Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Když miminko bolí bříško. Co za tím vězí a co s tím?

dite boli brisko
Zdroj: 123RF.com

12. 02. 2018

Bolest bříška u miminka může znamenat prakticky cokoli, ale nesmíme ji podceňovat! Provází přitom téměř každé dětské trápení. Příčina bolesti se dá určit až po důkladném sledování dítěte nebo návštěvě lékaře.

Tříměsíční kolika

Zaměříme-li se na novorozence a kojence, patří mezi nejčastější příčiny bolení bříška takzvaná tříměsíční kolika. Jde o silné bolesti, které vznikají zpravidla při jídle. Už v průběhu kojení můžeme pozorovat, že je dítě neklidné, obvykle se pouští prsu a hodně naříká. K jistému uvolnění dochází až v okamžiku, kdy množství plynů odejde. Podle statistiky zhruba na každých osm novorozenců připadne jeden, který trpí kolikou. Příčin, které se uvádějí, je hned několik – nezralostí enzymatického systému trávicího traktu miminka počínaje přes přílišné přepíjení dítěte a alergií na některou ze složek mléka konče. Název tříměsíční kolika je odvozen od období tří měsíců, kdy tyto potíže obvykle ustávají. Vyskytují se ovšem i případy, kdy trvá ještě dále.

Co by maminky neměly

Trpí-li dítě kolikou, nedoporučuje se maminkám, které kojí, jíst například luštěniny, měkké pečivo, kapustu, zelí a pít perlivé nápoje. U dětí krmených náhradní mléčnou výživou hraje roli většinou nesprávný způsob přípravy mléka.

Někdy je potřeba k vymýcení potíží odstranit mléko z výživy matky. Děťátko by ale každopádně mělo být pod kontrolou lékaře, který má za úkol mimo jiné i maminku, aby u ní pokud možno nedošlo k narušení laktace. Mnohdy významně pomohou léky, které brání napěnění stolice a nadměrné tvorbě plynů. Dobrým pomocníkem jsou i masáže, které se provádí přes nahřátou plenku po směru hodinových ručiček. Když ani to nepomůže, zkuste pochovat miminko v klubíčku. Trápí-li děťátko větry, pomůže mu také, když může být přiloženo k prsu, kdykoli bude chtít.

K TÉMATU  Výbavička pro miminko. Na co byste měly myslet?

Příznaky kojenecké koliky

Mezi klasické příznaky dětské koliky se řadí záchvaty pláče, bolesti bříška a dráždivost. Kolika se také dost často projevuje v pravidelnou denní a noční dobu. Dětský pláč, který nebere konce, může vše ještě zhoršit. Dítě spolyká při pláči množství vzduchu, který je pak v bříšku tlačí. Když dítě trpí kolikou, bývá pro něj charakteristické, že dobře prospívá a přibývá na váze. Kojenci s kolikami také zpravidla pijí hltavě, přepíjí se a více ublinkávají z důvodu návratu potravy ze žaludku do jícnu.

Obtíže přetrvávají

Vzhledem k tomu, že žádné doporučení nefunguje stoprocentně, může se stát, že obtíže trvají déle a nijak se nelepší. V takovém případě je nezbytné důkladné vyšetření dítěte v nemocnici. Není třeba se předem ničeho obávat. Většinou to dopadne dobře, ale jistota je jistota. Obtíže by však mohly být mnohem závažnějšího charakteru, například může jít o náhlou příhodu břišní. Je-li bolest břicha prudká, může mít také miminko uskřinutou kýlu tříselní. Okamžité vyšetření na chirurgickém oddělení si vyžaduje bolest v šourku. Čím je dítě starší, jsou příčinou bolesti bříška spíše akutní záněty střeva. Může však jít pouze o nějakou chybu ve stravování, a to když dítě sní něco, co organismu nevyhovuje nebo když se přejí. Příčinou bolesti bývá v neposlední řadě i zánět močového ústrojí, který většinou doprovází i zvýšená teplota. Ovšem bolest dětského bříška může mít spoustu dalších příčin, dokonce i začínající angína se v úvodu někdy projeví zmíněnou bolestí břicha.

Nečastější příčiny bolení bříška

  • chyby ve výživě
  • psychické strádání dítěte
  • průjmové onemocnění
  • běžné katary cest dýchacích
  • parazitární onemocnění
  • úrazy břicha
  • onemocnění močových cest
  • zánět slepého střeva
  • otrava
  • potravinová alergie
  • onemocnění žaludku, jater, slinivky, žlučníku
  • neurologická onemocnění
  • u dívek i gynekologické onemocnění
K TÉMATU  Vztah s tchyní: Jak uklidnit věčně rozbouřenou řeku?

Rady pro nekojící maminky

  • Aby nevznikly vzduchové bubliny, snažte se lahvičkou s připraveným mlékem netřepat
  • Sledujte důkladně věkové hranice určené na výživě; nedávejte dítěti stravu určenou starším dětem
  • Nestřídejte často různé typy mléčných náhradních výrobků, pokud k tomu není důvod
  • Pomůže i pravidelné cvičení s kojencem bez ohledu na to, čím se živí

Autor: red

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zastřešené stání pro vůz má několik výhod. Tou hlavní je ochrana vozu před deštěm, kroupami nebo sněhem. Odpadá tak i ranní škrábání skla. Garážový přístřešek ale umožní i vaše suché a pohodlné vysednutí a naopak, stejně jako vyložení kufru. Přístřešek lze obvykle sladit s exteriérem domu, a nejčastější variantou na materiál jsou dřevěné trámy. Krytina může být stejná, jako na střeše domu, z tašek, ale používá se taktéž plech nebo světlopropustný plast či sklolaminát.
Costume Institute Gala neboli Met Gala. Největší a nejvýznamnější charitativní akce módního světa konaná každoročně první květnové pondělí ve prospěch Metropolitan Museum of Art v New Yorku. Po dvou letech je konečně zpátky, a to ve své plné kráse a extravaganci.
Skočíte si občas se svým partnerem na jedno točené, nebo si spolu u televize vychutnáte archiv z vinných sklípků? Pak si můžete gratulovat, protože vaše soužití asi jen tak něco nenaruší. Tedy alespoň tohle se teď povídá ve vědeckých kruzích.
Seriál She-Hulk: Neuvěřitelná právnička vznikl ve světoznámém studiu Marvel. Odtud pochází věhlasné snímky, jakou jsou Avengers, Thor, Strážci Galaxie, Captain America, Iron Man, Captain Marvel, Black Widow a mnohé další. Stejně jako tyto všechny uvedené tituly, i seriál She-Hulk nabral u fanoušků na oblíbenosti. Máte-li rádi Marvelovky, sci-fi a komedie o superhrdinech, tento seriál ve vás pravděpodobně získá dalšího fanouška.
Málokterá z nás má cvičení v oblibě – chceme se mu vyhnout co se dá a doufáme, že to bez něj zvládneme. Existují ale cviky, které nejsou tolik náročné, a zároveň dokáží změnit život k lepšímu. Ať už v oblasti zdraví nebo sexu. V obojím případě se budete cítit mnohem lépe poté, co budete pravidelně cvičit Kegelovy cviky.
Většina žen chce okouzlit své okolí perfektním vzhledem a dobře zvoleným módním outfitem. Z toho důvodu zpravidla volí kousky, které jim sice zaručí vyladěný vzhled, ovšem na úkor jejich zdraví. A možná k takovýmto ženám patříte i vy. Pojďte se proto podívat na několik špatných módních návyků, které neprospívají vašemu zdraví, a zjistěte, jak najít přijatelný kompromis.
Skřípe vám to tak nahlas, že to musí být slyšet i u sousedů? Možná je to tím, že místo společně tráveného času koukáte raději do mobilu. Svůj podíl viny na tom může nést i to, že chod domácnosti stojí výhradně na vás!
Vyrážíte ven, ale nestíháte si upravit vlasy? Tyhle snadné a chytré vychytávky vám pomohou vytvořit na hlavě účes podle vašich představ. Účesy jsou hotové za chvilku a potřebujete k nim jen to, co máte v koupelně. Zkuste se inspirovat těmito postupy.
Léky nejsou jenom ty, které prodávají v lékárně. Které jsou plné chemie. Je tu ještě možnost přírodní léčby.
Jak docílit toho, abyste měla vlasy nejen lesklé a pevné, ale také zdravé a odolné? Buď si můžete koupit vlasovou masku v drogerii, anebo si připravit vlastní, která vašim vlasům dodá všechny potřebné živiny a za mnohem nižší cenu.
Pomyslný svět magie, kouzel a nadpřirozena sám o sobě vzbuzuje napětí a zvídavost. Co se vlastně vše dá představit pod pojem černá magie? Obecně se dá říci, že černá magie v podobě nadpřirozených sil a čar byla používána k ďábelským a nekalým činům, kdy vykonavatel z nich měl prospěch a ve většině případů u toho zároveň ublížil druhé straně.
Reality show je jedním z nejpopulárnějších žánrů doposud. Od sledování všech šokujících, nesestříhaných okamžiků, až po osudy u vašich oblíbených darebáků – sledování dalšího dílu každý týdne je návykové. Jaké reality show nejraději sledují v zahraničí?

Výběr článků

Police nebo knihovny se dají koupit, ale dost možná toužíte po nějakém originálu, který se tvarem přizpůsobí vaší myšlence. Nebojte se experimentovat a inspirujte se nevšedními poličkami, které jsou vedle své účelnosti samy o sobě stylovým doplňkem interiéru. Za vším tady ale stojí nejdůležitější prvek, kterým je milované dřevo.
Dlažby ve vzhledu dřeva jsou ozdobou koupelny a celého interiéru v domě Lukáše Pavelky z Brněnska. Jak sám říká, na výběru podlahových krytin si dala jeho partnerka Pavla zvláště záležet. Inspiraci k dlažbám hledala v časopisech o bydlení. Nejvíc ji okouzlil venkovský styl bydlení, kterému dodala moderní šmrnc pomocí doplňků v severském a industriálním stylu.
Člověk si nikdy ničím nemůže být úplně jistý, já jsem si ale byla jistá, že prožívám konečně pravou lásku. Měla jsem plány do budoucna, konečně jsem chtěla založit rodinu, po které jsem tolik toužila. S přítelem jsme spolu začínali už společný čtvrtý rok, už byl čas.

Nepřehlédněte

Připravit vše potřebné pro dítě na dva týdny do malého kufříku je velmi složitá věc. Proto bychom se měli při balení snažit, aby dítěti nic nechybělo, ale aby v kufru nemělo ani zbytečně moc nepotřebných věcí. Existují seznamy věcí, které si na letní tábor má dítě vzít, ale co opravdu potřebuje a bez čeho se neobejde? Vezměte si papír a tužku a sepište si seznam.
Asi každý z nás už někdy nějaký ochutnal. Zatímco někomu chutnají více, jinému méně. Očekáváme od nich, že nás doslova nakopnou, dodají nám energii. Úkolem energetických nápojů je zlepšit koncentraci a podpořit soustředění. Málokdo z nás už se ale ohlíží na zdravotní dopad těchto tolik oblíbených drinků.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek