Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Alkohol jako náhražka manželské poradny? Podle odborníků upevňuje vztahy a snižuje riziko nevěry! Co je na tom pravdy?

Skočíte si občas se svým partnerem na jedno točené, nebo si spolu u televize vychutnáte archiv z vinných sklípků? Pak si můžete gratulovat, protože vaše soužití asi jen tak něco nenaruší. Tedy alespoň tohle se teď povídá ve vědeckých kruzích.

03. 09. 2018

03. 09. 2018

Že metla lidstva je největší zhoubou populace? To už neplatí. Po letech bádání vzali odborníci alkohol na milost s tím, že pokud se pije v přiměřeném množství, zdraví naopak prospívá. Objevují se tak názory, že občasná „slza“ zlepšuje paměť, reguluje cholesterol, mírní příznaky depresí, a dokonce platí za prevenci osteoporózy. Jenže pozor, na dně sklenky nenajdete jen psychickou pohodu a kondici, ale i záruku stabilního vztahu!

Ani kapka nazmar? Přesně tak

Poznatky poněkud netradiční americké studie, které byly se vší pompou zveřejněné v časopise Journals of Gerontology naznačují, že dvojice, které spolu konzumují alkohol, jsou méně náchylnější k rozchodům i rozvodům, neboť bývají stabilnější a harmoničtější. Tedy alespoň v porovnání s páry, v nichž platí přísná pravidla abstinence. Není třeba zmiňovat, že tato informace rozdělila svět na dva nesmiřitelné tábory – jedni se totiž radují, že mohou spojit příjemné s užitečným, zatímco druzí nevěřícně kroutí hlavou a označují vědce za blázny. Na čí straně je tedy pravda? Pokud se dovoláváte důkazů, jež by pravdivost daného tvrzení podepřely, tak ty skutečně existují…

Promile v krvi jako záruka lásky? Zřejmě…

Experti ke svému převratnému „objevu“ došli na základě dlouhodobého monitorování téměř třech tisíc svazků ve stavu manželském. Speciálně sestavený tým prostřednictvím dotazníků pravidelně zpovídal všechny respondenty, a to v různých časových rozmezích. Ze získaných dat následně vyplynulo, že muži i ženy, kteří si spolu pravidelně dávají skleničku, vykazují spokojenost, hádají se čistě výjimečně a chovají k sobě patřičný respekt a úctu. Stále je vám divné, na jakém principu může „alkoholová terapie“ fungovat? Tak to nejste zdaleka jediní, protože i pro zasvěcené je to jedna velká záhada!

„Nejsme si vůbec jistí, proč tomu tak je. Domníváme se však, že páry, které dělají více volnočasových aktivit společně, do čehož lze počítat i večerní popíjení alkoholu, mají kvalitnější rodinný život, což posiluje jejich vzájemné vazby,“ vysvětluje spoluautorka studie a zároveň psycholožka, působící na americké Michiganské univerzitě. Tak takové vysvětlení zní dost divoce, co říkáte?

K TÉMATU  Úzké lodičky a vysoké podpatky. Co na jejich nošení říkají odborníci?

A co si o popíjení v páru myslíte právě vy? Může společná konzumace alkoholu něčemu pomoci, nebo to naopak škodí? Podělte se s námi o svůj názor.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop krásy a duševního zdraví na nový pracovní týden. Nenechte se hned v pondělí zbytečně vytočit, a taky myslete na oslabenou imunitu, teploty pěkně padají dolů! Na co si dát pozor?
Vidět kvést nebo rodit rostlinku, kterou jsme si vypěstovali ze semínka, je čistá radost každého zahrádkáře. Celá řada zelenin i květin se musí vysévat včas, protože mají dlouhou vegetační dobu. Tak abyste stihly sezónu, je nutné se setím začít již nyní v únoru!
I když se Česká republika opět začíná otvírat veřejnosti, stále jsou mnohá místa zavřená nebo opředená přísnými hygienickými pravidly. I proto se stále řada rodičů ptá, kam vyrazit s dětmi, když mnoha místa jsou stále ještě veřejnosti nepřístupná. Naštěstí pro vás máme několik konkrétních tipů.
Agorafobie postihuje dvakrát častěji ženy než muže. Typická doba, kdy se u pacientů příznaky agorafobie projeví, je mezi 25 až 35 lety. Obecně známá je tato porucha jako strach z veřejných a otevřených prostor.
Proč společnost vnímá feminismus tak negativně? Má boj za rovnoprávnost žen v dnešní době ještě místo? Teď, když mají ženy volební právo, zdá se být mnohým lidem hlas feministek nadbytečný.
Rozlití kávy na košili není nikdy příjemné, zvláště pokud už tak jdete do práce pozdě. Ale jakmile budete vědět, jaké metody odstraňování skvrn použít, budou pro vás takové situace hračka. Skvrny nemají šanci!
Podzim je obdobím, kdy se mění nejenom barvy listů, ale i módní kousky v našich skříních – sandály v botnících pak střídají kozačky nebo kožené polobotky. Pokud ještě váháte, zda byste měli investovat do nového páru kožených bot, prozradíme vám, proč této koupě nebudete litovat.
„Petra je tak úspěšná a krásná. Té se nikdy nevyrovnám.“ „Když půjdu ven v téhle sukni, určitě si o mně moji kolegové řeknou, že nemám vkus.“ „Moje děti mají tak nešikovnou mámu. Vím, že to jiné matky zvládají všechno mnohem lépe.“ Něco vám chybí - a to je sebeláska!
Přemýšlíte nad skladbou svého jídelníčku? Víte, kolik sníte denně bílkovin nebo vlákniny? Hlídáte si, co jíte? Možná, že ne. Hodně lidí nepřemýšlí nad tím, co jí a zda se stravuje správně. Většinou jako výmluva poslouží nedostatek času. Bílkoviny jsou ale pro tělo skutečně nezbytné a drtivá většina populace jich konzumuje málo. Zkuste to změnit.
Řada lidí se klidně i léta odhodlává k tomu, aby přestali kouřit. Mnohdy následuje několik neúspěšných pokusů, u některých nakonec dojde opravdu k tomu, že se zvládnou této závislosti zbavit. Pokud patříte mezi ty, kteří se chtějí s kouřením rozloučit, můžete si vzít za pomocníka třeba také bylinky. Jaké konkrétně se vám budou hodit?
Každý si svůj svatební den představuje jinak. Někdo sní o pohádkových šatech s dlouhou vlečkou a pompézní výzdobou, jiný zase o skromné party ve stodole, která ale dnes už také může stát desítky korun. Ať už si každý svůj velký den představuje jakkoli, je pravdou, že i ta sebemenší svatba stojí nějaké peníze. Pokud chcete ušetřit a využít své prostředky třeba na svatební cestu, určitě vyzkoušejte některý z našich tipů.
Věříte v budoucnost sociálních sítí? Podnikáte a chcete se se svojí značkou prosadit v online prostředí? Skvělým zdrojem informací pro vás mohou být knihy na téma sociální sítě. Dozvíte se, jaké sítě jsou pro vás nejvhodnější, jaký mají potenciál a jak na nich vybudovat své jméno. Pojďme se podívat na ty nejlepší!

Výběr článků

Jste milovníkem sluníčka a už se těšíte, až budete ležet na pláži a necháte sluneční paprsky prohřívat vaši pokožku? A opravdu víte jak se správně opalovat?
Spodní prádlo - většina z nás ho bere jako samozřejmost. A není to špatně. Jen je nutné si alespoň někdy uvědomit, že i taková maličkost ukrývající se pod oblečením se nám výraznou měrou podílí na zdravotní kondici. Například špatně zvolená podprsenka způsobuje bolesti zad a zvyšuje riziko vzniku zánětů a bulek. A kalhotky? Pokud jsou malé, nevhodného střihu nebo z nepříjemného materiálu, vede to ke vzniku vaginálních mykóz.
Začínáte se při dlouhých zimních večerech nudit? Není přece nic lepšího, než se po náročném dnu zachumlat do peřin s dobrou kávou nebo čajem a pustit si jedny z nejlepších zahraničních komediálních seriálů.

Nepřehlédněte

Léto je tady a v rámci jakéhosi odlehčení účesů možná nejednoho z nás napadlo, že zrovna teď přišel čas na změnu. Jestli rádi jdete vstříc novým trendům, pak nepřehlédněte svěží účes wixie, který je plný života, energie a mladistvého stylu. Pokud se chcete cítit jako hvězda a dodat své image ten správný šmrnc, bude právě wixie sázkou na jistotu. Komu sluší, jak ho nosit a v čem je charakteristický? Odhalte jeho tajemství.
Jak šetřit s vodou? Běžná otázka, na kterou chce znát tolik lidí odpověď. Úspěch ale tkví ve dvou věcech, a sice ve změně svých návyků a v investování do spotřebičů, které s vodou zachází opatrně. A jedním z těchto spotřebičů je myčka na nádobí. Pokud ještě ve vaší kuchyni nedominuje, prozraďme si, jak takovou myčku na nádobí vybrat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek