si to společně 100% užijete. Pokud tápete, jak na to, přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte úplně vše.
Některé ženy bohužel mají tu smůlu, že se jim nedaří otěhotnět. Naštěstí existuje možnost umělého oplodnění, díky kterému žena porodí své vytoužené dítě. Pokud přemýšlíte nad dárcovstvím vajíček, ale váháte kvůli tomu, že nevíte, co vás čeká, přečtěte si následující článek, který vám odpoví na spoustu otázek.

Nepřehlédněte

Vidět kvést nebo rodit rostlinku, kterou jsme si vypěstovali ze semínka, je čistá radost každého zahrádkáře. Celá řada zelenin i květin se musí vysévat včas, protože mají dlouhou vegetační dobu. Tak abyste stihly sezónu, je nutné se setím začít již nyní v únoru!
První rande, to máte sevřené hrdlo a trému. Někdo se začne o druhé pohlaví zajímat později, ale tenhle malý Casanova ještě nosí dudlík a pleny!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek