Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Výbavička pro miminko. Na co byste měly myslet?

25. 09. 2017

Přemýšlíte, kdy začít zařizovat dětský pokoj a kupovat výbavičku? Máte obavy, že začnete moc pozdě, či naopak “blázníte” moc brzo? Všude je tolik věcí a vy máte obavy, že koupíte plno zbytečností? Poradíme vám, kdy začít, co koupit, na čem se dá šetřit a na čem rozhodně ne.  Nejvhodnější je začít po ukončení třetího měsíce těhotenství. V tuto dobu se totiž výrazně sníží riziko spontánního potratu.

Dětský pokojíček

  1. V prvních měsících miminko nepotřebuje vlastní místnost. Nejdůležitější je, aby vás měl nablízku. Proto postačí vyhrazený prostor v pokoji, nejlépe ve vaší ložnici.
  2. Místnost by měla být klidná, dobře větratelná, okna by ale neměla směřovat do silnice či jiného hlučného nebo prašného prostředí. Na okno dejte žaluzie nebo barevný závěs, aby sluníčko či světla aut nerušily spánek vašeho pokladu.
  3. Vhodným pomocníkem při péči o miminko je decentní osvětlení, např. lampička. V noci vám umožní postarat se o miminko. Jeho neoslní a tudíž se neprobere ze spánku.
  4. Zařizujete-li pokojík, volte teplé a jemné barvy. Pokud ho budete natírat, nezapomeňte to udělat v dostatečném předstihu před příchodem z porodnice. Určitě nechcete, aby váš drobeček dýchal výpary z barev.
  5. Pokud jsou další členové domácnosti zvyklí doma kouřit, budou si muset najít jiné místo. A nebo úplně přestat, pokud nechtějí “vonět” miminku po nikotinu.

Přebalovací pult

  1. Oceníte ho jako skvělého pomocníka nejen při přebalování, ale i oblékání. Vyvýšené okraje zamezují přepadnutí ven a díky snadno omyvatelnému povrchu vám nebude vadit, když z vašeho miminka něco vyjde. I tak je vhodné dát pod něj jednorázovou přebalovací podložku. Většina má kolečka, abyste je mohla snadno přemístit.
  2. Oblečení, kosmetiku a další nezbytnosti mějte po ruce. Od přebalovacího pultu, kde držením miminka rukou zabraňujete jeho vypadnutí, byste měly dosáhnout na vše potřebné. Pokud např. skříně s oblečením máte daleko, dejte si k pultu (či do něj) hlavní kusy oblečení. Na přebalovací plochu nikdy nedávejte věci, které jsou nehygienické či jinak nebezpečné (např. nůžky).
K TÉMATU  Manuál pro budoucí maminky. Vývoj nenarozeného miminka měsíc po měsíci. Zajímá vás, jaké dělá v bříšku pokroky?

Koš na pleny

  1. Špinavá plínka není nic hezkého ani příjemného. Proto mějte v blízkosti přebalovacího pultu vyhrazený uzavíratelný koš (stačí obyčejný na odpadky), do kterého je budete vyhazovat. Nejlepší je našlapovací, protože se k němu nemusíte shýbat. Zápachu linoucího se z plínky se můžete zbavit tak, že ji zabalíte do obyčejného mikrotenového sáčku.
  2. Můžete si koupit i speciální koše na plínky. Jsou konstruované tak, že při vhazování dovnitř se plínka sama zabalí do antibakteriální fólie. Nevýhodou je cena – za samotný koš zaplatíte cca 1300 korun, za kazetu s fólii zhruba 200 korun (dle údajů výrobce postačí na 180 plen). V každém případě bude vše hygienické a váš byt stále voňavý.

Postýlka

Dřevěná kolébka či proutěný koš jsou sice krásné, ale postačí jen pro pár prvních měsíců. Proto doporučujeme koupit rovnou postýlku. Výběru věnujte velkou pozornost. Zkontrolujte kvalitu a bezpečnost zpracování, aby se miminko nezranilo třeba o ostrou hranu nebo vyčnívající hřebík. Myslete na to, že v postýlce stráví spoustu času a bude mu sloužit i několik let. Z toho důvodu chtějte takovou, která má polohovatelný rošt. Jakmile totiž miminko začne sedět či stát, je nutné posunout rošt níž, aby nevypadlo.

Ještě jedna rada: Tělíčko má ležet v rovné poloze, proto není vhodné mu dávat pod hlavičku polštář. Také není dobré v prvních týdnech a měsících dávat do postýlky hračky či jiné potenciálně nebezpečné předměty.

Autor: red

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

„Já nemusím, já už ho vidím.” Víc asi nemusíme napovídat, protože snad každý ví, odkud tahle věta řečená jemným dětských hláskem pochází. Ano, z úžasné vánoční reklamy na Kofolu, která se od svého vzniku každé Vánoce objevuje na televizních obrazovkách. Od té doby už ale uběhla řada let. Co dnes tehdy tříletá holčička vlastně dělá?
V době koronavirové daleko více lidí pracuje formou home office, a tak si může přece jen více řídit svůj pracovní čas. Jestliže máte takovou možnost, zdřímněte si po obědě.
S radikálním poklesem teplot je potřeba pohlídat si imunitní systém. Co na dnešní den radí horoskop astroložky Naďy Šmídové?
Opravdu díky konzumaci placenty snáze „přežijete“ náročné šestinedělí a urychlíte hojení poraněných porodních cest? Ano, říká se to, ale všechno je úplně jinak. Místo těchto pozitiv můžete čekat spíše možnost infekce. Pro vás i vaše dítě!
Už několik posledních let je módním trendem označovat výrobky přízviskem bio, farmářský nebo lokální. My se dnes podíváme na kloub především slovíčku 'bio', které v nás sice může evokovat něco, co je velmi kvalitní, ale ve skutečnosti tomu tak být rozhodně nemusí.
Redakce Damskaliga.cz si pro vás ve spolupráci s hotelem Mariott připravila soutěž o pobyt pro dvě osoby v krásném Superior pokoji. Odpovězte správně na soutěžní otázku a vyhrajte třeba právě Vy! Soutěž trvá do 30.11.2021
Aktuální neutěšená situace brnká mnohým na nervy. Home office, učení s dětmi online, péče o ně, starosti o zdraví prarodičů a negativní zprávy valící se ze všech stran. Odolat tomu tlaku není vůbec snadné. Vidina zlepšení je navíc v nedohlednu. Nezbývá tak nic jiného než zatnout zuby a vydržet. Zvládnout složitou dobu vám pomohou i naše tipy.
Co si pro nás dnes hvězdy připravily? Zásadní je, že co dnes vyslovíte, stane se skutečností! Nevěříte? I přání mají energii. A každá energie se počítá. Dávejte si proto pozor, co říkáte a co při tom cítíte. Kromě toho šetřete své nohy. Co ještě dalšího?
Zmatená a vystrašená zvířata, plačící malé děti a nepořádek na ulicích je výsledkem hlučných ohňostrojů, které k oslavám silvestra už tak nějak patří. Ale vzhledem k tomu, že následky jsou jak pro zvířata, tak pro děti často fatální, existují místa, kde je pyrotechnika naprosto zakázaná a čím dál více lidí se uchyluje k oslavám Nového roku bez petard.
Ať už jsou ve špenátovém salátu, restované nebo v omeletě, houby jsou chutnou pochoutkou nabitou živinami. Obsahují selen a ergothionein, což jsou silné antioxidanty. Také zde najdeme vitamíny skupiny B. Ačkoli jsou bílé potraviny často považovány za chudé na živiny, houby jsou výjimkou. Obsahují mnoho minerálů, jako je selen, draslík, měď, železo a fosfor, které se v potravinách rostlinného původu často nenacházejí. Ačkoliv se mezi sebou liší, všechny houby se mohou pochlubit působivým nutričním profilem. Níže si představíme 7 důvodů, proč by měly houby být pravidelnou součástí jídelníčku.
Nevolnost, průjmy, zácpy, nadýmání, nafouklé břicho. Připadá vám to povědomé? Taky vás sužují tyto zdravotní problémy? Mám pro vás dobrou zprávu! Z těchto potíží vede cesta ven! Stačí do vašeho života zařadit těchto 5 tipů a vaše trávení vám poděkuje. Věřím, že nejen vaše trávení, ale i vaše psychika, jelikož špatné trávení nás díky nepříjemných problémům může dostávat do stresu.
Život ve volné přírodě pěkně zblízka. Ptáci se střídají přímo před vámi tak, jak je venku nikdy neuvidíte. Pro něco na zub si přijdou i zvědavé veverky. Stačí chytře umístit kameru a můžete si natočit podobný dokument o životě zvířat na vaší zahradě. Možná vás překvapí, kolik se jich tam vystřídá.

Výběr článků

Jak poznat menopauzu? Otázka, kterou si po čtyřicítce začne klást mnoho žen. Menopauza, klimakterium či přechod, je přirozené období v životě každé ženy, kdy dochází útlumu funkce vaječníků a v důsledku toho k vymizení menstruace.
Jak nejlépe překvapit a potěšit svého partnera? Muži to mají o dost jednodušší. Ženy během roku „nenápadně“ naznačují, co by se jim líbilo, a pak to s trochou štěstí najdou pod stromečkem. Ale co vybrat pro manžela, přítele, dědečka nebo strýčka? Většinou mluví o tom, jaké se jim líbí auto, motorka, a že ten obytný vůz za dva miliony by si moc přáli. Nechte je snít dál a překvapte je originálními a designově vychytanými dárky z Tipa.eu.
Prostě jste to přehnala se sluníčkem. Samozřejmě neplánovaně. Voda šplouchala a vy jste usnula na lehátku a teď je vaše pleť totálně zrudlá a spálená. Jak jí pomoci? Jestliže nemáte po ruce speciální poopalovací péči, zkuste domácí zdroje.

Nepřehlédněte

Jak docílit toho, abyste měla vlasy nejen lesklé a pevné, ale také zdravé a odolné? Buď si můžete koupit vlasovou masku v drogerii, anebo si připravit vlastní, která vašim vlasům dodá všechny potřebné živiny a za mnohem nižší cenu.
Sladký a voňavý meloun je neklamným symbolem toho, že léto začíná! Pojďte udělat radost svému tělu. Jak je možné, že s pouhým melounem dokážete omládnout?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek