Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

“Neumíme správně odpočívat,” říká psycholožka. Jak to zvládnout a proč je to pro nás tak důležité?

Pracujeme, honíme se, všude samé povinnosti... Jediné, co umíme, je odpočinout si u dobrého jídla a pití. Jenže to tělu nestačí. Jednoho dne totiž řekne dost a my úplně odpadneme. Co s tím? A proč je nutné to změnit?
Odpočívat je důležité
zdroj: 123RF.com

04. 12. 2018

Znáte to určitě také:  během dne jen odškrtáváme, co všechno musíme, co je třeba stihnout a hlavně, aby to všechno klaplo. Unavené a bez energie pak večer padneme do postele nebo gauč… Zachrání nás spánek. Jenže jen na pár hodin. Ráno totiž startujeme nanovo. Všechny potřebujeme více odpočívat!

Není potřeba být dokonalá

Přitom odpočinek, takovéto jen koukání z okna, do nebe, do ohně, do stropu, je pro naše duševní zdraví nutné,“ říká psycholožka Michaela Carter. Všechno v těle se vypne. Schválně to zkuste. Sama jsem to v poslední době po velkém zápřahu dělala a a pomohlo mi to víc než nějaká masáž, sauna nebo čtení knihy. A i když i tohle jsou také způsoby, jak odpočívat, nicnedělání nám všem hodně chybí.

Odpočinek dělá mistry

Může se vám totiž stát, že vaše tělo začne čase vysílat signály, že takhle se mu to nelíbí. Bude mnohem častěji náchylnější k nemocem. Špatně se mu bude spát. Více budete nervózní, hůře zvládat denní situace. Pomalu a nenápadně bude ztrácet schopnost „všechno zvládnout“. Což jsme se dobou, tempem, samy samými, hodně naučily. A to je chyba. Jsou věci, které prostě zvládat jako ženy ani nemáme. Pak totiž i ztrácíme kouzlo být ženou… Ale to už je i zase jiné téma.

Vidím, slyším, cítím

Odpočívat se zkrátka musí každý den, každý víkend, delší jednou za tři měsíce. I proto máte dovolenu, i proto je třeba o šesté vypnout telefon na pracovní povinnosti. Vypojit se ze sítí. V pátek odpoledne skončit práci a během víkendu se věnovat zábavě. A ta nemusí spočívat jen v mnoha akcích. Zkuste lenošit, nedělat nic, třeba jen se procházet, osvěžit smysly. Zní to hodně banálně, ale podle odborníků, nám tohle v dnešní době hodně schází. A vedle nicnedělání to chce třeba i povídání s přáteli a blízkými, ne přes smsky, sítě, ale naživo. Tlachat o ničem…. I tohle všechno dokáže nabít, zrelaxovat tělo a hlavně duši… Zvlášť teď před náročným obdobím. Zkuste některé věci vypustit a místo všech nutností si dát třeba jen svařák a projít si město… Co říkáte?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Neustále si něco píšou na mobilu, navštěvují se, a rozhodně si nejste jistá, že jste schopná se na to dále dívat? Poradíme vám, jak vyzrát na situaci, kdy se váš přítel stýká se svou ex.
Československá pohádka Hodinářův učeň vypráví příběh o daleké cestě za láskou. Dětem ukazuje, že problémy může překonat statečnost a dobré srdce.
Stres je nevyhnutelnou součástí života a je nesmírně důležité naučit se jej ovládat. Pokud se mu nedokážeme bránit, může způsobit vážné problémy fyzického i psychického rázu.
Leden je ideálním obdobím, kdy byste si měli naordinovat očistu. Zbavíte se při ní všech škodlivých látek a zároveň posílíte imunitu. Přece jen játra, a nejen ta, dostala v závěru roku pořádně zabrat. Chcete-li jim ulevit, zapojte se do soutěže o balíček doplňků stravy Naturevia, který vám pomůže při detoxikaci organizmu a navíc podpoří vaši obranyschopnost.
Víte o tom, že to, jak dýcháte, má obrovský vliv na váš život? Na vaše zdraví, vaši vitalitu a také na vaši postavu! Proto byste se měli co nejdřív zaměřit na váš dech a naučit se správně dýchat. Můžete si díky tomu vyřešit spoustu zdravotních problémů a také problém s únavou.
Kdo nemá sociální sítě, jako by nebyl. Poví vám jistě každý, když mu s radostí oznámíte, že nejste majitelem žádného profilu na takových platformách. V současné době mluvíme o velmi důležitém pomocníkovi každého úspěšného podniku. Je to fantastický marketingový nástroj a základ toho, že budete v kontaktu s rodinou i přáteli. Pojďme si více do hloubky rozebrat, proč to už bez sociálních sítí nejde.
Ráno dělá den - staré známé rčení, na kterém je kus pravdy. Pokud se vám v posledních dnech stalo, že právě začátek dne se nesl v nevrlém duchu, v němž se ostatně poté nesl zbytek hodin, pak se možná dopouštíte několika věcí, jež jsou zejména po ránu tabu. Naše zlozvyky či návyky se výraznou měrou podepisují na tom, co nás bude čekat či jaký bude den. Co udělat proto, abychom se cítili o něco šťastnější? 
Mít pevné nohy bez celulitidy – to je sen nejedné ženy. Mezi námi se najde jen malé procento těch, které jsou se svými dolními končetinami spokojené.
Mama Shelter přináší do Prahy oblíbenou koncepci food sharingu, nebo-li dělení se o různá jídla,  podle svého hesla, že sdílení je péče a podělit se znamená milovat!
Manželství je pro drtivou Čechů nedotknutelné. Téměř tři čtvrtiny Čechů nesouhlasí s uzákoněním manželství stejnopohlavních párů. Manželská práva ano, ale ne manželství, míní většina veřejnosti. Vyplývá to z aktuálního průzkumu.
O v pořadí pátém koučinku Nely s Marcelou se dočtete níže.

Výběr článků

Jsou potraviny, které si vychutnáte pouze ve slané nebo sladké verzi. A pak jsou mezi námi takové, ze kterých si připravíte snadno obojí. Stačí jen obměnit suroviny, zapojit fantazii, najít ten správný recept a lahodné jídlo je na světě. Které potraviny připravíte v obou variantách? Mrkněte na ně!
Silná intuice, opakující se sny nebo déja vu. To vše jsou údajně známky reinkarnace. Tedy toho, že žijete už "několikátý" život. Znamená to, že se vaše duše vrací znovu v jiné životní formě. Věříte nebo nevěříte?
Kočky se řídí jednoduchým heslem. Pokud se do toho vejdu, můžu si tam zdřímnout. Spící kočky někdy zaujímají polohy, které přímo vybízí natáhnout se s nimi a odpočívat podle jejich vzoru. Milují krabice, ale klidně se napasují i do umyvadla. Některé kočky si pak hoví na zádech tak, že vypadají jako mrtvé. To když jsou naprosto spokojené!

Nepřehlédněte

Podzim pro mnohé z nás nepředstavuje zrovna radostné období. Dny se zkracují, stmívá se podstatně dříve, často je deštivo a sychravo, je nám chladno – a představa změny je dalece před námi. Ale nezoufejte, musíte se na to jen podívat z jiného úhlu!
Rádi byste si s partnerem, rodinou či přáteli pronajali byt, ale máte s hledáním bytu buď špatné zkušenosti, nebo jde dokonce o vaši vůbec první zkušenost? Máme pro vás několik tipů, jak vhodný byt bezpečně najít.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek