Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Zpožděný nebo zmeškaný let. Kdy máte nárok na kompenzaci? Odborník radí, jak se v takové situaci chovat a co vám náleží!

Odlety na vytouženou dovolenou bývají občas hektické a stejně tak působí i letiště. Musíte najít místo odbavení, projít kontrolou a nakonec trefit správný gate. Většinou vše funguje hladce. Co ale dělat, když se let opozdí, zruší, nebo nestihnete navazující letadlo?
Zpožděný let
zdroj: 123RF.com

07. 08. 2018

Pokud nastanou komplikace s letem, zachovejte chladnou hlavu a nebojte si říct o náhradu. Málokdo z cestujících ale ví, za jakých podmínek má na odškodnění nárok. „Náhradu můžete požadovat, pokud se let zpozdí o více než 3 hodiny, je zrušen, ale vy jste o tom nebyli včas informováni nebo v případě, že byl váš let přesměrován. Nastat může i situace, kdy počet prodaných letenek překročí kapacitu pasažérů v letadle. Samozřejmě, že i v této situaci máte právo na nápravu. Pokud vám tedy nebude zařízen jiný let, adekvátní vašemu původnímu,“ radí Josef Trejbal, ředitel letenkového portálu.

Zpožděný let? Buďte vždy v obraze!

Pro letecké společnosti jsou finanční kompenzace samozřejmě nemalým nákladem, proto je ve většině případů samy nenabídnou. „V případě žádosti o kompenzaci, musíte zdůvodnit, že se chyba stala na straně letecké společnosti. Ta odpovědnost ale nenese, pokud bylo zpoždění zapříčiněno například špatným počasím, živelnou pohromou nebo stávkou,“ upřesňuje Trejbal.

Náhradní let. Jak je to v praxi?

V případě, že dopravce zruší let více než 2 týdny před odletem, vzniká nárok na dostupný náhradní let. Pokud společnost nenajde odpovídající náhradní let, musí vrátit částku v plné výši. Je-li doba kratší, musí letecká společnost navíc vyplatit paušální finanční kompenzaci. V případě, že zpoždění nepřesáhlo 24 hodin, ale bylo delší než 3 hodiny, vzniká opět právo na kompenzaci. Podobně to funguje i v případě, že nestihnete navazující let. Musí vám být zajištěn let v co nejbližším termínu,“ říká Trejbal. V případě, že je nástup na palubu letadla odepřen z důvodu překročení kapacity, ačkoliv máte platnou letenku, platí stejná pravidla jako u letu zrušeného.

Zpoždění, ale i délka letu

„Málokterý cestující ví, že kompenzace se neodvíjí pouze od délky zpoždění a ceny letenky, ale také od letové vzdálenosti. Pokud je váš let vzdálen do 1500 km, kompenzace bude činit maximálně 250 euro. Při vzdálenosti 1500 – 3500 km se pohybuje do 400 eur. Maximální finanční odškodnění dosahuje až 600 euro,“ uzavírá Trejbal. Nárok na odškodnění nevzniká v okamžiku, kdy letíte s jiným než evropským dopravcem mezi dvěma letišti, která neleží v Evropské unii, nebo z letiště mimo EU do země EU.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Když vám píská v uších, pravděpodobně první, co uděláte, je, že začnete takzvaně googlit. Jenže to není nejlepší nápad. Dozvíte se totiž to, co vědět rozhodně nechcete. Máte tinnitus. A to buď na nějaký čas, nebo na celý život. Jenže ne vždy je to pravda.
Tato stavba klame tělem. Na první pohled vypadá jako obyčejná stodola, ale uvnitř se skrývá moderní rezidence. Obrovský prostor v prvním patře, překrásný dřevěný interiér a obrovské prosklené čelo budovy, skýtající výhled na nedaleké hory. Kdo by nebral takové bydlení?
Nikdy jsem nepatřila mezi ženy, které vyhledávají jiné partnery a nevěra jim nic neříká. Vlastně jsem se vždy považovala za zastánkyni věrnosti. Po svatbě jsme se nastěhovali do řadovek. Tam jsme se seznámili i s našimi sousedy.
Ranní sex rozhodně má něco do sebe. Většina z nás se mu ale vyhýbá a to je velká škoda. Věděli jste, že sex po ránu má podobné účinky jako třeba ranní káva?
Pouliční umělci mají nekonečně mnoho zaměření, a jedním z nich je i u nás málo viděná sprejomalba. Mistři tohoto oboru dokážou pomocí plechovek s barvou vytvořit neuvěřitelné skvosty doslova během minut. Svůj potencionální suvenýr tak vidíte přímo během jeho vzniku.
Polycystický ovariální syndrom, neboli PCOS, je strašákem pro ženy v reprodukčním věku. Otěhotnět s tímto onemocněním přirozenou cestou je často nad síly ženy samotné i lékařů. Problém je, že příčina, proč onemocnění vzniká, není dosud úplně jasná. A tak naprosté vyléčení není možné.
Většina z nás si své vlasy barví, protože není spokojená se svou přírodní barvou, která je často spojená s mnoha stereotypy. Například o blondýnách se traduje, že jsou hloupé, zrzky temperamentní a brunetky atraktivní. Mnoho mužů si tak udělá první dojem o ženě na základě její barvy vlasů. Tu určuje látka zvaná melanin, která je produkována u kořene vlasových cibulek.
Připojit se k rodině vašeho manžela může znamenat orientaci v obtížných vztazích, zejména s jeho matkou. Je to prostě vaše tchyně. Ať už chcete mít pozitivní vztah od samého začátku, nebo se momentálně potýkáte s problémy, je možné si svou tchýni „převychovat“.
Bylinková zahrádka v sobě skrývá mnoho kouzla. Kromě toho, že je krásná na pohled, je také zdrojem spousty podmanivých vůní a léčivých účinků pro naše tělo. Jak založit bylinkovou zahrádku, abychom se z ní mohli těšit i několik let? Máme pro vás pár tipů.
Pohřeb je jedna z nejsmutnějších událostí v našem životě. Je tedy potřeba nic nezanedbat a rozloučit se s láskou a pokorou. Přirozenou součástí je čas na klid, truchlení a celkově zpracování této těžké události.
Chystáte se do nové nebo první práce. Prošla jste vítězně pohovorem, máte podepsanou pracovní smlouvu. Co vás bezprostředně po nástupu do zaměstnání čeká? Na co se připravit a na co nepřistupovat, ani kdyby vás nutili?

Výběr článků

Firemní večírky, svatby, narozeninové oslavy nebo rande. Vybrat správné oblečení pro tu kterou příležitost, je samo o sobě dost obtížné.
To, co mnozí dávno tušili, se 1. října 2019 stalo realitou. V 80 letech zemřela pěvecká legenda a české národní bohatství Karel Gott. V anketách Zlatý slavík a Český slavík získal celkem 42 ocenění, nicméně ne všechno se mu v životě povedlo. Proč byl terčem pomluv i vtipů?
Jedna z největších tuzemských událostí, Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, pořádaná od roku 1946, byla tento rok opět tradičně počátkem července. A jako každý rok se stala ostře sledovanou, ať v pozitivním slova smyslu, tak i v tom negativním.

Nepřehlédněte

Úklidové práce jsou něčím, co nastupuje na scénu prakticky každý týden. Z posledních statistik vyplývá, že úklidem domácnosti stráví každý průměrný člověk až desetinu svého života. Abyste jednotlivými pracemi netrávili více času, než je skutečně nutné, začněte aplikovat několik zásad, jak důkladně uklidit byt. Prozradíme vám, na co hlavně nezapomenout (a na co se obvykle zapomíná).
Sebere mi děti – to patří mezi nejčastější obavy rodičů, kteří se rozvádějí. Často tato věta totiž bývá předmětem zastrašování ze strany některého z rodičů nebo nástrojem vydírání, aby rodič dosáhl v bitvě zvané „rozvod” svého. A obvykle to funguje.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek