Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Jste doma a už nevíte, co dělat. Čas na koníčky! Které aktivity zavést či ,,oprášit”?

Možná jste zůstali neplánovaně doma a už nevíte, jak svým dětem a sobě zpestřit nucený pobyt v karanténě. Staré koníčky i nové zájmy čekají na znovuobjevení.
koníčky
Kterým koníčkům se ve volném čase věnovat? Dáme vám pár inspirací.

06. 04. 2020

Koníčky, na které nebyl čas

Vzpomeňte si na spoustu aktivit, které si necháváte tzv. „na dlouhé zimní večery“. A nikdy na ně nevyjde čas. Nebo co takhle ,,oprášit” staré koníčky z mládí?

Vzpomínáte, jak jste sbírali pohlednice, známky, krabičky od cigaret, obaly od čokolád či cokoli dalšího? Možná máte se svou dětskou sběratelskou aktivitou spojené nostalgické vzpomínky.

Když v televizním pořadu prezentují sbírky dospělých nadšenců, říkáte si, že se možná jednou k tomu vrátíte. Tak třeba právě teď přišel ten správný čas.

Ponořte se do svého archivu a najděte tam sbírku svého mládí. Nebo začněte znovu. Sběratelských klubů je spousta a nadšení se může vrátit nad pohledy svých kamarádů či ve vzpomínkách na místa, kde jste si pohlednice koupili.

Vyndejte fotky z krabic. Proberte mobil a foťák. Věnujte se genealogii

Kolik krabic starých rodinných fotografií máte doma? Vyndejte je na hromadu, roztřiďte. Skenujte a vytvářejte fotoknihy (nejlevnější skener koupíte v e-shopu za cenu přesahující něco málo tisíc korun). Fotoknihy mohou být tematické – například rodinné dovolené, rodinné slavnosti, Vánoce apod. Nebo můžete jít proudem času a vytvořit časosběrné dokumenty, a nebo pro každého člena rodiny vytvořte samostatnou knihu od dětství do dospělosti.

Možná při pohledu na fotky zapomenete, který strýček z kterého kolene pocházel. Vytvořte si rodinný strom života. Třeba zjistíte spoustu zajímavostí o své rodině a jejích kořenech. Aplikací na internetu najdete dost a dost.

Háčkujte a pleťte

Už před více než deseti lety dorazila také do Česka opět móda ručního pletení a háčkování. Výrobou šál, svetrů a dalších modelů se už léta baví při natáčecích pauzách prý i největší hollywoodské hvězdy. Jestliže se k vám ještě tato vášeň nedostala, zkuste si takového koníčka osedlat.

K TÉMATU  10 nejoblíbenějších přehrad v ČR aneb kam na dovolenou

Výhodou je, že všechno, od základních rad, přes popisy, pomůcky a příze si můžete objednat na internetu až do domu. A pak už jen trpělivost a splétat očko k očku. Za pár týdnů se třeba pochlubíte krásnou jarní šálou (a nebo to stihnete ještě do Velikonoc a ten beránek vás opravdu nepo……

Originální pexeso

Když už budete mít naskenovanou takovou spoustu fotografií, vytvořte si z nich rodinné pexeso. Sudý počet čtverečků, z nichž dva budou stejné, lehce zvládnete v běžném wordu, nebo v některém softwaru pro úpravu fotografií. A nemusí být vždy dva čtverce stejné.

Obohaťte hru o další rozměr a párujte k sobě například tetu a strejdu, babičku a dědu, bratrance a sestřenice. Můžete tak získat několik tematických pexes, například jídlo, kde budete párovat knedlíky s masem a řízek s čuníkem, nebo rostliny, kde budete párovat strom či rostlinu s plodem.

Zahrajte si videostop

Videostřižny a různé podobné programy, kterými si můžete připravit krátké ukázky z filmů, jsou dnes součástí běžných softwarových balíčků. Jestliže nevíte, jak se videostop hraje, pusťte si nějaký starý ze záznamu. Na internetu je určitě najdete.

Principem je, že podle krátké ukázky z filmu hádá soutěžící buď název filmu, jméno režiséra, nebo nějakou hlášku, kterou pokračuje text. Za každou správnou odpověď se přidělí daný počet bodů. Ve větší skupině může jeden člověk obsluhovat připravený videostop a ostatní si mohou odpovědi psát na papír a podle odpovědí je bodovat.

Staré koníčky. Vzpomeňte na KUFR

Také kdysi velmi sledovanou televizní soutěž Kufr můžete jednoduše připravit například v PowerPointu. Zhlédněte ukázky na internetu. Soutěží dvojice. Jeden vidí na obrazovce název a musí ho popsat slovně nebo gesty druhému soutěžícímu, který hádá. Témat najdete bezpočet.

Mohou to být filmy pro pamětníky, současné filmy české nebo světové, vyberte třeba oblíbenou filmovou sérii, pro děti pak české pohádky, Disneyovky, animované filmy. Dalšími tématy může být škola, příroda, zvířata, ptáci, květiny, příbuzní, profese, nářadí a mnoho dalších.

K TÉMATU  Womanizer! Hračka, kterou jednou zkusíte a už ji nepustíte z ruky

Až bude po karanténě, budete mít v zásobě nové hry, které pobaví děti i dospělé. A nebo pár dárků pod stromeček.

Máte i vy nějaké zajímavé tipy na koníčky? Podělte se o ně s dalšími čtenářkami v komentářích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Domácí aktivity v době karantény jsou nevyhnutelné. Dochází nápady? Máme několik tipů na skvělé domácí aktivity pro celou rodinu

Kroužky pro děti jsou fajn, ale dítě se potřebuje i nudit nebo být s rodinou. Střídání koníčků je také v pořádku

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Rozchodem si projde každý z nás, začíná to v dětství s prvními láskami, pokračuje v dospělosti, kdy s námi mohou neskutečně zatřást. Vzpamatování se z rozchodu je poměrně dlouhá cesta, kterou není dobré moc uspěchat. Člověk by si měl projít všemi nepříjemnostmi, aby dospěl k novému začátku. A jak toho docílit?
Podle žebříčku Forbes vydělalo celkově 100 nejlépe placených hvězd světa v minulém roce celých 6,1 miliardy dolarů. Z toho deset nejlépe placených hereček na světě v minulém roce vydělalo dohromady 254 milionů dolarů. Jde o závratné částky, které zaujmou mnohé milovníky filmového průmyslu. Pojďme se blíže podívat na to, jaké herečky v minulém roce vydělaly nejvíce.
Přemýšleli jste někdy nad tím, co děláte, když večer ulehnete do postele? Drtivá většina z nás zapne televizi nebo sáhne po svém telefonu, aby nám náhodou před spaním nic neuniklo. Nebo v horším případě obě tyto možnosti zkombinujeme. Bohužel obrazovky těchto zařízení vyzařují takzvané modré světlo, které narušuje naše přirozené spánkové cykly. Ale abyste své tělo připravili na kvalitní spánek, je třeba modré světlo naprosto minimalizovat.
Všichni milujeme vůni vypraného ložního prádla. Ulehnout do převlečené postele a nechat si něco pěkného zdát - to je v našich očích ideální odměna za náročný den. Jak často ale u vás doma převlékáte postel? Většina lidí to bohužel dělá špatně a následně se o své lůžko (často nevědomky) dělí se stovkami bakterií. To už není tak lákavá představa, viďte?
A když už ne život, tak tvář rozhodně ano. Obočí je stejně důležité jako naše rty, nos nebo oči. Proto bychom mu také měly věnovat náležitou pozornost. Ale co laminace obočí vlastně je?
Retro nábytek je v módě a vintage je stále skloňované slovo. Retro nábytek má své kouzlo, které nás přenese do jiných časů. Uvažovali jste ale i o kouzlu retro zvuku?
Horská túra nelze srovnávat s běžnou procházkou okolo domu. Při horské túře strávíte chůzí klidně celý den a často se nejedná o odpočinkový výkon ani z hlediska náročnosti trasy. Když se rozhodnete zdolat nějaký vrchol, případně jiný vysoko položený cíl, polovinu cesty stoupáte nahoru a druhou polovinu zase musíte brzdit z kopce, až vás z toho bolí kolena a prsty na nohou.
Tváří se jako svatoušci, ale přitom se ve volných chvílích dívají na porno videa. O kom je řeč? No přeci o většině naší mužské populace.
Vezměte děti do kina a schovejte se před dotěrným vedrem v sále. Tajný život mazlíčků 2 je animák od tvůrců filmů Já, padouch. Psí poslání 2 zaútočí na emoce a bláznivý Aladin je ztřeštěnou jízdou od Disneyho, kterou způsobí hlavně kouzelný Džin.
Bydlíte ve vlastním domě a přemýšlíte, jak do budoucna co nejvíce uspořit na energiích? Krátkodobým řešením je samozřejmě snížení její spotřeby. Ale není řešením udržitelným. Jediný krok do budoucnosti, který má v této oblasti smysl, je zajistit si zdroje vlastní. I stát už to ví, a tak poskytuje dotace na energetickou samostatnost nebo alespoň snížení energetické náročnosti bydlení.
Sůl možná není až tak zdravá na talíři, ale jako kosmetický přípravek dokáže hotové zázraky. Účinky mořské vody známe snad všechny, ale nemusíme hned jezdit k moři, abychom si mohly dopřát všechny blahodárné účinky soli.
Trápí vás zdravotní problémy, které se vám neustále vracejí? Máte nějakou nemoc už od dětství a chtěli byste se jí zbavit i bez pomocí léků? V dnešním článku se dozvíte, jak mohou nemoci vznikat! Že jejich kořenem je především psychika. Jak je to možné? A jak to napravit? Čtěte dál a získáte odpovědi!

Výběr článků

Myslíte si, že máte kufr dostatečně velký, ale když do něj dáte všechny věci, nemůžete ho ani za nic na světe zavřít? Snažíte se do něj vměstnat všechny své věci, ale prostě jste nad jeho limit? Pak byste měli změnit balící taktiku.
Mel B, Melanie C, Emma Bunton, Geri Halliwell a Victoria Beckham. Psal se rok 1996 a hitparádové příčky ovládl hit Wannabe dívčí britské kapely Spice Girls. Kde je holkám dneska konec?
Člověk si nikdy ničím nemůže být úplně jistý, já jsem si ale byla jistá, že prožívám konečně pravou lásku. Měla jsem plány do budoucna, konečně jsem chtěla založit rodinu, po které jsem tolik toužila. S přítelem jsme spolu začínali už společný čtvrtý rok, už byl čas.

Nepřehlédněte

Otevíráte schránku a mezi letáky vidíte obálku s pruhem. Nervozita je na světe. Co to přišlo? Je to pokuta nebo snad exekuce? Nebo nějaké špatné parkování? Ne všechny obálky s pruhem jsou důvodem k nepokoji.
I sourozenci spolu mohou vycházet již od narození. Není to nic složitého

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek