Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Více generací pohromadě nebo každá zvlášť? Dříve bylo takové bydlení běžné a možná se tento trend zase vrátí! Jaká to má pozitiva?

Od pradávna je člověk zvyklý žít ve společenství. Pokud z něj odešel, tak většinou jen z donucení. Dnes naopak mnoho lidí tvrdí, že je jim dobře samotným. Singl jsou prostě v módě. Ale co když onemocníte, potřebujete hlídat děti nebo potřebují pomoc starší rodiče? Přejíždět nebo bydlet společně? Je lepší, když žije více generací pohromadě, nebo každá zvlášť?
Je lepší, když žije více generací pohromadě, nebo každá zvlášť?
zdroj: 123RF.com

31. 01. 2019

Na venkově je společný život více generací běžný

Za mého mládí byl takový život spíše nutností. Na nový byt dosáhl málokdo, legální pronájmy bytů v podstatě neexistovaly. Takže nebylo zbytí, a často bydleli v třípokojovém bytě prarodiče, rodiče, děti, a ještě třeba stará babička. Museli se vejít. Na venkově se na to pamatovalo, protože tam od nepaměti platilo, že o rodiče, kteří už nemohou pracovat, se musí postarat nová generace. Základem bylo zajistit jim bydlení v dosavadním domě, tzv. výměnek.

Ani v současné době není takové bydlení na venkově výjimkou. Postaví se dům, když se narodí děti a dospějí, většinou alespoň jedno se rozhodne zůstat doma.  Tak se na dům postaví patro, nebo se v prostorné staré chalupě zrekonstruuje půda na podkroví. A byt pro další generaci je hotový.

Vícegenerační bydlení ve městech

I ve městech bydlí v rodinných domcích a vilových čtvrtích více generací. Pokud je taková možnost, je to pro mladé manžele levnější řešení, než si brát hypotéku. A přitom nechat polovinu rodinného domu prázdnou nebo ji pronajmout. To sice rodičům přinese peníze navíc, ale vy budete muset splácet hypotéku.

Při dobré vůli se vždycky najde dohoda

Trnem sváru bývají často společné prostory – zahrada, společné zázemí, topení, energie. Je třeba si předem dostatečně vyjasnit povinnosti a práva členů obou domácností. Kdo poseče zahradu, kdo posype náledí, kdo udělá to či tohle. Také je dobré oddělit si energie, i když bude nutno vyřešit platby za společné prostory.

Starší rodiče mohou mít snahu kontrolovat váš společný život. V kolik hodin jíte, co jedly děti, co s nimi děláte, jak dlouho vám hraje v bytě televize. Nebo že k vám chodí hodně návštěv.Možná se budete s rodiči škorpit a dohadovat, ale vše má své řešení. Pokud je rozumná vůle na obou stranách – a to byste měli poznat už před rozhodnutím o bydlení – dohoda se vždy najde.

K TÉMATU  Výběr dovolené. S dětmi se radikálně změní požadavky a priority

Společný život může přinést podstatná pozitiva

Jestliže jsou již rodiče v důchodu, mohou pohlídat vnoučata. Například když budou nemocná, když se zdržíte v zaměstnání, když si budete chtít vyjít do společnosti. A to bez složitého plánování, cestování do jiného města, nebo přespávání na gauči, které je určitě nebaví. A na oplátku, když budou potřebovat pomoc nakoupit, zapojit mobil, zavézt k lékaři, bude to na vás.

Velkou výhodou je, že vnoučata budou mít dědečka a babičku trvale blízko. Třeba je naučí spoustu věcí, na které vy nemáte čas. Sekat dříví, upevnit poličku, uplést panence šálu nebo vám společně vyrobí pěkný dárek. Jednou na to budou ráda vzpomínat.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Krásný a rovný úsměv dokáže otevírat srdce i dveře, proto je v současné době téměř nezbytností. Cesta k němu vede přes rovnátka, která vám budou dělat společnost po dobu několika měsíců nebo dokonce let. Je potřeba se během té doby o zuby a ústní hygienu obecně správně starat. Pojďte se podívat, co všechno budete potřebovat.
Není žádným tajemstvím, že poslední roky jsou pro každého z nás náročné, což se podepsalo jak na zdraví fyzickém a psychickém, tak i na partnerských vztazích. Mnoho párů prožilo „křest ohněm“, některým vztah vydržel, jiným ne. Dopady pandemie se nevyhnuly ani hereckým hvězdám.
Meghan Markle, Vévodkyně ze Sussexu, si během svého partnerství a manželství s princem Harrym dokázala znepřátelit řadu příznivců královské rodiny. Čím je kontroverzní Američanka proti sobě poštvala?
Opravdu díky konzumaci placenty snáze „přežijete“ náročné šestinedělí a urychlíte hojení poraněných porodních cest? Ano, říká se to, ale všechno je úplně jinak. Místo těchto pozitiv můžete čekat spíše možnost infekce. Pro vás i vaše dítě!
Lidé dávají na první dojem. Pokud není zrovna dobrý, automaticky člověka přesouvají do škatulky - s ním se bavit nechci. Velkou měrou se na dobrém prvním dojmu podílí i náš úsměv. Pokud jsou zuby plné kazů, druhého to spíše jenom odpudí. Ano, stáváme se možná trochu povrchními, ale většinou za zkaženými zuby stojí nedostatečná dentální hygiena a to o člověku něco naznačuje.
Jak upravovat meme obrázky nebo fotky přímo v aplikaci WhatsApp? Jak změnit font textu? Jak si pohrát s nahraným záznamem zvukové zprávy? Zkuste tyto tipy.
Zimní móda má svá specifika. Když venku sněží a teploty jsou na bodu mrazu, je třeba se podle toho oblékat. Vzít si péřovku, na nohy plátěnky a na hlavu nic, vypadá stejně, jako když si v létě obujete k plavkám sněhule. Zkuste experimentovat. Určitě najdete, co vám bude nejen slušet, ale hlavně vás zahřeje.
Kde začít? Anální sex rozhodně nepatří mezi okrajové praktiky, ale přesto se mu spousta párů z rozličných důvodů vyhýbá. Obvykle kvůli strachu z neznámého. Přeci jen jde o milování, které je opředeno různými mýty, polopravdami a absolutními nepravdami. V tomto článku se dozvíte důležitá fakta i rady, jak si první milování „do zadku“ užít bez rizika bolesti či „voňavé“ nehody.
Nakupování dárků přes internet roku od roku roste. Co nesmíte přehlédnout, aby vše proběhlo hladce a hlavně včas? Dodržujte následující rady!
Od letošního roku existuje státní podpora bydlení pro mladé do 36 let a částky, které lze získat při velmi nízkém úročení, nejsou zanedbatelné. A již 25 let pomáhá v pořízení bydlení také stavební spoření, které je díky dlouhodobě zaručeným nízkým úrokovým sazbám sázkou na jistotu.
Během pandemie začali lidé trávit o 30 procent více volného času u mobilů a počítačů. Aktuálně to jsou čtyři hodiny a dvanáct minut denně u smartphonu a další čtyři hodiny před monitorem. Tato 'nálož' má své důsledky. Čekárny očních lékařů praskají ve všech. Nechcete-li se k pacientům přidat, neignorujte varovné signály. Naučte se potížím předcházet a řešte je.
Sluníčko a teploty překonávající 20°C. Takto nějak přichází léto do české kotliny. Nemusíte na něj čekat na přelom května a června. Za takovým létem můžete vyrazit už v dubnu, třeba do Turecka nebo na Mallorcu.

Výběr článků

Vzhledem k tomu, že čas už sledujeme spíše na chytrých telefonech, hodinky se stávají hlavně módním doplňkem. Díky tomu, že je nabízeno mnoho různých designů, můžete si je zcela přizpůsobit svému stylu. Ovšem ženský šatník mnohdy bývá rozmanitý, takže může být složité vybrat k oděvu ty pravé hodinky. Tyto tipy vám však pomohou s výběrem a jejich nošením.
Drží vás stále novoroční předsevzetí? Jste stále odhodlaní zhubnout povánoční kilogramy nebo jste se rozhodli zhubnout nezávisle na tom, že je začátek roku, který se obvykle v duchu plnění novoročních předsevzetí nese? Možná vás trápí, že kilogramy nejdou dolů tak rychle, jak byste očekávali. Na vině může být pomalé spalování. To naštěstí lze podpořit, a to spalovači tuků. Tedy opravdu se jedná o něco, co funguje? Nebo jsou to jenom dobře propagované produkty slibující nám štíhlou a sexy postavu?
Žena a kariéra? Ve vedení státních firem v Česku bylo podle údajů z roku 2018 pouze patnáct vrcholových manažerek. Manažerů oproti tomu ve stejném období pracovalo v těchto firmách 174. Má to několik důvodů. Jedním z nich jsou i předsudky, které musíte jako top manažerka překonávat.

Nepřehlédněte

Důvodů pro sledování tohoto žánru bývá několik. Romantické filmy nás na emoční rovině dokážou pozvednout. Ostatně – kdo z nás by nechtěl věřit, že tam někde se skrývá ta pravá a nepodmíněná láska? Že tam někde je náš dvojplamen, spřízněná duše, která je nám souzená?
Co navodí Štědrovečerní náladu více než vánoční dekorace? Tyhle překrásné kousky si jednoduše vyrobíte doma a výsledek je úžasný. Hodí se i jako dárek!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek