Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Miloš Zeman očima Martina Komárka. Kniha, která stojí za to!

12. 01. 2018

Ptáte se, kdo je pravý Miloš Zeman? Kdo je ten člověk, kterého jedni zbožňují a druzí nenávidí?

Miloš Zeman kniha

Odpovědi se snaží hledat autor Martin Komárek. Proč zrovna on? Je to člověk, který poznal Miloše Zemana jako zkušený novinář i jako politik. A není náhoda, že nazval svou knihu „Jak jsem se mýlil v Miloši Zemanovi“.

Zemanova cesta životem

Proniknout do složité struktury Zemanova uvažování, jeho nečekaných reakcí i rozporuplných rozhodnutí, vyžaduje vekou odvahu. Tu autor v portrétu, který mapuje Zemanovu cestu od mladistvých let až po období jeho prezidenství, nesporně prokazuje. O svém přístupu říká: „Pro tento portrét jsem soustředil maximum poznatků a věnoval mu veškerou práci a osobní nasazení, kterého jsem byl v daném čase schopen. Chtěl jsem ale napsat nejen politický portrét, nýbrž proniknout do motivů pozoruhodného a rozporuplného muže. Nevymýšlel jsem si, ale občas domýšlel. Čtenář posoudí, zda mé domýšlení nebylo příliš domýšlivé.“

Vztah k ženám i posedlost po vzdělání

Sledujeme tak i studentská léta Miloše Zemana, jeho zájmy, posedlost po vzdělání, vztah k ženám, ale především politickou dráhu, která současně vypovídá mnohé o stavu naší společnosti. V knize nechybí samozřejmě všechny důležité mezníky v Zemanově politické dráze, komentované autorovými výstižnými postřehy. Martin Komárek přiznává, že se v chápání a posuzování jednání výrazné osobnosti často mýlil.

Na novináře je jako pes, ale jinak…

Není obhájcem člověka, který ho mnohokrát jako novináře svým typickým nevybíravým způsobem zesměšňoval. Ve své knize chce ukázat i některé stránky, které jeho „dinosaura“ polidšťují. Jako v té, kdy líčí návštěvu Miloše Zemana u smrtelně nemocného Valtra Komárka: „Tenhle příběh začíná smutně. Poprvé jsme se totiž ve třech potkali, když táta umíral. Vnímal jen chvílemi a nemohl mluvit. On, člověk slova a brilantní řečník, na konci života nemohl mluvit a to mi rvalo srdce. Moje žena Petra mi řekla, že by táta asi chtěl vidět Zemana, muže, s nímž se potkával a utkával a z posledních sil nezištně podpořil jeho prezidentskou kampaň. Zavolali jsme pana Hlinovského, Zemanova blízkého poradce. Za hodinu přijeli bodyguardi, prohledali místo, jak je jejich povinností, a hned po nich Zeman, který zrušil prezidentský program, aby se s tátou mohl rozloučit. Držel ho za ruku a mluvil na něj, ačkoli táta byl už velmi unavený a vnímal ho jen chvílemi. Slušně se s námi rozloučil a odejel. Nikdy o tom nebylo nic v televizi ani v tisku. Zeman měl dostatek piety a vkusu a nevyužil svou demonstraci lidskosti k tomu, aby se propagoval.“

Čím vším nás ještě Miloš Zeman překvapí?

Budou to neomalené výpady vůči protivníkům, nebo najdeme u stárnoucího muže i znaky lidského porozumění a tolerance? Na to si mimoděk každý pozorný čtenář může hledat odpovědi sám: zda se v Miloši Zemanovi mýlí, či nikoliv.

K TÉMATU  Ohlédnutí za Love Island 2021: Připomeňte si jeho hlavní účastníky

Autor: red

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mnozí odborníci mluví o současnosti jako o „době jedové“. Upozorňují, že toxické látky jsou nejen kolem nás, ale i v nás. Pocházejí ze znečištěného životního prostředí, ale také z kosmetiky a léků, které užíváme. Svou roli hraje i nevhodná strava a alkohol, který si sem tam dopřejeme. Jednou za čas bychom tak měli udělat ve svém těle důkladný úklid. Právě leden je pro očistu ideální.
Vlastnoručně vyrobený módní doplněk? Praktická háčkovaná kabelka vypadá šmrncovně a až jí opatříte zapínáním a crossbody popruhem, nikdo vám neuvěří, že je to vaše práce!
Podkrovní byty zdaleka nemusí být jen stísněné prostory. Půdní vestavba může dát za vznik příjemnému prostoru k životu. Pokud přemýšlíte o domově v podkroví, dáme vám pár nápadů, jak si ho zařídit útulně a krásně.
Název této léčivé metody přímo zavání jemnými vůněmi, které vás ovanou hned, jakmile se a takovou aromaterapii vydáte. Poslední dobou e mezi lidmi tato nenásilná cesta harmonizace vlastního těla i duše stále populárnější.
Období dovolených nemusí skončit s prázdninami. Máme pro vás tip na úžasné místo, ze kterého se vám nebude chtít ani odjet. Místo, ve kterém si na své přijdou milovníci osvěžujícího koupání, objevování památek i nadšenci pro horskou turistiku.
Uskladnění vína musí mít nějaký pořádek. O ten se postarají stojany na víno a vinotéky, které jsou praktickým i designovým doplňkem interiéru. Materiálem číslo jedna je dřevo, ale kromě toho opravovaného dolehl i sem trend palet. Opravdovou chloubou domu je potom vinný sklípek do spirály se vstupem rovnou z kuchyně nebo jídelny.
Paní zima již ztrácí sílu a bude muset před své žezlo jaru, které nám již nyní vykouzlilo příjemné teploty, které lákají mnoho lidí trávit mnohem více času venku. A při sportování v jarní přírodě jsou pro každého běžce, turistu či cyklistu nepostradatelné kvalitní oděvy z funkčních materiálů.
Podívejte se, jak vytvořit překrásné bronzově třpytivé a neutrální kouřové oční stíny. Jejich barevný tón funguje s jakýmkoli odstínem pleti! Ideální na večírek, do divadla nebo večerní akci.
Znáte tibi krystaly, nebo jste o nich ještě nikdy neslyšeli? Přitom je to hit posledních let. Jsou tělu prospěšné a tudíž zdravé a ještě se z nich dá vyrobit třeba domácí cider. Objevte kouzlo tibi limonády!
Dámy, máte v plánu se svými kamarádkami prožít opravdu skvělou dámskou jízdu? I když jsou kavárny i restaurace otevřeny, neznamená to, že musíte nutně utrácet. Stále se ještě můžete uchýlit do pohodlí domovů a podívat se na nějaké skvělé romantické (a nejen romantické) seriály, které vás doslova vtáhnou do děje.
Zubní nit jste nepoužila ani nepamatujete? Často se stresujete i kvůli naprostým banalitám? Pokud vás navíc neužije ani na pravidelnou fyzickou aktivitu, vaše srdce vyloženě trpí. Co všechno se vám kvůli tomu může stát?
Sice jsou tenisky nejoblíbenější obuví, ovšem v zimě, kdy teploty padají pod bod mrazu, by nám v nich umrzla noha. Proto si pořizujeme boty zimní, které nás dokážou před nízkými hodnotami na teploměru ochránit. Velmi oblíbené jsou semišové zimní boty, které i skvěle vypadají. Tedy pokud jsou čisté a umíte o ně pečovat! V opačném případě žádnou parádu neudělají.

Výběr článků

Opravdu díky konzumaci placenty snáze „přežijete“ náročné šestinedělí a urychlíte hojení poraněných porodních cest? Ano, říká se to, ale všechno je úplně jinak. Místo těchto pozitiv můžete čekat spíše možnost infekce. Pro vás i vaše dítě!
Trápí vás povadlá pleť? Ráda byste zase vypadala o pár let mladší, ale nechcete se dát na milost plastickým chirurgům? Je tu i jiné řešení, které jsme pro vás testovali: Galvanická žehlička od Nu Skin.
Svět českého filmu přišel 8. listopadu 2022 ve věku jedenaosmdesát let o jednu z nejuznávanějších režisérek a scenáristek u nás, Marii Poledňákovou. Jaká byla? Co ovlivnilo její tvorbu? A jaké filmy patří mezi ty nejoblíbenější? Zavzpomínejte s námi.

Nepřehlédněte

Celé jaro jste se snažila zhubnout do plavek. Pár kilo je dole a vy vypadáte skvěle. Tak si dovolíte na dovolené trochu hřešit. U vody si dopřejete zmrzlinu, odpoledne aperol, večer pár koktejlů. Když přijedete domů, zjistíte, že váha je opět nahoře. Co dělat, aby se to nestalo?
Zařídit domácnost může být oříšek, zejména pokud se chcete řídit pravidly starého čínského učení jménem Feng Shui. Jelikož díky správnému uspořádání nábytku se bude místností linout příjemná rodinná harmonie, pojďme tradičním čínským zásadám nahlédnout “pod pokličku”. Zejména se podívejme na dokonalý odstín, který by měl dominovat vašemu příbytku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek