Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

První dovolená u moře – tipy, jak pomoci dítěti překonat strach z moře

Těšili jste se na první společnou dovolenou v zahraničí, ale dítě tvrdošíjně odmítá vlézt do moře? S jeho obavami je nutné pracovat citlivě, ať už se jedná o roční batole nebo tříletého sviště. Podívejte se, jak si s nimi poradit, abyste nemuseli zůstat jen u hotelového bazénu.
dovolená u moře
První dovolená u moře může přinést spoustu nepříjemných překvapení.

Štěstí přeje připraveným

Nikdy není brzy začít trénovat s malým dítětem na dovolenou u moře. Neznamená to, že byste mu měli do vany sypat sůl, ale důležitým faktorem je, aby dítě mělo vodu rádo a nebálo se jí. Velkým benefitem tedy je, pokud chodíte pravidelně například na kojenecké plavání a miminko už má nějaké základy.

Pokud jste ale z jakéhokoliv důvodu nemohli podobnou zkušenost absolvovat, je dobré věnovat vztahu dítěte k vodě pozornost. Můžete na to jít například takto:

  • na každý večer si vyhraďte čas na společné zlobení ve vaně – ukažte dítěti, že ve vodě je legrace
  • pokud je venku již teplo, můžete trénovat dítě v bazénku nebo alespoň s kyblíkem vody, ve které ho necháte cachtat
  • postupně dítě navykejte na vodu v obličeji – s vámi vybraným signálem prodlužujte interval polévání, samozřejmě vždy podle reakce dítěte
  • jakmile bude dítě splňovat podmínky, můžete s ním směle vyrazit trénovat do větší vody v plaveckém bazénu

Zaměřte se především na to, aby se dítě vody nebálo a mělo k ní pozitivní vztah. Takže pokud k vám prcek vztahuje ruce, na kterých ulpělo pár kapek vody a dožaduje se jejich otření, je nasnadě na tom dále pracovat. Voda je přeci zábava, a to nejen při večerním koupání!

dovolená u moře
Dovolená u moře

Štěstí přeje… ale co když ne?

I přes veškerou poctivou přípravu, kterou se vám v domácích podmínkách dařilo udělat, se ale může stát, že dítě tváří v tvář otevřenému moři odmítne spolupracovat. Pokud nechcete strávit celou dovolenou u hotelového bazénu nebo dokonce na pokoji, obrňte se trpělivostí a vyzkoušejte toto:

  1. Moře je zábavné – pokud je dítě ochotné, dojděte s ním na okraj vody a nechte si společně omývat nohy. Také můžete před vlnami utíkat či si jinak hrát na mělčině – cákat, dupat, skákat apod.
  2. Ujistěte se, že důvodem, proč se dítě k moři nechce přiblížit, není náhodou pálící písek či v případě kamínkové pláže píchání do chodidel. K moři zkuste chodit spíše v botách.
  3. Zapomeňte na hecování nebo srovnávání typu „Hele – támhleten chlapeček se vůbec nebojí“. Pokud se vaše dítě bojí, nemá smysl tlačit na pilu. Naopak ho zkuste podpořit, chytněte ho za ruku a jděte do vody s ním. Nebo zkuste, jestli se třeba nebude bát méně s nějakou hračkou, případně plovací pomůckou.
  4. Pokud je dítě ochotné, můžete ho zkusit povozit na lehátku nebo něčem jiném, při čem nebude ve vodě. Může ho tak zaujmout houpání vln a když uvidí, že je ve vodě vše v pořádku, bude ji třeba chtít vyzkoušet.
  5. Jestliže se moře bojí větší dítě, můžete zkusit večer před spaním vyprávět pohádky o moři a o tom, jak je zajímavé. Nebo, pokud se obáváte, že by to dětský strach přiživilo, vymyslete pohádku o překonání strachu, která dítě může posílit.
K TÉMATU  Tipy, jak si co nejdéle udržet krásné opálení

Počítejte s tím, že pokud se dítě moře opravdu bojí, může se stát, že se situace zlomí třeba až třetí nebo čtvrtý den. Také se ale může stát, že dítě do moře prostě nepůjde. A i to je v pořádku, i když to neodpovídá vašemu konceptu dovolené a vy tak budete muset strávit dny u bazénu v hotelu.

dovolená
Dovolená u moře s dětmi nemusí být jen radost.

Když se dočkáte vítězství! Dovolená u moře se povedla

V opačném případě, když vítězství bylo dosaženo a dítě se moře přestalo bát, ze samé radosti nezapomínejte na základ. Dítě dobře namažte opalovacím krémem a k moři raději nechoďte přes polední hodiny, kdy je slunce nejsilnější. Na pláži se držte spíše ve stínu a taky:

  • Po vykoupání sundejte dítěti plavky, aby nechytilo zánět močových cest či jinou nepříjemnost (za předpokladu, že se tedy nekoupe nahé).
  • Ať už nahé nebo v plavkách, dítě nezapomeňte osprchovat – ač se to nezdá, sůl z moře je poměrně agresivní a dětskou pokožku by navíc v kombinaci se sluncem mohla hodně podráždit. Dítě následně důkladně namažte krémem nebo dětským olejíčkem.
  • Dávejte si pozor, aby dítě vodu neochutnávalo. Slaná voda může být především pro menší děti, které ještě nepoznaly výraznější chutě, lákavá. Dávejte si tedy pozor, aby ji nepilo – mohlo by se dehydratovat, případně by mohlo dostat nepříjemný průjem.
  • Voda by také obzvlášť menším dětem neměla přijít do očí. Pokud už se tak stane, dobře je vypláchněte. U stále kojených dětí vám k tomu může posloužit i mateřské mléko, které je zároveň ochrání před podrážděním.

Ale jinak všechny ostatní starosti hoďte za hlavu a užívejte si svou dovolenou i se svým děťátkem!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Evropské ostrovy mají všechno. Panenskou přírodu, exotické pláže i lék na dlouhověkost

K TÉMATU  Naše redaktorka zhubla 12 kilo s pomocí jógy. Dokážete to i vy! Kdy a za jakých podmínek?

Cestuj, dovolenkuj a pracuj zároveň: Digitální nomádství jako kult 21. století

Zdroje článku:
https://www.nevychova.cz/blog/jak-pomoct-detem-kdyz-se-boji/, https://zena.aktualne.cz/rodina/v-kolika-letech-s-ditetem-poprve-k-mori/r~i:article:713553/, https://www.monperi.cz/blog/prvni-dovolena-s-miminkem-u-more/, https://www.kkboty.cz/blog/prvni-dovolena-s-detmi-u-more/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přemýšlíte o zajímavém prvku do ložnice nebo obývacího pokoje? Stoličky a taburety nejen, že dobře vypadají, ale jsou také naprosto univerzální. Slouží jak k samotnému sezení, tak i jako opěrka pro vaše unavené nohy při posezení v sedačce nebo křesle u televize. Využití najdou také v předsíni jako sedátko při obouvání. Stoličky i taburety lze dnes koupit téměř v jakékoli designové podobě.
Možná jste někdy přemýšleli, zda je vůbec možné řešit vaše zdraví bez pomocí léků. Třeba jste byli doposud zvyklí navštěvovat často lékaře a možná někteří z vás užíváte prášky každý den. Co kdybych vám ale řekla, že to jde i jinak? Že je tady možnost, jak řešit své zdraví bez pomocí prášků? Jste zvědaví, jakým způsobem toho docílit? Pak pokračujte ve čtení!
Ve světě módy, kde rychle se měnící trendy určují rytmus sezónních kolekcí, určité prvky šatníku si zachovávají svůj neměnný charakter elegance a univerzálnosti. Dámská košile, díky své všestrannosti a nadčasovému designu, představuje klíčový prvek dámského šatníku, který lze úspěšně použít při vytváření jedinečných stylizací pro nejdůležitější příležitosti. Značka TATUUM, s dlouholetou tradicí ve vytváření vysoce kvalitního oblečení pro ženy, nabízí dámské košile, které okouzlují jemnou elegancí a dokonalostí zpracování a stávají se nezbytným společníkem výjimečných chvil.
Dnešní hektický způsob života si často vybírá svou daň prostřednictvím bolesti zad, krční páteře, šíje a nepříjemného tlaku v ramenou. Dobrá masáž je v tomto případě více než žádoucí. Nemusíte však nutně do masážního salonu, dobrou masáž se můžete naučit i sami. Poradíme vám hned několik triků, díky nimž se stanete mistrem domácích masáží.
Nikdy není pozdě změnit kariéru a zkusit něco nového. Naštěstí časy, kdy ženy patřily jen do humanitních oborů, jsou dávno pryč. Přesto v některých odvětvích je jich minimum. Třeba v IT tvoří sotva desetinu odborníků. Nicméně, pokud máte dámy kuráž, tak to zkuste. Firmy vás tu budou vítat s otevřenou náručí a ocení vás. Váháte? Pak pro vás máme sedm důvodů, které vás přesvědčí, že počítače jsou skvělá volba.
Čisté spáry mezi dlaždicemi, lesknoucí se podlahy, prádlo zbavené i odolných skvrn nebo zářivé a voňavé koberce? I tohle všechno vám bez problému zařídí esenciální oleje. Které konkrétní vám usnadní práci?
Jak to vypadá, když v nákupním centru usedne za veřejné piano člověk a začne hrát? Tentokrát je to ale profesionální hudebník Henri Herbert, který za klávesami vypaluje skladbu Boogie Woogie Piano. Na svou dokonalou hru přirozeně kolemjdoucí upoutá!
Pokud milujete koupání, a zároveň patříte mezi teplomilce, pak s největší pravděpodobností v období podzimu a zimy trpíte. Příjemné teploty jsou pryč, nemluvě o ledových vodách, do kterých skočí leda stoupenci Wim Hofa. Dobrou zprávou ale je, že příjemné koupání ani s příchodem sychravých dnů zdaleka nemusí končit. Stačí jen vědět, kam zajít – na termální místa, kde se klidně ohřejete i mimo horkou letní sezónu. Takže kam vyrazit?
Chorvatsko je právoplatně jednou z nejoblíbenějších destinací Čechů. Pokud se letos chystáte navštívit tuto zemi, jistě se vám hodí pár tipů na krásná místa, ale také na změny platné od počátku roku 2023.
Tohle jistě všechny známe… Ani se nenadějete, chvilku zůstanete na sluníčku (ať už odpočívat nebo pracovat) a večer se pak doma nestačíte divit, jak máte červená ramena, záda nebo jinou část těla. Je to nepříjemné, člověku se špatně spí, pokožka je napjatá, citlivá. Kolikrát je obtěžující i nošení různého oblečení s ramínky, těsnějšími okraji. Jak si můžete v takovou chvíli pomoct a dát svou pokožku zase rychle do pořádku?
„Ten Zdeněk je tak skvělý, vybrala sis opravdu dobře,“ slýchávala Veronika od kamarádů i rodiny. Ve skutečnosti se bála s ním rozejít. Byl to psychopat. Nikdo kromě ní nevěděl, čeho všeho je schopný.

Výběr článků

Jak nejlépe překvapit a potěšit svého partnera? Muži to mají o dost jednodušší. Ženy během roku „nenápadně“ naznačují, co by se jim líbilo, a pak to s trochou štěstí najdou pod stromečkem. Ale co vybrat pro manžela, přítele, dědečka nebo strýčka? Většinou mluví o tom, jaké se jim líbí auto, motorka, a že ten obytný vůz za dva miliony by si moc přáli. Nechte je snít dál a překvapte je originálními a designově vychytanými dárky z Tipa.eu.
Jaké si odnesla Nela vědomosti a pocity z třetího sezení s Marcelou Hlaváčkovou v rámci koučování Emočních rovnic?
Lidé zranění při pádu na zamrzlém či zasněženém chodníku musí o odškodnění bojovat dlouho, v 67 procentech déle než rok. Až ve třech čtvrtinách případů totiž obce a technické služby odmítají za zranění přijmout odpovědnost. Konečné odškodnění se přitom může vyšplhat na statisíce, průměr je 287 tisíc korun. Podle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích zodpovídá za náhradu škody, která vznikla při neprůchodnosti chodníku, město či obec. Jak se zachovat, když se vám to stane?

Nepřehlédněte

Proč na ruce mít hodinky, které jen ukazují čas? Mohou mít celou řadu další inteligentních funkcí, které nám mohou usnadnit život. Zejména pokud jsme ve spěchu a nemáme čas lovit mobilní telefon z kabelky či kapsy, abychom se podívali, kdo nám zrovna telefonuje. To je ale jen jedna z výhod chytrých hodinek. Podle čeho se dají vybírat chytré hodinky?
Vždy mi záleželo na rodině a chtěla jsem žít poctivě a být šťastná. Jednou jsem ale ulítla a nikdy jsem na svůj omyl nemohla zapomenout. I když jsem se snažila, nakonec jsem to neunesla a dnes nemám rodinu žádnou.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek