Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Žijeme v jedné domácnosti. Každý za své!

27. 07. 2017

Takže spolu budete žít. A už jste mluvili o tom, jak to bude s penězi? O kolik se máte dělit a máte-li se vůbec dělit? Někdy stačí vynaložit na začátku jen minimum úsilí, abyste dlouho potom byli spokojeni.

Příběh ze života

Petra žije s přítelem osm let. On sice vydělává víc než ona, na výdaje nezbytné pro chod domácnosti ovšem dávají každý měsíc do obálky stejnou sumu. „Když jdeme nakupovat, můj přítel není ochotný akceptovat fakt, že věci jako tampony nebo lak na vlasy půjdou ze společného rozpočtu. U pokladny proto buď stojíme každý sám za sebe, nebo se nákup zaplati ze společné obálky s tím, že jakmile přijedeme domů, musím výdaje za tampony a lak do obálky vrátit. Každý holt na své triko,“ vypráví. Obálku Petra otevírá a peníze do ní vrací, i když jdou s přítelem společně na večeři nebo do kina. „Byl to můj výmysl, takže útrata v restauraci, lístky do kina, popcorn i lístky na metro jdou na mě,“ líčí. Takové nastavení rodinného rozpočtu podle odborníků omezuje nutnost spolurozhodování a kompromisu, což je u řady párů výhoda, ovšem odpočítávat každou korunu je trochu nedůstojné a navíc toto konkrétní řešení zvýhodňuje pasivitu. Ve výsledku je na tom hůř ten, kdo nechce investovat námahu do společných aktivit, než ten, kdo se je snaží prosadit. A to není pro vztah zrovna to nejlepší.

Jak je to z pohledu financí?

Finanční i psychický tlak na ženu je v tomto případě tak obrovský, že být na Petřině místě, uvažovala bych o rozchodu. Nedokážu si představit, že takto žije už osm let. Každopádně určitě svému partnerovi pere a uklízí, proto se ptám: Platí jí partner za to? Neměla by být její péče kompenzována alespoň tím, že jí partner ‚povolí‘ koupit ze společného rozpočtu na domácnost hygienické potřeby? Kdyby si o financích oba promluvili před založením společné domácnosti, dalo by se takovým situacím předejít. Minimálně by Petra zjistila, že její partner je ‚šetřílek‘, který za sebe rád nechá platit druhé…nebo ne?

K TÉMATU  Špatný vztah je lepší než žádný. Proč tomu lidé věří a co to udělá s vaší psychikou

Jde s tím něco dělat?

Finanční model, kdy partneři nebo manželé založí jednu společnou obálku a do ní dávají každý měsíc část svého platu, není vůbec špatné řešení. Problém je následující: Jak velkou částkou by měli na společné hospodaření přispívat? A co všechno se bude z obálky hradit? Metoda obálky je podle odborníků vhodnější než společný účet, protože peníze se v tomto případě okamžitě spotřebovávají. Kolik peněz do obálky vkládat záleží na výši příjmů každého z partnerů a rovněž na výši výdajů. Ideální je hradit z ní nájem, poplatky ze energii, vodu, různá připojištění domácnosti, nákupy jídla, společnou kulturu a školu pro děti. Když se pak zaplatí všechny nutné výdaje, zbude určitá částka, kterou si partneři mohou rozdělit jako individuální kapesné. Je velmi důležité, aby každý disponoval určitou sumou navíc, s níž si může naložit, jak uzná za vhodné. Jenže rozumný kompromis nelze nastavit, pokud mu nepředchází společná dohoda. Že?

Jak se domluvit na penězích?

Představu o hospodaření většinou dědíme po rodičích, a tak i rozhovory o penězích v partnerství bývají ovlivněny zkušenostmi z dětství, případně hovory, které jsme na toto téma uskutečnili v předchozích vztazích. Psychoterapeuté doporučují debatu ohledně účtů a peněz začít ještě dřív, než spolu dva lidé začnou žít. Už ve fázi „chození“ se totiž mohou objevit neshody (kdo koupí lístky do kina, kdo zaplatí večeři), které mohou vztah pohřbít ještě předtím, než vůbec stihne začít. Navíc čím dříve partneři o penězích mluví, tím lépe. Řadě lidí nepřipadá vhodné přejít od něžných slov ‚miluji tě‘ k hovoru o penězích, ale je to spíš otázka psychických zábran. V momentě, kdy spolu partneři založí společnou domácnost, měli by mít vyjasněné všechny finanční otázky a měli by si navzájem sdělit i to, kolik vydělávají. Pokud to spolu skutečně myslí vážně.

K TÉMATU  Je bývalý partner problém? 4 doporučení, jak s ním vycházet

Představu o hospodaření většinou dědíme po rodičích, a tak i rozhovory o penězích v partnerství bývají ovlivněny zkušenostmi z dětství. být pro oba naprosto přirozené. Dohoda ohledně rodinného rozpočtu neznamená schopnost umlátit druhou stranu argumenty, ale spíš naučit se víc naslouchat. Pokud váš protějšek považuje sumu 10 000 Kč na domácnost za horentní a vy chcete dosáhnout, aby na tento účel bylo věnováno 20 000 Kč, neznamená to, že musíte vždy a zásadně se vším nesouhlasit. Naopak. S čím souhlasit jde, s tím souhlaste a dejte to najevo. Mimoslovně – pokývnutím, ale i slovy typu souhlasím, jasně, je to i můj názor, rozumím, je to tak. Než začnete debatu na téma rodinný rozpočet, ujasněte si, zda je váš požadavek skutečně oprávněný, nebo ne, promyslete si svou argumentaci a postup, co a jak partnerovi řeknete. Při prosazování je vhodné používat spíš jednoduché věty, striktní, ale jednoduché. Argumenty je dobré si i napsat na papír a naučit se je tak, abychom je sdělovali klidně. Pozor na slzy nebo na vztek v hlase. Leckdo je nesnáší a stává se vzteklým a domluvě vzdorujícím jen proto.

A jak to máte doma vy?

Autor: MH

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Podkrovní byty zdaleka nemusí být jen stísněné prostory. Půdní vestavba může dát za vznik příjemnému prostoru k životu. Pokud přemýšlíte o domově v podkroví, dáme vám pár nápadů, jak si ho zařídit útulně a krásně.
Sezóna klíšťat už nastala. Že se kvůli tomu bojíte do přírody, abyste si domů nepřinesli boreliózu nebo klíšťovou encefalitidu? V tom případě pro vás máme dobrou zprávu, nemusíte se vzdávat přírody, abyste žádné klíště nepřilákali. Stačí se jen dostatečně chránit a vsadit na prevenci.
I když venku panuje nebezpečný koronavirus, to neznamená, že žádné jiné nemoci neexistují. S příchodem nového typu koronaviru nedošlo k odstranění ostatních onemocnění, což je dobré mít na paměti. Stále jsou rizikem i jiné choroby, jako je rakovina nebo chřipka. Mnohé nemoci číhají i na ty nejmenší. Prozraďme si nejčastější dětské nemoci, které jsou rizikové pro naše malé ratolesti.
Podzim je ideálním časem vyrazit na výlet. Příroda se zbarvuje do oranžových, žlutých a červených tónů, památkám pomalu končí sezóna a proto téměř nikde se nemusíte mačkat s ostatními turisty. Naplánujte si výlet po severní Moravě.
Milujete nakupování a ještě více milujete nakupování za super nízké ceny? V tom případě jste tady správně a určitě byste si neměli nechat ujít následující řádky! Pro všechny shopaholiky, kteří neodolají rozšiřování své sbírky o nové bezva kousky, jsme sepsali celkem 4 tipy na skvělé outlety, v nichž nakoupíte luxusní oblečení, boty i doplňky za parádně nízké ceny!
Dříve jste ve skříni našli maximálně dva druhy rostlinného oleje. Nyní jeho rozmanitost přímo ohromuje, ve výsledku však vyvolává mnoho otázek – od prostého „Co je to za olej?“ až po „Jaký druh jídla s ním vařit?“ Pojďme si v těch olejích udělat kapánek jasno a zjistit, které z nich se vyplatí používat v kuchyni pravidelně. Nejspíše budete kukat, jaké oleje se do vaší kuchyně mohou vůbec dostat!
Víte, kolik času denně strávíte na sociálních sítích? Ne? My vám to povíme. Je to něco málo přes dvě hodiny. Ano, je tomu skutečně tak. Dvě hodiny denně neděláte nic jiného, než že sledujete, co se kde šustne. Přitom byste ty dvě hodiny mohli trávit něčím mnohem užitečnějším. Ke všemu, když v nás sociální sítě vzbuzují ne zrovna pozitivní náladu.
Jaro nám klepe na dveře a s ním i módní trendy tohoto roku. Péřové bundy zanedlouho přemístíme do hloubky skříní, naopak vytáhneme lehčí bundičky, které nebude třeba zapínat až ke krku. Abyste však letos okouzlili nejen muže, ale i zástupkyně něžného pohlaví, které jsou na módu často vysazené, zakomponujte do své stávající sbírky vzory. Právě jim se na jaře bude přikládat velký důraz.
Černé tečky jsou noční můrou nás všech. Objeví se již pár dní poté, co opustíme kosmetický salón, a vracejí se s železnou pravidelností. Možná jste ale ještě nepřišli na správný způsob, jak na ně. Máme pro vás TOP tipy, jak s nimi zatočit!
Sedět doma se zdá jako nuda, nebo dokonce otrava – když se ale na tento problém podíváte z jiného úhlu pohledu, dá se volný čas doma využít docela plodně.
Nejúspěšnější český autor současnosti Patrik Hartl začal natáčet filmovou komedii podle své knihy Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Film ponese stejný název. V den první klapky prozradil režisér i herecké obsazení filmu.
Retro je v kurzu už několik let, a dotklo se i domácího osvětlení. Můžete si tak pořídit i lampu ve stylu vintage. Tedy věci, které se tváří, jako by za sebou měly celé věky. Toto designové osvětlení navíc vypadá, jako by pocházelo z období páry, a dá zařadit dokonce do kategorie steampunk. Takové industriální lampy vytvoří hřejivou atmosféru, a navíc můžete mít doma i úplný originál.

Výběr článků

Tak, jako v zimě nechodíte v sandálech, své chce i vaše hlava, aby netrpěla následky podchlazení, či dokonce omrzlinami. Možná vám ale připadá, že když si dáte na hlavu nějakou pokrývku, utrpí váš vzhled natolik, že to raději risknete. Není ale lepší mít uši pěkně v teple?
Léto je bohužel u konce. Spolu s tím přišel ten správný čas naladit se na podzimní atmosféru a sladit s ní také barvy v šatníku. Rok co rok módní návrháři přicházejí s novými trendy a ani letos tomu nebude jinak. Na co se v případě podzimní módy můžete těšit?
O čem bude rok 2019 z hlediska „Karmy“?  O osvobození z destruktivních vzorů, které jsou pozůstatkem z dob minulých, u mnoha lidí zasahujících až do dávných časů  „patriarchátu“. Jaký je tedy váš karmický horoskop pro tento rok?

Nepřehlédněte

Vánoční svátky má snad každý rád! Vždyť se během nich jenom odpočívá, sledují se pohádky neustále jdoucí v televizi, také se pořád jí a rozdávají se dárky. Navíc jsou Vánoce dny, během kterých trávíme svůj čas s rodinou a všemi, na kterých nám záleží. Nebo přinejmenším doufáme, že máte o svátcích přesně takovou pohodu.
Nestihli jste si před Velikonocemi umýt okna? Ano, počasí nepřálo, bylo moc práce s pečením beránků a malováním vajíček. Máte tedy jedinečnou příležitost se do toho pustit právě teď.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek