Pátek , 18. 10. 2024

Hedvika

Král Vlachovky Josef Zíma slaví 92. narozeniny

Josef Zíma, legenda českého divadla a hudební scény, si během svého života vybudoval významnou kariéru, která zahrnuje působení v divadlech, na filmovém plátně i v hudebním průmyslu. Narozený v roce 1932 v Praze, Zíma se rozhodl nesledovat profesní dráhu svých rodičů, učitelů, a místo toho se od mládí věnoval zábavnímu průmyslu. Tento článek nabízí podrobný pohled na jeho životní a kariérní cestu, od úspěchů na scéně po jeho významné osobní příběhy a výzvy.

11. 05. 2024

11. 05. 2024

Josef Zíma a jeho začátky

Josef Zíma, jehož životní cesta začala v roce 1932 v Praze, se již od mladých let vydal na uměleckou dráhu, přestože jeho rodiče byli pedagogové. Záměrně se vzdálil od očekávání své rodiny a po nejistém akademickém období na gymnáziu se rozhodl pro studium na DAMU pod vedením profesora Miloše Nedbala. Toto rozhodnutí přineslo změnu ve Zímově akademickém výkonu a upevnilo jeho směřování k divadelnímu umění.

První kroky na scéně

Po dokončení studia na DAMU Zíma započal svou uměleckou kariéru, kdy se věnoval zpěvu a bral soukromé lekce. Jeho první veřejné vystoupení přišlo s Orchestrem Jaroslava Ježka a později se stal členem Armádního uměleckého souboru. Tato léta byla pro Zímu klíčová v jeho uměleckém rozvoji a poskytla mu platformu pro další působení v Divadle satiry a Komorním divadle.

Marie Kyselková a Josef Zíma: Celý život spojeni přátelstvím

Rozmanitá umělecká dráha

V 50. letech 20. století Zíma rozšířil své působení do filmového průmyslu a věnoval se dabingu. Jako zpěvák a herec se objevil ve filmech jako “Princezna se zlatou hvězdou” a “Hříšní lidé města pražského“. Kromě herectví v divadle a filmu se věnoval i televizním projektům a získal ocenění za své písničky a hudební pořady.

Princezna se zlatou hvězdou

Osobní život a překonání tragédie

Zíma prožil i dramatické okamžiky, jako byla autonehoda po hudební produkci, která měla vážné důsledky pro něj i jeho kolegy. Jeho osobní život s manželkou Evou Klepáčovou a následné rodinné štěstí s dcerou Zuzanou, však přinesly stabilizaci a soukromý klid. Manželství s Evou, které se začalo psát v kavárně Hybernia, zůstává důležitým pilířem jeho života.

Josef Zíma, nyní ve věku 92 let, se může ohlédnout za bohatou kariérou, která obsáhla mnoho aspektů českého umění od divadelních rolí po filmové ztvárnění a hudební vystoupení. Jeho práce zůstává součástí českého kulturního prostoru, ačkoli mnohé z jeho počinů mohou být mladší generaci méně známé.

K TÉMATU  Romantická překvapení na Valentýna?

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Dara Rolins v 51 letech září mládím: Podívejte se, jak plastika odhalila její krásu!

Velká divadelní herečka Simona Postlerová

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Obývací pokoj potřebuje něco, kam si odložíte mobil, časopis nebo kávu, když si sednete na sedačku před televizi. Tuhle roli zastávají konferenční stolky. Zaměřili jsme se na ty dřevěné, nebo přímo z masivu. Jsou praktické a s jednoduchým designem, a také si na ně můžete natáhnout nohy! Zkuste si vybrat nějaký originální kousek.
Rodiče ve snaze dopřát svým dětem to nejlepší kupují často hraček víc, než je potřeba. Na trhu existuje spousta hraček a děti chtějí často všechny, které v obchodě vidí. Podle čeho vybrat hračky, které děti zaujmou a vydrží si s nimi hrát dlouhé hodiny?
Léto je tady a s ním i výlety na hrady, zámky, do lesa nebo letní akce a festivaly. Ale už jste zkusily výlet parním vlakem? Skvělý tip na víkend pro vás! Celá rodina nebo jen vy se svojí polovičkou, cestování historickým vlakem má svoje jedinečné kouzlo.
Toužili jste někdy po tom mít recept na štěstí? Nebo objevit nějaký nástroj, díky kterému doopravdy zažijete štěstí? Pokud ano, tak mám pro vás dobrou zprávu. Dnes vám totiž prozradím nástroj, který vám štěstí opravdu může přinést. Podmínkou ale je, že tento nástroj uchopíte do praxe a budete se jím řídit. Jste připravení? Jdeme tedy na to.
Chcete vždy vypadat elegantně a na úrovni bez ohledu na příležitost? Klíčem k elegantnímu oblékání, je dodržování určitých pravidel, která si v následujícím článku oprášíme. Pojďme se podívat na to, jak se oblékat elegantně každý den a nezpůsobit módní faux pas.
Pokud pracujete z domova, například tvoříte weby, píšete články nebo se věnujete jinému odvětví, jistě se setkáváte s problémy, které provází snad každého. Práci z domova si určujete sami, volíte si pracovní dobu i množství práce.
Fitness trenérky na Instagramu jsou skvělým zdrojem inspirace a motivace pro všechny ženy, které chtějí zlepšit svou fyzickou kondici. Níže uvádíme seznam těch nejzajímavějších trenérek, které svými příspěvky zaujmou každou ženu.
O spodním prádle se zrovna moc nemluví, a to hlavně z toho důvodu, že se jedná o něco opravdu intimního, ale přitom tak běžného. Také proto jsou fakta o spodním prádle tak trochu zapovězena – ale věřte, že i v tomto případě se můžete zasmát a podivovat, jakou proměnou spodní prádlo prošlo za tu dlouhou řadu let od jeho vynalezení.
Podívejte se, jak vytvořit překrásné bronzově třpytivé a neutrální kouřové oční stíny. Jejich barevný tón funguje s jakýmkoli odstínem pleti! Ideální na večírek, do divadla nebo večerní akci.
Vzhledem k tomu, že čas už sledujeme spíše na chytrých telefonech, hodinky se stávají hlavně módním doplňkem. Díky tomu, že je nabízeno mnoho různých designů, můžete si je zcela přizpůsobit svému stylu. Ovšem ženský šatník mnohdy bývá rozmanitý, takže může být složité vybrat k oděvu ty pravé hodinky. Tyto tipy vám však pomohou s výběrem a jejich nošením.
Pokud jste nadšený cestovatel, a soustavně pracující člověk, pak asi jako každý bojujete s omezenými dny na dovolenou. Jak ale najít kompromis - tedy cestovat, a přitom si neplácat v práci volno? Řešením mohou být víkendové pobyty a my jsme si pro tentokrát vybrali jedno lákavé místo – evropské lákadlo v podobě Londýna. Co navštívit v Londýně, když nemáte moc času?
„Už toho mám dost!“ řekla naše redaktorka Irena, když se na sebe ráno podívala do zrcadla. Po špatném spánku se pod jejíma očima pohupovaly malé váčky. Kruhy pod očima nechce nikdo z nás, a proto jsme zkusily, co na ně zabírá.

Výběr článků

Kočka cejlonská je nejmenší kočka na světě. Tento ohrožený druh žije pouze na jihu Indie a ostrově Srí Lanka. Kvůli náročnosti chovu můžete tohle zvířátko spatřit u nás pouze v Zoo Liberec a Zoo Ostrava. Malý noční predátor je ztělesněná roztomilost! Posuďte samy.
Každý rok se světu představí nové trendy, kterými se můžeme řídit při vybírání nového šatníku nebo zařizování svého bydlení. Zaměřme se nyní na trendy ze světa bydlení, které se budou krapet lišit od těch z roku 2020. Hlavní roli budou hrát přírodní materiály.
Nikdo není dokonalý… S tím se buď můžete smířit, nebo se rozhodnout s nedokonalostí bojovat. K dokonalé postavě vám pomůže dieta a osobní trenér a k dokonalému úsměvu zase rovnátka. Pojďte se podívat, jaké problémy vám pomohou vyřešit.

Nepřehlédněte

Celým jménem Jenna Marie Ortega se narodila 27. září 2002 v Kalifornii. Mladé herečce je teprve dvacet let, ale ve světě šoubyznysu se pohybuje už od dětství. Přesto, že již deset let se věnuje herectví, až s natočením televizního seriálu Wednesday, který se stal obrovským hitem, se z ní stala hvězda první kategorie. Za roli získala dokonce nominaci na Zlatý glóbus. Tajemnou Wednesday se ale málem vůbec nestala. Dokázali byste si v této roli ale představit někoho jiného?
Jóga dnes patří v západním světě k široce rozšířeným technikám cvičení. Svou popularitu zde ale začala získávat až od 2. poloviny 20. století. Tisíce let se totiž omezovala pouze na indický subkontinent. Jak se vyvíjela až do dnešní podoby?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek