Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Úzké lodičky a vysoké podpatky. Co na jejich nošení říkají odborníci?

Na zimní období přicházejí do módy hranaté špičky bot. Přesto většina žen dobře ví, že nejvíc sexy jsou boty do špičky a na podpatku. Opticky prodlužují a zeštíhlují nohy. Hned se cítíme sebevědoměji a působíme více žensky i tím, jak musíme držet tělo rovně. Ovšem pozor na rizika, před kterými lékaři varují. Vy, které nosíte podobné boty denně, už o nich možná něco víte.
Úzké lodičky a vysoké podpatky. Co na jejich nošení říkají odborníci?
zdroj: 123RF.com

13. 01. 2020

Hrozí deformace nohou a bolesti zad

Boty úzké ve špičce a na vysokém podpatku jsou nejvíce rizikové pro vznik nepříjemných problémů. Nejčastěji dochází k bolestivému vbočení palce, tzv. hallux. Řešením je operace, po které následuje několikaměsíční rekonvalescence. Pokud měla vaše matka podobný problém, budete ho mít zřejmě i vy. Úzké boty na jehlách si tak dobře rozmyslete.

Dalšími bolestivými stavy mohou být poruchy postavení podélné a příčné klenby. Začnete mít unavené nohy po delším stání nebo chůzi a začnou vám otékat. Následovat budou bolesti od paty až do prstů a vystřelující bolest do nártu a ke kotníku. Chodidlo se také navíc v nadměrně úzkých botách deformuje. Vznikají otlaky, kuří oka, začnou zarůstat nehty. Vysoké podpatky rozhodně nejsou záležitostí pro denní nošení.

Prasklá achillovka nebo operace kolene

Kolektiv lékařů Kliniky rehabilitačního lékařství VFN v Praze prokázal, že dlouhodobé nošení vysokých podpatků působí negativně na strukturu Achillovy šlachy. Pak stačí nevhodný pohyb, nebo třeba i prospěšný rekreační volejbal, šlacha se natrhne nebo v nejhorším případě dokonce praskne. Navíc se přetěžuje celá přední část nohy, kde máte důležitá kloubní spojení. Může to postihnout kolenní chrupavku, kde daleko dřív, než odpovídá věku, vzniknou artrotické změny. A další operace může být na obzoru.

Jaká je ideální výška podpatku? Dejte na doporučení odborníků

Bezpečná výška podpatku je 3-4 centimetry. Přitom není důležité, zda je podpatek úzký nebo širší. Záleží na vás, na jakém se vám bude dobře chodit, abyste držela rovnováhu a nezpůsobila si třeba výron kotníku. Jestliže si nejste jistá a s podpatky teprve začínáte, pořiďte si nejprve boty na klínku.

Respektujte šířku nohy. Obkreslete si svoje chodidlo na papír, vystřihněte a vložte do boty. Nevejde se tam? Znamená to, že pokud budete tyhle boty nosit často, svoji nohu zdeformujete. Pokud vám přikazuje takové boty dress code, zkuste si alespoň na chvíli během pracovní doby boty sundat a nohy procvičit. Nebo se přezujte do tenisek třeba v době oběda či přestávky. Nepraktikujte ale ani opačné řešení. Když vyměníte vysoké podpatky za baleríny, mohou přijít jiné potíže. Nejlepší je výšku podpatku střídat.

K TÉMATU  BIO jako dobrý marketingový tah?

Bolí vás nohy, záda nebo máte křeče na ploskách? Navštivte podologa

Specialista, který posoudí celkový stav vašich chodidel, se nazývá podolog. Není jen pro ženy, které mají problémy s dolními končetinami v důsledku nošení vysokých podpatků, ale také pro ty, které se na sport či jinou tělesnou aktivitu zapomněly vybavit vhodnou obuví. Návštěva podologa je dobrá už pro děti od 10 let věku, u kterých dochází k růstovým bolestem v oblasti pat, kolen, k vadnému držením těla a dalším problémům.

Podolog vyšetří také odchylky v postavení hlezenních kloubů, postavení os dolních končetin, kolen, posazení pánve a zakřivení páteře. Na základě vyšetření pak doporučí vhodná opatření. Například fyzioterapii, individuální stélky do obuvi, silikonové korektory na deformity prstů a vady nohou, nožní ortézy či ortopedické boty.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Posledním filmem režiséra Juraje Jakubiska a jeho rozloučením s diváky bude výpravná a očekávaná Perinbaba a dva světy, pokračování Jakubiskovy legendární pohádky Perinbaba. Perinbaba a dva světy vstoupí v Česku a na Slovensku do kin 7. prosince 2023
Navzdory tomu, že dnešní možnosti cestování jsou mnohem větší a rozmanitější než kdykoli jindy, stále více tuzemáků dává přednost pobytu na vlastní chalupě. Proč nad zahraniční exotikou vyhrává letní dovolená v našich krajích na celé čáře?
Je tomu už dvacet let, co byla v Česku uvedená premiéra prvního dílu nejslavnější čarodějnické ságy na světě. Snímek Harry Potter a Kámen mudrců bořil rekordy v návštěvnosti českých kin, a nejinak tomu bylo i při dalších dílech, které tvůrci natočili.
Život nám někdy nachystá skutečně těžko předvídatelné situace. Pojďte se s námi pobavit příběhy, o které se s námi podělily naše čtenářky. Humorné situace, ve kterých uvidíte pány tvorstva jako skutečně velká nemehla. Člověk se někdy těm lesbičkám opravdu nediví, když natrefí na toto…
Hodně lidí si chce užívat neustále krásného a teplého počasí venku. To bohužel není v naší zemi možné. V zimě, na podzim i během léta přijdou ošklivé dny. Musíte proto vědět, jak si zpříjemnit volný čas doma, když nemůžete kvůli počasí jít ven. Poradíme vám, jak si snadno zlepšit život a udělat si z domova nádherné a pohodlné místo.
Všechny si v posteli chceme užít a navíc žádná z nás netouží po penisu, který se v pánských trenkách hledá lupou. Čeho je ale moc, toho je příliš. S jeho velkou výbavou se připravte na několik omezení. Příliš velký penis je zkrátka kontraproduktivní. A jak to všechno leze do peněz?
Chcete se pyšnit originálním zdrojem osvětlení? Instalujte doma designové osvětlení a udělejte z něj dominantu interiéru. Najděte svojí inspiraci v galerii.
Každý jsme tím místem prošli. Někdo bez ztráty kytičky dal své zkoušky na poprvé, jiný se trápil a ani po několika pokusech mu řidičák nedali. Pojďte se podívat na přehled zábavných kousků z autoškoly. Třeba i vaše auto při té vzpomínce zaskáče radostí - co vy a autoškola?
Navodí příjemnou atmosféru, zahalí domov do úžasné vůně a podpoří relaxaci. Nejen taková kouzla svede aromaterapie, která se stala nedílnou součástí všech milovníků nádherných vůní. Láká aromaterapie i vás? Mrkněte se na pár podrobností, které vás zasvětí do tajů všech jejích podmanivých benefitů.
Provoněný domov pozitivně působí na naše smysly. Osvěžovače zakoupené v obchodech jsou ovšem nejen drahé, ale jejich složení může kvalitu vzduchu ovlivnit nepříznivě. Vyrobte si své vlastní vůně! Kombinujte a vymýšlejte podle ročního období i místnosti, do které chcete vůni umístit.
Poslední pracovní týden před Vánoci je tady. Co vás v něm může potkat prozradí astroložka Naďa Šmídová a její horoskop krásy a duševního zdraví.

Výběr článků

Rohy stěn bývají jednou z nejvíce zanedbávaných oblastí v domácnostech, pokud jde o styling a nebo výzdobu interiéru. I když přemýšlíte o tom, jak byste si roh upravili, většinou to stejně skončí tak, že do něj dáte buď nějakou pěknou lampu, nebo velkou pokojovou rostlinu. Existuje však mnoho dalších způsobů, jak si tento kousek domova můžete zajímavě ozdobit. A věřte nám, že některé z nich by vás možná ani nenapadly.
PLC House je rodinný dům v argentinském Villa Allende. Byl navržen čistě a lineárně, s ohledem na praktičnost, úspornnost a flexibilitu. Tři ložnice, každá s vlastní koupelnou, prostorný prosklený obývací pokoj s výhledem ven na terasu a vzrostlé stromy. To vše na jednom jediném patře. Není nádherný?
Také si spolu vaši domácí mazlíčci dobře rozumí? Podívejte se, jak si kočky a psi hrají s ptačími kamarády všeho druhu, jako jsou papoušci, kuřátka, slepice nebo kachny. Zvířátka umí být opravdu rozpustilá!

Nepřehlédněte

Výroba domácí kosmetiky není složitá, a navíc je to zábava. Vaší pleti udělají výrobky z přírodních ingrediencí určitě dobře. Už žádná chemie! Je fajn, že můžete ovlivnit složení vaší kosmetiky. A péče o vaše tělo bude tak pouze ve vašich rukách.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek