Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Zemřela legendární herečka Jana Hlaváčová!

Legendární
Zemřela Jana Hlaváčová

14. 01. 2024

14. 01. 2024

Život legendární herečky

Legendární
Zemřela legendární herečka

V sobotu večer ve věku 85 let zemřela v Praze divadelní a filmová ikona, legendární Jana Hlaváčová. Informaci o úmrtí potvrdil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Herečka, která bojovala s Parkinsonovou chorobou, za sebou zanechává bohaté kulturní dědictví a památné okamžiky v historii českého divadla a filmu.

Jana Hlaváčová se narodila v Praze a stala se jednou z nejvýraznějších postav poválečné éry českého herectví. Během své více než padesátileté kariéry ztvárnila desítky nezapomenutelných rolí v Národním divadle, Divadle na Vinohradech a v mnoha filmových a televizních projektech.

Drama na jevišti

Legendární herečka excelovala jak v komediích, tak v dramatech, a její výrazný a kultivovaný hlas ji katapultoval i do světa dabingu a rozhlasu. Své bohaté zkušenosti a umělecký talent předávala také jako pedagožka na DAMU.

Ředitel Národního divadla Jan Burian uvedl: “Jana Hlaváčová byla první herečkou v Národním divadle a rozhodující osobností několika generací vynikajících tvůrců. Je nezapomenutelnou součástí dějin českého divadla i statečným člověkem naší společnosti.”

Televize, film, divadlo, dabing to byl svět Jany Hlaváčové

Legendární herečka
Jana Hlaváčová a Luděk Munzar

Hlaváčová si získala srdce diváků svými nezapomenutelnými rolemi v divadelních hrách a významných filmech. Společně s manželem Luďkem Munzarem vytvořila umělecký pár, který zaujal diváky na jevišti i na plátně.

Její pozoruhodné úspěchy nebyly omezeny pouze na filmovou a divadelní scénu. Hlaváčová se také proslavila v dabingu, za což získala několik cen, včetně Ceny Františka Filipovského za nejlepší ženský výkon v dabingu.

S odchodem Jany Hlaváčové ztrácí česká filmová a divadelní scéna jednu ze svých největších legend. Její umělecký odkaz a přínos pro českou kulturu budou nepochybně žít dál v srdcích a paměti jejích fanoušků.

K TÉMATU  Karel Gott: Obklopen ženami, obdivován milenkami a uctíván dcerami

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Herecká legenda Helena Růžičková: dvě desetiletí bez filmové dámy s tajemným osudem

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jaro je tady! A s ním i pěstování zeleniny. Právě o pěstování vlastních plodin roste velký zájem, a to především kvůli neustále se zdražujícím cenám potravin na trhu. Lidé navíc pochopili, že vlastní papriky nebo brambory jsou po chuťové stránce naprosto dokonalé. A s tím, co se kupuje běžně v supermarketech, se nemohou srovnávat. A když už jsme zmínili brambory, pojďme si prozradit, jaká odrůda je pro pěstování ideální.
Pandemie doléhá na nás všechny. Negativní zprávy, úmorné diskuze kolem zákazů a stále se nelepšící situace nikomu neprospívají. Spíše naopak. Těžce doléhají nejen na naše tělo, ale i duši. Ovšem udržet si vitalitu je jedinou cestou, jak my sami můžeme situaci čelit. Proto si pojďme zahrát o doplňky stravy Naturevia Omega 3 a Magnesium 1, které prospějí nejen naší fyzičce, ale i psychice.
Topná sezona je tady, což znamená, že většina lidí přemýšlí nad tím, jestli nezainvestuje do nějakého úspornějšího zařízení. Přece jenom výdaje na energie kvůli konci roku sahají do nemilých výšin a většina lidí hledá možnosti, jak trochu ušetřit. Investice do úspornějšího vytápění je rozhodně jedna z cest stejně jako změna dodavatele elektřiny či plynu. Druhým zmíněným se však nezabývejme a raději si prozraďme, jak vytápět rodinný dům. 
Stýskání dětí o prázdninách. Jak si s ním poradit? Děti nemohou trávit celý čas se svými rodiči, jezdí na letní tábory, sportovní kurzy nebo k prarodičům. Co dělat, když si napíšou či zavolají, že se jim stýská? Nemějte výčitky, chvilkové stýskání je přirozené. Můžete jim pomoci tím, jak se zachováte vy.
S mámou jsme si blízké, myslím, že jsme si vytvořily hodně hlubokou vazbu v době, kdy nás táta opustil. Mám ještě o rok mladšího bratra, který se nikdy nemohl smířit s rozvodem rodičů a byly s ním poměrně velké problémy.
Většina z nás si své vlasy barví, protože není spokojená se svou přírodní barvou, která je často spojená s mnoha stereotypy. Například o blondýnách se traduje, že jsou hloupé, zrzky temperamentní a brunetky atraktivní. Mnoho mužů si tak udělá první dojem o ženě na základě její barvy vlasů. Tu určuje látka zvaná melanin, která je produkována u kořene vlasových cibulek.
Svou domácnost je možné zútulnit příjemnými pokojovými rostlinami, které nemají jen estetickou funkci, ale také řadu jiných schopností, jež nám mohou přijít vhod. Předně se pyšní schopností čistit vzduch v domácnosti. Jiné zase přináší do domu peníze a hojnost. Pozastavme se právě nad druhými zmíněnými a prozraďme si, kterými vyplnit prázdné rohy v interiéru.
Mnohokrát skloňované téma, které patří dlouhodobě na seznam globalizačních problémů v celém Západním světě. Věděly jste, že podle statistik z roku 2018 průměrný Čech ročně spotřebuje zhruba 785 kilogramů potravin a zhruba 200 kilogramů vyhodí? Statistiky Evropské unie mluví jasně. Každoročně se vyhodí zhruba 88 milionů tun jídla. Každá česká domácnost má tak ve své režii svoji vlastní spotřebu a záleží jen na nás, jak se k ní postavíme.
Pokud jste se rozhodli, že regál je skvělým způsobem, jak dosáhnout úspory místa i zpřehlednění uskladněných věcí (může jít o potraviny, nářadí, nástroje, kanystry, přístroje a další), nyní stojíte před rozhodnutím, jaký regál si vlastně vybrat. V úvahu je třeba vzít hned několik parametrů.
V dnešní době je velmi jednoduché zajít do obchodu a koupit si síťku pomerančů nebo citronů. Je to samozřejmě skvělé řešení vitaminu C, rozhodně lepší než polykání tabletek, které kromě vitaminu C obsahují celou řadu dalších nepotřebných látek.
Kruhy pod očima jsou věčný problém žen. A jelikož umí snížit sebevědomí, protože vzhled kvůli němu není dokonalý, nabízí se otázka, jak problém řešit. Zprvu je nutné si uvědomit, co za potíží vlastně stojí.
Když jsem potkala Petra, strašně se mi líbil a učaroval mi jeho úsměv, nadhled i smysl pro humor. Nikdy jsem ale necítila ty pověstné motýlky v břiše. Všem v okolí se ale líbil, dostal i mé rodiče a všichni si mysleli, že pro mě nemůže být vhodnější partner.

Výběr článků

Vlasy jsou pro ženy velice důležité. Zakládáme si na nich, bereme je jako pýchu, o kterou je potřeba se neustále starat. Někdy, i přes veškerou péči, se nevyhneme zničení a roztřepeným konečkům. Jak proti nim bojovat?
Jak už název “ugly shoes” napovídá, tyto boty nejsou na první pohled žádnými krasavci. Přesto si je módní svět zamiloval a už několik sezón vévodí žebříčkům největších trendů. V čem tkví jejich kouzlo a proč si je vůbec lidé pořizují, když jsou vlastně ošklivé?
Současný nouzový stav a karanténa mohou v rodině způsobit ponorkovou nemoc. Nenadálé přerušení kontaktů s přáteli, kolegy z práce, spolužáky, kamarády z klubu či fitka může způsobit, že vztahy v rodině začnou být značně napjaté.

Nepřehlédněte

Jaro je ideální doba pro detoxikaci těla i mysli, obnovu energie a restart. V tomto článku přinášíme tipy, jak efektivně očistit organismus od nahromaděných toxínů a zároveň posílit psychickou pohodu. Nabídneme návody na zdravou stravu, doplněnou o cvičení a meditační techniky, které pomohou obnovit rovnováhu a vitalitu. Poradíme, jak se zbavit stresu a negativních myšlenek, abyste se mohli těšit z nové energie a optimismu, které jaro přináší.
Péče o sebe je v dnešní době pro mnoho lidí synonymem nákupních horeček, drahých lázeňských procedur, brunchů či kosmetiky. Stalo se to jakýmsi symbolem pro kosmetický a fitness průmysl. Mnoho lidí ale zapomíná investovat také do zcela jiné formy péče o sebe. A to do péče o své duševní a emocionální zdraví o které je rovněž třeba se starat. V tomto článku si řekneme, jak na to.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek