Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Marika Gombitová oslavila 12. září své 67. narozeniny a těší se na dva své lednové koncerty v Praze

Patří ke skutečným legendám československé populární hudby a je nekorunovanou královnou slovenského popu. Marika se narodila na Východním Slovensku, v Turanech nad Ondavou. „Prožila jsem tam nádherné dětství. Rodiče sestru Helenku, bratry Michala, Janka a Dušana a mne vedli k lásce k hudbě a ke zvířatům“, říká Marika. „Nadále bydlím v Bratislavě, ale na Východ Slovenska se často a ráda vracím. Je mi tu krásně! Tady oslavím i letošní narozeniny. Přírody, hor, lesů si tady nesmírně užívám. Společnost mi dělají mí tři psíci - bišonek Láska, maltézáček Majky a a na ulici nalezená Bella“.

13. 09. 2023

13. 09. 2023

Kdo bude Marice na jejích dvou lednových koncertech v pražské O2 Areně (16. a 30.01. 2024) nejvíc chybět? „Pochopitelně Karel Gott, Miro Žbirka a Vašo Patejdl. Nazpívala jsem s nimi nádherné duety a byli to mí velcí přátelé. Nejen kolegové“, dodává statečná zpěvačka.

Málo se ví, že Marika uspěla i na zahraničních festivalech. Jednu z cen získala na Schlagerfestivalu v Drážďanech a jedním z vrcholů její pěvecké kariéry bylo v roce 1980 vítězství na Mezinárodním písňovém festivalu Intervize v polských Sopotech s písněmi   Vyznanie a Chcem sa s tebou deliť.

Českými médii se zcela nesmyslně rozšířilo, že se po nešťastné autonehodě v roce 1980 stáhla do ústraní, přestala komunikovat s novináři a s fanoušky a že přestala koncertovat a vydávat desky. A že se vrátila až po více než 30 letech v roce 2016 díky turné Mekyho Žbirky Road To Abbey Road. Není to pravda!

Symbolem Maričiny nezdolné vůle se stalo její vystoupení na Bratislavské lyře půl roku po nehodě, která jí upoutala na invalidní vozík. Mariku to ale nezlomilo! Jen měsíc před festivalem převezli Mariku z nemocničního lůžka do rehabilitačního ústavu v Kladrubech a hned po recitálu na Lyře se do Kladrub vrátila.

Následovalo 25 aktivních let, během kterých nazpívala 134 písní (k 58 z nich si napsala sama hudbu), vydala 7 sólových alb a absolvovala víc jako 150 koncertů a 114 televizních vystoupení.

V roce 2014 se Marika jako jediná žena z dvaceti osobností české a slovenské kultury do velké charitativní akce na podporu lidí, kteří statečně bojují s nepřízní osudu. Od tohoto roku se zúčastňuje i dalších charitativních akcí a televizních projektů.

Svůj velký comeback uskutečnila Marika Gombitová prostřednictvím koncertu Marika Gmbitová & a přátelé v září roku 2016 v Bratislavě. Během příprav tohoto koncertu dostala nabídku, aby vystoupila jako host Mira Žbirky na jeho turné Road To Abbey Road. Tehdy se rozhodla splnit Mekymu jeho sen a svůj Narozeninový koncert, konaný u příležitosti jejích 60. narozenin, o měsíc posunula.

K TÉMATU  Co o vás prozradí barva vlasů?

V roce 2018 převzala z rukou prezidenta Andreje Kisky Pribinův kříž I. třídy za mimořádné zásluhy o kulturní rozvoj Slovenské republiky v oblasti populární hudby. Ve stejném roce se stala první ženou, která získala Velkou cenu Slovenského ochranného svazu autorského za celoživotní dílo.

Loni v prosinci vyprodala bratislavskou Sportovní halu NTC, kde jí nadšené publikum nechtělo dlouho pustit z pódia. A stejné to určitě bude na jejích dvou lednových koncertech v Praze. Letos v srpnu se konal ve slovenském Brusně Muzikálový festival režiséra Jozefa Bednárika (řada slovenských muzikálů, Dracula a Monte Cristo). Marika Gombitováx na něm převzala krásné ocenění. Stala se První československou muzikálovou princeznou. Toto ocenění získala díky hlavní roli v dnes už doslova kultovním československém muzikálu Neberte nám princeznu, v němž zazářila po boku Mekyho Žbirky.

Vstupenky na:

MARIKA GOMBITOVÁ | TICKETPORTAL Vstupenky na Dosah – divadlo, hudba, koncert, festival, muzikál, sport

Marika Gombitová | Vstupenky na koncert | Ticketmaster 2023-24

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nalíčit se do práce je jedna věc. Do divadla už to zabere trochu více času, ale tohle? Kompletní make-up změní vaši visáž tak, že vás nikdo nepozná! Těchto pět příkladů vám ukáže, že se dá z každé ženy vyrobit kráska.
Nezáleží na tom, jestli je vám třicet nebo padesát. Bolesti zad a s tím přidružené obtíže se mohou týkat kohokoli, vždy v jiné podobě či intenzitě. Ať už za to může genetika, špatné zlozvyky, nedostatek pohybu a nezdravý životní styl či dokonce úraz, v každém případně je to něco, co dokáže ukrást kvalitu života. A rada nad zlato – když bolí záda, začněte cvičit. Jenže jaké cvičení vybrat, aniž bychom si ublížili a opravdu si pomohli? Jednoznačně SM systém od doktora Richarda Smíška, který s vadami páteře dokáže doslova zázraky.
Umíte si představit vánoční svátky bez pohádek? Nemusíte být nutně dítě, abyste vyžadovali oblíbené příběhy na Štědrý den a všechny následující svátky. Užijte si volné sváteční dny a nezapomeňte na pohádky, které vám přinesou klid a krásnou atmosféru do vašeho domova.
Období prázdnin a letních dovolených je už definitivně za námi. Přestože meteorologové slibují poměrně slušný podzim, sychravé dny spolu s deštivým počasím už nedočkavě klepou na dveře. Pokud vám zbývá ještě pár dnů dovolené nebo prostě máte chuť vyrazit někam na teplem, rozhodně se vám budou hodit naše tipy na hřejivou podzimní dovolenou.
Tvůrci nazvali tuhle povedenou reklamu bitva pohlaví. Scéna je jako vystřižená z filmu Gladiátor. Obě strany proti sobě neváhají použít všechny své zbraně! Tohle vás zaručeně rozesměje!
Chcete-li vaší ratolesti pořídit pohodlné a zároveň vysoce módní boty, zkuste se porozhlédnout po dětských teniskách. Na následujících řádcích vám prozradíme, podle jakých kritérií vybírat tenisky pro chlapce, abychom nešláply vedle. Čtěte a nechte se inspirovat s námi!
Každý, kdo umí perfektně druhý jazyk, vám řekne, že nejlepší metodou, jak se ho naučit, je cestovat a žít v zahraničí. Ne každý k tomu má však vytvořené podmínky. Někomu chybí odvaha, jinému peníze a někdo zkrátka hledá jiné cesty.
Jóga dnes patří v západním světě k široce rozšířeným technikám cvičení. Svou popularitu zde ale začala získávat až od 2. poloviny 20. století. Tisíce let se totiž omezovala pouze na indický subkontinent. Jak se vyvíjela až do dnešní podoby?
Šťastné a veselé Vánoce vám přeje i kýchající slon, který ozdobil stromeček svíčkami. Co se mu přihodilo ukáže krátký animovaný film, který zaručeně pobaví!
Milujete nakupování a ještě více milujete nakupování za super nízké ceny? V tom případě jste tady správně a určitě byste si neměli nechat ujít následující řádky! Pro všechny shopaholiky, kteří neodolají rozšiřování své sbírky o nové bezva kousky, jsme sepsali celkem 4 tipy na skvělé outlety, v nichž nakoupíte luxusní oblečení, boty i doplňky za parádně nízké ceny!
Během pandemie začali lidé trávit o 30 procent více volného času u mobilů a počítačů. Aktuálně to jsou čtyři hodiny a dvanáct minut denně u smartphonu a další čtyři hodiny před monitorem. Tato 'nálož' má své důsledky. Čekárny očních lékařů praskají ve všech. Nechcete-li se k pacientům přidat, neignorujte varovné signály. Naučte se potížím předcházet a řešte je.

Výběr článků

Kamení v obývacím pokoji nevyjde nejlevněji, ale svojí práci v interiéru udělá i dekorativní obložení stěn. Sádrokartonové desky dokonale kopírují nejrůznější povrchy, ale kromě upraveného dřeva se dá využít i dřevo z palet. A výsledek vypadá výborně! Na výběr jsou nejrůznější vzhledy a materiály.
Villa on the rocks je název rezidence v regionu Bandol ve Francii. Stavba obklopená zelení zaujme hlavně bazénem, skrze který koukáte přímo do domu. Můžete se tu ubytovat i vy.
Vědci tvrdí, že lunární cykly mohou souviset třeba s délkou spánku a menstruačními cykly. Vše je ale předmětem sporů. Jak si stojí věda a její pátrání po příčinách nespavosti u lidí? A v čem nás ještě měsíc a jeho cyklus ovlivňuje? Podíváme se na dopady měsíce na lidskou psychiku, zdraví i běžný denní režim.

Nepřehlédněte

Každému z nás příroda nadělila něco jiného, a to nejen z hlediska charakteru, chování, ale i po stránce postavy. A zatímco někdo je hubený a stěží přibere pár gramů navíc, jiný má sklony k obezitě a kila mu naskakují snad i tehdy, když polyká vzduch. Odlišní jsme ale také stavbou těla – ano, klasické třídění na jablka, hrušky. Jaký jste ale ve skutečnosti somatotyp a co na něj nejlépe zabírá?
Možná by vás ani nenapadlo, že masáž a pořádnou péči ocení i váš čtyřnohý kamarád. Podívejte se, jak si relaxující buldoček užívá masáž!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek