Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Tetování může snížit šanci na získání zaměstnání. Kde je to problém a kde to nevadí

Tetování je stále módní záležitostí. Citáty, postavy z komiksů nebo vzory květin mohou být vašemu srdci blízké, zaměstnavatel pro ně ale pochopení mít nemusí. Při hledání nového zaměstnání tak může být tetování na viditelném místě překážkou pro přijetí. Kde bude nejspíš vadit a kde naopak ne?
Při hledání nového zaměstnání může být tetování na viditelném místě překážkou pro vaše přijetí
zdroj: 123RF.com

21. 06. 2019

Pokud si nejste jistá, kam bude vaše další kariéra směřovat a toužíte po tetování, nechte si raději tetovat skryté místo. Jsou totiž povolání, kde může tetování na viditelných místech vadit. Viditelné jsou paže, krk, oblast dekoltu a u žen nohy, především lýtka a oblast kolem kotníků a nártů. Záleží na dress codu dané firmy.

Při práci s klienty se tetování nehodí

Mezi společnosti, kde může být tetování nežádoucí, patří firmy s konzervativní firemní kulturou a dále pozice, v nichž budete ve stálém kontaktu se zákazníky. Jsou to například banky, nemocnice, školy, letecké společnosti, ale i například recepce hotelových řetězců, soudy či jiné státní instituce.

Některé firmy tolerují, pokud mají zaměstnanci tetování při kontaktu s klienty zakryté například dlouhými rukávy nebo tmavými punčochami. Ovšem máte chuť chodit i přes léto v dlouhých rukávech nebo punčochách?

Tolerantní prostředí v uměleckých profesích

Plánujete-li kariéru například v oblasti IT, grafiky, vydavatelství, reklamy, většinou jsou postoje zaměstnavatelů tolerantnější. Někteří to mohou spíš pokládat za vyjádření kreativity vlastní osobnosti, což může být pro tyto profese naopak vlastnost žádoucí.

Nepřijali vás? Prokázat diskriminaci je složité

Vhodnost nebo nevhodnost tetování není právně ani pracovně-právně definována, s výjimkou rasistických či jiných zakázaných motivů. Ty se netrpí v žádné firmě. Většina právníků se sice shodne, že nepřijetí do zaměstnání kvůli viditelnému tetování je diskriminace. Ovšem velmi těžko se dokazuje. Firma vám totiž nemusí sdělit – a také většinou nesděluje – důvod, proč si nevybrala právě vás. Prostě vám napíšou, že si vybrali jiného kandidáta. Takže šance na prokázání diskriminačního jednání kvůli tetování je opravdu velmi malá.

Váš životní styl a práce v souladu

Tetování je podle některých personalistů symbolem určitého životního stylu, který je pro řadu firem nepřijatelný. Jestliže se chcete ucházet o místo v určité společnosti, zjistěte si, jakou má firemní kulturu. Seznamte se alespoň na dálku s pracovním prostředím či zaměstnanci. Informace najdete na webových stránkách i na sociálních sítích, kde můžete zjistit, jak se zaměstnanci oblékají a jaká jsou ve firmě „pravidla hry“. Některé instituce svůj postoj k tetování v případě žádosti o přijetí přímo uvádějí na svých stránkách, například Armáda České republiky.

K TÉMATU  Imunitní systém: dýně, bylinky, domácí sirupy a další naše tipy, které podpoří vaše tělo na podzim

Pokud tedy tetování máte nebo si plánujete nějaké pořídit, zvažte, zda firma a její prostředí bude vůbec vyhovovat vašim názorům a životnímu stylu. Budete tam trávit podstatnou část dne a možná již předem zjistíte, že by vám upjatější firemní styl neseděl. V tom případě přemýšlejte, zda by nebylo vhodnější hledat zaměstnání u jiné společnosti.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Říká se, že ženská stvoření jsou až příliš sebekritická. Žena s rovnými vlasy sní o dokonalých kudrlinách. Plné dámy se snaží zoufale hubnout, a ty štíhlé zkouší různými způsoby nabrat trošku té zdravé oblosti a tvarů. Čím to, že se sebou nedokážeme být nikdy spokojené? Může za to výchova, zažité stereotypy nebo to má jinou příčinu?
Paraván u vás doma vytvoří útulné zázemí s motivem dle vašeho gusta a dodá tak pokoji dokonalou atmosféru. Můžete ho použít v ložnici, v obývacím pokoji nebo pro oddělení pracovního stolu. Váš vybraný motiv na laminovaném tvrzeném skle originálně doplní interiér. Vyberte si ten, který vám sedí nejlépe!
Vodu používáme všichni každý den. Aniž i to uvědomujeme, spotřebujeme jí obrovské množství – o čemž mnohdy ani nevíme. Zjistíme to, až nám přijde roční vyúčtování a začnou se nám nad ním protáčet panenky. Nicméně existují způsoby, jak vodou v domácnosti šetřit, aniž by nás to nějak omezilo, A hned bude pohled na každoroční vyúčtování veselejší. Jak v domácnosti šetřit vodou?
Měsíček lékařský je letnička, která dorůstá právě teď až do půlmetrové výšky. Sbírá se od poloviny června do konce srpna nebo počátku září a je to všestranná léčivá bylina. Využijte jejích účinků i vy a přidejte ji do domácí lékárničky nebo své kosmetické výbavy.
Lidé se scházejí i rozcházejí z různých důvodů. Někteří se neshodnou v plánech ohledně budoucnosti, jiní se potýkají s nevěrou nebo vyhořením vztahu o sobě samém. Někdy ale dojde v partnerství k takovému soumraku, že možnost rozchodu lítá ve vzduchu. Kdy je jasné, že je odchod od sebe tím nejlepším řešením?
Taky jste to slyšela? Vyber si buď kariera, nebo dítě! Naštěstí dneska už jde zvládnout vše. Přinášíme 5 rad, jak hravě zvládnete obojí.
Chcete-li jít s dobou, pořiďte si do vašeho šatníku alespoň jednu stylovou dámskou mikinu. Pokud netušíte, jaké kousky budou v letošní sezóně in, nemusíte zoufat. My vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto se pojďte inspirovat společně s námi. Máme pro vás nejrůznější tipy na trendy kousky a dokonce vám prozradíme, jak je vkusně zakomponovat do letošního outfitu
Dosud jste si mysleli, že stačí, když si ráno a večer vyčistíte zuby klasickým kartáčkem a zubní pastou a máte hotovo? V tom případě vás zklameme. Pokud chcete předejít zubním kazům, zubnímu kameni a zánětu dásní, pak je zapotřebí věnovat svým zubům řádnější péči.
Módní trendy se mění jako na běžícím pásu, což statně potvrzují i všichni módní stylisté. Ti v současné době radí jedno – nebojte se kožených modelů, ty s námi ještě nějaký ten pátek zůstanou. A ostatně mají pravdu - kůže opravdu dominuje letošnímu podzimu a bylo by mylné se domnívat, že zanedlouho odejde z módy. Zatím to vypadá, že s námi zůstane až do podzimu nadcházejícího. 
Už dlouho toužíte po víkendu ve wellness, ale jak časové, tak finanční důvody vám to neumožňují? Nezoufejte, máme pro vás hned několik rad, jak si udělat wellness víkend doma.
O každém svém rozhodnutí dobře popřemýšlejte. Chcete na plastickou operaci obličeje? Určitě můžete. Co dalšího vás dnes čeká?

Výběr článků

Jste příznivci doby minulé, která se nesla v duchu swingu, kloboučků, smokingů a doutníků? V tom případě byste se měli seznámit se stylem Art deco, který je odkazem na období mezi první a druhou světovou válkou. Oldřich Nový, Adina Mandlová nebo románový hrdina Velký Gatsby jsou ztělesněním luxusu, elegance a sofistikovanosti. Inspirujte se našimi tipy a vneste do svého domova kousek dávného luxusu a elegance.
Nevzhledné vypouklé bříško, potíže s trávením a jiné problémy mohou být příčinou rozestupu břišních svalů. Mylnou představou jsou také klasické obyčejné cviky, které by měly s diastázou pomoct. Co diastáza přesně znamená a co na ni zaručeně zabírá?
Příchod koronavirové krize ukázal, že lidé nemají vytvořený takzvaný hotovostní polštář, respektive finanční rezervu, která by jim zachránila život ve chvíli, kdy by přišli o práci. Čechům zkrátka chybí základní znalosti v oblasti finanční gramotnosti, kterým se měli naučit už v útlém dětském věku. Pokud se pravidla zacházení s penězi nebudou dětem vštěpovat do hlavy už od dětství, v dospělosti starého psa jen stěží novým kouskům naučíme.

Nepřehlédněte

Tankování paliva na čerpací stanici je pro většinu z nás banální úkon. I tak jsou ale mezi námi ženy, které vypadají, že to za ně doposud dělal jen manžel. Ztracené řidičce přijde na pomoc i spolujezdkyně, která je ovšem také s rozumem úplně v koncích. Podívejte se, vážně to stojí za to!
S chutí upravujete nebo měníte interiér, ale nechcete, aby vás takové změny přišly příliš draho? Tady je pár šikovných vychytávek, jak na to. Těchto 13 nápadů vám umožní jednoduše přizpůsobit domov vašim představám. Inspirujte se!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek