Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Úklid trochu jinak. Esenciální oleje můžete využít nejen k provonění domácnosti a povzbuzení

Čisté spáry mezi dlaždicemi, lesknoucí se podlahy, prádlo zbavené i odolných skvrn nebo zářivé a voňavé koberce? I tohle všechno vám bez problému zařídí esenciální oleje. Které konkrétní vám usnadní práci?
Esenciální oleje, které můžete využít i při úklidu u vaší domácnosti
zdroj: 123RF.com

Esenciální oleje byly využívány už v dávné historii. Jisté prameny uvádí, že je k balzamování, na výrobu parfémů i k jiným kosmetickým účelům využívali již staří Egypťané, zatímco pro Římany zase byly neodmyslitelnou součástí parních lázní. Léčebný potenciál v nich viděli Číňané a Řekové, kteří se studiu prospěšných vlastností na lidský organismus věnovali s velkou intenzitou. K čemu se lahvičky s různými esencemi budou hodit vám? Kromě toho, že ve vteřině zútulní domácí atmosféru, můžete je povolat i k většímu úklidu.

Lesklé podlahy, co jsou takřka sterilní

Hledáte pomocníka, který podlahové krytiny spolehlivě zbaví nečistot, mastnoty, zápachu i bakterií, přičemž jeho složení není chemickým koktejlem cizích názvů? Nakapejte zhruba 20 kapek vonného oleje do většího množství teplé vody. Pro své antibakteriální a dezinfekční schopnosti se k těmto účelům báječně hodí eukalyptus, olej tea tree, citron nebo lemongrass. Když na to přijde, ani svěží máta či grep rozhodně nejsou špatnou volbou.

Čisté koberce, které opět září

I koberce potřebují trochu lásky a péče, kterou byste jim měli poskytovat pravidelně. Vlivem prostředí se v nich zachytávají nejen roztoči, viry a další choroboplodné zárodky, ale i prach, srst domácích mazlíčků a jiný nežádoucí “materiál”. I tady pomohou esenciální oleje. Chcete-li je očistit a zároveň oživit zašlé barvy, držte se výše zmíněného postupu. Tentokrát ale sáhněte po borovici, levanduli, pomeranči, skořici nebo rozmarýnu.

Kožený nábytek jako nový

Obvykle se bojíte na pokožku použít něco jiného, než drahý prostředek z drogerie? Hoďte obavy za hlavu a smíchejte trochu olivového oleje třeba se zmíněným esenciálním citronem, jasmínem, růží nebo santalovým dřevem. Tenhle zlepšovák poslouží jako hydratační krém, který navíc kožený nábytek patřičně nablýská, odmastí a provoní.

Koupelna, ve které je radost být

Jste nakloněni vlastní výrobě domácího písku, s nímž zcela bez námahy a většího úsilí umyjete vany, toaletní mísy, dlaždice i spáry? Připravte si “tekutou” limetku nebo bergamot, dále pak jedlou sodu a bílý ocet. Jakmile smícháte všechny uvedené složky, je horší úklidová část za vámi. Získaný přípravek si se špínou brát servítky nebude, a než se nadějete, vychutnáte si šálek zasloužené kávy.

K TÉMATU  Udržet doma pořádek je nadlidský úkol? S těmito fígly už ne!

Prádlo bez poskvrnky? Rychle a snadno

Není třeba zastírat, že prací prášky, gely a aviváže patří mezi položky, jejichž častý nákup vícečlenná rodina dozajista finančně pocítí. Naštěstí existuje náhradní řešení, které šetří peněženku, zdraví a vlastně i životní prostředí. Jde o spojení několika kapek esenciálního oleje s neparfémovaným gelem, popřípadě obyčejným octem, který zafunguje jako změkčovadlo, zatímco sníží statické výboje. Výběr záleží čistě na vašem vkusu, mezi nejvyhledávanější druhy však patří vanilka, kokos, magnólie nebo orchidej. Cítíte tu vůni?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Čekáte přírůstek do rodiny? Gratulujeme! Jednou z velice krásných povinností, která na vás v budoucích měsících čeká, vymýšlení, jak zařídíte pokojíček. Jaké jsou novinky, které vás potěší, a co by v pokojíček pro miminko rozhodně nemělo chybět?
Slyšeli jste již někdy pojem hypermobilita? Hypermobilitou mnohem častěji trpí ženy než muži a jde o nadměrnou pohyblivost, která se týká zejména kloubů. Při pohybu pak dochází k uvolnění kloubů nad hranici normální fyziologické meze. Jak vlastně vzniká a jak se s ní dá žít v běžném životě? Existuje nějaká léčba?
Léto? Čas dovolených, výletů s přáteli a hlavně svateb. A všude si vás někdo bude chtít zvěčnit. Jak se před fotoaparátem chovat, aby se vám už nikdy nepomstil? To vás naučíme v jednom rychlém školení! Zkuste to podle našeho manuálu správného focení.
V nejhorším případě úmrtí, v „nejlepším“ trvalé následky. Očkování v naší republice bylo zavedeno v letech 1946–1985. Úmrtnost u většiny nemocí klesla o 90-99,9 %. Přesto se i u nás vracejí na scénu nemoci, které jsme znali už jen z literatury: spalničky, dávivý neboli černý kašel, příušnice nebo zarděnky. Jak se jim bránit?
Také přemýšlíte, jak nejlépe a nejkvalitněji využít čas letních prázdnin pro své dítě? Žijeme v době, kdy je na trhu nepřeberné množství nabídek letních táborů, doprovázených kvalitním programem nebo „celotáborovou hrou“. Jak vybrat pro své dítě nejlépe? Na co se při výběru zaměřit?
Léto se pomalu loučí a my se již nemůžeme dočkat, až se v našem šatníku objeví svěží a nové podzimní kousky. Představujeme vám barvy, které jsou letos na podzim in. Pojďte se inspirovat - tohle je podzimní móda!
Stravování nikdy nebylo tak kontroverzní veličinou, jako teď. Je to otázka diety, zdraví, náboženství i sociálního přesvědčení. Každý se stravujeme jinak a je mezi námi čím dál víc jedinců, kteří vyznávají alternativní způsob stravování. Z různých důvodů. Jedním z nejrozšířenějších příkladů je vegetariánství.
Džíny jsou základním kouskem každého šatníku. A dalo by se říct, že se jedná také o jeden z kousků, který se vybírá opravdu stěží. Žádná žena nechce, aby džíny tlačily, škrtily nebo se v nich nedalo ani pohnout, proto je ideální vybírat si je podle typu postavy.
Vstupte do světa femtech, inovativního průmyslu, který kombinuje technologie a ženské zdraví. Zjistěte, jak tyto technologie překonávají tabu a otevírají nové možnosti pro ženy všude.
Poslední schůzku s Nelou pojala koučka Marcela Hlaváčková poněkud netradičně. A podle očekávání z ní měla její klientka velkou radost. Proč? To se dočtete na řádcích níže.
Víte, jak byste se správně měla starat o svou pleť, aby byla stále zářivá, vyživená a vypnutá? Jen obyčejné odlíčení pleti před spaním bohužel nestačí.

Výběr článků

Láká vás půvab francouzského venkova nebo upřednostňujete moderní či retro design? Naučte se poznávat styly nábytku a sladit ho v jednotném tónu.
Pokud chcete dbát na zdravý jídelníček, zaměřte se na naklíčená semena. Obsahují totiž všechny důležité a hodnotné látky, potřebné k životu.
Máte pocit, že jste doma neustále sami? Pravděpodobně zvažujete koupi nového zvířecího kamaráda. Co takhle okřídleného společníka? Papoušci jsou totiž oproti kočkám nebo psům méně náročnými stvořeními, která dokážou žít vlastním životem bez vaší přítomnosti. Při výběru ideálního druhu však buďte opatrní – ne všechny se hodí do bytu.

Nepřehlédněte

V osmdesátých letech minulého století, v Československu ovládaném komunistickým režimem, byl Mezinárodní den žen vnímán jako příležitost pro stát prezentovat se v nejlepším světle. Oficiální oslavy slavily údajné úspěchy v oblasti rovnosti pohlaví, ale skutečná situace žen často byla daleko od rovnoprávnosti. Tento svátek tak odhaloval rozpor mezi ideálem a realitou, kde se za fasádou slavnostních projevů skrývala každodenní realita plná výzev a omezení pro ženy.
Ekologické metody v domácnosti jsou dobrá nejen pro naši planetu, ale také pro vaši peněženku. Ušetříte díky tomu hodně peněz, které byste jinak zaplatili dodavateli vody. Tím, že naplno využijete dešťovou vodu, se vám hodně sníží účty za energie.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek