Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Vaše práva a možnosti v restauraci. Můžete jídlo reklamovat, když vám nechutná nebo když je studené?

Dnes jsem snědla svůj objednaný Caesar salát, i když vím, že měl chyby. Ale dávám si ho často. Tak jsem špatný druh použitého salátu a kus opečené slaniny neřešila. Vím, co jsem si objednala. Ovšem určitě se vám stává, že si dáte něco, co vůbec neodpovídá kvalitě, kterou jste očekávala. Co může být v restauraci předmětem reklamace?
Když je jídlo v restauraci studené nebo jiné, reklamace je na místě
zdroj: 123RF.com

06. 08. 2019

Také v restauraci uzavíráte smlouvu

Reklamace v restauraci se nebojte. Když se přijdete někam najíst, tím, že si jídlo objednáte, uzavíráte s provozovatelem daného zařízení obchodní smlouvu. A pokud on ji ze své strany nedodrží, máte právo na výměnu pokrmu, na slevu nebo i odejít bez placení.

Nedostatkem může být množství objednaného jídla či nápoje, jeho teplota, složení či postup přípravy. Ale také vlastnosti pokrmu, které nebyly uvedené v jídelním lístku. Například jídlo obsahuje ořechy, které nebyly uvedeny mezi alergeny daného jídla. A vám může jeden ořech způsobit alergickou reakci.

Pokud jste si vybrala špatně, není to chyba restaurace

Restaurace odpovídá za to, že podávané pokrmy i nápoje mají sjednané vlastnosti. Pokud vlastnosti nejsou specifikovány, měly by odpovídat povaze zboží a zvyklostem. Například je běžné očekávat, že když je v jídelním lístku svíčková s knedlíkem, tak dostanete v omáčce plátek hovězího masa a ne kuře. A když si objednáte šampaňské, že vám nedonesou sekt. Nedostatek, který objevíte, by měl být tzv. měřitelný. Jestliže vám jídlo “jen” nechutná, reklamace je bezpředmětná.

Jak postupovat? Reklamujte ihned

Když objevíte vadu, reklamujte ji ihned. Že je jídlo studené poznáte při prvním soustu. Jestliže sníte půlku talíře, už vám personál nemusí uvěřit. Jídlo se může ohřát nebo vám musí přinést nové teplé. Nejjednodušší situace je, když vám přinesou jiné jídlo nebo nápoj. Okamžité přivolání obsluhy, která vymění jídlo za správné.

Když je jídlo přesolené nebo překořeněné, je to změna jakosti a vy máte právo na slevu nebo na dodání jiného. Horší to je, když se domníváte, že v knedlících mají být jahody a je tam marmeláda. Předpis, který upravuje, z jakých surovin má být jídlo připravené, totiž neexistuje. Takže pokud restaurace neslíbila v jídelním lístku, že jsou knedlíky “s jahodami”, ale jen napsala “jahodové”,  s reklamací zřejmě neuspějete.

K TÉMATU  Léčivé houby. Které vám pomohou s imunitou, které s pamětí a co dalšího ještě umí?

Častá stížnost bývá na dlouhé čekání. Zákon dobu, během které je třeba jídlo a pití přinést, nestanoví.  Přesto se všeobecně má zato, že by to mělo být v době přiměřené. Pro hotová jídla by to mělo být kolem 10 minut, pro minutky 30 minut. Ale pokud vám personál sdělí, že vaši objednávku vyřídí třeba za 40 minut a vy to vezmete na vědomí, musíte čekat.

Reklamovat můžete i vyúčtování

Vždy si zkontrolujte, jestli výsledná cena odpovídá té na jídelním lístku. Účtenka nesmí obsahovat poplatky, na které jste nebyli předem upozorněni, například spropitné nebo někde ještě používaný tzv. couvert (chléb či podobné věci na stole k volné konzumaci). Pokud není tento fakt uveden v jídelním lístku, nemusíte je platit.

Pokud máte pocit, že obsluha nechce nebo neumí vyřídit vaši reklamaci, nechte si zavolat osobu pověřenou, která reklamace vyřizuje. V každé provozovně musí být vždy někdo takový přítomen.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zařizování ložnice je poněkud obtížné. Přece jen chceme z místnosti vykouzlit oázu klidu, do které se budeme každý den velice rádi vracet. Mnohdy se však stane, že sáhneme po něčem zcela jiném, než co do ložnice patří a rázem je příjemný pocit z ní fuč. Zkrátka a dobře tam neproudí ta energie, která by přispívala ke kvalitnímu spánku. Naštěstí je tu ale stále feng-šuej, podle kterého se můžeme řídit.
Když jsme se s manželem nastěhovali do nového domu po rekonstrukci, pořád se nám na něm něco nezdálo. Sem tam se ozývaly zvláštní loupavé zvuky - a omítka se loupala na místech, kde nebyl žádný důvod k vlhkosti. Nakonec jsme v domě prostě a jednoduše necítili dobře. Tenkrát jsme spojení "energetický úklid" vůbec neznali.
Žádné léto se neobejde bez pokrývky hlavy, otázkou ale je, co tento rok nosit? Podle módní stylistky Holly Katz: „Není v létě nic módnějšího, než si chránit obličej před sluncem."
Design stodoly využívá délku domu a umožňuje naplno maximalozovat výhledy ven a přirozené osvětlení uvnitř domu. Stealth Farmhouse je prostě úžasný. Chlubí se bezúdržbovými obklady, a uvnitř naleznete mimo jiné i čtyři ložnice a tři koupelny. Okna jsou orientována na sever
Stres je způsobován čímkoli, co vede k nervozitě, k vzteku, k frustraci nebo vás činí nešťastnými. Ví se, že příliš mnoho stresu má nepříznivý vliv na lidské zdraví. Ovšem obtížné je rozpoznat, kdy už je stres škodlivý a kdy ještě prospívá. Když ho poznáte, je poměrně jednoduché s ním něco udělat. Tenhle návod vám umožní se mu postavit.
Trápí vás akné? Dělají se vám pupínky, různé vyrážky a vás už to přestává bavit? Možná jste zkoušeli plno mastiček, plno čistících přípravků, ale i tak se vám potíže s pletí stále vrací! Jak vyřešit akné jednou provždy? Dá se to vůbec? Rovnou vám řeknu, že ano! A nyní vám prozradím, jak na to.
Podzim. Chvíli krásně barevný, ale po opadání listí šedý a ponurý. Období dešťů, mlhy, nevlídného počasí a špatné nálady. Ať chceme nebo nechceme, počasí na nás působí více, než si myslíme. Záleží ale na tom, jak se k tomuto faktu postavíme a čím si toto období zpříjemníme. Někdo se rád zabalí do deky a lehne si ke krbu s knížkou, jiní jdou pouštět draka anebo (pravděpodobně spíše ženy) vyrazí na nákupy. Jak jste na tom vy?
Pečicí trouba patří do každé kuchyně. I když nezásobujete okolí buchtami a koláči jako na běžícím pásu, trouba se může hodit. Třeba někdy dostanete chuť na pizzu, pečené kuře nebo cokoli jiného. Jak ale vybrat troubu tak, aby odpovídala vašemu životnímu stylu a do domu se vám nedostal třeba zbytečně předimenzovaný požírač elektřiny, nebo naopak spotřebič, který zdaleka neuspokojí vaše touhy po pečených pokrmech? Tento článek vám s výběrem pomůže – a to v pouhých šesti krocích.
Každá kočka potřebuje občas ostříhat drápky. Tenhle kocour ale dává jasně najevo, že nesouhlasí. Co na něj platí? Podívejte se na krátké video, které zaručeně pobaví.
To nejlepší z čistého minimalismu předvádí překrásná rezidence od studia FGR Architects ve městečku Portsea v Austrálii. Stavba z roku 2016 se stojí na vyvýšeném povrchu, díky kterému nabízí otevřený pohled do všech stran. Podívejte se na ten výhled na oceán!
S postupem digitální éry a vzrůstajícím vlivem sociálních sítí se mění nejen náš každodenní život, ale i způsob, jakým procházíme světem romantických vztahů. Seznamovací aplikace se zdají být klíčem k pohodlnému a snadnému hledání partnera, přesto se s nimi vážou otázky a zážitky, které mohou ovlivnit náš citový i sociální život. Tato nová realita digitálního seznamování ovlivňuje různé aspekty mezilidských vztahů a vyvolává diskuse o pravé podstatě lásky v online prostředí.
Bojíte se, že se můžete stát alkoholičkou, když si dáte každý večer jednu nebo dvě sklenky vína? Někteří odborníci to tvrdí. Jiní zase oponují, že sklenka vína denně, jedno pivo nebo panák tvrdého alkoholu prospívá lidskému organismu.

Výběr článků

Když jsem někdy před třiceti lety dostala od tety z Německa plavky s našitou sukýnkou, byla jsem naštvaná a styděla se v nich jít s kamarády k vodě. A vida, přešlo pár desítek let a je to hit sezóny. Retro je prostě tady. Jaká bude plážová móda pro rok 2019?
Aktuální neutěšená situace brnká mnohým na nervy. Home office, učení s dětmi online, péče o ně, starosti o zdraví prarodičů a negativní zprávy valící se ze všech stran. Odolat tomu tlaku není vůbec snadné. Vidina zlepšení je navíc v nedohlednu. Nezbývá tak nic jiného než zatnout zuby a vydržet. Zvládnout složitou dobu vám pomohou i naše tipy.
Během akce Beach for Disney Sand Magic 2018 vyrostly na pláži nizozemského Oostende obrovské skulptury z písku. Oslavily tak 90 let od vzniku Mickey Mouse, ikonické postavičky studia Disney. Díla z písku představují jednotlivé pohádky, ale dominantou je kouzelný hrad, který má společnost v logu.

Nepřehlédněte

Už šestý koučink se nesl hodně v duchu objevování respektive nenacházení osobních hranic Nely. Necháme ale na ní, aby vám ho popsala ze svého pohledu.
V generacích to tak chodí, že jedna pomáhá druhé. Hlídání vnoučat babičkami a dědečky k tomu bezpochyby patří. Je také dobré pro budování rodinných vztahů. Nikoli jako sebeobětování, ale jako skvělý čas strávený s generací, která vám může hodně dát, a funguje to i naopak.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek