Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy jsou v posledních letech takřka zaklínadlem, bez nichž se zdravý životní styl neobejde. Jsou doporučovány i jako několikadenní detoxikační proces, který zbaví tělo všech škodlivin. Ale není lepší dát si celé ovoce nebo zeleninový salát?
Kdy je pít a jaké množství
Někteří výživoví odborníci doporučují konzumovat ovocné šťávy pouze dopoledne, protože obsahují množství sacharidů, které jsou zapotřebí k regeneraci svalů a celého organismu po fyzickém výkonu. Ovšem – opravdu jsme po ránu po takovém fyzickém výkonu, že potřebujeme regenerovat svaly?
Možná spíš nastartují organismus tzv. rychlými, neboli jednoduchými cukry (fruktózou), kterých je v ovoci velké množství. 200 ml ovocné šťávy obsahuje v přepočtu cca 4 až 6 kostek cukru, podle zralosti daného ovoce. Rychlé cukry způsobí, že vám po vypití takového nápoje rychle stoupne a brzy zase klesne hladina cukru v krvi. Takže budete mít brzy hlad.
Ovoce, zelenina nebo kombinace?
Právě kvůli vysokému glykemickému indexu ovocných šťáv se doporučuje kombinovat je se zeleninou, která má, až na několik výjimek (pastiňák, dýně, tuřín, červená řepa, kukuřice) nízký glykemický index, a tak šťáva nejen dodá tělu vitaminy a enzymy, ale také zasytí. Ideální je, když si připravíte nápoj minimálně z poloviny zeleninový. I v tomto případě se doporučuje vypít maximálně 200 ml denně, někteří výživoví poradci doporučují ještě méně, tak tři skleničky týdně.
Pokud budete konzumovat pouze zeleninové šťávy, doporučuje se většinou dvojnásobné množství, tj. 400 ml. Ovšem je třeba dávat pozor na šťávy z některých druhů zeleniny, které mají silné očistné účinky. Příkladem může být červená řepa. Je sice plná vitaminů a enzymů, ale málokdo snese více, než 100 ml šťávy. Rovněž by se neměla konzumovat nalačno, protože může způsobit bolesti hlavy, křeče v břiše a další zažívací potíže.
Šťáva nebo smoothie
Čerstvou šťávu získáme z ovoce či zeleniny prostřednictvím odšťavňovače. Nápoj bude sice chutný a plný vitaminů a energie, ale tělo bude připraveno o důležitou součást těchto potravin – vlákninu. Z tohoto pohledu je tedy vhodnější namixovat si z celých kusů smoothie, které lze doplnit jogurtem, oříšky či semínky, a získat tak místo nápoje pokrm, například snídani či svačinu.
Šťávy jako detox – ano nebo ne?
Existují nabídky, které propagují pití těchto šťáv jako jediného zdroje příjmu potravy po dobu několika dnů, ovšem to lékaři naprosto nedoporučují. Lidské tělo je zařízené tak, aby jeho orgány samy průběžně odstraňovaly z těla odpadní látky. Pokud by „skladovaly“ odpad v těle, staly by se nefunkčními a nastal by kolaps organismu. Čerstvé šťávy mohou v přiměřeném množství tělu prospívat, ale k tomu, aby tělo dobře fungovalo v jakékoli roční době, stačí vyvážená strava a dostatek pohybu.
Pro koho nejsou vůbec vhodné?
Zvážit jejich pití by měli také diabetici, a lidé, kteří trpí nadměrnou tvorbou žaludečních kyselin, případně dalšími chorobami zažívacího traktu. Pití šťáv nalačno dokáže pěkně podráždit žaludek, a může také poškozovat zubní sklovinu. Ani když potřebujete snížit tělesnou hmotnost, čerstvými šťávami to nedokážete. Možná za těch několik dnů lze shodit bříško a zbavit se pár kil, ale ty se po přechodu na běžný stravovací režim rychle vrátí.
Ovoce v celku je sázkou na jistotu
Zajímavá britská studie konstatuje, že konzumace celého ovoce může výrazně snížit riziko vzniku diabetu 2. typu. Výzkumný tým vycházel ze závěrů, kdy jedna skupina konzumovala několik týdnů dva a více kusů ovoce týdně (borůvky, hroznové víno, jablka a hrušky) a druhá skupina konzumovala ovocné šťávy. U první skupiny se snížila pravděpodobnost získání diabetu 2. typu o 23 procent, u druhé skupiny se zvýšila šance na onemocnění diabetem o 21 procent.
Tak dejme na doporučení lékařů, a pokud vám ovocné a zeleninové šťávy chutnají, berte je jako lahůdku, právě tak, jako třeba čokoládu. A dejte si denně jedno jablko i se slupkou. Je to ta nejlepší prevence pro naše zdraví.