Sobota , 28. 09. 2024

Václav

Hermína Franková, autorka Dívky na koštěti, zesnula měsíc před 96. narozeninami

Ve věku 95 let nás opustila uznávaná spisovatelka a scenáristka Hermína Franková, známá především díky svému dílu "Dívka na koštěti". Informaci o jejím úmrtí zveřejnil Český PEN klub. Pohřeb proběhne 19. června 2024 ve 13.20 v Malé obřadní síni krematoria v Praze-Strašnicích. Franková zanechala významný otisk v české literatuře a filmové tvorbě.
Hermína Franková
Zemřela autorka Dívky na koštěti Hermína Franková

13. 06. 2024

13. 06. 2024

Hermína Franková zemřela, bylo jí 95 let

Ve věku 95 let zemřela uznávaná spisovatelka a scenáristka Hermína Franková. Informaci zveřejnil Český PEN klub. Pohřeb autorky proběhne 19. června 2024 ve 13.20 v Malé obřadní síni krematoria v Praze-Strašnicích.

Osobní vzpomínky na Hermínu Frankovou

Kamarádka zesnulé, Dana M., na stránkách PEN klubu vzpomínala: „Ještě před třemi týdny jsme si domlouvaly naši pravidelnou schůzku v jejím bytě na Žižkově. Hermína byla vždycky zvědavá na vše, co se děje v literárním světě. Poslední plánované setkání však odvolala, nebylo jí dobře. Bohužel se už neozvala.“

Vystudovaná lékárnice a začátky spisovatelské kariéry

Hermína Franková vystudovala Farmaceutickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně v roce 1953 a následně pracovala v lékárně. Psát začala kvůli svým malým dětem, pro které vymýšlela příběhy na dobrou noc. Její první díla, jako Plavčík a Sardinky nebo Město hraček, si získala oblibu mezi dětmi i dospělými.

Rozhovor se spisovatelkou

Známé dílo Čarodějnička na koštěti

K nejznámějším dílům Hermíny Frankové patřila povídka Čarodějnička na koštěti z roku 1968, podle níž napsala námět k filmové fantasy komedii Dívka na koštěti (1972). Tento film se stal kultovním a dodnes je oblíbený mezi diváky všech generací.

Scenáristický úspěch s Ohnivými ženami

Dalším významným dílem Hermíny Frankové byl scénář ke komedii Ohnivé ženy (1984). Tento filmový počin také zaznamenal velký úspěch a potvrdil její místo mezi předními českými autorkami.

Život mezi Prahou a jižními Čechami

Franková žila střídavě v Praze a v jižních Čechách. Její život a práce byly vždy propojeny s literaturou a filmem, což z ní činí významnou postavu české kulturní scény.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Helena Růžičková by dnes oslavila 88. narozeniny

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Dokážete si představit, jak moc dokážou být opalovací krémy nebezpečné? V některých případech mohou pozměnit i naši DNA! Neodnesete to vy, ale vaše děti a vnoučata už možná ano.
Občas kvůli tomu, že je tady zase, protočíme panenky. Často nám připravuje krušné i bolestivé chvíle a někdy bychom byly raději, kdybychom si užily alespoň měsíc bez ní. Přesně tak většina žen vnímá menstruaci, která vlivem let neustále mění svou podobu. Jak vypadá ve dvaceti, třiceti a ve čtyřiceti? Mrkněte na její tři, pokaždé jiné, tváře.
Krásný, rovný úsměv bez bolesti a téměř na počkání slibuje inovativní systém neviditelných rovnátek Invisalign. Rovnátka jsou totiž navržena tak, aby odhalila úsměv, po kterém toužíte. Díky snímatelným rovnátkům tak opravdu během pár měsíců změníte svůj život.
Dřevěné bedýnky aktuálně frčí. Nehodí se přirozeně do každého interiéru, ale pokud máte rádi venkovský, přírodní nebo skandinávský styl, oceníte chytré nápady na jejich využití. Bedýnky poslouží hlavně jako odkládací prostory. Vhodnou kombinací z nich můžete vytvářet vlastní originální praktická řešení. Je na vás, jestli zvolíte jednoduché jednobarevné bedýnky nebo omšelý retro vzhled. Dají se obrousit, natřít i spojit. Upravte si je podle sebe!
Jak docílit toho, abyste měla vlasy nejen lesklé a pevné, ale také zdravé a odolné? Buď si můžete koupit vlasovou masku v drogerii, anebo si připravit vlastní, která vašim vlasům dodá všechny potřebné živiny a za mnohem nižší cenu.
Slýcháme, že dodržování pravidelného pitného režimu je důležité hlavně v létě. Ale to je omyl, pitný režim by se měl dodržovat i teď na podzim a místo sladkých čajů bychom měli sáhnout spíše bylinných anebo – a to je ještě lepší po čisté vodě.
Cambridge dieta se skládá ze šesti kroků. Zaručuje rychlé hubnutí a těší se velké popularitě. Navíc vám po celou dobu bude k dispozici speciální nutriční poradce. Zní to až neuvěřitelně dobře? Pojďme se na tuto zázračnou dietu podívat zblízka!
Blíženci jsou třetím znamením zvěrokruhu (22.5. - 21.6.), kterému vládne planeta Merkur. Jedná se o vzdušné znamení, pro něž je charakteristická upovídanost, zvídavost a přemýšlivost. A co dalšího? Jak Blíženci obvykle přistupují k životu, lásce, kariéře?
Jedna z prvních věcí, kterou spatříte, jakmile vejdete. Designové věšáky jsou nápaditými a originálními kousky, které doladí interiér podle vašich představ. Na věšák patří všechno, co potřebujeme mít po ruce tak často, že to neschováváme do skříně. Designové věšáky ale nenajdou svoje místo jen za vchodovými dveřmi. Vyjímat se budou i v ložnici nebo dětském pokoji.
Dnes už většina z nás fotí mobilem. Někomu to jde dobře, jinému méně. Přestože je paměť telefonu skoro nekonečná, nač pořizovat nekvalitní a zbytečné obrázky? Máme pro vás pár základních rad a pravidel, jak fotit tak, aby byl výsledek top!
Když je hezky, chcete se posadit ven na zahrádku. K obědu o víkendu, s návštěvou nebo na večerní grilování, krytý přístřešek je skvělá věc. Můžete v něm i jen tak lenošit, číst knížku nebo trávit čas s rodinou. Zahradní altány mohou mít mnoho podob, a dají se koupit jako skládačka nebo postavit přímo na míru. Prohlédněte si galerii.
Dnes je ten správný den se rozhodnout, s kým chcete trávit svůj drahocenný čas, a komu ho naopak nedávat! Dejte na svůj vnitřní hlas.

Výběr článků

Ať už patříte mezi věčné dietářky nebo momentálně cítíte, že přišel ten správný čas shodit pár kil navíc, jistě přemýšlíte, jakou nejlepší cestou se vydat. Ve světě diet se objevuje řada možností, jak dosáhnout vytouženého cíle.
O nemocech se většinou nevtipkuje, ovšem výjimkou je nemoc zvaná Alzheimer, o které se mluví v mnoha starších i novějších vtipech. Dalo by se říct, že lidé o Alzheimerově nemoci vtipkují do chvíle, dokud se s chorobou nesetkají tváří v tvář. To pak jdou žerty stranou, jelikož se pochopí, že se jedná o závažnou nemoc a že to opravdu není legrace.
Matkou se můžete stát i po čtyřicítce. A to s přehledem. Které celebrity jdou příkladem? Podívejte se.

Nepřehlédněte

V zimě je asi víc než kdy jindy pozornost okolí soutředěna na náš obličej. Koneckonců, nic jiného ani téměř vidět nejde. Jaké máme tipy pro to, aby vám v něm ubylo vrásek a ne naopak?
Znamení zvěrokruhu o nás prozradí mnohé. Napoví, které plemeno psa je pro nás tím pravým společníkem, prozradí i to, jaké jsou naše silné a slabé stránky. Dokonce upozorní na to, jakým jsme milencem. A kromě jiného i naznačí, jestli patříme mezi chytrá či méně inteligentní stvoření.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek